13 Mayıs 2025 Salı

14:43   CHP`LI IL BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı 14-16 MAYıS TARIHLERI ARASıNDA AMASYA`DA YAPıLACAK   12:48   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN YERINE CELAL ADAN`ı TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÖREVLENDIRDI   12:15   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: “BU, ŞEFFAFLıKTAN KAÇAN BIR IKTIDARıN AÇıK ITIRAFıDıR”   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESINDEN TARSUS`TA KÖPRÜ GENIŞLETME ÇALıŞMASı   10:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, YKS ÖNCESINDE SıNAV PROVASı DÜZENLEDI   10:01   TARSUS BELEDIYESI, ENGELLILER HAFTASı`Nı VE ANNELER GÜNÜ`NÜ BIRLIKTE KUTLADı   18:20   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN 32 ANNEYE "ANNELER GÜNÜ" TELEFONU   17:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "BELEDIYECILIK VATANDAŞLA IÇ IÇE OLMALı, TOPLUMUN HER SORUNUNDA YANıNDA OLMALı"   11:23   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "ANNELER GÜNÜ" MESAJı: "BIR ÇOCUĞUN GELECEĞI IÇIN DIRENEN HER ANNE, BU ÜLKENIN KADERINI DEĞIŞTIRIR"   09:51   DILEK KAYA İMAMOĞLU`NDAN "ANNELER GÜNÜ" MESAJı: "TÜM GENÇLER SERBEST BıRAKıLANA, SEVDIKLERIMIZ ARAMıZA DÖNENE KADAR ÖZELLIKLE BIZ ANNELER NORMALLEŞMEYECEĞIZ"   15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN RENKLI ANNELER GÜNÜ ETKINLIĞI   15:25   TARSUS BELEDIYESI`NDEN EMEKLILERE SAĞLıKLı YAŞAM DESTEĞI   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "ARTıK TÜM TÜRKIYE, TÜM ŞEHIRLER BU MILLETIN, BU HALKıN, KARDEŞLIĞIN KALESI"   11:28   TARSUSLU MINIKLER, ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLADı   11:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `DÜNYA SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ`NDE VATANDAŞLARı DOĞA ILE BULUŞTURDU   14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR  
 
     
   

TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR: “SÜT FİYATLARINI BASKILAMAK YERİNE, YEM FİYATLARI KONTROL ALTINA ALINMALI, YETİŞTİRİCİYE MAKUL FİYATLARDAN YEM TEMİN EDİLMELİ”


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘1 Haziran Dünya Süt Günü`nde, süt üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Artan nüfusumuz karşısında üretimin sürdürülebilirliği için gerekli tedbirler alınmalı, süt üretiminin artarak devam etmesi sağlanmalıdır. Bunun için süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, yetiştiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalıdır” dedi. Bayraktar, “Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı, en fazla yüzde 317 ile elmada görüldü. Mayıs ayında markette en fazla fiyat artışı, yüzde 85 ile havuçta görüldü” diye konuştu.

 

Tarih : 1 Haziran 2023 Perşembe 12:07   Okunma : 471

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘1 Haziran Dünya Süt Günü`nde, süt üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Artan nüfusumuz karşısında üretimin sürdürülebilirliği için gerekli tedbirler alınmalı, süt üretiminin artarak devam etmesi sağlanmalıdır. Bunun için süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, yetiştiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalıdır” dedi. Bayraktar, “Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı, en fazla yüzde 317 ile elmada görüldü. Mayıs ayında markette en fazla fiyat artışı, yüzde 85 ile havuçta görüldü” diye konuştu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘1 Haziran Dünya Süt Günü` dolayısıyla bugün bir açıklama yaptı. Bayraktar, şunları söyledi:

“Dünya Süt Günü`nde, farklı ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Türkiye`de süt sektörü 2020 yılında 108,6 milyar lira olan hayvansal üretim değerinin yüzde 50,9`unu karşılamıştır. Artan nüfusumuz karşısında üretimin sürdürülebilirliği için gerekli tedbirler alınmalı, süt üretiminin artarak devam etmesi sağlanmalıdır. Bunun için süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, yetiştiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalıdır. Süt fiyatının sahada üretici ile sanayici arasında belirlenmesine devam edilmelidir. Üreticilerimizi küstürmemek, üretimden koparmamak zorundayız. Sektöre tutunmalarını sağlamalıyız. Aksi durumda üreticilerimizi geriye döndürmemiz mümkün olmayacak.

YAĞIŞLAR AFETE NEDEN OLDU: Mayıs ayında gerçekleşen yağışlar ülke genelinde birçok ilde halen devam ederken bazı il ve ilçelerde aşırı yağış, sel, su baskını ve dolu, afete neden olarak tarımsal üretime zarar veriyor. Son günlerde gerçekleşen dolu afeti, Adana`da mısır alanlarına, Denizli`de bağ alanları ve meyve bahçelerine, Malatya`da meyve bahçelerine, Kastamonu`da sarımsak ekili alanlara, Adıyaman`da hububat, badem ve fıstık alanlarına, Amasya`da meyve bahçeleri ve hububat alanlarına zarar verdi. Şiddetli yağış, Aydın`da pamuk alanlarına, Bilecik`te bostanlara ve ahırlara, İzmir`de kiraz bahçelerine, Çankırı`da ahırlara ve ekili alanlara ve Mersin`de tarım alanlarına zarar verdi. Ancak artan üretim maliyetleri ile yeterli geliri elde edemeyen çoğu çiftçimiz, sigorta yaptırmakta zorlanıyor. Bu nedenle sigorta primlerinin makul düzeylere indirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalı, devlet desteği artırılmalıdır.

ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ EN FAZLA FİYAT FARKI ELMADA: Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı, en fazla yüzde 317 ile elmada görüldü. Elmadaki fiyat artışını, yüzde 302,5 ile maydanoz, yüzde 210 buçuk ile limon, yüzde 200 ile kuru incir takip etti. Elma 4,2 kat, maydanoz 4 kat, limon 3,1 kat, kuru incir 3 kat fazlaya markette satıldı. Üreticide 5 lira olan elma markette 20 lira 84 kuruşa, 1 lira 98 kuruş olan maydanoz 7 lira 97 kuruşa, 6 lira olan limon 18 lira 63 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 164 lira 97 kuruşa tüketiciye satıldı.

MARKETTE EN FAZLA FİYAT ARTIŞI, YÜZDE 85 İLE HAVUÇTA: Mayıs ayında markette 37 ürünün 23`ünde fiyat artışı, 14`ünde fiyat düşüşü görüldü. Markette en fazla fiyat artışı, yüzde 85 ile havuçta, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 37 ile sivri biberde görüldü. Mayıs ayında üreticide 30 ürününün 10`unda fiyat artışı olurken 9`unda fiyat düşüşü görüldü. 11 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 54 ile kuru soğan, en fazla fiyat artışı yüzde 140 ile limonda görüldü. Limonda ve havuçta arzda yaşanan daralma, fiyatların yükselmesine yol açtı. Çilek, ıspanak ve maruldaki fiyat artışı, havaların yağışlı gitmesi, üreticilerimizin hasat için tarlalarına girememesi nedeniyle ürün arzında meydana gelen düşüşten kaynaklandı. Kuru soğan arzındaki artış, fiyatların gerilemesine sebep oldu. Sivri biber, patlıcan, domates, maydanoz, kabak gibi sebzelerde tarla üretimine geçilmesinden dolayı arz artışı, fiyat düşüşüne neden oldu. Yumurtada yaşanan fiyat düşüşü, arz ve talepteki değişimden kaynaklandı.

GÜBREDE DÜŞÜŞ YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR: Gübre fiyatlarında son 6 aydır ve yıllık bazda düşüş yaşanmaya devam ediyor. Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir. Sezon başında başımıza geldiği gibi, özellikle kriz zamanlarında spekülatif olarak girdi fiyatlarının artırılmasına fırsat verilmemelidir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA