27 Ağustos 2026 Perşembe

09:05   MERSIN DÜNYA SINEMASıNıN ODAK NOKTASı OLUYOR! BÜYÜKŞEHIR İSPANYA’DA GÖVDE GÖSTERISI YAPACAK   06:31   MEHMET UÇUM’DAN AİHM AÇıKLAMASı: ’ANAYASA’NıN 90. MADDESI AİHM KARARLARıNA DAYANAK OLAMAZ’   01:29   FENERBAHÇE ŞAMPIYONLAR LIGI’NDE! LYON DEPLASMANıNDA UNUTULMAZ GECE   01:25   YENİ PARTI’DE ÜYE PATLAMASı: 15 GÜNDE 500 BINI AŞARAK REKOR KıRDı!   01:20   MADEN İŞÇILERININ LIDERLERININ TUTUKLANMASıNA SERT TEPKI: ’HUKUKI DEĞIL, TAMAMEN SIYASI!’   01:18   ’DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı’NDAN BAĞıMSıZ MADEN-İŞ AÇıKLAMASı: ’ALıN TERI SUÇ DEĞILDIR’’   01:07   EMEP’TEN TTB’YE KRITIK ZIYARET: SAĞLıKTA YAŞANAN SORUNLAR VE EKONOMI MASAYA YATıRıLDı   01:05   A MILLI KADıN VOLEYBOL TAKıMı ALMANYA’Yı 3-1 MAĞLUP ETTI   01:02   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI! AYLIN NAZLıAKA’DAN SERT TEPKI: ’ASıL TRUVA ATı KIM AÇıK!’   22:59   SAADET PARTISI LIDERI ARıKAN KARS’TAN YÜKLENDI: ’24 YıL ÖNCE 3 Y İLE GELDILER, 13 Y İLE GIDIYORLAR!’   22:53   ŞILE’DE ’İHANET’ GERILIMI! AK PARTI’YE GEÇEN SACIT TERZI’YE SERT TEPKI: ’HALK BU İHANETI AFFETMEYECEK’   11:58   ’HER 100 TL BORCA 103 TL FAIZ!’ CHP’LI GÜLCAN KıŞ ACı TABLOYU AÇıKLADı: HAZINE İPOTEK ALTıNDA!   10:45   MILYONLARCA EMEKLI GEÇIM ÇıKMAZıNDA: ’BIZIM EMEKLILIĞIMIZ AHIRETTE’   10:30   AKDENIZ’DE KADıNLARA ÇAĞRı: ’ÖĞRENMEK VE ÜRETMEK İSTEYEN HERKESI BEKLIYORUZ’   10:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜCRETSIZ YAZıLıM KURSU: MERCEK DİGEM EĞITIME DEVAM EDIYOR   10:20   SÜRÜCÜLERE NEFES ALDıRACAK GELIŞME: MOTORINDE İNDIRIM BEKLENTISI!   10:15   KAYSERI PıNARBAŞı’NDA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM!   09:05   MERSIN’DE ÜRETICIYE NEFES ALDıRAN DESTEK! YÜZDE 90’LıK KAYBıN ÖNÜNE GEÇILIYOR   02:04   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SIYASETTE ’YENI YÜRÜYÜŞ’ HAMLESI: İKTIDAR MESAJıYLA RESMI HESAPLARı DUYURDU!   01:04   TARSUS’TA ULAŞıM KONFORU ARTıYOR: KILOMETRELERCE YOL BAŞTAN AŞAĞı DÜZENLENDI  
 
     
   

SEVDA KARACA: "TÜPRAŞ İŞÇİLERİ YILLARDIR `MAAŞLARIMIZ ERİDİ, GEÇİNEMİYORUZ` DİYEREK İSYAN EDİYOR. TÜPRAŞ İŞÇİLERİ İNSANCA YAŞAYACAKLARI BİR ÜCRET İSTİYORLAR"


Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TÜPRAŞ işçilerinin taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Karaca, "TÜPRAŞ işçilerinin ücretleri bugün açlık sınırında... TÜPRAŞ işçileri insanca yaşayacakları bir ücret istiyorlar, ücretlerinin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını talep ediyorlar" dedi. 

 

Tarih : 11 Temmuz 2023 Salı 16:23   Okunma : 852

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TÜPRAŞ işçilerinin taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Karaca, "TÜPRAŞ işçilerinin ücretleri bugün açlık sınırında... TÜPRAŞ işçileri insanca yaşayacakları bir ücret istiyorlar, ücretlerinin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını talep ediyorlar" dedi. 

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, bugün TBMM`de TÜPRAŞ işçilerinin taleplerine ilişkin bir açıklama yaptı.

"TÜPRAŞ İŞÇİLERİNİN ÜCRETLERİ YOKSULLUK SINIRININ ÜSTÜNE ÇIKARILMALI"

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, şunları kaydetti:

"TÜPRAŞ işçilerinin ücretleri yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalı ve tehlikeli iş kolunda çalışan işçiler için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmalıdır. AKP`nin iktidara gelir gelmez özelleştirdiği, Koç Holding`in sahibi olduğu, Batman, İzmir Aliağa, İzmit, Kırıkkale`de dört rafinerisi bulunan TÜPRAŞ her yıl rekor seviyelerde kâr açıklıyor. TÜPRAŞ 2022 yılında bir önceki yıla göre net satış gelirlerini yüzde 215,9 artırarak 481 milyar 765 milyon liraya çıkardı. 2022 yılında da bir önceki yılda olduğu gibi Fortune 500 Türkiye listesine ikinci sırada giren TÜPRAŞ, net kârı ve cirosuyla dünyanın 30. Avrupa`nın 7. büyük şirketi. Türkiye`nin en büyük sanayi kuruluşu ve kimyasallar kategorisinde ülkenin ihracat şampiyonu...

 "TÜPRAŞ İŞÇİLERİ YILLARDIR MAAŞLARIMIZ ERİDİ, GEÇİNEMİYORUZ` DİYEREK İSYAN EDİYOR"

TÜPRAŞ`ın sadece bir işçinin emeğiyle yaklaşık 4 milyon TL kâr elde ediyor, işçilerin gözü ise iyileştirme zammında. 2019 yılında yüksek hakem heyeti ve Koç Holding iş birliğiyle, güvenilirliği tartışılan TÜİK`in enflasyon rakamlarının yarısına mahkum edilen TÜPRAŞ işçilerinin ücretleri bugün açlık sınırında. 2000`li yıllarda yaklaşık yedi asgari ücret tutarında ücret alan TÜPRAŞ işçileri, yıllardır ‘Maaşlarımız eridi, geçinemiyoruz` diyerek isyan ediyor ve feryadını ne patron duyuyor ne de yetkili sendika. Açlık sınırında ücretlerle çalışan TÜPRAŞ işçileri ek zam istiyor.

"YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE ÜCRET"

TÜPRAŞ işçileri insanca yaşayacakları bir ücret istiyorlar, ücretlerinin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını talep ediyorlar. İşçiler, Koç Holding`in ve TÜPRAŞ yönetiminin kendilerini düşük bir zam beklentisine ikna etmeye çalıştığını belirtiyor. TÜPRAŞ işçileri ise ‘TÜPRAŞ`ın son üç ayda yaptığı kâr 6,4 milyar TL. Bu kârı yaparken, aylardır eleman eksikliğinden dolayı fazla mesai ile çalıştırılan bizlerin emeği var` diyor. Bakın, TÜPRAŞ`ta güvenlik biriminde 2010 yılı sonrası işe giren bir işçinin eline aylık 14 bin 200 lira brüt maaşından Koç Vakfı ve sendika aidatı kesintilerinden sonra sadece 10 bin lira geçiyor. Yine işletmelerde, sahada çalışan 2007 tarihinde işe başlayan bir işçinin aylık brüt ücreti 19 bin 700 lira iken kesintilerle elinde kalan 14 bin 750 lira gibi bir tutar oluyor. Nasıl geçinsin TÜPRAŞ işçisi, ne yesin içsin, kirasını nasıl ödesin?

"YOĞUN ÇALIŞMA RİSKİ ARTTIRIYOR"

TÜPRAŞ`ın tehlikeli çalışma grubunda yer alan bir işletme. TÜPRAŞ işçisi birçok kimyasalın bulunduğu gazlı ortamın tam içinde çalışıyor, her nefesinde bu kimyasalları soluyor. Hastalık kol geziyor işletmelerde. Rafineride en ufak hata, ölümlü iş kazalarıyla sonuçlanabilecekken, yıl içinde defalarca yangın ve patlama meydana geliyor. Deneyimli çalışanlar sayesinde profesyonel müdahaleler yapılabiliyor ve işçiler çoğu zaman canları pahasına müdahalelerle olası büyük patlamaların önüne geçiyor. Tecrübeyle müdahale edilemeyen herhangi bir patlama, kontrol altına alınamazsa rafinerinin bulunduğu ilçedeki binlerce insanı ve sanayi kuruluşunu yok edecek güçtedir. Psikolojik, ekonomik olarak yorgun düşen işçilerin talepleri karşılanmazsa, işçiler mobbingle, baskıyla, düşük ücretlerle çalıştırılmaya devam edilirse bu gibi kazaların yaşanması sürpriz olmayacaktır. Nitekim 2017 yılında yaşanan patlamada 4 taşeron işçi yaşamını kaybetmiş, dönemin AKP`li bakanı TÜPRAŞ önünden ‘Her şey yolunda, üretim devam ediyor` diyerek o yıl kârını 11 kat arttıran Koç Holding için de kendileri için de işçinin canının kıymeti olmadığını teyit etmişti.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA