26 Aralık 2025 Cuma

17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"   09:20   MERSIN’DE KıRSALA ŞEHIR KONFORU: ESENLI–HEBILLI YOLU YENILENDI   23:29   MERSIN, KADıN SINEMASıNıN BAŞKENTI OLDU: UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI 2. KEZ ŞEHIRDE   21:05   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR   18:21   CHP’DEN 2026 YOL HARITASı: HÜKÜMET PROGRAMı, MITINGLER VE YARGı SÜRECI HAZıRLıKLARı   17:59   CHP SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: “KAYYUM AYıBı DERHAL SON BULMALı, TOPLUM SAMIMI ADıM BEKLIYOR”   15:36   MERSIN’DE 30 BINI AŞAN VATANDAŞ MOBIL KUAFÖRLE YENILENDI!   15:29   YENIŞEHIR’DE “DIYABETI TANı, SAĞLıĞıNı KORU” PANELI DÜZENLENDI   15:27   BAŞKAN BOLTAÇ AKGEDIK ANASıNıFı’Nı ZIYARET ETTI   15:25   TOROSLAR ZABıTASı YENI YıL ÖNCESI DENETIMLERINI ARTıRDı   15:19   AYM, TCK’NıN “KAMU GÖREVLISINE HAKARET”TE DAHA AĞıR CEZA ÖNGÖREN DÜZENLEMENIN IPTALI ISTEMINI REDDETTI   15:18   SADETTIN SARAN ADLI KONTROLLE SERBEST BıRAKıLDı   15:17   14 ÜLKEDEN İSRAIL’E ORTAK KıNAMA AÇıKLAMASı: YENI YERLEŞIM KARARı GERI ALıNMALı   15:16   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, REGAIP KANDILI’NI KUTLADı   15:15   11. YARGı PAKETI YÜRÜRLÜĞE GIRDI... ADALET BAKANı TUNÇ: "BUGÜN ITIBARıYLA DÜZENLEMEDEN FAYDALANACAK HÜKÜMLÜLERIN IŞLEMLERI BAŞLATıLMıŞTıR"   15:13   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: FUTBOL KULÜPLERI MAGAZIN KONUSU YAPıLAMAZ; GERÇEK GÜNDEM ÜLKENIN SORUNLARıDıR  
 
     
   

DENİZ DEMİR: “EKONOMİK KRİZ, ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNE YANSIYACAK KADAR DERİN BİR YOKSULLUK YARATTI"


CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, YÖK`ün 2023 YKS tercih verileri ile ilgili; “Ekonomik kriz, üniversite tercihlerine yansıyacak kadar derin bir yoksulluk yarattı. Büyükşehirlerden göç, üniversite tercihlerine de yansıdı” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 5 Aralık 2023 Salı 18:12   Okunma : 751

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, YÖK`ün 2023 YKS tercih verileri ile ilgili; “Ekonomik kriz, üniversite tercihlerine yansıyacak kadar derin bir yoksulluk yarattı. Büyükşehirlerden göç, üniversite tercihlerine de yansıdı” değerlendirmesini yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, ekonomik krizin ve hayat pahalılığının YKS tercihlerini de etkilediğini belirterek, 2023 YKS tercihlerine ait verileri örnek gösterdi. Demir`in konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“BÜYÜKŞEHİRLERİN TERCİH EDİLMEMESİNİN YEGANE SEBEBİ HAYAT PAHALILIĞI”

“İstanbul`da 2023 YKS`de 2022`ye göre tercih sayısında ciddi oranda düşüş yaşandı. Bir yıl içinde tercih eden aday sayısı 798 bin azaldı. Düşüş oranı ise tam yüzde 25,5 oldu. Sadece İstanbul mu? Hayır, Başkent Ankara`da da benzer bir durum oluştu. Geçen yıl yapılan YKS`de 1 milyon 509 bin kişinin tercih ettiği Ankara`daki üniversiteleri bu yıl tercih eden sayısı 1 milyon 188 bine geriledi. Bir yılda tercih eden sayısı tam 320 bin 903 azaldı. Tercih eden oranında yüzde 21,2 gerileme yaşandı. Tabloya bakıldığında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir gibi büyük illerdeki üniversiteleri tercih eden öğrenci sayısında azalma yaşandı. Büyükşehirlerin tercih edilmemesinin yegane sebebi hayat pahalılığı, yoksullukta sınıf atladık. Her ile üniversite açmakla övünenler, yarattığı ekonomik tablo nedeniyle eğitim sistemine büyük darbe vurdular.

“HAYAT PAHALILIĞI, KONUT KRİZİ VATANDAŞLARI İSTANBUL`DAN GÖÇ ETMEYE ZORLUYOR”

Büyükşehirlerin tercih edilmemesinin en önemli sebebi ekonomi. Gençler bu şehirlerde okumak isteseler bile ailelerinin büyükşehirlerin masraflarını karşılayamaması sebebiyle hayallerinden vazgeçiyorlar. Enflasyonun en çok hissedildiği bölgeler büyükşehirler ve öğrenciler aldıkları burs ve harçlıklar ile bu şehirlerde geçinemiyor. Sadece öğrenciler de değil, artık çalışanlar ve ailelerde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirleri terk ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020`den beri İstanbul`dan göç edenlerin sayısı kademeli olarak artıyor. Hayat pahalılığı, konut krizi vatandaşları İstanbul`dan göç etmeye zorluyor. İstanbul Planlama Ajansı`nın araştırmasına göre İstanbul`da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76,69 arttı. İstanbul`da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 45.956 lira olarak hesaplandı. İstanbul`da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 3,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 66,53 oranında arttı.

“ÖNEMLİ KENTLERİN EN GÖZDE SEMTLERİNDE ÜLKEMİZİN VATANDAŞI YAŞAYAMAZ HALE GELDİ”

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kasım ayına ilişkin enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında yüzde 5,58 arttı. E-TÜFE`nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 olarak gerçekleşti. Sürekli artan enflasyon, çözülemeyen konut ve kira krizi, her gün zam gelen vergiler ile vatandaşın büyükşehirlerde yaşaması giderek zorlaşıyor. Ülkemizin önemli kentlerinin en gözde semtlerinde artık ülkemizin vatandaşları yaşayamaz hale gelmiştir, bu bölgeler resmen AKP tarafından yabancılara peşkeş çekilmekte ve parsel parsel satılmaktadır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA