27 Nisan 2026 Pazartesi

09:59   DÖRT MEVSIM GEÇTI, HASRET BITMEDI! TUTUKLU İBB ÜST DÜZEY YÖNETICISININ EŞINDEN YÜREK BURKAN PAYLAŞıM   09:40   MERSIN’DE NOTALAR ENGEL TANıMıYOR! ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN KALPLERE DOKUNAN RITIMLER   07:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU ÇıKıŞı: ’HUKUKU BANA EMANETTIR!’   21:53   YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ KRIZI KAPıDA! 78 BARODAN ADALET BAKANLıĞı’NA ORTAK İSYAN: ’SAVUNMA ROBOTLARA DEVREDILEMEZ!’   21:40   VAHAP SEÇER’DEN TBB SEÇIMI ÖNCESI NET MESAJ: ’GÖREVE DEVAM EDECEĞIZ!’   09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI  
 
     
   

FAHRETTİN ALTUN: "DEDİKODU VE DEDİKODUCULAR, TOPLUMSAL VE SİYASAL ALANI ZEHİRLEDİKLERİ GİBİ GAZETECİLİĞİN İTİBARINA DA ZARAR VERİYORLAR"


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli`nde”; “Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar” dedi.

 

Tarih : 28 Mart 2023 Salı 14:54   Okunma : 677

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli’nde”; “Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ankara’da düzenlenen “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli’ne” katıldı. Altun`un konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

“DEDİKODU VE DEDİKODUCULAR, TOPLUMSAL VE SİYASAL ALANI ZEHİRLEDİKLERİ GİBİ GAZETECİLİĞİN İTİBARINA DA ZARAR VERİYORLAR”

“Haberin olmazsa olmazları sayılan 5N 1K kuralının ihlâl edildiğini, teyit mekanizmasının işletilmediğini sıklıkla ne yazık ki görüyoruz. Bu sorun genellikle, sözde siyasal muhalefet adına, bilinçli ve sistematik bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Maalesef en temel gazetecilik ilkelerinin hiçe sayılması sonucu ortaya dedikodudan, dedikoduculuktan başka da bir şey çıkmıyor. Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar. Böyleleri hiçbir ahlaki değeri ve mesleki ilkeyi tanımıyorlar. Sistematik yalandan, çarpıtmadan, dezenformasyondan maalesef besleniyorlar. Masa başından ürettikleri sözde haberlerle tezvirat makinesi gibi çalışıyorlar. Toplumu, ülke gündemini kurgu, sansasyon ve manipülasyonla dizayn etmeye uğraşıyorlar. Fil dişi kulelerinde kendi ideolojik kumaşlarından diktikleri deli gömleklerini topluma giydirmeye çalışıyorlar adeta. Bu deli gömleğini giymeyi reddedenlere karşı da hakarete başvuruyorlar, pejoratif bir dille saldırıya geçiyorlar. Bugün, medya etiği ve basın ahlakı açısından ciddi bir tehdit hâline gelen bu soruna karşı başta hakkaniyet sahibi gazetecilerin itiraz etmesi ve topyekûn bir mücadele vermesi gerekiyor. Bu mücadele, toplumsal, siyasal, demokratik alanı temiz tutmak için olduğu kadar, gazeteciliğin itibarını korumak için de şarttır. Özellikle bilgi ve haber akışının arttığı, erişimin kolaylaştığı günümüzde habercilikte etik değerlere sahip çıkmak elzemdir.

Şunu açık ve net bir biçimde ifade etmemiz gerekir: İktidar, güç, sorumluluk gerektirir. Medya, elindeki gücü sorumsuzca kullandığında bunun sonucu toplumsal barış ve huzur için, kamu düzeni için ve dahası bireylerin hakları için yıkıcı olmaktadır.

Türkiye, maksatlı yalan bilgiye, dezenformasyona dünyada en fazla maruz kalan ülkelerin başında geliyor. Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği büyüme ve gelişmeyi durdurma çabaları sistematik dezenformasyon siyasetiyle de kendini gösteriyor. Ülkemizi ve kurumlarımızı yıpratma girişimleri siyasetten medyaya, birçok alanda çok boyutlu saldırılarla yürütülüyor. Türkiye bugünkü güçlü konumunu elde etmemiş olsaydı, Türkiye bugünkü gibi itibarlı bir bölgesel güç ve küresel bir aktör olmamış olsaydı, bugünkü hâliyle sistematik dezenformasyon saldırılarıyla da karşı karşıya kalmayacaktı.

“DEZENFORMASYON YAPAY TOPLUMSAL KUTUPLAŞTIRMALAR OLUŞTURMAK, SİYASAL İSTİKRARI BOZMAK İÇİN ARAÇSALLAŞTIRILIYOR”

Yalan haber ve dezenformasyon yapay toplumsal kutuplaştırmalar oluşturmak, siyasal istikrarı bozmak için bugün araçsallaştırılıyor. Vaktiyle Türkiye’yi askeri darbeler ve ekonomik saldırılarla dizayn etmeye çalışıp, başarılı olamayanlar bugün maksatlı yalan bilgi, dezenformasyonla bunu yapmaya çalışıyorlar. Bu açıdan, dezenformasyonla mücadeleyi milli bir vazife olarak görüyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA