13 Mayıs 2025 Salı

15:27   ÖZGÜR ÖZEL: “MEMLEKETIN DOĞU TARAFıNDA ÖZGÜRLÜK, BU TARAFıNDA ‘TURPUN BÜYÜĞÜ...` BÖYLE IŞ OLMAZ”   15:22   ÖZGÜR ÖZEL, SOMA`DA MADEN ŞEHITLERINI ANMA YÜRÜYÜŞÜ`NE KATıLDı: "ANT OLSUN BU DAVA BIR DAHA GÖRÜLECEK, SUÇLULAR CEZASıNı ÇEKECEK"   14:37   MEZITLI`DE ENGELLILER HAFTASı`NDA ÖZEL GEREKSINIMLI ÖĞRENCILER GÖSTERI YAPTı   10:50   ÖMER FETHI GÜRER: “14 MAYıS DÜNYA ÇIFTÇILER GÜNÜ`NDE ÜLKEMIZ ÇIFTÇISI MUTSUZ”   10:41   MARMARA`DA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   10:31   PKK`NıN FESIH KARARı... MANSUR YAVAŞ: "TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETINI PAZARLıK YAPıYOR NOKTASıNA GETIRECEK HIÇBIR GIRIŞIME IZIN VERILEMEZ, VERILMEMELIDIR"   10:12   KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR: “FEDERASYON DEMEK, TÜRKIYE`NIN BURADAN ÇıKMASı DEMEK, IKI DEVLETLI SIYASETTEN BAŞKA BIR SIYASET GÖRÜŞMEYIZ”   10:09   MERSIN`DE ŞEHIT VE GAZI ANNELERI, ANNELER GÜNÜ PIKNIĞINDE BULUŞTU   09:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN "ENGELLILER HAFTASı" ETKINLIKLERI IKINCI GÜNÜNDE DEVAM ETTI   09:56   TEKIRDAĞ`DA HEKIME DARP IDDIASı... HEKIM BIRLIĞI SENDIKASı GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ÖZGÜR ÖZ: "BAŞHEKIM DERHAL GÖREVDEN ALıNMALı"   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “MESKİ OLARAK TÜRKIYE TARIHININ EN BÜYÜK YATıRıM DÖNEMINI YAŞıYORUZ”   23:27   CHP YENI BOYKOT SITESINI KULLANıMA SUNDU: "BOYKOTYAP2025.COM"   14:43   CHP`LI IL BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı 14-16 MAYıS TARIHLERI ARASıNDA AMASYA`DA YAPıLACAK   12:48   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN YERINE CELAL ADAN`ı TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÖREVLENDIRDI   12:15   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: “BU, ŞEFFAFLıKTAN KAÇAN BIR IKTIDARıN AÇıK ITIRAFıDıR”   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESINDEN TARSUS`TA KÖPRÜ GENIŞLETME ÇALıŞMASı   10:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, YKS ÖNCESINDE SıNAV PROVASı DÜZENLEDI   10:01   TARSUS BELEDIYESI, ENGELLILER HAFTASı`Nı VE ANNELER GÜNÜ`NÜ BIRLIKTE KUTLADı   18:20   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN 32 ANNEYE "ANNELER GÜNÜ" TELEFONU   17:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "BELEDIYECILIK VATANDAŞLA IÇ IÇE OLMALı, TOPLUMUN HER SORUNUNDA YANıNDA OLMALı"  
 
     
   

AYHAN BARUT: AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ FİYAT BEKLİYOR. BİR AN ÖNCE ÇİFTÇİNİN FİYATINI AÇIKLAYIN. BU SENE AN AZ BİR KİLOGRAMI 15 LİRADAN DERHAL ALINMALIDIR


CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin hasadı başlayan ayçiçeğinin alım fiyatının açıklanmasını beklediğini belirterek, "Maalesef fiyat ve alım olmadığı için mağdur çiftçi kara kara düşünüyor. Buğdayda olduğu gibi anlaşılan ayçiçeği üreticisini de boğup bitirmeye kararlılar. Bu sene an az bir kilogramını 15 liradan derhal alınmalıdır. Çiftçiyi buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de fiyatsız ve ortada bırakmayın. Bir an önce çiftçinin fiyatını açıklayın” dedi.

 

Tarih : 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:27   Okunma : 486

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin hasadı başlayan ayçiçeğinin alım fiyatının açıklanmasını beklediğini belirterek, "Maalesef fiyat ve alım olmadığı için mağdur çiftçi kara kara düşünüyor. Buğdayda olduğu gibi anlaşılan ayçiçeği üreticisini de boğup bitirmeye kararlılar. Bu sene an az bir kilogramını 15 liradan derhal alınmalıdır. Çiftçiyi buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de fiyatsız ve ortada bırakmayın. Bir an önce çiftçinin fiyatını açıklayın” dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bugün yaptığı açıklamada ayçiçeği üreticilerinin alım fiyatının açıklanmasını beklediklerine dikkat çekerek iktidara fiyatın bir an önce açıklanması çağrısı yaptı. Çukurova Bölgesi`nde hasadı başlayan ayçiçeği tarlalarında üreticilerin sorunlarını dinleyen Ayhan Barut, "Ülkemizin en erkenci bölgesi Çukurova`da ayçiçeği hasadı başladı ve sürüyor. Ancak ayçiçeği üreticisi de hasat sevinci yaşayamıyor ne yazık ki. Oysa hasat zamanı bayram günü gibidir çiftçi için. Çiftçimizi bayram günü kara kara düşünüyor. Çiftçi hasat yapıyor ama ortada ne fiyat var ne ürünü alan var" diye konuştu.

"HER YIL 1 MİLYAR DOLAR İTHALATA ÖDENİYOR"

Ayçiçeğinin yağ başta olmak üzere birçok sektörün hammaddesi olduğuna işaret eden Barut, şunları söyledi:

"Ayçiçeği çok önemli bir ürün. Geçen sezonlarda Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklı ayçiçek yağı krizi tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden sarsmıştı. Ülkemizde yaşanan yağ krizlerinin tek sebebi olan AKP iktidarı hala ısrarla yanlışlarını sürdürüyor. AKP iktidarı yerli üretimi desteklemediği gibi ve yerli çiftçiye ürettirmediği için ayçiçeğinde ithalata bağımlıyız. Oysa ülkemizde yeterli üretim imkanı var. Türkiye`de artmakla birlikte yaklaşık 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. İhtiyacı karşılayamadığımız için her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolardan fazla para dışarıya gidiyor. Ayçiçeği üretiminde kendi kendine yeterliliğimiz sağlanmalı, yağda dışa bağımlılığımız bitmeli. İthalatı değil ihracatı önceleyen adımlar atılmalı, ithalat yanlışından dönülmelidir."

"EN AZ 15 LİRA OLMALI"

Hasat zamanı ayçiçeği üreticilerinin acilen alım fiyatının açıklanmasını beklediğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Geçen yıl ayçiçek üreticisi bir kilogram ayçiçeğini 12 liraya kadar satmıştı. Bu sene ortada hala fiyat yok. Üretimin de bu yıl kısıtlı, az olduğunu biliyoruz.  Buğday üreticisini boğup bitirdikleri gibi şimdi anlaşılan ayçiçek üreticisini de bitirmeye niyetliler. Tarım Kredi Kooperatifleri, Çukobirlik gibi kurumlar neyi bekliyorlar neden üreticinin elinden ürününü almıyorlar? Ülkede yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve fahiş zamlar gözetilmeli, buna göre ayçiçek üreticisinin altının terinin, elinin nasırının emeğinin karşılığı olan bu sene an az bir kilogramını 15 liradan derhal alınmalıdır. Çiftçiyi buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de fiyatsız ve ortada bırakmayın. Bir an önce çiftçinin fiyatını açıklayın.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA