16 Haziran 2026 Salı

19:22   ÖZGÜR ÖZEL YARıN GRUP TOPLANTıSı YAPMAYACAK... “GRUBUMUZUN ORTAK KARARı”   19:19   CHP ANKARA GÖNÜLLÜLER PLATFORMU’NDAN ÇAĞRı: ACIL KURULTAY ISTIYORUZ   19:16   ABDURRAHMAN TUTDERE, AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA SAVUNMA YAPTı: UYDURMA BEYANLAR ÜZERINDEN RÜŞVETLE ITHAM ETMEK BU KADAR UCUZ OLMAMALı   19:13   ARZU ÇERKEZOĞLU: “DEMOKRASI IŞÇI SıNıFıNıN EKMEĞIDIR, KıRMıZı ÇIZGISIDIR”   19:12   CHP’DE ANLAŞMA: ÖZEL DE KıLıÇDAROĞLU DA GRUP TOPLANTıSı YAPMAYACAK   19:10   DEM PARTI’DEN "SEYFO" ANMASı   11:32   MEZITLI BELEDIYESI RITIM GRUBU’NDAN HATAY’DA DAYANıŞMA KONSERI   11:31   MUTABAKAT, KÜRESEL PIYASALARA NEFES ALDıRDı,: ALTıN VE ASYA BORSALARı YÜKSELDI, PETROL GERILEDI   10:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN KALKıNMADA SÜRDÜRÜLEBILIR MODEL: “HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM”   10:28   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE PSIKOLOJIK VE AKADEMIK DESTEK   09:10   YKS’YE GÜNLER KALA HAYAT KURTARAN TAKTIKLER! UZMANLAR UYARDı: SıNAV ANıNDA BUNU YAPıN, STRATEJINIZI ASLA DEĞIŞTIRMEYIN!   23:58   78’LILER HAREKETI MERSIN’DE TOPLANDı! TARIHI GENEL KURULDAN ’YÜZYıLLıK YÜZLEŞME’ VE ’ADALET’ ÇıKıŞı   23:58   MHP’LI LEVENT UYSAL PALERMO’DAN DÜNYAYA SESLENDI...   15:35   SÜHEYL BATUM’DAN CHP KURULTAY KARARıNA SERT TEPKI: ’ÇOCUKLARıN BILE GÜLECEĞI BIR DURUM!’   01:05   CHP’DE DEPREM! REKOR OYLA SEÇILEN BELEDIYE BAŞKANı İÇIN İHRAÇ İSTEMI: "KARARı KABUL ETMIYORUM!"   23:23   CHP’DE ŞOK İSTIFA! TANJU ÖZCAN "SIYASI CUNTA" DIYEREK GEMILERI YAKTı: ’SAVUNMA VERMEM...’   19:09   CHP SÖZCÜSÜ SARı: MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı SERKAN TUNCER ILE BOLU BELEDIYE BAŞKANı TANJU ÖZCAN TEDBIRLI OLARAK KESIN ÇıKARMA CEZASı ISTEMIYLE YÜKSEK DISIPLIN KURULU’NA SEVK EDILDI   16:50   CHP MYK, GENEL BAŞKAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   16:50   MEZITLI’DE DEZAVANTAJLı BIREYLER SU SPORLARı ILE BULUŞUYOR   16:49   BENJAMIN NETANYAHU: BAŞBAKAN OLDUĞUM SÜRECE İRAN NÜKLEER SILAHA SAHIP OLMAYACAK  
 
     
   

YOZGAT`TA 49 YILDIR ÇALIŞAN TAŞ DEĞİRMEN TALEPLERE YETİŞMEYE ÇALIŞIYOR


Yozgat`ın Çadırardıç köyünde babası tarafından 1974 yılında kurulan taş değirmeninde üretime devam eden Şükrü Şahiner, kara değirmen kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Klasik taş değirmeninde tarlalardan saf halde gelen buğdayları temizleyip un haline getiren Şahiner, çevre il ve ilçelerden gelenlerin taleplerini karşılamaya çalıştığını söyledi.

 

Tarih : 14 Kasım 2023 Salı 10:12   Okunma : 423

SEYFİ ÇELİKKAYA

 

Yozgat`ın Çadırardıç köyünde babası tarafından 1974 yılında kurulan taş değirmeninde üretime devam eden Şükrü Şahiner, kara değirmen kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Klasik taş değirmeninde tarlalardan saf halde gelen buğdayları temizleyip un haline getiren Şahiner, çevre il ve ilçelerden gelenlerin taleplerini karşılamaya çalıştığını söyledi.

Yozgat`ın Çadırardıç köyündeki taş değirmen, köylülerin tarlalarında yetiştirdikleri buğday ve arpayı öğüterek un haline getiriyor. Bölgenin tek taş değirmenine çevre il ve ilçelerden de talep her geçen gün artıyor. Babasından kalan taş değirmende geçmişten gelen bir lezzeti yaşatan Şükrü Şahiner, mesleği babasından öğrendiğini, kendisinin ise gelecek kuşaklara mesleği aktarabileceği bir taliplinin çıkmamasından yakındı. Çadırardıç Köyü`nde babası tarafından 1974 yılında kurulan taş değirmen geleneğini sürdürmeye çalıştığını aktaran Şahiner, değirmenin taşını da bulamadığını ifade etti, taş değirmenlerin çalışma mekaniğinin günümüz teknolojisi ile üretilenlerden çok farklı olduğunu söyledi.

"DOĞAL UN OLARAK, ŞEKER HASTALARI YAPIYOR BİLHASSA"

Değirmen işletmecisi Şükrü Şahiner, taş değirmenin buğdayı kepeği ile beraber öğüttüğünü, yeni değirmenlerin daha farklı çalışıp, kabuğu çıkarıp, savurarak beyaz un çıkarttığını kaydetti. Tam buğday ununun daha esmer, doğal ve sağlık yönünden en güzel un olduğunun altını çizen Şahiner, şöyle konuştu:

"Bu değirmeni 1974 yılında babam yaptı. Biz de aynı onun devamını sürdürüyoruz. Bu değirmenin özelliği kaliteli un olduğu için, taş unu. Dünyada birinciye su değirmeni gelir ikinciye bu taş değirmeni gelir. Buradan buğdayı boğazdan veriyoruz, oradan kepekli unu aşağıdan alıyorlar. Un olarak alıyorlar ama bilhassa da şeker hastaları yapıyor bu işi, kepekli olarak. Doğal un olarak, şeker hastaları yapıyor bilhassa. Müşterimiz çok. Çorum`dan Yozgat`tan Yerköy`den geliyorlar, oralardan çevrelerden geliyorlar. Balışeyh`ten, Delice`den geldiler. Çevrede bu değirmenden başka yok, bir tek bizim değirmen var burada. Bu da babadan kalma bize. Aynı mesleği devam ettiriyoruz biz. Bu taşlar değirmenin çıkan taşları, eski taşlar bunlar. Bunlar bir işe yaramıyor. Şimdi sıfır taş bulamıyoruz, piyasada taş kalmadı. Taş bulamazsak kapanacak, başka bir şey de kalmadı. Bizden başka yapacak kimse kalmadı."

"DOĞAL KATKISIZ, BURASI TAM BUĞDAY EKMEĞİ YAPILDIĞI YER"

Çorum`un Sungurlu ilçesine bağlı Balkaya köyünden gelen İsa Gözalan, "Anneme un öğütmeye geldim, tam buğday ekmeği için. Çadırardıç köyüne geldik, buğdayımızı öğüteceğiz. Doğal katkısız, burası tam buğday ekmeği yapıldığı yer olduğu için biz burada öğütmeye getiriyoruz. Diğerleri yapay oluyor, fabrikasyon oluyor. Burada tam taş yapılıyor unlarımız. Doğal un oluyor" dedi.

"BİZİM BURADA BU DEĞİRMEN OLMAZSA OLMAZLARIN İÇİNDE"

Değirmene buğdayını öğütmek için getiren Çorum`un Sungurlu ilçesine bağlı Bunalan köyü Muhtarı Ahmet Sağlam da şunları anlattı:

"Bizim burada bu değirmen olmazsa olmazların içinde çünkü fabrika ekmekleri yenilmiyor. Sakız gibi oluyor, çiğniyorsun çiğniyorsun yutamıyorsun. İllaki bunu katmamız lazım veya bunu katmadan da yapıyoruz genelde. Bu katılmadan da fabrika ekmeğini yiyemiyoruz. Şimdi bunun özelliği taş değirmeni. Taşla öğütülüyor, tamamen her taraf doğal. Elekten geçiyor. Burada öğütülüyor taştan çıkıyor. Her taraf doğal olduğu için öbür ekmeklere pek şey bakmıyoruz biz. Her yıl geliyoruz. Kışın güz günü geliyoruz harmandan sonra. 150-200, çinik deriz biz, öğütürüz, harmandan harmana bize yetiyor. Yıllık unumuzu burada öğütüyoruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA