10 Ocak 2026 Cumartesi

17:05   “MERSIN’DE ORGANIK TARıM SERTIFIKASı ÜRETICININ KAZANCıNı VE DOĞAYı GÜÇLENDIRIYOR”   16:45   “RAMAZAN ÖKSÜZ: BASıN VE STK’LARLA İSTIŞARE ÖNCELIĞIMIZ”   16:39   “GAZETECILER GERÇEĞIN VE DEMOKRASININ SAVUNUCUSU”   16:32   BAŞKAN NECMI AĞAOĞLU’NDAN 10 OCAK GAZETECILER GÜNÜ MESAJı   16:28   DEVRIMCI EMEKLILER SENDIKASı’NDAN CHP’NIN "MECLIS’I TERKETMEME" EYLEMINE DESTEK   16:11   MARDIN’DE 16 YAŞıNDAKI MELEK AYHAN’DAN GÜNLERDIR HABER ALıNAMıYOR. NAZMIYE AYHAN: "HER YERDE SENI ARıYORUM KıZıM"   16:10   ÖZGÜR ÖZEL: YOLLARA GEÇIŞ GARANTISI VAR, EMEKLIYE GEÇIM GARANTISI YOK   16:09   ABD BAŞKANı TRUMP: "VENEZUELA’NıN BÜYÜK PETROL REZERVLERINDEN UZUN SÜRE YARARLANMAYı HEDEFLIYORUZ"   16:07   AK PARTI, EN DÜŞÜK EMEKLI AYLıĞıNıN 20 BIN LIRAYA ÇıKARıLMASıNA ILIŞKIN TEKLIFI TBMM’YE SUNDU   16:06   DONALD TRUMP: “VENEZUELA DESTEĞI KESILIRSE KÜBA REJIMI HAYATTA KALAMAZ”   21:30   TOROSLAR’DA BIN FIDANLA YEŞIL GELECEK: AĞAÇLANDıRMA SEFERBERLIĞI BAŞLADı   21:10   CHP 2026’YA VITES YÜKSELTTI: ÖZGÜR ÖZEL’DEN “EN UZUN SEÇIM KAMPANYASı” MESAJı   20:55   SINAN ATEŞ DAVASıNDA KRITIK DURUŞMA: “BU BIR TESADÜF DEĞIL, PLANLı BIR CINAYET”   20:42   MERSIN BAROSU’NDAN ÇARPıCı ÇAĞRı: “BU BIR MESLEK MESELESI DEĞIL, HUKUKUN YAŞAMA MESELESIDIR”   20:28   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN 7/24 TEMIZLIK SEFERBERLIĞI   16:38   ABD’NIN MINNEAPOLIS KENTINDE GÜMRÜK MUHAFAZA GÖREVLISI TARAFıNDAN ÖLDÜRÜLEN KADıNıN ÜÇ ÇOCUK ANNESI OLDUĞU ÖĞRENILDI   16:35   DEM PARTI’DEN TBMM’DE ’HALEP’ TEPKISI: "BUGÜN TÜRKIYE’YE DÜŞEN ORADAKI ÇETELERIN SıRTıNı SıVAZLAMAK DEĞILDIR"   15:21   ÜMIT ÖZDAĞ: “PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜ SURIYE ÜZERINDEN MEŞRULAŞTıRMA GIRIŞIMI, TÜRKIYE’YE KURULMUŞ BIR SIYASI TUZAKTıR”   15:15   CHP’DEN İYİ PARTI’YE ZIYARET... TURHAN ÇÖMEZ: "30 MILYON VATANDAŞ AÇLıK SıNıRıNıN ALTıNDA YAŞıYORSA, IKTIDAR SAHIPLERININ HESAP VERMESI GEREKIR"   15:13   19 MART EYLEMLERINDE GÖZALTıNA ALıNAN ODTÜ ÖĞRENCILERI BERAAT ETTI  
 
     
   

CHP’Lİ GÜLCAN KIŞ RAMAZAN’DA GELEN FAHİŞ ZAMLARI SORDU


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ramazan ayının ilk gününde, iftar ve sahur sofralarına gelen fahiş zamları sordu.

 

Tarih : 11 Mart 2024 Pazartesi 15:26   Okunma : 1058

Ekonomik krizin iftar sofralarına yansıdığını dile getiren Kış, marketlerde 38 ürüne gelen yüksek artışları, aynı ürünün farklı marketlerde farklı fiyatlara satılmasını, emekliler başta olmak üzere vatandaşların mağdur edilmesini sordu.

CHP’li Kış aynı zamanda, Aralık 2023 tarihinde bir gazeteye röportaj veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “Marketleri her gün denetliyoruz, ben de haftada bir marketlere gidiyorum” diyerek piyasayı başı boş bırakmadıkları iddialarının da, yaşanan bu artış ile çürüdüğünü vurguladı.

Kış, ayrıca Bakan Bolat’a tepki göstererek, 5 Ocak 2024 tarihinde verdiği yazılı soru önergesinin de yanıtlanmamasına tepki gösterdi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim. 11.03.2024

                                                                                                                 Gülcan KIŞ

                                                                                                                Mersin Milletvekili

Toplumsal dayanışmaya, yardımlaşmaya, toplumdaki yoksulluğu azaltmaya hizmet eden Ramazan ayında, maalesef marketler fahiş artışlarla vatandaşın huzurunu kaçırmıştır.  Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ramazan sofralarını vurmuştur.

25 Aralık 2023 tarihinde bir gazete de röportajı yayımlanan Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat, “marketleri her gün denetliyoruz, ben de haftada bir marketlere gidiyorum ” diyerek piyasayı başı boş bırakmadıklarını iddia etmişti.

Bu yıl ramazan öncesi, 38 üründe çok yüksek oranda artış olduğunun tespit edilmesi, aynı ürünün farklı marketlerde çok farklı fiyata satılması, daha önce bizzat kendisinin denetim yaptığını iddia eden Ticaret Bakanı Bolat’ı çürütmüştür.

Marketlerde gıda ürünlerinde yaşanan aşırı fiyat artışı, zaten kıt kanaat geçinen başta emekliler olmak üzere vatandaşlarımızı mağdur etmiştir. Enflasyonu bahane ederek fırsatçılık yapan, Ramazan ayını bahane ederek yüksek artış yapanlar acilen denetlenmelidir. Kırmızı ete neredeyse artık ulaşamayan vatandaşlarımız özellikle emeklilerimiz market market gezerek en ucuz ürün arayışına itilmiştir.

TZOB’un yaptığı araştırmaya göre; Geçtiğimiz yılın Ramazan öncesine göre, bu sene markette kuru incir 2,9 kat, zeytinyağı 2,7 kat, kuru kayısı ve sivri biber 2,5 kat artmıştır.

Et fiyatları ise yapılan ithalata rağmen artmıştır. Et ve süt ürünlerinde; dana kuşbaşında yüzde 69 buçuk, tereyağında yüzde 40,2, kuzu kuşbaşında yüzde 38,4, bütün tavukta yüzde 23,3’e varan oranlarda değişim olduğu açıklanmıştır.

Ramazan öncesi, fiyatları kontrol altına almayan, vatandaşları artan fiyatlar karşısında koruyamayan hükümet yetkilileri bu işin baş sorumlularıdır. Ramazan ayında artan talebi suiistimal eden, enflasyonu bahane ederek fırsatçılık yapan, aynı fiyata gramaj düşürme hilelerine girişen, aynı fiyata kalitesiz ürün satanlar ve fahiş fiyat artışına gidenler için acilen gerekli denetimler yapılmalıdır.

     Bu bağlamda,

  1. Sayın Bakan, 5 Ocak 2024 tarihinde şahsınıza yöneltmiş olduğum yazılı soru önergesinde, marketleri her gün denetlediğinizi, haftada bir marketlere gittiğinizi ve piyasayı başı boş bırakmadığınıza yönelik iddialarınızı içeren sorularımızı neden yanıtlamadınız?
  2. Aralık 2023 tarihinde bir gazeteye vermiş olduğunuz röportajda, “fırsatçılığa, fahiş zamlara, stokçuluğa izin vermeyeceğiz” demenize rağmen bugün Ramazan ayı öncesi en az 38 ürüne yüksek oranda artış yapıldığı tespit edilmiştir.  Bu artışlar piyasanın denetimsiz ve başı boş olduğunun göstergesi değil midir? Yaşanan artışlar, yapmış olduğunuz açıklamaları çürütmemiş midir?
  3. Ramazan ayı öncesi marketlerde gerekli denetimleri yaptınız mı? Fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara yönelik tespitleriniz var mıdır?
  4. Yapılan ithalata rağmen en yüksek artışların et fiyatlarında olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
  5. Ramazan ayında fırsatçılık yapanlar karşısında market market gezerek en ucuz ürün arayışına soktuğunuz emeklilerimiz başta olmak üzere, vatandaşların bu mağduriyetini gidermek adına bir girişiminiz olacak mıdır?
Paylaş :
Etiketler :  CHP, Gülcan Kış, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA