16 Mart 2026 Pazartesi

17:22   MUHITTIN BÖCEK, HAKIM KARŞıSıNDA: "HIÇBIR AKRABAMı ZENGIN ETMEDIM. BÜTÜN SUÇLAMALARı REDDEDIYORUM. KIMSENIN BIR KURUŞUNDA GÖZÜM YOK"   16:29   BAYRAMDA YAĞıŞLı VE SOĞUK HAVA ETKILI OLACAK   16:28   CHP’LI BAŞARıR’DAN IKTIDARA TEPKI: "SIZ ÖMER GÜNEL’E DÜŞMANLıK YAPMıYORSUNUZ; AYDıN’A, KUŞADASı HALKıNA DÜŞMANLıK YAPıYORSUNUZ"   15:27   PROF. DR. İLBER ORTAYLı IÇIN GALATASARAY ÜNIVERSITESI’NDE ANMA TÖRENI... TÖRENE, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL’IN DE ARALARıNDA OLDUĞU BIRÇOK SIYASI, SANATÇı VE AKADEMISYEN KATıLDı   14:26   CHP’LI NAZLıAKA: HIÇ DEĞILSE BAYRAMDAN ÖNCE TUTSAK ETMEYE ÇALıŞTıĞıNıZ ARKADAŞLARıMıZı SERBEST BıRAKıN   14:25   İSTANBUL 40. AĞıR CEZA MAHKEMESI, “TURAN TAŞKıN ÖZER” KRIZI SONRASı “İBB DAVASı” IÇIN YENI MÜZEKKERE YAZDı   13:54   CHP KUŞADASı ÖRGÜTÜNDEN ÇAĞLAYAN ADLIYESI ÖNÜNDE "ÖMER GÜNEL" NÖBETI: HEPIMIZ ÖMER BAŞKAN’ıMıZA DESTEK IÇIN BURADAYıZ   13:53   MURAT EMIR: İBB KUMPAS DAVASıNDA GAZETECILERIN GÖREVINI YAPMALARı ENGELLENIYOR, SUÇ IŞLENIYOR; ALENIYET ILKESI AYAKLAR ALTıNDA ÇIĞNENIYOR   13:52   ATLAS ÇAĞLAYAN’ıN AILESINE YÖNELIK TEHDITLERLE ILGILI 9 KIŞI HAKKıNDA IDDIANAME DÜZENLENDI   12:49   ÖZGÜR ÖZEL: “BIN AYDAN DAHA HAYıRLı OLDUĞU MÜJDELENEN KADIR GECESI MÜBAREK OLSUN”   09:20   MERSIN’IN MINIK ŞEFLERI İŞ BAŞıNDA! TOROSLAR ÇOCUK KAMPÜSÜ’NDE LEZZET RÜZGARLARı ESIYOR   01:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DOĞUKAN UYAN TUTUKLANDı   01:03   MERSIN’DE DEVLERIN SAVAŞı TEK TARAFLı BITTI: CARETTALAR GALATASARAY’ı PARKEYE GÖMEREK TARIH YAZDı!   14:46   MERSIN’DE SOSYAL BELEDIYECILIK DEVRIMI: HER ÇOCUĞA EŞIT GELECEK, HER MAHALLEYE FıRSAT!   13:55   MERSIN’DEN DÜNYAYA 1,7 MILYAR DOLARLıK İMZA: İŞTE İHRACATıN 50 DEV FIRMASı!   10:40   OTOYOLDA %650 ZAM KAPıDA! CHP’LI YAVUZYıLMAZ İSIM VEREREK UYARDı: "BU BIR SOYGUN PLANıDıR"   10:31   İRAN’DAN ABD ÜSSÜNE AĞıR DARBE! NETANYAHU İÇIN DEHŞET VEREN ’ÖLÜM’ YEMINI: ’PEŞINI BıRAKMAYACAĞıZ!’   10:29   LIMON İTHALATıNDA VERGI ŞOKU! ÖMER FETHI GÜRER RAKAMLARLA KONUŞTU: "ÜRETICI SOĞUYOR, TÜKETICI KAYBEDIYOR"   23:46   ANAMUR’DA TARIHI GECE: VAHAP SEÇER’DEN 4 DEV MÜJDE BIRDEN! 2028’E KADAR HER ŞEY DEĞIŞECEK   23:40   TOROSLAR’DA "MUTFAK" DEĞIL SANKI ÇÖP EV! MERDIVEN ALTı PASTA İMALATHANESINE ŞOK BASKıN  
 
     
   

CHP PM ÜYESİ BARAN BOZOĞLU: “ULUSLARARASI KURULUŞLAR DEPREM ATIKLARININ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN DESTEK VERMEK İSTİYOR, HÜKÜMETİN BU KONUDA BİR BAŞVURUSU YOK”


CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Baran Bozoğlu, 6 Şubat depreminin vurduğu illerde AKP hükümetinin deprem atıklarına yönelik çevreci bir yaklaşımı olmadığını, bunları doğrudan doğaya bıraktığını ifade etti. Bozoğlu, “Uluslararası kuruluşlar bu konuda destek vermek istemesine rağmen hükümetin bu konuda herhangi bir başvuru yapmadığını üzülerek görüyoruz. Hükümet başvuru yapmamakla beraber aynı zamanda bizim de yönetimde olduğumuz Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin de başvurularına engel olduklarını biliyoruz.” dedi.

 

Tarih : 15 Mart 2024 Cuma 11:17   Okunma : 601

Haber: MERVE GÜVEN – Kamera: EYLEM LADİN DEĞER

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Çevre Mühendisi Baran Bozoğlu, 6 Şubat depreminin vurduğu illerde AKP hükümetinin deprem atıklarına yönelik çevreci bir yaklaşımı olmadığını, bunları doğrudan doğaya bıraktığını ifade etti. Bozoğlu, “Uluslararası kuruluşlar bu konuda destek vermek istemesine rağmen hükümetin bu konuda herhangi bir başvuru yapmadığını üzülerek görüyoruz. Hükümet başvuru yapmamakla beraber aynı zamanda bizim de yönetimde olduğumuz Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin de başvurularına engel olduklarını biliyoruz.” dedi.

Baran Bozoğlu, 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilde molozların gelişi güzel şekilde derelere, deniz, kenarlarına, tarım alanlarına döküldüğünü  belirtti. Atık yönetiminin doğru yapılmadığını vurgulayan Bozoğlu, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansına şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hükümet tarafından yaklaşık bir yıldır atıkların doğru şekilde yönetilmediğini ve doğaya verildiğini biliyoruz. Ancak bu atıklar aslında bir ekonomik kaynak. Yani yeni taş ocakları açmadan buradaki atıkları tekrar kullanarak yeni binalar yapma şansımız var. Yüzde 35 oranında bu atıkları tekrar çimento, beton üretiminde ve farklı alanlarda kullanma şansımız var. Ancak bir yıldır hükümet bu konuda en ufak adım atmadı. En ufak adım atmadığı gibi ne yazık ki Hatay`ın bütün bölgelerinde çevresel süreçleri yürütmeden, su kaynaklarını, doğayı, meraları, ağaçlık alanları göz ardı ederek sınırsızca yeni taş ocakları açtıklarını ve bunlara izin verildiğini biliyoruz. Hatta daha önce çevresel etki düzenleme süreçlerinde Bakanlığın olumsuz bulduğu alanların da şu anda taş ocağı olarak hükümet tarafından onaylandığını biliyoruz. Biz bunun yerine buradaki deprem atıklarının tekrar kullanılmasının, hayata geçirilmesinin yeni taş ocakları açılmasını önleyeceğini ifade ediyoruz. Uluslararası kuruluşlar bu konuda destek vermek istemesine rağmen hükümetin bu konuda herhangi bir başvuru yapmadığını üzülerek görüyoruz. Hükümet başvuru yapmamakla beraber aynı zamanda bizim de yönetimde olduğumuz, Hatay Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin de başvurularına engel olduklarını biliyoruz.

İKTİDAR, ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARINDAN SADECE YENİ BİNA İÇİN DESTEK İSTİYOR”

Konut sorununa işaret eden Bozoğlu, bu sorunu daha çevreci, doğaya zarar vermeden ve daha ucuz şekilde çözme imkanı varken, AKP iktidarının doğayı yok eden bir bakış açısıyla bu süreci yürüttüğünü vurguladı. Bozoğlu, şöyle devam etti:

"Uluslararası finans kuruluşlarıyla yapılan toplantılarda Bakanlık personellerinin sadece yeni bina yapılması için destek istediğini öğrendik. Bu gerçekten üzücü çünkü şu anda belki son yüzyılın en büyük afetini yaşadık Hatay`da. Ama belki binlerce yıl boyunca sürecek olan bir çevresel kirlilik de şu anda Hatay`da ne yazık ki yaşanıyor. Toprağı, yer altı suları kirlenmiş bir Hatay`dan bahsediyoruz. Bunun önüne geçmek için mutlaka bu atıkları tekrar kullanmamız gerekiyor. Önemli bir asbest probleminden bahsediliyor. Çeşitli alanlarda yapılan analizlerde de bu deprem atıklarının içerisinde asbest olduğunu biliyoruz. Fakat şu andaki yapılan uygulama bu asbestin doğaya yayılmasına sebep oluyor. Asbest, aslında normal şartlarda nefesle beraber akciğerlere gittiği zaman büyük tehlikeler yaratan ve kanser riski oluşturan bir maddedir. Dolayısıyla bunların solunmaması gerekir."

HATAY`IN KÜLLERİNDEN TEKRAR YARATILMASI İÇİN EMEK HARCAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sahada gözlemlediklerine göre hem DSİ işçilerinin hem diğer çalışanların kontrolsüz bir şekilde asbeste veya toza maruz kaldığını anlatan Bozoğlu, "Herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan, devlet denetimi olmadan vahşi bir şekilde tabiri caizse, bu atıklar ayrıştırılmaya çalışılıyor. İçerisinden sadece demiri alınıp geri kalan bütün atıklar sahaya bırakılıyor. Kimi zaman düzleştirilip üzerine konteyner kurulduğunu üzülerek görüyoruz. 21. yüzyıl Türkiye`sine yakışmayan bir tarzda bu atıkların ilerletildiği ve Hatay`ın yer altı sularının, toprağının kirletildiğini görüyoruz. Ancak çaresiz değiliz. Bu konuda ne yazık ki devletimizin, daha doğrusu kamu kurumlarımızın, bakanlıklarımızın liyakatsiz yönetilmesinden kaynaklı bu konuda çözüm üretmediklerini görüyoruz. CHP olarak liyakatli kadrolarımızla belediyelerimizden başlayarak bu atıkların doğru şekilde yönetilmesi için planlamamızı yaptık, projelerimizi hazırladık. Önümüzdeki tek engel, 31 Mart. 31 Mart seçimlerinden sonra alacağımız olumlu sonuçlarla beraber Hatay`ın küllerinden tekrar yaratılması için de emek harcamaya devam edeceğiz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA