2 Mayıs 2025 Cuma

23:57   CHP`NIN KONYA MITINGI ÖNCESI TANıTıM ARACıNıN GEÇIŞI SıRASıNDA HAVAYA ATEŞ AÇıLMASıYLA ILGILI IKI KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   23:33   CHP`LI MURAT ÇAN: İKTIDAR STAJ VE ÇıRAKLıK MAĞDURLARıNA BIR AYRıMCıLıK YAPTı VE ONLARı GÖRMEZDEN GELDI   23:32   GÖKAN ZEYBEK: RANT PROJESI, KANAL İSTANBUL PROPAGANDASıNıN EN BAŞAT SAVUNUCULARıNDAN BIRI TRT`DIR   23:27   ALI BABACAN: TRT MILLETIN VARLıĞıDıR, ADIL BIR YAYıNCıLıK POLITIKASı IZLEMEK ZORUNDADıR. HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   22:27   CHP`NIN KONYA MITINGI ÇALıŞMASıNA SILAHLı SALDıRı... ERHAN ADEM: KURŞUNLA SUSTURAMAYACAKSıNıZ   22:26   MERSIN`DE 1 MAYıS KUTLAMASıNDA `BOZKURT IŞARETI` KAVGAYA NEDEN OLDU   21:51   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP, TAKSIM MEYDANı YASAĞıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   21:41   23 NISAN`DA CHP`NIN OTOBÜSÜNÜ KULLANAN ŞOFÖRE ADLI KONTROL... GÖKAN ZEYBEK, "İKTIDARıN TAMAMEN ŞIRAZESI KAYMıŞTıR"   20:58   ÖZGÜR ÖZEL:  TRT MILLETINDIR. O EKRANı MILLETE KAPATıP YALANLARA VE IFTIRALARA AÇANLARı BIR GÜN HATıRLANMAK ÜZERE MILLETIMIZE HAVALE EDIYORUM   20:57   CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN GÜLYURT ADLI KONTROL ŞARTıYLA SERBEST BıRAKıLDı   20:08   CHP`LI BULUT: GENEL MERKEZIMIZIN EMEKTAR OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN KARDEŞIMIZI TUTUKLAMA TALEBIYLE MAHKEMEYE SEVK ETMIŞLER. BIRAZ INSAF, BIRAZ AKıL, BIRAZ VICDAN   20:01   ALI YERLIKAYA: 1 MAYıS ETKINLIKLERI KAPSAMıNDA 409 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   19:58   İSTANBUL PLANLAMA AJANSı: İSTANBULLULARıN %77,2`SI KANAL İSTANBUL PROJESI`NI DESTEKLEMIYOR   19:56   DMM`DEN IKI BAKANıN `KANAL İSTANBUL` SÖZLERINE ILIŞKIN AÇıKLAMA: AÇıKLAMALARıN BIRBIRI ILE ÇELIŞTIĞI YÖNÜNDEKI IDDIALAR MANIPÜLASYONDUR   19:16   YOZGAT`TA KADıN CINAYETI… DAMADı TARAFıNDAN BıÇAKLANAN KADıN TOPRAĞA VERILDI   19:02   EV HAPSI NEDENIYLE 1 MAYıS KUTLAMALARıNA KATıLAMAYAN BİRTEK-SEN GENEL BAŞKANı TÜRKMEN: ANNEMI DE MEYDANLARA DÜŞÜRDÜNÜZ YA, ARTıK SIZ DÜŞÜNÜN     18:49   ÖZGÜR ÖZEL, SILIVRI`DE EKREM İMAMOĞLU`NU ZIYARET ETTI   18:49   ÖZGÜR ÖZEL, SILIVRI`DE EKREM İMAMOĞLU`NU ZIYARET ETTI   18:40   İSTANBUL BAROSU: 1 MAYıS GÖZALTıLARı HUKUKA AYKıRıDıR, MESLEKTAŞLARıMıZ DERHAL SERBEST BıRAKıLMALıDıR     13:37   PATLAMAYA HAZıR SOSYAL BOMBA: BUZDAĞıNıN GÖRÜNEN KıSMıNDAKI 2,8 MILYON IŞSIZIN ALTıNDA 11 MILYON 730 BIN KIŞILIK SESSIZ GERÇEK IŞSIZLER ORDUSU BEKLIYOR  
 
     
   

ŞENAL SARIHAN`DAN "ÇEDES" TEPKİSİ: “SAHİP OLDUĞUMUZ ANAYASA HALA LAİKLİK İLKESİNİ KORUYAN BİR ANAYASA. LAİKLİK İLKESİNİ KORUYAN BİR ANAYASANIN SİZ KALKIYORSUNUZ MİLLİ EĞİTİM KANUNU`NUN KURALLARINI YOK SAYIYORSUNUZ”


29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı, Avukat Şenal Sarıhan, okullara "manevi danışman" adı altında din görevlilerinin yerleştirilmesine ve çocuklar için dini içerikli yayın yapan TRT Diyanet Çocuk kanalının açılmasına tepki gösterdi. Sarıhan, bu uygulamaların laikliği zedelediğini belirterek “Eğer bir toplum laiklikten uzaklaşırsa demokrasiden uzaklaşmış olur. İnsanların inançlarına göre ayrımcılık girer. Bu konuya bir müdahale niteliği taşıdığı için ÇEDES ile ilgili protokol, biz de bu protokolün geri çekilmesini talep ediyoruz. Çocuk hakları her hakkın üzerinde tutulması gereken hak. Çocuğun üstün yararı nedir, hayatı kavramaktır, öğrenmektir, bilmektir, bilgi üzerinden kendi yaşamını biçimlemektir. Buraya da bir müdahalenin olduğunu görüyoruz. Sahip olduğumuz Anayasa hala laiklik ilkesini koruyan bir anayasa. Laiklik ilkesini koruyan bir anayasanın siz kalkıyorsunuz Milli Eğitim Kanunu`nun kurallarını yok sayıyorsunuz” dedi.

 

Tarih : 17 Haziran 2023 Cumartesi 08:47   Okunma : 526

Haber: MERVE GÜVEN  Kamera: DURSUN ALKAYA

29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı, Avukat Şenal Sarıhan, okullara "manevi danışman" adı altında din görevlilerinin yerleştirilmesine ve çocuklar için dini içerikli yayın yapan TRT Diyanet Çocuk kanalının açılmasına tepki gösterdi. Sarıhan, bu uygulamaların laikliği zedelediğini belirterek “Eğer bir toplum laiklikten uzaklaşırsa demokrasiden uzaklaşmış olur. İnsanların inançlarına göre ayrımcılık girer. Bu konuya bir müdahale niteliği taşıdığı için ÇEDES ile ilgili protokol, biz de bu protokolün geri çekilmesini talep ediyoruz. Çocuk hakları her hakkın üzerinde tutulması gereken hak. Çocuğun üstün yararı nedir, hayatı kavramaktır, öğrenmektir, bilmektir, bilgi üzerinden kendi yaşamını biçimlemektir. Buraya da bir müdahalenin olduğunu görüyoruz. Sahip olduğumuz Anayasa hala laiklik ilkesini koruyan bir anayasa. Laiklik ilkesini koruyan bir anayasanın siz kalkıyorsunuz Milli Eğitim Kanunu`nun kurallarını yok sayıyorsunuz” dedi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı ve TRT iş birliği ile TRT Diyanet Çocuk kanalı geçen ay yayın hayatına başladı. “Kalplere Yolculuk” temasıyla faaliyete giren kanalda “İslam dininin inanç, ibadet, ahlak esasları hakkında farkındalık oluşturan, çocukları din ve değerler konusunda aydınlatan, bilgilendiren, bilinçlendiren eğitici yayınlar yapılması” hedefleniyor.

“OKULLARA MANEVİ DANIŞMAN GÖREVLENDİRMESİ”

Öte yandan Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 3 Kasım 2021`de yapılan protokolle “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) adlı bir proje başlatılmıştı. Protokolde, projenin amacının “millî, ahlâkî, insanî, manevi ve kültürel değerlerimizi kendi yaşantılarında inşa etmiş; akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak” olduğu ifade edilmişti. Son olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir İl Müftülüğü arasında yapılan protokolle şehir genelindeki 842 ilkokul, ortaokul ve liseye “manevi danışman” görevlendirilmesi ÇEDES`e ilişkin tartışmaları artırdı.

29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı, avukat Şenal Sarıhan da ANKA Haber Ajansı`nın sorularını yanıtladı.

Şenal Sarıhan, ÇEDES protokolü ve TRT Diyanet Çocuk Kanalı ile AKP iktidarının “tek tip insan” yaratma arzusu olduğunu belirterek bu uygulamalara neden karşı çıktıklarını şu sözlerle aktardı:

“EĞİTİM DOĞRUDAN DOĞRUYA ANAYASA`YA, MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU`NA GÖRE, UNESCO İLKELERİNE GÖRE YAPILMAK ZORUNDA”

“Bu sadece kadın sorunu değil doğrudan doğruya bir ülkenin laik bir yapıya sahip olup olmama konusuyla ilgili bir düzenleme. Yeni bir uygulama da değil. Çok uzun zamandan beri benzeri uygulamaları Milli Eğitim üzerinden yürürlüğe sokuyorlar. Bu tablodaki sorun şu; değerler eğitimi yapılabilir, doğa bilinci verilebilir, fakat eğitim doğrudan doğruya Anayasa`ya, Milli Eğitim Temel Kanunu`na göre, UNESCO ilkelerine göre yapılmak zorunda. Nasıl yapılabilir? Bilime dayalı olarak, objektif bilgiler üzerinden yapılması gerekir. Eğitim kurumu bilimle ilgilenmek durumundadır. Bir davranış bilinci de verir ama bu etik kurallardır, verdiği davranıştaki başkalarını sevme, saygılı olma, hak bilincine sahip olma. Din ise bireylerin özel alanıdır. Bu özel alanla ilgili belki ailelerin bir rolü vardır, esas olarak çocuk da kendisi karar verir bu konuda.

“EĞER BİR TOPLUM LAİKLİKTEN UZAKLAŞIRSA DEMOKRASİDEN UZAKLAŞMIŞ OLUR. İNSANLARIN İNANÇLARINA GÖRE AYRIMCILIK GİRER”

Şimdi yapılmak istenen şey eğitim kurumlarına hem Anayasa`nın temel ilkelerine aykırı olarak hem de Milli Eğitim Kanunu`na aykırı olarak hem de UNESCO`da talep edilen değerler eğitimi konusundaki saptamaya aykırı olarak din görevlileri Milli Eğitim kurumlarına kabul edilmiş olacaklar. Eğitimin öznesi olan iki grup, ki biz o eğitimi 5-6 yaştan başlatıyoruz hatta çocukluktan 6, 12, 15, 18 yaşa ve üstüne üniversitelerde, bütün buralara müdahale ettiğiniz zaman siz bilimsel eğitim ilkelerinden, laiklikten de uzaklaşıyorsunuz. Eğer bir toplum laiklikten uzaklaşırsa demokrasiden uzaklaşmış olur. İnsanların inançlarına göre ayrımcılık girer. Bu konuya bir müdahale niteliği taşıdığı için ÇEDES ile ilgili protokol, biz de bu protokolün geri çekilmesini talep ediyoruz. Ama bu bir sonuç olgusudur çünkü iktidar 4+4+4 uygulamalarından başlayarak bugüne kadar sürekli bir biçimde gençliği kadın ve erkek, onları eğitimin dışına doğru itmeye çalışıyor. Kızlar, çocuk evliliklere doğru yönlendiriliyor, erkek çocuklar işçiliğe doğru yönlendiriliyor. Aydınlanma konusundaki olanakların ortadan kaldırıldığı ve nerdeyse şer`i bir anlayışa doğru yol alışın tehlikesini görüyoruz ve bu tehlike sebebiyle de karşı çıkıyoruz.

“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI NEDİR, HAYATI KAVRAMAKTIR, ÖĞRENMEKTİR, BİLMEKTİR, BİLGİ ÜZERİNDEN KENDİ YAŞAMINI BİÇİMLEMEKTİR. BURAYA DA BİR MÜDAHALENİN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Çocukların güvenlikli bir ortamda var olmaları gerekiyor, kendi iradelerini kullanabilecekleri bir yöntemle yetişmeleri gerekiyor. Çocuk hakları her hakkın üzerinde tutulması gereken hak. Çocuğun üstün yararı nedir, hayatı kavramaktır, öğrenmektir, bilmektir, bilgi üzerinden kendi yaşamını biçimlemektir. Buraya da bir müdahalenin olduğunu görüyoruz. Dini kurallar bir yandan cehennemden de söz ederek korku da yaratırlar. O korku çocuklar üzerinde çok olumsuz izler bırakabilir. Ve çocuk kendi bilmediği bir dille, Müslüman kesim için söylüyorum, öğrendiklerini zaten kavramıyor da anlamıyor da. Son dönemde karşılaştığımız tarikat yurtlarına yerleştirilmiş çocukların intihar ettikleri iddiası, bu kesin mi değil mi bilmiyoruz, eğer intihara bile varıyorsa çocuk böyle bir tercihe doğru yöneliyorsa demek ki çocuğu özgür bırakmak, bilimle buluşturmak gerekiyor.

“SAHİP OLDUĞUMUZ ANAYASA HALA LAİKLİK İLKESİNİ KORUYAN BİR ANAYASA. LAİKLİK İLKESİNİ KORUYAN BİR ANAYASANIN SİZ KALKIYORSUNUZ MİLLİ EĞİTİM KANUNU`NUN KURALLARINI YOK SAYIYORSUNUZ”

İslam felsefesi bir Sünni İslam, Sünni İslam`ın dışındakine dahi bir hoşgörü olmadığını en son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, cumhurbaşkanı adayının dini değerleri ile ilgili yapılan tartışmalardan da görüyoruz. Türkiye`de çok acılar yaşandı; Sivas 30`uncu yılına doğru gidiyor. Bu gerçekten açık bir baskıyı yaratıyor. Tek tip insan yaratma ve o insanların hepsinin inançlarına müdahale etme. Benimle benim aramda bir konudur din meselesi, tamamen subjektif bir alandır ve bu alana ne devlet müdahale edebilir. Sahip olduğumuz Anayasa hala laiklik ilkesini koruyan bir anayasa. Laiklik ilkesini koruyan bir anayasanın siz kalkıyorsunuz Milli Eğitim Kanunu`nun kurallarını yok sayıyorsunuz. Doğrudan doğruya imamları eğitim sisteminin içine sokmuş oluyorsunuz ya da dini kurallar getiriyorsunuz. Hak temelli hayatı kavrama olgusu var, bunu öğretmek zorunda Milli Eğitim.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA