15 Ocak 2026 Perşembe

15:37   DEM PARTI MILLETVEKILI KOCA: "MERSIN ULUSLARARASı LIMAN İŞLETMECILIĞI’NDE 185 IŞÇI, DAHA INSANI ÇALıŞMA KOŞULLARı ISTEDIKLERI IÇIN IŞTEN ÇıKARıLDı"   15:35   ÇYDD: "BIR KADıN HAKIMIN, ERKEK BIR SAVCı TARAFıNDAN SILAHLı SALDıRıYA UĞRAMASı KADıNA YÖNELIK ŞIDDETIN BOYUTUNU ÇARPıCı BIÇIMDE GÖZLER ÖNÜNE SERMIŞTIR"   15:33   GÜLIZAR BIÇER KARACA: SIZ ATATÜRK’TEN, İSTIKLAL MARŞı’NDAN, ATATÜRK’ÜN GENÇLIĞE HITABESI’NDEN NE ISTIYORSUNUZ?   15:31   İHD ESKI İZMIR ŞUBE EŞ BAŞKANı ALI AYDıN, ÇIĞLI’DE SABAH YÜRÜYÜŞÜ SıRASıNDA ÖLDÜRÜLDÜ   15:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, ‘AKDENIZ ULUSLARARASı TEKSTIL FUARı’NıN AÇıLıŞ TÖRENINE KATıLDı   15:23   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, SOKAK HAYVANLARı IÇIN KURULAN DOĞAL YAŞAM ALANLARıYLA ILGILI KRITIK UYARıLARDA BULUNDU   13:26   KESK MERSIN’DE HAYATı DURDURDU: "BU KAYNAKLAR HALKıN DEĞIL, BIR AVUÇ ASALAĞıN CEBINE GIDIYOR!"   13:19   ADD MERSIN ŞUBESI’NDEN ZÜBEYDE HANıM ANıSıNA ANLAMLı ZIYARET: "BIR MILLETIN KADERINI BÜYÜTTÜ"   13:01   PAWEL ADAMOWICZ ÖDÜLÜ, EKREM İMAMOĞLU’NA VERILDI... "ÖDÜLÜ DEMOKRASI IÇIN YıLMADAN MÜCADELE EDEN VATANDAŞLARıMıZA ITHAF EDIYORUM"   12:53   DEM PARTILI VARLI’DAN AILE VE SOSYAL HIZMETLER, ADALET VE İÇIŞLERI BAKANLARıNA "ROJIN KABAIŞ" SORUSU: ROJIN’IN ŞÜPHELI ÖLÜMÜ NEDEN AYDıNLATıLMAMAKTADıR?   12:52   ÜSKÜDAR’DA OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖREVDEN EL ÇEKTIRILDI   12:50   YENI YOL GRUP TOPLANTıSı... MAHMUT ARıKAN: "BUGÜN İRAN’DA YAŞANANLARA KARŞı SUSKUN KALANLARDA, ALKıŞLAYANLARDA BILSIN KI, YARıN SıRADAKI HEDEF KENDILERIDIR"   10:24   “AKBELEN KAVŞAĞı’NA İLK TARIH: 2026 SÖZÜ, 8 YıLLıK BEKLEYIŞE SON VERECEK MI?”    09:46   MERSIN’DE YENI YıLıN İLK KONSERI: KENT ORKESTRASı’NDAN NOSTALJIK ESINTILER   20:09   ÜNLÜLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: OKTAY KAYNARCA VE EMEL MÜFTÜOĞLU SERBEST, İKI İSIM TUTUKLANDı!   19:59   YÖK’TEN ÜNIVERSITELERE CUMA NAMAZı DÜZENLEMESI: EĞITIM VE İNANÇ BIRLIKTE KORUNACAK   19:50   MERSIN, 2025’I SANATLA DOYURDU: 2026’DA DAHA BÜYÜK VIZYON GELIYOR   16:38   CHP’LI ATALAR’DAN E-TICARETTE GÜMRÜK MUAFIYETININ KALDıRıLMASıNA TEPKI: "UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇILMELIDIR"   16:37   MURAT ÇALıK’ıN AMELIYATı SONRASı AVUKATı KOÇHAN’DAN AÇıKLAMA GELDI   16:35   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “İSTANBULLULARı DARBENIN 300’ÜNCÜ GÜNÜNDE MEYDANA AKMAYA DAVET EDIYORUM”  
 
     
   

JALE NUR SÜLLÜ`DEN BAKAN FİDAN`A "2017`DE YÜZDE 6,5 OLAN SCHENGEN VİZE RET KARARLARI 2023`DE 8 KAT ARTARAK YÜZDE 50`LERE KADAR ÇIKTI. ARTIŞIN NEDENLERİ NEDİR?"


CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Schengen vizesiyle ilgili yaşanan sorunu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Süllü, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan`a “2017`de yüzde 6,5 olan Schengen vize ret kararları 2023`te 8 kat artarak yüzde 50`lere kadar çıktı. Sorun ve mağduriyet yaşanan sektörlerin başında turizm, fuarcılık sektörü, seyahat acenteleri, hava yolu şirketleri, taşımacılık ve lojistik şirketleri gelmektedir. Ticaret alanında yaşanan vize sorununun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne de zarar verecek boyutlara ulaşmasından endişe duyulmaktadır. Türk vatandaşlarına çok ileri tarihlere vize randevusu verilmesinin ve vize ret kararlarındaki artışın nedenleri nedir? Önümüzdeki süreçte atacağınız somut adımlar var mıdır" diye sordu.

 

Tarih : 15 Haziran 2023 Perşembe 10:52   Okunma : 442

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Schengen vizesiyle ilgili yaşanan sorunu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Süllü, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan`a “2017`de yüzde 6,5 olan Schengen vize ret kararları 2023`te 8 kat artarak yüzde 50`lere kadar çıktı.Sorun ve mağduriyet yaşanan sektörlerin başında turizm, fuarcılık sektörü, seyahat acenteleri, hava yolu şirketleri, taşımacılık ve lojistik şirketleri gelmektedir. Ticaret alanında yaşanan vize sorununun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne de zarar verecek boyutlara ulaşmasından endişe duyulmaktadır. Türk vatandaşlarına çok ileri tarihlere vize randevusu verilmesinin ve vize ret kararlarındaki artışın nedenleri nedir? Önümüzdeki süreçte atacağınız somut adımlar var mıdır" diye sordu.

CHP Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Jale Nur Süllü, Schengen vizesi sorunuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan`ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi verdi. Süllü, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"2017`DE YÜZDE 6,5 OLAN SCHENGEN VİZE RET KARARLARI 2023`DE 8 KAT ARTARAK YÜZDE 50`LERE KADAR ÇIKTI"

“Schengen vizesi başvurularında yaşanan sorun ve mağduriyetler karşısında Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili diğer bakanlıkların ve hükümetin yetersiz kaldığı dikkat çekmektedir. Söz konusu yetersizliklerin sonucunda 2017`de yüzde 6,5 olan Schengen vize ret kararları 2023`te 8 kat artarak yüzde 50`lere kadar çıktı.

"TİCARET ALANINDA YAŞANAN VİZE SORUNUNUN ÜLKEMİZİN KÜRESEL PAZARLARDAKİ REKABET GÜCÜNE DE ZARAR VERECEK BOYUTLARA ULAŞMASINDAN ENDİŞE DUYULMAKTADIR"

Sorun ve mağduriyet yaşanan sektörlerin başında turizm, fuarcılık sektörü, seyahat acenteleri, hava yolu şirketleri, taşımacılık ve lojistik şirketleri gelmektedir. Ticaret alanında yaşanan vize sorununun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne de zarar verecek boyutlara ulaşmasından endişe duyulmaktadır.”

"RET KARARLARININ GEREKÇESİ `GÖÇ DALGASI` ENDİŞESİ Mİ?"

Süllü, Bakan Fidan`a şu soruları yöneltti:

"Schengen ülkeleri başta olmak üzere ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerin Türk vatandaşlarına çok ileri tarihlere vize randevusu vermelerinin ve vize ret kararlarındaki artışın nedenleri nedir?
İleri tarihlere vize randevusu verilmesi ve vize ret kararlarının artmasındaki gerekçeler arasında gösterilen Türkiye`den yaşanacak büyük bir göç dalgası endişesi olduğu iddiası doğru mudur?
Türkiye`de hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yaşam koşullarındaki geriye gidişlerin yurt dışına göçü arttırdığı ve bu göç dalgasına karşı Schengen ülkelerinin vatandaşlarımıza yönelik vize politikası uyguladığı konusunda Bakanlığınızın bir tespiti olmuş mudur? Olduysa bu tespitler nelerdir ve bu tespitlerinizin ardından herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

"VİZE RET KARARLARININ TÜRKİYE EKONOMİSİNE MALİYETİ NEDİR?"

Türkiye`deki sığınmacı sayılarındaki artışın vize başvuru taleplerinin daha uzun sürede incelenmesine ve vize ret kararı verilmesine neden olduğu iddiası doğru mudur?
Vize süreçlerinde yaşanan sorunlar, gecikmeler ve vize ret kararlarının ülkemizin uluslararası ticaretine ve ekonomisine olan maliyeti konusunda Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Mevcutsa hangi tespitlerde bulunulmuştur?
Vize sorunundan etkilenen sektörlerinin mağduriyetlerinin çözümü konusunda özellikle Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılması gündeminizde midir?
Vize randevularının ileri tarihlere verilmesi, çok sayıda evrak istenmesi ve vize ret oranlarındaki artış karşısında 2022 yılı Ekim ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi`ndeki (AKPM) Türk Grubu üyesi milletvekilimiz tarafından verilen tasarı, AKPM Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Ancak aradan geçen bu sürede de sorunların artarak devam etmesi, Schengen ülkelerinin söz konusu AKPM tavsiye kararına uymadıklarını göstermektedir. Dışişleri Bakanlığı olarak, AKPM Genel Kurulunda kabul edilen ilgili tasarının etkin şekilde uygulanması konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
Schengen ülkeleri başta olmak üzere ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerin vatandaşlarımıza çok ileri tarihlere vize randevusu vermeleri ve vize ret karlarındaki artış karşısında önümüzdeki süreçte atacağınız somut adımlar var mıdır? Varsa bu adımlar nelerdir?"

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA