24 Şubat 2026 Salı

09:30   MERSIN’DE KADıNLARıN    09:25   "SIYASETIN KALBI 2 MART’TA CHP’DE ATACAK: ÖZGÜR ÖZEL 18 MADDELIK ’KURTULUŞ REÇETESINI’ AÇıKLıYOR!"   01:01    AYDıNCıK’TA GÖNÜL SOFRALARı KURULDU! BAŞKAN SEÇER: “BIZIM GECEMIZ GÜNDÜZÜMÜZ SIZSINIZ”   22:15   KADIKÖY’DE 90+ DRAMI: FENERBAHÇE’YE KASıMPAŞA ŞOKU! ASENSIO ATTı, ALLEVINAH YıKTı...   17:59   MERSIN VE DIYARBAKıR ARASıNDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ: DİTAV’DAN DEV ÇıKARTMA!   17:54   TARSUS TEK YÜREK! BAŞKAN BOLTAÇ SEL BÖLGESINDEN SESLENDI: "AFETIN SIYASETI OLMAZ, YARALARı BIRLIKTE SARACAĞıZ"   17:01   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NDA USULSÜZLÜK IDDIASıYLA AÇıLAN DAVANıN, 9 MART’TA GÖRÜLECEK İBB DAVASı ILE BIRLEŞTIRILMESI ISTENDI   17:01   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAY DAVASı… LÜTFÜ SAVAŞ’ıN AVUKATı ÜREGEN: "GERÇEKLER ELBETTE AÇıĞA ÇıKACAKTıR"   17:01   GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TUTUKLULUĞUNA ITIRAZ EDILDI   16:35   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARı, YARıN TBMM BAŞKANı NUMAN KURTULMUŞ ILE BIR ARAYA GELECEK   16:33   CHP’LI ÜMIT ERKOL, AKıNCı GIŞELERI’NDEN IKTIDARA SESLENDI: "HALKıN MALıNı SATARAK BU KRIZI ÖRTEMEZSINIZ"   16:32   DİSK’E BAĞLı DEV MADEN-SEN’DEN DIVRIĞI RAPORU: "’ZARAR’ GEREKÇESI GERÇEĞI YANSıTMıYOR; IŞÇILER IŞ BAŞı YAPSıN"   15:20   CHP AKDENIZ BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "HALKıN GÜNDEMI GEÇIM SıKıNTıSı, ÇÖZÜM SOSYAL BELEDIYECILIK"   15:01   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN YALOVA’DAKI SALDıRıYA TEPKI: "SOKAKLAR SALDıRGANLARA TERKEDILINCE DOĞAL SONUÇ BÖYLE SALDıRıLAR OLUYOR"   14:59   İRAN SÖZCÜSÜ RıZAI: "PERŞEMBE GÜNÜ BÖLGEDEKI AMERIKAN ASKERLERININ KADERINI BELIRLEYECEĞIZ, EVLERINE MI DÖNECEKLER YOKSA CEHENNEME MI GIDECEKLER"   14:59   CHP KADıN KOLLARı’NDAN 1 GÜNDE 6 KADıNıN ÖLDÜRÜLMESINE TEPKI: "SORUN YALNıZCA BIREYSEL SUÇLAR DEĞILDIR; 6284 SAYıLı YASANıN UYGULANMAMASıDıR"   14:58   İMAMOĞLU’NU ZIYARET EDEN TANRıKULU: "AK PARTI, SEÇIMLE SONUÇ ALAMAYACAĞıNı GÖRDÜĞÜ IÇIN SÜRECI YARGı ELIYLE HUKUKA AYKıRı BIÇIMDE ŞEKILLENDIRMEYE ÇALıŞıYOR"   14:28   KıRATLı: “MERSIN’E HIZMETINIZ YOK, YAPıLANı ELEŞTIRMEYIN!”   12:46   İMAMOĞLU DESTEKÇILERINE "ADLIYE" KıSKACı: 17 YıL HAPIS İSTEMIYLE YARGıLANAN GENÇTEN TOKAT GIBI SAVUNMA!   10:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KÜLTÜR HAMLESI,GITAR, PIYANO, KEMAN VE BAĞLAMA.. MERSINLILER SANATLA BULUŞUYOR  
 
     
   

SEÇİMLERİN ARDINDAN ZAMLAR GELMEYE BAŞLADI… ANKARALI LOKANTACI: “TEDARİKÇİLERİMİZ, ‘ALABİLDİĞİNİZ KADAR MAL ALIN, BİR AY İÇERİSİNDE BÜTÜN ÜRÜNLERE EN AZ YÜZDE 30 ZAM GELECEK` DİYOR”


Seçimlerin ardından gıda ürünlerine gelen zamlardan ilk etkilenen sektörlerden birisi lokantacılar oldu. Ankara`daki organize sanayi bölgesinde lokantacılık yapan İsmet İlkutlu, “Seçimin ertesi günü zamlar görünmeye başladı. 6-7 TL indirimde olan yağa bir anda 9 TL zam geldi. Bunun mutlaka devamı gelecek” dedi. Esnaf İsmail Yalçınkaya ise “Tedarikçilerimiz ‘Alabildiğiniz kadar mal alın. Bir ay içerisinde bütün ürünlere en az yüzde 30 zam gelecek` diyorlar” diye konuştu.

 

Tarih : 2 Haziran 2023 Cuma 11:40   Okunma : 728

Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Seçimlerin ardından gıda ürünlerine gelen zamlardan ilk etkilenen sektörlerden birisi lokantacılar oldu. Ankara`daki organize sanayi bölgesinde lokantacılık yapan İsmet İlkutlu, “Seçimin ertesi günü zamlar görünmeye başladı. 6-7 TL indirimde olan yağa bir anda 9 TL zam geldi. Bunun mutlaka devamı gelecek” dedi. Esnaf İsmail Yalçınkaya ise “Tedarikçilerimiz ‘Alabildiğiniz kadar mal alın. Bir ay içerisinde bütün ürünlere en az yüzde 30 zam gelecek` diyorlar” diye konuştu.

Ankara`da lokantacılar, seçimlerin ardından gıda ürünlerine gelen zamlardan şikayet etti. Yenimahalle`deki İvedik Organize Sanayi Bölgesi`nde lokanta işleten esnaf, ANKA Haber Ajansı`na konuştu.

Dört yıl önce açtığı esnaf lokantasında 4 çeşit yemeği 18 TL`ye sattığını, şu an fiyatın 70 TL`ye kadar yükseltmek zorunda kaldığını belirten İsmet İlkutlu, şunları söyledi:

"Bir hafta önce aldığım un ile bugün arasında 30 TL fark var. Bir hafta içerisinde una 30 TL zam geldi. Bu da benim toptancıdan aldığım fiyat. Salçadan, yağdan bahsedebiliriz. Bunların hepsi bir hafta içerisinde zamlanan kalemler arasında. Şu an 50 kiloluk un, 410 liraya alırken bugün 446 TL`ye kadar çıktı. Seçimden sonra 36 liralık fark oldu. Gazlı içeceklere de bir hafta içerisinde aynı şekilde zam geldi. Yağ, salça aynı şekilde. Sebze giderlerimiz çok arttı. Bir hafta öncesine kadar 10 lira olan havuç, bugün 40 TL`ye kadar yükseldi. 5-6 TL`ye aldığımız kıvırcık, bugün 20 TL. Seçimden dolayı duraklatılmış zam, seçimden sonra yavaş yavaş yansıtıldı. Aslında bu zamların devam edeceğinin farkındayız. Dolar kuru yükseldikçe zamların artacağı da aşikar. Maalesef zamlar arttıkça biz, yemek fiyatlarını artırmak zorunda kalacağız. Bu defa da ya işçilikten kısıyor ya da insanları işten çıkarmaya çalışıyor ya da mesaiyi artırıyor. İşçi çıkardıkça bize de yansıyor. 10 eleman çalıştıran yerlerin üçe kadar işçi düşürdüğünü bildiğim yerler var."

“SEÇİMİN ERTESİ GÜNÜ YAĞA BİR ANDA 9 TL ZAM GELDİ”

Seçim sürecinde sıvı yağ fiyatlarının düştüğünü belirten İlkutlu, “Seçimin ertesi günü zamlar görünmeye başladı. 6-7 TL indirimde olan yağa bir anda 9 TL zam geldi. Bunun mutlaka devamı gelecek. Bir hafta sonra 3 gelir, sonra 5 gelir. Bu şekilde bir ay içerisinde en fazla 200 TL`yi göreceğimiz bir yağdan bahsediyoruz” dedi.

“GEÇEN HAFTA 7 LİRAYA ALDIĞIM HAVUÇ, BU HAFTA 25 LİRA OLMUŞ KİLOSU”

Organize sanayi bölgesinde 1,5 yıldır lokantacılık yaptığını belirterek başka bir esnaf da bu süre içerisinde fiyatların dörde katlandığını belirterek şunları söyledi:

“Biz fiyatları iki katladığımız halde fiyatlar dörde katlandı, maliyetlerimiz çok yükseldi. Kâr marjımız çok düşük. Yemek yiyenler, 10 kişilik yere 8 kişilik yemek istiyorlar; bunu 10 kişiye yedirmek istiyorlar. Şu anda 7 işçim var. Çıkartmamaya çalışıyoruz ama sonunun ne olacağını bilmiyoruz. Bir haftadır zamlar tekrar gelmeye başladı. Kıvırcığı 5 liraya alırken bugün 15 TL olmuş. Ben, bu kıvırcığı günde 10 tane kullanıyorum. Maliyetini siz hesaplayın. 32 liralık salça, 38 lira olmuş. Domatese, bibere zam gelmiş. Bir havuç, 25 TL olmuş kilosu. Geçen hafta 7 liraya aldığım havuç, bu hafta 25 lira olmuş kilosu. Şu anda almadım, kullanmayacağım. Mevsim salatasını bırakıp domates salatası, salatalık onları kullanacağız."

“SOĞAN OLMUŞ 20 TL, PATATES 25 TL. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ PAHALI, ET PAHALI"

8 yıldır sanayide lokantacılık yaptığını söyleyen İsmail Yalçınkaya da "Buradaki fabrikalara, şirketlere sulu yemek üzerine tabldot yemek dağıtıyoruz. Pandemiden önce daha iyiydi, şu anda sadece çarkı döndürüyoruz. Pandemiden önce 12-18 TL`ye yemek satıyorduk, kâr ediyorduk. Ama şu anda genel giderlerden, iş giderleri ve temel gıdaya gelen zamlardan dolayı bugün bir soğan olmuş 20 TL, patates 25 TL. Süt ve süt ürünleri pahalı, et pahalı" diye konuştu.

“TEDARİKÇİLERİMİZ, ‘ALABİLDİĞİNİZ KADAR MAL ALIN, BİR AY İÇERİSİNDE BÜTÜN ÜRÜNLERE EN AZ YÜZDE 30 ZAM GELECEK` DİYORLAR"

Seçimden sonra gıda ürünlerine zam gelmeye başladığını belirten Yalçınkaya, “Tedarikçilerimiz, ‘Alabildiğiniz kadar mal alın diyorlar. Bir ay içerisinde bütün ürünlere en az yüzde 30 zam gelecek` diyorlar. Bu zammın önüne geçemeyiz. Bugün alsak yarın yine zam gelecek. Bir ay sonra bir değerlendirme yapacağız, biz de fiyatlara ona göre zam yapacağız. Gıdalara gelen zamlardan dolayı tekrar bir zam yapacağız. Bu, alım gücüne da dayalı. Biz zam yapsak bu, dışardaki şirketlere yansıyor. Yemek almaktan vazgeçebilirler de. Bunu yaşadık biz pandemide" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA