24 Nisan 2024 Çarşamba

12:02   BURHANETTİN BULUT`TAN KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF ÇAĞRISI YAPAN ERDOĞAN`A: “TASARRUFU SARAY`DAN BAŞLATIN”   11:41   TCMB: KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU YÜZDE 0,9 ORANINDA AZALIŞLA 173,6 MİLYAR DOLAR OLDU   11:24   MEZİTLİ, 23 NİSAN`I EMİR CAN İĞREK`LE KUTLADI    11:01   MERKEZ BANKASI: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL`DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU   10:05   MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: “FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 4PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   09:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER ULUSLARARASI MERSİN ÇOCUK FESTİVALİNE KATILDI   22:50   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: "ERKEN SEÇİMİ MİLLET İSTEMEDEN BEN İSTEMEYECEĞİM"   22:28   BAHÇELİ`NİN ``DEM PARTİ KAPATILSIN`` AÇIKLAMASI.. ADALET BAKANI TUNÇ: “DEM PARTİ DE TERÖRÜ DESTEKLEYEN FAALİYETLERDE BULUNURSA KAÇINILMAZ OLUR``   22:14   FATİH ERBAKAN: "AKP`YE BİZ KAYBETTİRMEDİK, BAZI YERLERDE MHP KAYBETTİRDİ"   21:55   ERDOĞAN İLE ÖZGÜR ÖZEL`İN BAŞ BAŞA GÖRÜŞME ÖNCESİ İLK TEMASI... CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ EMİR: "SICAK BİR SOHBETTİ"   20:14   TAKSİM`DE 1 MAYIS KUTLAMALARINA İZİN VERİLMEMESİ... BAKAN YERLİKAYA: "YASAK YOK, KISITLAMA VAR"   19:21   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, 10. CUMHURBAŞKANI AHMET NECDET SEZER`E `TEŞEKKÜR" ZİYARETİ   18:45   ERDOĞAN, HASAN KILIÇ`IN CENAZE TÖRENİNE KATILDI   18:14   İSTANBUL VALİSİ GÜL`ÜN YASAK KARARINI AÇIKLADIĞI TAKSİM`DE 1 MAYIS KUTLAMASINA MAKAMINA OTURAN ÇOCUK İZİN VERDİ   17:23   ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP`TE GAZİKENT İLKOKULU`NU ZİYARET ETTİ   16:48   TBMM GENEL KURULU ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI... CEMAL ENGİNYURT: "ATATÜRK`ÜN YOLUNDA GİTMEKTEN ONUR DUYACAĞIZ``   16:42   TBMM, ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI... ERHAN USTA: PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞÜN YENİ ANAYASA İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ. BU YÖNDE ATILACAK ADIMLARA DESTEK OLACAĞIZ   16:33   ÖZEL`DEN ERDOĞAN`IN ANAYASA ÇAĞRISINA YANIT: "BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORSANIZ ÖNCE MEVCUDUNA UYUN DA ONU GÖRELİM``   16:13   CHP`DEN 1 MAYIS YASAĞINA TEPKİ... GAMZE TAŞCIER: "1 MAYIS TAKSİM`DİR, TAKSİM 1 MAYIS`TIR"   15:42   ERDOĞAN TOPRAK: "ÇOCUK İSTİSMARININ YAYGINLAŞTIĞI TABLOYU TÜRKİYE VE ÇOCUKLARIMIZ HİÇ HAK ETMİYOR"  
 
     
   

FAHRETTİN ALTUN: "DEDİKODU VE DEDİKODUCULAR, TOPLUMSAL VE SİYASAL ALANI ZEHİRLEDİKLERİ GİBİ GAZETECİLİĞİN İTİBARINA DA ZARAR VERİYORLAR"


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli`nde”; “Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar” dedi.

 

Tarih : 28 Mart 2023 Salı 14:54   Okunma : 413

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli’nde”; “Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ankara’da düzenlenen “Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli’ne” katıldı. Altun`un konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

“DEDİKODU VE DEDİKODUCULAR, TOPLUMSAL VE SİYASAL ALANI ZEHİRLEDİKLERİ GİBİ GAZETECİLİĞİN İTİBARINA DA ZARAR VERİYORLAR”

“Haberin olmazsa olmazları sayılan 5N 1K kuralının ihlâl edildiğini, teyit mekanizmasının işletilmediğini sıklıkla ne yazık ki görüyoruz. Bu sorun genellikle, sözde siyasal muhalefet adına, bilinçli ve sistematik bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Maalesef en temel gazetecilik ilkelerinin hiçe sayılması sonucu ortaya dedikodudan, dedikoduculuktan başka da bir şey çıkmıyor. Yalanlara, iftiralara, çarpıtmalara zemin oluşturan böyle bir vasatta asla haber ve habercilikten söz edemeyiz. Dedikodu ve dedikoducular, toplumsal ve siyasal alanı zehirledikleri gibi gazeteciliğin güvenilirliğine ve itibarına da zarar veriyorlar. Böyleleri hiçbir ahlaki değeri ve mesleki ilkeyi tanımıyorlar. Sistematik yalandan, çarpıtmadan, dezenformasyondan maalesef besleniyorlar. Masa başından ürettikleri sözde haberlerle tezvirat makinesi gibi çalışıyorlar. Toplumu, ülke gündemini kurgu, sansasyon ve manipülasyonla dizayn etmeye uğraşıyorlar. Fil dişi kulelerinde kendi ideolojik kumaşlarından diktikleri deli gömleklerini topluma giydirmeye çalışıyorlar adeta. Bu deli gömleğini giymeyi reddedenlere karşı da hakarete başvuruyorlar, pejoratif bir dille saldırıya geçiyorlar. Bugün, medya etiği ve basın ahlakı açısından ciddi bir tehdit hâline gelen bu soruna karşı başta hakkaniyet sahibi gazetecilerin itiraz etmesi ve topyekûn bir mücadele vermesi gerekiyor. Bu mücadele, toplumsal, siyasal, demokratik alanı temiz tutmak için olduğu kadar, gazeteciliğin itibarını korumak için de şarttır. Özellikle bilgi ve haber akışının arttığı, erişimin kolaylaştığı günümüzde habercilikte etik değerlere sahip çıkmak elzemdir.

Şunu açık ve net bir biçimde ifade etmemiz gerekir: İktidar, güç, sorumluluk gerektirir. Medya, elindeki gücü sorumsuzca kullandığında bunun sonucu toplumsal barış ve huzur için, kamu düzeni için ve dahası bireylerin hakları için yıkıcı olmaktadır.

Türkiye, maksatlı yalan bilgiye, dezenformasyona dünyada en fazla maruz kalan ülkelerin başında geliyor. Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği büyüme ve gelişmeyi durdurma çabaları sistematik dezenformasyon siyasetiyle de kendini gösteriyor. Ülkemizi ve kurumlarımızı yıpratma girişimleri siyasetten medyaya, birçok alanda çok boyutlu saldırılarla yürütülüyor. Türkiye bugünkü güçlü konumunu elde etmemiş olsaydı, Türkiye bugünkü gibi itibarlı bir bölgesel güç ve küresel bir aktör olmamış olsaydı, bugünkü hâliyle sistematik dezenformasyon saldırılarıyla da karşı karşıya kalmayacaktı.

“DEZENFORMASYON YAPAY TOPLUMSAL KUTUPLAŞTIRMALAR OLUŞTURMAK, SİYASAL İSTİKRARI BOZMAK İÇİN ARAÇSALLAŞTIRILIYOR”

Yalan haber ve dezenformasyon yapay toplumsal kutuplaştırmalar oluşturmak, siyasal istikrarı bozmak için bugün araçsallaştırılıyor. Vaktiyle Türkiye’yi askeri darbeler ve ekonomik saldırılarla dizayn etmeye çalışıp, başarılı olamayanlar bugün maksatlı yalan bilgi, dezenformasyonla bunu yapmaya çalışıyorlar. Bu açıdan, dezenformasyonla mücadeleyi milli bir vazife olarak görüyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA