28 Aralık 2025 Pazar

12:41   MERSIN’DE KÜLTÜREL RÖNESANS: SANAT VE BELLEK BULUŞTU   12:30   MARKET ALıŞVERIŞINDE YENI FIYAT: PLASTIK POŞET 1 TL   12:09   TARSUS’TA 27 ARALıK DESTANı: 104 YıLDıR SÜREN KURTULUŞ RUHU MEYDANLARDA   11:30   “GENÇLERDEN PROFESYONELLERE: AKDENIZ BELEDIYE SPOR ZIRVEDE”   11:20   “MERSIN’DE ALZHEIMER HASTALARı SANATLA GÜLÜMSÜYOR: GÜLÜMSE YAŞAM MERKEZI UMUT OLUYOR”   10:40   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: ‘YETKI ERDOĞAN’DA, İHA 2 SAAT BEKLETILDI’”   14:55   TOROSLAR’ıN HIZMET GÜCÜ ARTıYOR: ARAÇ FILOSUNA 2 YENI KATKı!   11:59   “USİAD BAŞKANı KıLıÇ: SANAYIDE İŞ BIRLIĞIYLE GÜÇLÜ GELECEK”   09:20   MERSIN’DE ALTYAPı VIZYONU: 2026 YATıRıMLARıYLA DAHA KONFORLU BIR ŞEHIR GELIYOR   21:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SPORA TARIHI DESTEK: 260 KULÜP VE 294 SPORCUYA 20.7 MILYON TL!   17:22   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN REGAIP KANDILI’NDE GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM: BINLERCE KANDIL SIMIDI VATANDAŞLARLA BULUŞTU   17:15   MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK: BÜYÜKŞEHIR’IN HıYAR FIDESI DESTEĞI HASADA DÖNÜŞTÜ   17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"   09:20   MERSIN’DE KıRSALA ŞEHIR KONFORU: ESENLI–HEBILLI YOLU YENILENDI   23:29   MERSIN, KADıN SINEMASıNıN BAŞKENTI OLDU: UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI 2. KEZ ŞEHIRDE   21:05   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR  
 
     
   

TARIM ORMAN-İŞ SENDİKASI BAŞKANI ŞÜKRÜ DURMUŞ`DAN ‘ORMAN YANGINLARI` UYARISI: “TEMMUZ AYI ORTALARINDA AKDENİZ KUŞAĞINDA HAVA SICAKLIĞININ 40-44 DERECEYİ AŞACAĞI HABERİ VERİLİYOR. HER AN YANGIN ÇIKABİLİR DEMEKTİR BU. TEDBİR ALINMALI”


Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, yaz aylarının gelmesiyle birlikte her yıl yaşanan orman yangınlarıyla ilgili alınması gereken önlemleri ANKA Haber Ajansı`na anlattı. Durmuş, “Aldığımız bilgiye göre; NASA bu konuda uyarıyor. Temmuz ayı ortalarında Akdeniz kuşağında hava sıcaklığının 40-44 dereceyi aşacağı, nemin düşük olacağı ve rüzgârın olacağı haberi veriliyor. Bu yangın için risklidir. Her an yangın çıkabilir demektir bu. Yanan ormanlar hepimizin geleceğidir. Yangın çıkmadan önce koruyucu tedbirlerin alınmasını ve burada gerçekten nitelikli insanların istihdamı sağlanması ve yangın ile mücadelenin uzman insanlarla yapılması gerekir” uyarısında bulundu.  

 

Tarih : 24 Haziran 2023 Cumartesi 12:09   Okunma : 393

CEYLAN SAĞLAM

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, yaz aylarının gelmesiyle birlikte her yıl yaşanan orman yangınlarıyla ilgili alınması gereken önlemleri ANKA Haber Ajansı`na anlattı. Durmuş, “Aldığımız bilgiye göre; NASA bu konuda uyarıyor. Temmuz ayı ortalarında Akdeniz kuşağında hava sıcaklığının 40-44 dereceyi aşacağı, nemin düşük olacağı ve rüzgârın olacağı haberi veriliyor. Bu yangın için risklidir. Her an yangın çıkabilir demektir bu. Yanan ormanlar hepimizin geleceğidir. Yangın çıkmadan önce koruyucu tedbirlerin alınmasını ve burada gerçekten nitelikli insanların istihdamı sağlanması ve yangın ile mücadelenin uzman insanlarla yapılması gerekir” uyarısında bulundu.  

 Türkiye`de her yıl binlerce dekarlık orman çıkan yangınlar nedeniyle yok oluyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte orman yangınları da yaşanmaya başladı.  Adana‘nın Çukurova ilçesindeki bir ormanlık alanda dün saat 16.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Muğla`nın Marmaris ilçesinin Sarıana Mahallesi`ndeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda da saat dün 15.30 sıralarında yangın meydana geldi.  

Tarım-Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, yaz mevsiminin başlamasıyla orman yangınlarına ilişkin alınması gereken önlemleri ve eksiklikleri ANKA Haber Ajansı`na anlattı. Durmuş, şunları söyledi:

“AKP İKTİDARA GELENE KADAR TÜRKİYE GEREK ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELEDE GEREKSE ORMANCILIK TEKNİĞİ BAKIMINDAN DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞ BİR ÜLKEYDİ”

“2021 yılında Türkiye tarihinin en büyük yangınlarını yaşadı. 28 Temmuz`da başlayıp, 20 Ağustos`a kadar süren, özellikle Akdeniz kuşağındaki yangınlar Türkiye tarihinin en büyük yangınları. Dolayısıyla bu neden oldu? Çünkü, bilim yanılmıyor. Küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün artarken bu yangınların tekrardan olacağı da çok açıktır. Burada önemli olan kurumun yangın çıktıktan sonra müdahalesi değil; kamuoyu, yangını söndürdü mü helikopterler yeterince var mı üzerinden tartışıyor. Oysa öncelikle alınması gereken önlemler var; yani yangın çıkmadan önce alınması gereken önlemler var.  Özellikle AKP iktidara gelene kadar gerek orman yangınları ile mücadelede gerekse ormancılık tekniği bakımından dünyaya örnek olmuş bir ülkeydi. Bu sadece bir beceriksizliğin mi ürünü? Hayır, ben ısrarla şunu söylüyorum. Bu bir tercih aslında.

“BURALARDA YIKICI SONUÇ OLMASININ TEMEL NEDENİ, İNSAN KAYNAKLARININ YOK SAYILMASI”

Türkiye kamuoyu, hep hava aracı üzerinde tartışıyor. Oysa, teknolojinin çok gelişmiş olması anlam ifade etmiyor. Türkiye, orman yangınları ile mücadelede dünya ölçeğinde teknolojiye sahip bir ülke. Buralarda yıkıcı sonuç olmasının temel nedeni, insan kaynaklarının yok sayılması. Orman yangınları ile mücadelede en önemli olay, yerinde ve zamanında müdahaledir. Çünkü yangın çok hızlı yayılabilir ki giderek iklim koşulları da zorlaşıyor. Kim ulaşacaktı zamanında? Orada yaşayanlar. Öncelikle orman köylüleri. Uygulanan politikalar ile orman köylüsünü ormanda doyurmadığı için göç etmek durumunda kaldı, artık köylerde genç nüfus yok.

“ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE TECRÜBE İŞİDİR”

Bir başka etken, yetişkin eleman kalmadı. Nitelikli bilgi birikimi olan eleman kalmadı. Personel uzaklaştırıldı, neden? Artık kurumlardaki yöneticiler, yandaşlık üzerinden ilerliyor. Oysa orman yangınları ile mücadele tecrübe işidir. Bir başka yanı yangınla mücadelede işçiler çok önemlidir. Bu konuda sıkıntı yine 2021`de gördük. Manavgat`ta arazözlerdeki emekçilerimiz yanarak öldü.”

“TÜRK HAVA KURUMU UÇAKLARI YENİDEN GÜNDEME GELECEK. BUNLAR SERİ UÇAKLARDIR. ONLARIN DA İŞLEVLENDİRİLMESİ ÇOK DAHA ETKİLİ OLABİLİRDİ. AMA HALA O KONUDA BİR HAZIRLIK YOK”

Şükrü Durmuş; 3 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın katılımı ile düzenlenen bir törende Orman Genel Müdürlüğü envanterine dahil edilen yeni yangın söndürme uçakları ve helikopterlere ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Nedeni, kurum özellikle seçim öncesi Sayın Cumhurbaşkanı`nın katıldığı etkinlikle yangına hazır olduklarını, hava araçlarını tanıttılar. Aslında bu bir seçim yatırımı, propagandaydı. Çünkü yeni hava aracı alınmadı. Kiralandı. Bu her yıl yapılıyordu. 45 helikopter kiralandı, yine 3 uçak Rusya`dan kiralandı. O uçaklar 2021`de Van`da düşen uçağın aynısı. Oysa Türkiye koşullarına uygun uçak değil. Aslında Türk Hava Kurumu uçakları yeniden gündeme gelecek. Bunlar seri uçaklardır. Onların da işlevlendirilmesi çok daha etkili olabilirdi. Ama hala o konuda bir hazırlık yok.

Durmuş, sözlerine şöyle devam etti:

“BİR ARAZÖZDE EN AZ 6 İŞÇİ OLMASI GEREKİYOR. BU İŞÇİLERİN EĞİTİMDEN GEÇMESİ GEREKİYOR. HALA YANGIN İŞÇİSİ EĞİTİMİ YAPILMAMIŞTIR”

Bir arazözde en az 6 işçi olması gerekiyor. Bu işçilerin eğitimden geçmesi gerekiyor. Hala yangın işçisi eğitimi yapılmamıştır. Oysa ülkemizde iki yerde, yangın harekat eğitim merkezi kurulmuştur. Bir tanesi İzmir Buca`da, bir tanesi de Antalya`daydı. Ama bundan üç sene önce İzmir`deki yangın hareket merkezini ihtiyaç yok diye Katip Çelebi Üniversitesi`ne sattılar. Antalya`dakinde de işçi eğitimi yapılmıyor. Yangınlar artacak, işçi ne zaman alacaklar? Geçmişte oldu, 2021 yılında Akdeniz kuşağı yanarken 2 Ağustos`ta işçi aldılar. Aldıkları işçilerde, yöneticilerin yandaşlarıydı. Hatta Erzurum Orman Bölge Müdürünün yeğeni, engelli kişiyi yangın işçisi diye işe aldılar. Bu bir öngörüsüzlük değil, bir kamu kurumunun hata yapmak lüksü yoktur. Eğer bu tedbirler alınmıyorsa, hazırlıklar yapılmıyorsa o zaman ısrarla söylüyoruz bu bir tercih.

“ENERJİ NAKİLLERİ POTANSİYEL BİR YANGIN ÇIKARICIDIR”

Türkiye`de ormanlar verilen izinler ile yol geçen hanına döndü. İnsan hareketi oldukça fazla olduğu için yangın riski daha da artıyor. Oysa birçok gelişmiş ülke hassas dönemde asla insanları salmaz. Bizde her tarafta izin adı altında ya çokuluslu şirketlere maden izni diye verildi ya da başka izinlerle ormanlar yol geçen hanına döndü. Yangında en etkili olaylardan biri de biz yıllarca enerji nakliyatları çok önemli. Enerji nakiller potansiyel bir yangın çıkarıcıdır. Nedeni, özellikle hatların bakımsız olması, trafoların eski olması ve klima sisteminin olmaması çok önemli. Bunu geçen yıl gördük, daha önce bakanlar ısrarla genel müdürlük enerji nakillerini hiç konuşmuyordu. Çünkü o şirketler, bildiğimiz meşhur çetelerin şirketleriydi. Cengiz-Kolin-Limak şirketleriydi. Özellikle Akdeniz kuşağındaki dağıtım işini de bu şirketler yapıyor. Oysa, biz bu şirketlere enerji nakilleri izni verilirken sözleşme yaparız. Enerji nakillerinin altı temizlenmesi gerekiyor. Yangına hassas olan örtünün temizlenip çıkartılması, ağaçların kesilmesi gerekir. İlkbahar ve sonbaharda bakım yapılması gerekir. Bir diğeri de trafolar 40 derecenin üzerine çıktığında patlamaya başlıyor. Özellikle geçen yıl Çeşme`deki yangın bu şekilde oldu. Daha önce ısrarla genel müdürlük, suçlusu belli değil diye olayı kapattı. Oysa incelendiğinde farklı şeyler ortaya çıktı. Özellikle biz sendika olarak İzmir`de, Antalya`da Elektrik Mühendisleri Odası`ndan arkadaşlarla, teknik heyetle yangının çıkış nedenini araştırdık ve birçoğunun enerji nakillerinden çıktığını öğrendik. Dolayısıyla bunlar önceden alınması gereken önlemler ve hala bu önlemler alınmadı ne yazık ki…

“BU YANGIN İÇİN RİSKLİDİR. HER AN YANGIN ÇIKABİLİR DEMEKTİR”

Aldığımız bilgiye göre; NASA`da bu konuda uyarıyor. Temmuz ayı ortalarında Akdeniz kuşağında hava sıcaklığının 40-44 dereceyi aşacağını, nemin düşük olacağını ve rüzgarın olacağını haber veriyor. Bu yangın için risklidir. Her an yangın çıkabilir demektir bu. Yanan ormanlar hepimizin geleceğidir. Yangın çıkmadan önce koruyucu tedbirlerin alınmasını ve burada gerçekten nitelikli insanların istihdamı sağlanması ve yangın ile mücadelenin uzman insanlarla yapılması gerekir.

“GÖNÜLLÜLER YANGIN SÖNDÜREMEZ, YANGIN BİR UZMANLIK İŞİDİR”

Bir başka yanlışlık var, geçen yıl Sayın Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey 90 bin gönüllü istihdam edileceğini söyledi. Yani, gönüllünün olduğunu söyledi. Bunun altını çizmek isterim. Gönüllüler yangın söndüremez, yangın bir uzmanlık işidir. Yani çok risklidir. Tabi ki gönüllülerin yapacağı işler vardır; lojistik anlamda gönüllülere ihtiyaç var. Ama yangına gönüllü insanları, eğitimsiz insanları veremezsiniz. Bu cinayet olur. Bir ev yangınına benzemez, bir anda yangın tersine döner ve sizi içine alır. Bu söylem doğu değil.”        

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO:ŞÜKRÜ DURMUŞ RÖPORTAJI
2. VİDEO: ORMAN YANGINLARI DETAY GÖRÜNTÜ

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA