28 Ağustos 2026 Cuma

11:20   MEZITLI’DE 30 AĞUSTOS COŞKUSU: BAŞKAN TUNCER’DEN ANLAMLı ZAFER BAYRAMı MESAJı   10:46   MILYARLıK CIROYA MILYARLıK ZARAR! TARıM KREDI MARKETLERDE ÇÖKÜŞ: ŞUBELER KAPANıYOR, İŞÇILER ÇıKARıLıYOR   09:50   BINASı DA OTOBÜSÜ DE HALKıN BAĞıŞLARıYLA ALıNDı! YENİ PARTI GENEL MERKEZI 31 AĞUSTOS’TA KAPıLARıNı AÇıYOR   09:35   VAHAP SEÇER’DEN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMı MESAJı: ’BIRLIK İÇINDE GELECEĞE YÜRÜYORUZ’   09:25   UTKU ÇAKıRÖZER SINCAN CEZAEVI’NDEN SESLENDI: ’HUKUKSUZ TUTUKLAMALAR PEŞIN CEZAYA DÖNÜŞTÜ!’   09:06   MAHMUT ARıKAN IĞDıR’DA ESNAFıN NABZıNı TUTTU: "BIZI UNUTULMUŞ GIBI BıRAKTıLAR!"   09:04   TKP’DEN KRITIK TOPLANTı: SEÇIM YASASı ÇıKıŞıNA HAZıRLANıYOR, 106. YıL İÇIN SAHAYA İNIYOR   09:02   MERSIN SIYAH İNCIRI TESCILLENIYOR! BÜYÜKŞEHIR DESTEĞIYLE HASAT BEREKETLENDI   01:01   AVRUPA’DA AĞıR MAĞLUBIYET VE FLAŞ İSTIFA! TRABZONSPOR FERENCVAROS’A ELENDI, FATIH TEKKE GÖREVI BıRAKTı   09:05   MERSIN DÜNYA SINEMASıNıN ODAK NOKTASı OLUYOR! BÜYÜKŞEHIR İSPANYA’DA GÖVDE GÖSTERISI YAPACAK   06:31   MEHMET UÇUM’DAN AİHM AÇıKLAMASı: ’ANAYASA’NıN 90. MADDESI AİHM KARARLARıNA DAYANAK OLAMAZ’   01:29   FENERBAHÇE ŞAMPIYONLAR LIGI’NDE! LYON DEPLASMANıNDA UNUTULMAZ GECE   01:25   YENİ PARTI’DE ÜYE PATLAMASı: 15 GÜNDE 500 BINI AŞARAK REKOR KıRDı!   01:20   MADEN İŞÇILERININ LIDERLERININ TUTUKLANMASıNA SERT TEPKI: ’HUKUKI DEĞIL, TAMAMEN SIYASI!’   01:18   ’DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı’NDAN BAĞıMSıZ MADEN-İŞ AÇıKLAMASı: ’ALıN TERI SUÇ DEĞILDIR’’   01:07   EMEP’TEN TTB’YE KRITIK ZIYARET: SAĞLıKTA YAŞANAN SORUNLAR VE EKONOMI MASAYA YATıRıLDı   01:05   A MILLI KADıN VOLEYBOL TAKıMı ALMANYA’Yı 3-1 MAĞLUP ETTI   01:02   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI! AYLIN NAZLıAKA’DAN SERT TEPKI: ’ASıL TRUVA ATı KIM AÇıK!’   22:59   SAADET PARTISI LIDERI ARıKAN KARS’TAN YÜKLENDI: ’24 YıL ÖNCE 3 Y İLE GELDILER, 13 Y İLE GIDIYORLAR!’   22:53   ŞILE’DE ’İHANET’ GERILIMI! AK PARTI’YE GEÇEN SACIT TERZI’YE SERT TEPKI: ’HALK BU İHANETI AFFETMEYECEK’  
 
     
   

SARAÇHANE ARKEOLOJİ PARKI`NDAKİ KAZI ÇALIŞMALARDA ANTİK YUNAN MİTOLOJİSİNDE ÇOBAN VE SÜRÜLERİN TANRISI ‘PAN` HEYKELİ BULUNDU


Aziz Polyeuktos Kilisesi`nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı`nda başlatılan kazı çalışmalarında, 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu toprak içerisinde, mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli bulundu. 20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykel Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından alınarak, müze deposuna kaldırıldı.

 

Tarih : 1 Haziran 2023 Perşembe 15:10   Okunma : 634

Aziz Polyeuktos Kilisesi`nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı`nda başlatılan kazı çalışmalarında, 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu toprak içerisinde, mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli bulundu. 20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykel Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından alınarak, müze deposuna kaldırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nden (İBB) yapılan açıklamaya göre, İBB Miras ekiplerince Aziz Polyeuktos Kilisesi`nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Park`ında 8 Haziran 2022 tarihinde başlayan kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda 1 Nisan 2023 tarihinde ana yapının kuzey taraflarında yüzeyden yaklaşık 1 metre derinde mermer erkek heykeli parçası bulunmuştu.

BUGÜNKÜ KAZILARDA PAN HEYKELİNE ULAŞILDI

Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü ana yapının kuzeybatı tarafında bugün de yaklaşık 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu toprak içerisinde mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli parçası bulundu. 20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykelin sol kol ile gövde altı kısmı kırılmış durumda olduğu tespit edildi. Heykelin Roma dönemine tarihlendiği düşünülüyor.

Heykelin, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından alınarak müze deposuna kaldırıldığı, gerekli uzman incelemesi sonrasında kesin tarihleme yapılacağı belirtildi.

MİTOLOJİDE ‘PAN`

Pan, Yunan mitolojisinde kırın, satirlerin (Antik Yunan mitolojisinde yer alan yarı keçi yarı insan kır ve orman iyesi) ve çobanların tanrısı olarak kabul ediliyor. Bu tanım, Pan`ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arzetse de bütün mitoslarda yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiş. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuş. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü ile zıtlık arz edecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimleniyor. Ancak Pan, birçok kaynakta da çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanıyor. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA