19 Şubat 2026 Perşembe

17:11   RTÜK ÜYESI İLHAN TAŞCı, "AYNı YAĞMURLAR ALTıNDA" DIZISININ INCELEMESI IÇIN RTÜK’E BAŞVURDU   17:10   ASU KAYA: “İLKNUR’UN HESABıNı HEM BU DÜZENDEN HEM DE O TETIĞI ÇEKEN IRADEYI BESLEYENLERDEN SORACAĞıZ”   17:10   CENEVRE’DEKI RUSYA-UKRAYNA GÖRÜŞMELERI SONA ERDI... ZELENSKI:    17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı’NDAN SILIVRI ÖNÜNDE AÇıKLAMA: “ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE EKREM BAŞKANıMıZı GÖRENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞIZ”   17:02   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, KOMISYON TOPLANTıSıNıN ARDıNDAN SORULARı YANıTLADı: "RAPORUN UYGULANMASıNı TAKIP EDECEĞIZ"   14:45   YARGıTAY’DA AYM ÜYELIĞI IÇIN 3 ISIM BELIRLENDI, ADAYLARDAN BIRI CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN TARAFıNDAN AYM ÜYELIĞINE SEÇILECEK   14:27   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU SON KEZ TOPLANDı... BÜLENT KAYA: “ORTAYA KONULMUŞ ÖNERILERIN SÜRATLE YASALAŞTıRıLMASıNA DAIR BIR EYLEM PLANıNı ORTAYA KOYMAMıZ LAZıM”   14:27   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: CHP’NIN IÇINE DÜŞTÜĞÜ DURUM SIYASETIN DINAMIKLERIYLE AÇıKLANAMAYACAK KADAR KARMAKARıŞıK   10:40   CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA ‘KIRA KRIZI’ TEPKISI: “173 MILYON TL CEZA KESIP ‘SORUN YOK’ DIYEMEZSINIZ”   09:50   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN RAMAZAN HAMLESI: KENT LOKANTASı İFTARDA DA AÇıK   09:30   BAŞKAN V. ŞENER’DEN RAMAZAN AYı MESAJı   22:48   TOROSLAR BELEDIYESI RAMAZAN ÖNCESI GıDA SEFERBERLIĞI BAŞLATTı   22:47   ÜNIVERSITELERDE SABıR TAŞTı: İDARI PERSONELDEN YÖK’E NET MESAJ   22:46   ASLAN AVRUPA’Yı İNLETTI! GALATASARAY, JUVENTUS’U 5 GOLLE DAĞıTTı   22:34   MEZITLI’DE RAMAZAN SEFERBERLIĞI: CAMILER BAŞTAN SONA TEMIZLENDI   22:20   MERSIN’DE KARDEŞLIK EZGILERI YÜKSELIYOR: MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN “AZERBAYCAN GECESI”   16:45   TOROSLAR’DA KARLA MÜCADELE: BELEDIYE 7/24 SAHADA, YOLLAR AÇıLıYOR!   16:04   “MESKİ’DEN DEĞIRMENDERE’YE ÇIFTE YATıRıM: ALTYAPı VE ÜSTYAPı YENILENDI”   15:08   MINGUZZI AILESININ ADALET ÇıĞLıĞı... ANNE YASEMIN MINGUZZI’DEN ADALET BAKANı TUNÇ’A: HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   15:07   AHMET ÖZER’E “KENT UZLAŞıSı” DAVASıNDAN 6 YıL 3 AY HAPIS CEZASı VERILDI  
 
     
   

TBMM`DE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ… NUMAN KURTULMUŞ: “DÜNYADA HAK, HUKUK, ADALET EKSENİNDE GELİŞECEK YENİ BİR SİSTEME İHTİYAÇ VAR”


TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin açılışını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş; “İnsan hakları ihlallerinin durdurulabilmesi için dünyada hak, hukuk, adalet ekseninde gelişecek yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. En son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) alınamayan ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu karar aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze`de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır. Bu vesile ile insanlığın hak ve hukukun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi ile böyle bir dünyanın kurulabilmesi için Türkiye`nin, TBMM`nin bu anlamda öncü olmak, garantör olmak noktasında Türkiye`nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum” dedi.

 

Tarih : 11 Aralık 2023 Pazartesi 12:36   Okunma : 401

TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin açılışını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş; “İnsan hakları ihlallerinin durdurulabilmesi için dünyada hak, hukuk, adalet ekseninde gelişecek yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. En son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) alınamayan ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu karar aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze`de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır. Bu vesile ile insanlığın hak ve hukukun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi ile böyle bir dünyanın kurulabilmesi için Türkiye`nin, TBMM`nin bu anlamda öncü olmak, garantör olmak noktasında Türkiye`nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum” dedi.

TBMM`de iki hafta sürecek 2024 Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri bugün başladı. TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin ilk gününü yöneten TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açılış konuşması yaptı.

Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“10 Aralık 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nin kabul edilişinin 75. yıldönümü dolayısıyla sizler adına da Meclis`in fikirlerini açıklamakta yarar görüyorum. İki büyük dünya savaşından sonra yüzbinlerce insanın öldürüldüğü, sakat kaldığı; şehirlerin yıkıldığı, kültürel eserlerin yok edildiği, atom bombası atılarak sadece o anda yaşayan insanların değil, ondan sonra yaşayacak insanların da hastalıklara duçar olmasının sağlandığı, büyük toplumsal kutuplaşmaların, büyük düşmanlıkların ortaya çıkarıldığı ve maalesef savaşın acılarının on yıllar boyunca sürmesinin sonunda insanoğlu; bütün milletler, uluslararası camia olarak bugün baktığımızda fevkalade önemli olan bir evrensel metni ortaya koydular.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi adını verdiğimiz bu beyanname, esası itibarıyla fevkalade iyi hazırlanmış, temel insani değerlere atıfta bulunan bugün bile insanlığın ihtiyaç duyduğu duyguları, dünya siyaset tarihine bir üst hukuk normu olarak kazandırmış olan bir metindir.

Sadece ilk maddesi bile; ‘İnsanlar özgür, eşit ve hak sahibi olarak doğarlar; insanlar birbirlerinin kardeşi olarak hareket etmek durumundadırlar` diyen ilk maddesi bile bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu fevkalade önemli bir hukuk metnini ortaya koyuyor.

Ama ne yazık ki; bu 75 yıllık süre içinde bu metnin fevkalade iyi hazırlanmış cümlelerine rağmen insanlık, insan hakları bakımından, insanlık onuru bakımından ağır bedeller ödemiştir. Güney Afrika`da, Ruanda`da, Latin Amerika ülkelerinde, Irak`ta, Suriye`de, Myanmar`da; dünyanın birçok yerinde büyük insani dramlar yaşanmış, insan hakları ihlallerinin yaşandığı çok açık insanlık suçları işlenmiştir.

Ne yazık ki bugün de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nin kabul edildiğinin 75 yıl sonrasında bugün de bizim coğrafyamızda, Filistin topraklarında, Gazze`de ağır insanlık suçları işlenmektedir. Biz burada konuşurken, Gazze`nin şehirlerinin, sokaklarının neredeyse yeryüzünden silinmesi iradesi ile yok edildiği ağır bir insanlık suçunu yaşıyoruz.

“BİR EL İNSAN HAKLARININ İHLALLERİNİN DEVAM ETMESİNDEN YANA OY KULLANMIŞ VE GAZZE`DE DEVAM EDEN BU ZULÜM DURDURULAMAMIŞTIR”

Aynı şekilde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nin açık hükümlerine rağmen bugün insanlık Gazze`de yaşanan, 67. gününe ulaşmış olan bu insanlık suçlarını önlemede, ne yazık ki yetersiz kalıyor. Şunu söylemek herhalde abartı değildir: Bir metin olarak fevkalade insani değerleri esas alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, esasında sadece raflarda kalan, sadece iyi temennilerden ibaret bir metin halindedir. Ne yazık ki, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nde dile getirilen ağır insanlık suçlarını önleyebilecek bir küresel sistem mevcut değildir. İşte en son BMGK`da 13 ülkenin bu insanlık dramının durdurulması, acil ateşkesin sağlanmasını temin etmek üzere verdiği karara rağmen; bir el hukuksuzluğa kalkmış, insan haklarının ihlallerinin devam etmesinden yana oy kullanmış ve ne yazık ki şu anda Gazze`de devam eden bu zulüm durdurulamamıştır. Bu anlamda baktığınız zaman insan hakları beyannamesinin yanında BM de sadece kâğıt üzerinde var olan bir kuruluş mahiyeti kazanmıştır.

Bu vesile ile bunu bir kere daha TBMM adına, daha evvel iki kez Gazze konusunda insani duyarlılığını ortaya koymuş olan altı siyasi partimizin ortak deklarasyonu ile bu fikrini ortaya koymuş olan Meclis adına bir kez daha ifade etmek istiyorum: İnsan hakları ihlallerinin durdurulabilmesi için dünyada yeni bir hak, hukuk, adalet ekseninde gelişecek yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. En son BMGK`da alınamayan ateşkes kararı dolayısıyla bu karara sebep olanlar, bu karar aleyhine el kaldıranlar bundan sonra Gazze`de işlenecek insanlık suçlarının doğrudan doğruya sorumlularıdır.

Bu vesile ile insanlığın hak ve hukukun korunduğu, yeryüzünde savaşların, haksızlıkların ortadan kaldırıldığı yeni bir dünyanın kurulması temennisi ile böyle bir dünyanın kurulabilmesi için Türkiye`nin, TBMM`nin bu anlamda öncü olmak, garantör olmak noktasında Türkiye`nin hedeflerini ortaya koyacağı yeni bir döneme geçilmesini temenni ediyorum.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA