28 Ağustos 2026 Cuma

09:02   MERSIN SIYAH İNCIRI TESCILLENIYOR! BÜYÜKŞEHIR DESTEĞIYLE HASAT BEREKETLENDI   01:01   AVRUPA’DA AĞıR MAĞLUBIYET VE FLAŞ İSTIFA! TRABZONSPOR FERENCVAROS’A ELENDI, FATIH TEKKE GÖREVI BıRAKTı   09:05   MERSIN DÜNYA SINEMASıNıN ODAK NOKTASı OLUYOR! BÜYÜKŞEHIR İSPANYA’DA GÖVDE GÖSTERISI YAPACAK   06:31   MEHMET UÇUM’DAN AİHM AÇıKLAMASı: ’ANAYASA’NıN 90. MADDESI AİHM KARARLARıNA DAYANAK OLAMAZ’   01:29   FENERBAHÇE ŞAMPIYONLAR LIGI’NDE! LYON DEPLASMANıNDA UNUTULMAZ GECE   01:25   YENİ PARTI’DE ÜYE PATLAMASı: 15 GÜNDE 500 BINI AŞARAK REKOR KıRDı!   01:20   MADEN İŞÇILERININ LIDERLERININ TUTUKLANMASıNA SERT TEPKI: ’HUKUKI DEĞIL, TAMAMEN SIYASI!’   01:18   ’DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı’NDAN BAĞıMSıZ MADEN-İŞ AÇıKLAMASı: ’ALıN TERI SUÇ DEĞILDIR’’   01:07   EMEP’TEN TTB’YE KRITIK ZIYARET: SAĞLıKTA YAŞANAN SORUNLAR VE EKONOMI MASAYA YATıRıLDı   01:05   A MILLI KADıN VOLEYBOL TAKıMı ALMANYA’Yı 3-1 MAĞLUP ETTI   01:02   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI! AYLIN NAZLıAKA’DAN SERT TEPKI: ’ASıL TRUVA ATı KIM AÇıK!’   22:59   SAADET PARTISI LIDERI ARıKAN KARS’TAN YÜKLENDI: ’24 YıL ÖNCE 3 Y İLE GELDILER, 13 Y İLE GIDIYORLAR!’   22:53   ŞILE’DE ’İHANET’ GERILIMI! AK PARTI’YE GEÇEN SACIT TERZI’YE SERT TEPKI: ’HALK BU İHANETI AFFETMEYECEK’   11:58   ’HER 100 TL BORCA 103 TL FAIZ!’ CHP’LI GÜLCAN KıŞ ACı TABLOYU AÇıKLADı: HAZINE İPOTEK ALTıNDA!   10:45   MILYONLARCA EMEKLI GEÇIM ÇıKMAZıNDA: ’BIZIM EMEKLILIĞIMIZ AHIRETTE’   10:30   AKDENIZ’DE KADıNLARA ÇAĞRı: ’ÖĞRENMEK VE ÜRETMEK İSTEYEN HERKESI BEKLIYORUZ’   10:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜCRETSIZ YAZıLıM KURSU: MERCEK DİGEM EĞITIME DEVAM EDIYOR   10:20   SÜRÜCÜLERE NEFES ALDıRACAK GELIŞME: MOTORINDE İNDIRIM BEKLENTISI!   10:15   KAYSERI PıNARBAŞı’NDA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM!   09:05   MERSIN’DE ÜRETICIYE NEFES ALDıRAN DESTEK! YÜZDE 90’LıK KAYBıN ÖNÜNE GEÇILIYOR  
 
     
   

12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE GÜNÜ… ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ KIDEMLİ PROJE KOORDİNATÖRÜ FATMA GELİR ÜNAL: “ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN SOSYAL ADALETİN SAĞLANMASI GEREKİYOR”


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Çocuk İşçiliği ile Mücadele Kıdemli Proje Koordinatörü Fatma Gelir Ünal, “Çocukların işçi olarak çalışmaması için ailelerinin, tüm çalışanların, yani herkesin sosyal adalete sahip olması gerekiyor. Yani diyoruz ki: ‘Sosyal adalet, çocuk işçiliğine son!` Aslında bu, bütün çalışanların insana yakışır işlerde çalışmaları, özellikle yoksulluğun sebebi olan çocuk işçiliğinin de bir şekilde ortadan kalkması demek. Bütün çocukların çocuk haklarına saygılı bir şekilde yaşayabilecekleri ortamların oluşması adına herkes için, yani aileler, bireyler için, sosyal adaletin sağlanması gerekliliği. Ve bu anlamda da çocuk işçiliğinin önlenmesi ve önlendiği gibi de devam ettirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

Tarih : 12 Haziran 2023 Pazartesi 10:12   Okunma : 464

HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: ÜNAL AYDIN

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Çocuk İşçiliği ile Mücadele Kıdemli Proje Koordinatörü Fatma Gelir Ünal, “Çocukların işçi olarak çalışmaması için ailelerinin, tüm çalışanların, yani herkesin sosyal adalete sahip olması gerekiyor. Yani diyoruz ki: ‘Sosyal adalet, çocuk işçiliğine son!` Aslında bu, bütün çalışanların insana yakışır işlerde çalışmaları, özellikle yoksulluğun sebebi olan çocuk işçiliğinin de bir şekilde ortadan kalkması demek. Bütün çocukların çocuk haklarına saygılı bir şekilde yaşayabilecekleri ortamların oluşması adına herkes için, yani aileler, bireyler için, sosyal adaletin sağlanması gerekliliği. Ve bu anlamda da çocuk işçiliğinin önlenmesi ve önlendiği gibi de devam ettirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi.

12 Haziran günü, 21 yıldır küresel bir sorun olan çocuk işçiliğini önlemek amacıyla Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” olarak ilan edildi. Günün teması bu yıl, “Herkes için sosyal adalet, çocuk işçiliğine son!” olarak belirlendi. ILO Kıdemli Proje Direktörü Fatma Gelir Ünal, çocuk işçiliğinde gelinen son noktayı ANKA Haber Ajansı`na anlattı:

“BU YIL İTİBARIYLA DÜNYADAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ARTMAYA BAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ”

“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, 2002 yılından beri dünyada Uluslararası Çalışma Örgütü`nün (ILO) liderliğinde dünyadaki çocuk işçiliğiyle mücadele günü olarak kutlanıyor. Aslında 20 yıllık geçmişine baktığımızda bugünün kutlanmaya başlanması ve buna yönelik politikaların yapılmasının ardından geçen yıllara kadar dünyadaki çocuk işçiliğinde bir azalma olduğunu gözlüyorduk. Fakat bu yıl itibarıyla artık dünyadaki çocuk işçiliğinin azalmanın ötesinde ileri doğru bir adım attığını görüyoruz. Peki bu ne demek? Aslında dünyada şu anda 160 milyon çocuğun çocuk işçiliğinde çalıştığını biliyoruz. Ve bunların daha da kötüsü 80 milyon çocuğun doğrudan doğruya tehlikeli işlerde çalışması. Tehlikeli işlerde çalışmaları, çocukların kendi fiziksel ve ruhsal gelişimlerini tehlikeye sokacak işlerde çalışmaları demek. Dolayısıyla dünya, çok uzun zamandan beri bununla mücadele ediyor olmakla beraber özellikle son dönmelerdeki krizler, COVID ile başlayan kriz, arkasından savaş ortamlarının oluşması ve iklim değişikliği gibi krizlerle beraber çocuklar, çocuk işçiliğinde çok daha kırılgan bir hale geliyorlar.

“HERKES İÇİN SOSYAL ADALET, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE SON!”

Peki çocuk işçiliğiyle mücadele etmek için ne yapmamız gerekiyor? Bizim her zaman vurguladığımız şey: Çocukların işçi olarak çalışmaması için ailelerinin, yani çalışanların, yani herkesin sosyal adalete sahip olması gerektiği. Yani diyoruz ki: ‘Sosyal adalet, çocuk işçiliğine son!` Aslında bu şu demek: Bütün çalışanların insana yakışır işlerde çalışmaları, özellikle yoksulluğun sebebi olan çocuk işçiliğinin de bir şekilde ortadan kalkması demek. Yani ailelerin daha güvenli, zorla çalıştırmadan uzak, bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği ortamlarının yaratıldığı ve çalışanların seslerini duyurabildikleri, örgütlenme olanaklarının olduğu ortamlarda çalışmaları; yani herkesin insana yakışır işlere sahip olması demek oluyor.

“TÜRKİYE`DE 5-17 YAŞ ARASINDA 720 BİN ÇALIŞAN ÇOCUĞUMUZ VAR”

Türkiye ise aslında son yıllarda, 2002`den beri yapılan mücadelelerle çocuk işçiliğinin önlenmesi anlamında çok büyük yol katetti. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yayınladığı son çocuk işçiliği anketine göre de -2019 yılında yayınlandı bu anket- Türkiye`de 5-17 yaş arasında çalışan 720 bin çocuğumuz var. Ve bizler, bu çocuk işçiliğinin hem azaltılması için gerek Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilgili kurum ve kuruluşları, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal taraflar, ilgili sivil toplum örgütleri, Millî Eğitim Bakanlığı ve diğerleri gibi bütün kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“TÜRKİYE`DE ÇOCUK İŞÇLİĞİ EN ÇOK MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİNDE KARŞIMIZA ÇIKIYOR”

Aslında çocuk işçiliği dediğimiz şeyi çocuk çalışmasından ayırmamız gerekiyor. Burada önemli olan çocukların bir şekilde kendi rızaları olmadan fiziksel ve ruhsal gelişimlerini engelleyecek, eğitimden uzak kalacakları ve normal fiziki şartların ötesinde, yani günlük olarak 8-10 gibi saatlerde, yevmiye karşılığında çalıştırılmasına aslında biz çocuk işçiliği diyoruz. Bunlar nerelerde karşımıza çıkıyor? Türkiye özelinde baktığımızda; sanayide, hizmet sektöründe ama en çok da mevsimlik tarım işçiliğinde karşımıza çıkıyor. Yani çocukların tarımsal faaliyet için göç eden ailelerin yanında olması, belirli yaşlardan sonra da özellikle, oradaki tarım faaliyetinin çeşitliliğine göre bu farklılaşan, çapalama, paketlemelerde, ürünün toplanmasıyla ilgili alanlarda olsun çalıştıklarını da görüyoruz.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN TÜM BİREYLER İÇİN SOSYAL ADALETİN SAĞLANMASI GEREKİYOR”

Bizim her zaman söylediğimiz şey: Bütün çocukların çocuk haklarına saygılı bir şekilde yaşayabilecekleri ortamların oluşması adına herkes için, yani aileler, bireyler için, sosyal adaletin sağlanması gerekliliği. Ve bu anlamda da çocuk işçiliğinin önlenmesi ve önlendiği gibi de devam ettirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA