23 Şubat 2026 Pazartesi

16:03   BERLINALE’DE TARIHI GECE: EMIN ALPER’DEN ÖDÜL KONUŞMASıNDA DEMIRTAŞ VE İMAMOĞLU MESAJı   16:01   FENERBAHÇE BEKO’DAN KUPAYA DAMGA! BEŞIKTAŞ GAİN’I FINALDE FARKLı GEÇTI   14:15    YENIŞEHIR’IN EĞITIM DEVRIMI TÜRKIYE’YE MODEL OLDU: ROTARY’DEN ÖDÜL GELDI   12:25    AKDENIZ BELEDIYE SPOR ŞAMPIYON GIBI! LIDERLIĞI GARANTILEDI, GÖZLER PLAY-OFF’TA   12:20   “BIR GECEDE SERVET DEĞIL, GELECEK KAYBOLDU! GÜLCAN KıŞ AFET BÖLGESINDEN SESLENDI”   12:01   SEMIH PALAMUT KAZANLı’DA AFET BÖLGESINDE: “ÜRETICIMIZIN SESINI ANKARA’YA TAŞıYACAĞıZ”   10:18   ŞEVKIN’DEN ADALET VE EKONOMI ÇıKıŞı: “ADANA AYAĞA KALKACAK, TÜRKIYE DEĞIŞECEK”   10:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN ANAMUR’A DEV HIZMET HAMLESI: 4 İLÇEYE TEK NOKTADAN ÇÖZÜM   10:14    TALAT DINÇER TBMM’DE İSYAN ETTI: “SERVISCELL DAYATMASı ESNAFı BITIRIR, DERHAL GERI ÇEKILSIN!”   10:11   SEL SONRASı HAREKETE GEÇILDI: AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN MILLET BAHÇESI SAHILINE 120 KAMYONLUK TEMIZLIK OPERASYONU   10:10   ÖZGÜR KARABAT: “TÜRKIYE SAVAŞTA DEĞIL AMA UMUT GÖÇ EDIYOR” YOKSULLUKTA AVRUPA’Yı SOLLADıK, GENÇLER ALMANYA YOLUNDA   01:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN TOROSLAR’DA DEV İFTAR: “EŞIT YURTTAŞLıK SOFRASıNDA BULUŞUYORUZ”   01:08   BAKıRKÖY’DEN GAZZE’YE: “İSRAIL’E TAM AMBARGO” ÇAĞRıSı GECEDE YÜKSELDI   01:05   MERSIN İL MILLÎ EĞITIM MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN PALM CITY’DE KÜLTÜR ŞÖLENI   01:03   NAZLıAKA’DAN İKTIDARA SERT ÇıKıŞ: “KADıNLARıN HAYATı PAMUK İPLIĞINE BAĞLı”   01:02   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ‘GAZZE BARıŞ KURULU’ ÇıKıŞı: “FILISTIN YOKSA, TÜRKIYE DE OLMAMALı!”   01:01   ÖZGÜR ÖZEL KOCAELI’DE 10 BIN METREKAREYI DOLDURDU: “SANDıĞA SAHIP ÇıKANLAR BURADA”   14:15   CHP AKDENIZ’IN YÜKSELEN İSMI SEMIH PALAMUT’TAN NET MESAJ: “GÜÇLÜ ÖRGÜT, GÜVENLI GELECEK”   12:26   550 KILOMETRELIK TARIH VE DOĞA ROTASı: MERSIN’DE KILIKYA YOLU’NA YOĞUN İLGI   12:15   “ANA DILDE EĞITIM LÜKS DEĞIL, HAKTıR”: 3. ANADILI SEMPOZYUMU’NDAN ANKARA’YA NET MESAJ  
 
     
   

DÜNYA SU GÜNÜ’NDE MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘SUYUN SERÜVENİ’ PANELİ


Özellikle son yıllarda iklim krizinin getirmiş olduğu sorunlara karşı, kent genelinde sürdürülebilir kalkınmanın önünü açan ve çevre bilinci oluşturan Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Suyun Serüveni’ konulu panel düzenledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile MESKİ Genel Müdürlüğü iş birliğinde Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde düzenlenen panelde, su kaynaklarının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için yapılması gerekenler anlatıldı.

 

Tarih : 25 Mart 2024 Pazartesi 10:56   Okunma : 501

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘22 Mart Dünya Su Günü` etkinlikleri kapsamında ‘Suyun Serüveni` başlıklı panel düzenledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü iş birliğiyle, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi`nde düzenlenen panelde, su kaynaklarının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için yapılması gerekenler ele alındı.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu`nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü`nden Dr. Öğretim Üyesi Korhan Özcan, ‘Mersin`in Su Ekosistemleri: Antroposen Çağının Kentlerinde Doğayı Nasıl Koruyabiliriz` başlıklı sunum yaptı. Mersin`in coğrafi konumu ve iklimi itibarıyla değişik kuş türlerinin yaşamı için uygun bir ortama sahip olduğunu aktaran Dr. Özcan, bölge ekosistemini korumak adına dikkat edilmesi gereken hususları ele aldı. Kaçak avcılık, çevre kirliliği, hayvanlar ve üreme habitatları hakkında bilgi veren Dr. Özcan, doğada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kuş türleri ile ilgili yapılması gereken çalışmalara değindi. 

MESKİ bünyesinde görev yapan Çevre Mühendisi Taylan Özgür Sağlam, ‘Havzadan Denize Suyun Serüveni` başlıklı sunum gerçekleştirdi.  Kara, deniz ve kıyı ekosistemlerinin birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Sağlam, bu ekosistemi korumak adına Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin kent genelinde gerçekleştirdiği sürdürülebilir çalışmaları anlattı.

Mersin Üniversitesi`nden Araştırma Görevlisi Dr. Fatma Deniz ise, ‘Su Ayak İzi` konulu sunumunda, üretim ve tüketime bağlı olarak insanların kullanmış olduğu su kullanım kapasitesini aktardı. Dr. Deniz, gündelik hayatta üretim ve tüketim aşamasının her alanında insanların kullandığı toplam su miktarını ele aldı. Dr. Deniz, su kaynaklarının daha etkin ve akılcı bir şekilde kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla, daha az su kullanımının yöntemlerini ve su ayak izinin nasıl azaltılabileceğinin çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Panelin son konuşmacısı Mersin Üniversitesi`nden Prof. Dr. Cüneyt Güler de, ‘Yağmur Suyu Hasadı` başlıklı sunumunda; doğada su döngüsünün nasıl oluştuğunu, dünyada su rezervlerinin dağılımını ve Türkiye`de su kaynaklarının durumunu ele aldı. Sunumların ardından konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, her yıl ‘22 Mart Dünya Su Günü` nün farklı bir tema ile gerçekleştirildiğini, bu yıl ise ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak` temasının seçildiğini dile getirdi. Dr. Zorlu, şunları söyledi:

“Genelde alışık olduğumuz tablo suyun dünyada barışa vesile olması değil, savaş ve kavgalara sebep olmasıdır. Çünkü su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz. Doğa temelli bir şehircilik anlayışı benimsemiyor ve dünya nüfusuna yeterli miktarda suyun ulaşmasında problemler yaşıyoruz. Bu da barışa vesile olmaktan ziyade, daha çok savaşa ve kavgaya sebep oluyor. Eğer su kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şekilde kullanabilir, su kaynaklarımızı koruyabilirsek, suyu savaş nedeni olmaktan çıkartıp, bir barış vesilesi haline getirebiliriz.”

4 ay önce hizmete açılan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi hakkında da bilgi veren Dr. Zorlu, şöyle devam etti: 

“MERKEZİMİZİ 4 AYDA 60 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ”

“Bu süre içerisinde merkezi, çoğunluğu çocuklar ve gençler olmak üzere 60 bin kişi ziyaret etti. Bu merkezin amaçlarından biri de, suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ile su tasarrufunun üst düzeye çıkartılması konusunda bilinç oluşturmaktır. Merkezimizde; iklim, çevre, atık, geri dönüşüm, su gibi farklı 13 temada deney düzeneğimiz var. Projemiz tamamlandığında ise, toplamda 120 adet deney düzeneğimiz olacak.”

Etkinlik, merkezde yer alan planetaryumda dünyanın oluşumunu, yaşam ve karbon döngüsünü, diğer gezegenlere kıyasla dünyada yaşamanın avantajlarını anlatan ‘Dinamik Dünya` konulu kısa filmin izlenmesinin ardından son buldu.

Paylaş :
Etiketler :  Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA