6 Mayıs 2025 Salı

15:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, MINIK ÖĞRENCILERIN SORULARıNı YANıTLADı   15:39   MEZITLI`DE 3 FIDAN, DÜZENLENEN TÖRENLE ANıLDı   13:43   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN ÇIFTÇILERE KORUNGA TOHUMU DESTEĞI   12:54   VOLKAN KONAK`ıN ISMI, YENIŞEHIR`DEKI KÜLTÜR MERKEZINDE YAŞAYACAK   10:14   SILIFKE 3. EDEBIYAT FESTIVALI SONA ERDI   09:57   MERSIN`IN SIMGE YAPıSı TAŞ BINA, KENT MÜZESI`NE DÖNÜŞÜYOR   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI YOL BAKıM ÇALıŞMALARıNA DEVAM EDIYOR   09:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN DARıSEKISI ÖRNEK YÖRÜK KÖYÜ`NDE HıDıRELLEZ ETKINLIĞI   09:13   BELEDIYELERIN SORUNLARıNı BAKANLARLA GÖRÜŞEN TBB BAŞKANVEKILI KARALAR: “SORUNLARı ÇÖZEMEZSEK CUMHURBAŞKANı`NDAN RANDEVU ISTEYECEĞIM”   08:33   CHP PM ÜYESI TANAL`DAN ‘`ÜÇ FIDAN`` MESAJı: ``ONLARA MAHCUP OLDUK, ÜLKE HALA TAM BAĞıMSıZ DEĞIL``   01:39   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, ANKARA TICARET ODASıNı ZIYARET ETTI   01:37   CHP ŞANLıURFA MILLETVEKILI TANAL: DENIZ GEZMIŞLER`IN IDAMı SIYASIYDI. BUGÜN DE EKREM İMAMOĞLU`NUN CEZAEVINDE KALMASı SIYASI   22:12   KADıNLAR VAHŞICE KATLEDILEN BAHAR AKSU IÇIN TOPLANDı...NUR SÜRER: HER GÜN ORTALAMA ÜÇ KADıNıN ÖLDÜĞÜ ÜLKEDE BU KADıNLAR NASıL ÜÇ ÇOCUK DOĞURACAK!   21:07   CHP MYK TOPLANDı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "BIR KORUMA ZAFIYETI GÖRMÜYORUM, ERIŞILEBILIR BIR SIYASETÇI OLMAK BENIM TERCIHIM"   20:02   ÖZGÜR ÖZEL: BEREKETIN VE DILEKLERIN SIMGESI HıDıRELLEZ KUTLU OLSUN   17:01   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı… ALI MAHIR BAŞARıR: “HAFTAYA TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN GENEL KURULDA GÖREV ALMASıNı BEKLIYORUZ. YOKSA MECLIS`TE BÜYÜK SıKıNTıLAR OLUR”   16:16   YENIŞEHIR BELEDIYESI EVLENDIRME MEMURLUĞU`NDA "05.05.2025" YOĞUNLUĞU   14:20   CHP MYK TOPLANDı, ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı GÜNDEMDE... “BIRILERI YINE BIR OYUN KURMAYA ÇALıŞıYOR”   12:03   "PLASTIKSIZ MERSIN SAHILLERI İÇIN BIRLEŞIYORUZ" PROJESININ KAPANıŞ TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   11:32   ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı... MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "DEMOKRASIYE, TÜRKIYE`NIN BARıŞıNA VE HUZURUNA YAPıLMıŞ BIR SALDıRı"  
 
     
   

NİĞDE`NİN ALİHOCA KÖYÜ`NDE SEL SULARININ GETİRDİĞİ TAŞ VE KUMLAR EV VE BAHÇELERE ZARAR VERDİ. KÖYLÜLER BÖLGEDEKİ GÜMÜŞTAŞ MADENCİLİK ŞİRKETİNİ SUÇLADI. ERSİN ÇAKIR: MADEN ŞİRKETİ DERE YATAKLARINA PASA DOLDURUYOR”


Niğde`nin Ulukışla ilçesindeki Alihoca köyü, sel sularının getirdiği taş ve kum parçaları nedeniyle büyük zarar gördü. Kiraz, ceviz ve fasulye bahçeleri zarar gören köylüler, bölgedeki Gümüştaş Madenciliğin dere yataklarına atık döktüğünü, bu atıkların da yağmur ve sel sularıyla birlikte köylerine kadar geldiğini belirterek işletmeyi suçladı. Köylülerden Ersin Çakır, yaşadıkları durumu ANKA Haber Ajansı`na anlattı. En az 350 evin hasar gördüğünü söyleyen Ersin Çakır, “Maden şirketi dere yataklarına pasa dolduruyor. O pasalar da yağmur suları ile beraber bizim akarsuyumuza karışıyor. Akarsu ile beraber bir baraj oluşuyor, baraj dolunca bir fırlıyor, önünde ne varsa her yeri götürüyor. Kiraz bahçelerimiz, evlerimiz, iş yerlerimiz çok kötü derecede zarar gördü. Köylülerimizin yüzde 80`i hep bu şekilde hasarlı” dedi.

 

Tarih : 26 Haziran 2023 Pazartesi 11:09   Okunma : 398

CEYLAN SAĞLAM

 

Niğde`nin Ulukışla ilçesindeki Alihoca köyü, sel sularının getirdiği taş ve kum parçaları nedeniyle büyük zarar gördü. Kiraz, ceviz ve fasulye bahçeleri zarar gören köylüler, bölgedeki Gümüştaş Madenciliğin dere yataklarına atık döktüğünü, bu atıkların da yağmur ve sel sularıyla birlikte köylerine kadar geldiğini belirterek işletmeyi suçladı. Köylülerden Ersin Çakır, yaşadıkları durumu ANKA Haber Ajansı`na anlattı. En az 350 evin hasar gördüğünü söyleyen Ersin Çakır, “Maden şirketi dere yataklarına pasa dolduruyor. O pasalar da yağmur suları ile beraber bizim akarsuyumuza karışıyor. Akarsu ile beraber bir baraj oluşuyor, baraj dolunca bir fırlıyor, önünde ne varsa her yeri götürüyor. Kiraz bahçelerimiz, evlerimiz, iş yerlerimiz çok kötü derecede zarar gördü. Köylülerimizin yüzde 80`i hep bu şekilde hasarlı” dedi.

Niğde`nin Ulukışla ilçesinin Alihoca köyü, aşırı yağışlar nedeniyle oluşan selin getirdiği taş ve kum parçalarıyla kaplandı. Köydeki kiraz, ceviz ve fasulye bahçelerinin büyük hasar gördüğünü söyleyen köylüler bölgede faaliyet gösteren Gümüştaş Madencilik`i suçladı. Ersin Çakır, Gümaştaş Madencilik`in dere yataklarına boşalttığı maden atıklarının sel sularıyla birlikte köylerine kadar geldiğini evlerinin, meyve bahçelerinin büyük zarar gördüğünü söyledi.

“MADEN ŞİRKETİ DERE YATAKLARINA PASA DOLDURUYOR”

Ersin Çakır, geçtiğimiz yıl da aynı olayın yaşandığını ve Çiftehan Jandarma Komutanlığı`na 9 Nisan 2022`de Gümüştaş Madencilik`i şikayet ettiğini ancak, hiçbir önlem alınmadığını ifade etti. Çakır yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kamelyalarım, piknik masalarım hepsi mevcuttu. Geçen yıl, bu afetin başıma geleceğimi biliyordum, benim bahçeme küçük çapta bir afet geldi. Bu afet ile maden ocağının kırıntıları geldi. Ben de bunu Çiftehan karakoluna şikayette bulundum. Üç defa. Geldiler, baktılar, fotoğrafını çektiler… ‘Ben şikayetçiyim` dedim. Ama geçen yıldan bu zamana kadar bana hiç kimse dönüş yapmadı. Bu yüzden de ben çok mağdur oldum. Yani, bu felaketin geleceğini geçen yıldan, daha öncesinden biliyordum. Buraya daha önce de afet geldi. Maden şirketi dere yataklarına pasa dolduruyor. O pasalar da bizim yağmur suları ile beraber bizim akarsuyumuza karışıyor. Akarsu ile beraber bir baraj oluşuyor, baraj dolunca bir fırlıyor, önünde ne varsa her yeri götürüyor. Kiraz bahçelerimiz, evlerimiz, iş yerlerimiz çok kötü derecede zarar gördü. Köyümüzün yüzde 80`i hep bu şekilde hasarlı.”

Sel ile gelen ve işyerine ve evine zarar veren maden atıklarının çamurlarını gösteren Çakır, evinin ve deposunun da yıkıldığını belirterek “Gelsinler, analiz etsinler. Nereden baksanız burada bir metre var. Çok perişan haldeyiz” diye dert yattı.

“EN AZ 350 KİŞİ MAĞDUR”

Dere yataklarına milyonca atığın boşaltıldığını söyleyen Çakır, geçen yıl üç kere şikâyette bulunduğunu da ifade etti. Çakır, “En az 350 kişi mağdur, herkesin bahçesi zarar gördü. Hiç kimsenin bahçesi kalmamış. Kiraz ağaçları kalmamış. Köylünün suyu da yok. Su sorunumuz da var. Devlet Su İşleri çalışıyor ama…”  dedi.

“SULARIMIZ BULANIK AKIYOR”

Cafer isimli bir köylü ise meydana gelen afete ilişkin şunları söyledi:

“Bu şekilde moloz yığını yoktu, su yatağı beş altı metre sol taraftaydı. Bu suyun akan yeri bahçeydi, ağaçlar ile doluydu. Ağaçları yatırmış, sökmüş gitmiş… Bahçeydi burası. Ağaç vardı, fasulye ekliydi… Tertemiz suyumuz akardı, dört beş gün oldu bu afet geleli daha suyumuz bulanık akıyor. Siyanür müdür, maden karışığı mıdır bulanık akıyor.”   

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA