24 Aralık 2025 Çarşamba

15:29   YENI ASGARI ÜCRET… DIYARBAKıR’DAKI ASGARI ÜCRETE TEPKI: “ASGARI ÜCRET SEFALETIN ADıDıR”   15:27   CHP’LI GÜNAYDıN’DAN BAKAN IŞıKHAN’A: "ASGARI ÜCRET NEDEN AÇLıK SıNıRıNıN ALTıNDA BıRAKıLMıŞTıR?"   15:25   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, LIBYA MILLI BIRLIK HÜKÜMETI BAŞBAKANı DIBEYBE ILE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ   15:24   MILLI DAYANıŞMA KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU... GÜLISTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: BARıŞı ICRA EDECEK, HUKUKI ZEMINI KURACAK BIR PERSPEKTIF GEREKLI   10:40   MERSIN’DE GECE MESAISI: BÜYÜKŞEHIR’DEN 2 BIN 500 TONLUK ASFALT HAMLESI   10:19   “İMEP 2 ILE MERSIN’DE 2 BIN KIŞIYE MESLEKI EĞITIM, 200 KIŞIYE İSTIHDAM”   19:40   “MERSIN DOB’DAN YıLBAŞı KLASIĞI: FıNDıKKıRAN BALESI SAHNEYE BÜYÜ KATıYOR”   19:31   “ÇAMLıYAYLA’DA KADıN EMEĞI ŞENLIĞI: ÜRETICI KADıNLAR DOĞAL ÜRÜNLERIYLE BULUŞTU”   19:20   YUMURTALıK’TA GÜÇLÜ İŞBIRLIĞI: BALıKÇıLARA DESTEK, ESNAFA MORAL!   17:02   TOROSLAR’DA YÜZ GÜLDÜREN SÖZLEŞME   16:56   SıCAK ÇORBA İKRAMı İÇIN İLK DURAK: TARSUS’UN KADIM MEKANı ULU CAMII   16:54   ÖLDÜRÜLEN HIRANUR AYGAR IÇIN ADALET ÇAĞRıSı   12:44   MERSIN’IN KALBI YENI YıL IŞıKLARıYLA PARLıYOR: BÜYÜKŞEHIR’DEN SÜRDÜRÜLEBILIR SÜSLEMELER   12:15   “AMERIKA MATEMATIK OLIMPIYATLARı ŞAMPIYONU ELIF EYLÜL, TARSUS’UN GURURU OLDU”   11:40   “ADALET İÇIN YÜRÜYORUZ: DİSK’IN ANKARA YOLCULUĞU ESKIŞEHIR’DE SES GETIRDI”   10:18   “MESKİ’DEN MEZITLI’YE ÇIFTE YATıRıM: İÇME SUYU VE ASFALT ÇALıŞMALARı EL ELE”   19:59   TOROSLAR’DA KıRSALA GÜVENLI ULAŞıM: DORUKLU MAHALLESI ASFALTLA BULUŞTU   19:50   “2,7 TRILYONLUK AÇıĞıN BEDELI HALKıN SıRTıNDA”   19:40   MÜSİAD BAŞKANı KAYAN: MERSIN EKONOMISI TÜRKIYE’NIN LOKOMOTIFI   19:29   “MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN BALıKÇıLARA CAN SUYU: 772 KIŞIYE EKIPMAN DESTEĞI”  
 
     
   

BİRLEŞİK METAL İŞ: EKİM AYINDA AÇLIK SINIRI 12 BİN 928, YOKSULLUK SINIRI 44 BİN 718 LİRAYA ÇIKTI


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi`nin (BİSAM) araştırmasına göre, ekim ayı itibariyle dört kişilik bir aile için açlık sınırı 12 bin 928 liraya, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 liraya yükseldi.

 

Tarih : 16 Kasım 2023 Perşembe 13:01   Okunma : 396

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi`nin (BİSAM) araştırmasına göre, ekim ayı itibariyle dört kişilik bir aile için açlık sınırı 12 bin 928 liraya, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 liraya yükseldi.

BİSAM, ekim ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu`nu yayınladı. Raporda, açlık ve yoksulluk sınırı hesabının, Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapıldığı belirtildi.

Buna göre, ekim ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 12 bin 928 TL`ye; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini de kapsayan yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL`ye ulaştı.

"SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMENİN GÜNLÜK MALİYETİ 430 LİRAYI AŞTI"

BİSAM`dan yapılan yazılı açıklamada, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin 430 TL`yi aştığı belirtildi. Buna göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 3 bin 538 TL oldu. Bu değer yetişkin bir kadın için 3 bin 387, 15-18 yaş bir genç için 3 bin 639, 4-6 yaş arası bir çocuk için 2 bin 365 TL oldu.

BİSAM`ın hesaplamasına göre günlük harcamalarda Eylül 2023`de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 138,16 liralık harcama gereksinimi ile oluşturuyor. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 81.94 TL olarak öne çıktı.

Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 89,38 liraya ulaşırken; ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33,38 lira, katı yağ ve sıvı yağ ise 23,99 lira oldu. 

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarına göre yapılan hesaplamada, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığının 2 bin 385 lira, kadın için 2 bin 276 lira, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 471 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için bin 651 lira olduğu hesaplandı. Yani sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti sadece gıda için 8 bin 782 lira oldu. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 30 bin 379 liraya çıktı.

EN YÜKSEK MALİYET SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE

Günlük harcamalarda ekim 2023`de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 138,52 liralık harcama gereksinimiyle oluşturdu. Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 32,1 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 28,5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 20 oldu. Ekmek, makarna vb. içinse pay yüzde 10,4 olarak belirlendi. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payıysa yüzde 8,5 olarak gerçekleşti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA