30 Nisan 2024 Salı

10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"   14:16   GAMZE TAŞCIER`DEN ALİ YERLİKAYA`YA `1 MAYIS` TEPKİSİ   14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU  
 
     
   

31 MART YEREL SEÇİMİNİN ARDINDAN HAFIZALARDA İZ BIRAKANLAR


Türkiye, yerel yöneticilerini belirlediği bir seçimi daha geride bıraktı. Seçim meydanları siyasi tarihe geçecek birçok polemiğe, konuşmalara, gaflara ve protestolara sahne olurken, sosyal medya hem bunların en çok konuşulduğu hem de adayların etkin kullandığı mecra oldu.

 

Tarih : 2 Nisan 2024 Salı 15:29   Okunma : 276

Türkiye, yerel yöneticilerini belirlediği bir seçimi daha geride bıraktı. Seçim meydanları siyasi tarihe geçecek birçok polemiğe, konuşmalara, gaflara ve protestolara sahne olurken, sosyal medya hem bunların en çok konuşulduğu hem de adayların etkin kullandığı mecra oldu.

Türkiye 31 Mart 2024 Pazar Günü, 207 bin 848 sandıkta 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenle yerel seçim gerçekleştirdi. Ülke genelinde 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle ve 18 bin 306 köyde yerel yöneticiler belirlendi.

Yeni yöneticiler görev almaya hazırlanırken, seçim sürecinde yaşanan birçok olay da hafızalarda yer etti.

Adayların yürüttüğü kampanyalarda seçim meydanlarına emeklilerin yaşadıkları sorunlar ve emekli maaşları damgasını vurdu. Adayların ve liderlerin en fazla vaatte bulunduğu kesim emekliler olurken, ayrıca liderlerin, adayların gençlere, öğrencilere yönelik çağrılar da dikkati çekti. Seçim meydanlarında atanamayan öğretmen adayları, kademeli emeklilik bekleyenler, çıraklık mağdurları başta olmak üzere ekonomik krizle boğuşan toplumun her kesiminden tepkiler, talepler yankılandı.

Mal varlığı tartışmalarının yaşandığı seçim sürecinde, bir yandan İsrail`in Gazze`ye yönelik saldırılarını kınanırken, diğer yandan İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin sürdüğüne yönelik kayıtların ortaya çıkması seçim meydanlarında protesto edildi. 

TURGUT ALTINOK`UN MAL VARLIĞI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş`ın mal varlığını açıklayarak AKP adayı Turgut Altınok`a da çağrıda bulunması kamuoyunda bu konuda büyük bir tartışmanın yolunu açtı. Birçok aday mal varlığını açıklarken, Turgut Altınok`un açıkladığı mal varlığı üzerinden başlayan tartışmalar hem meydanlarda hem sosyal medyada  hem TV ekranlarında geniş yer buldu.

Gazetecilerin bu konudaki sorularını geçiştirenTurgut Altınok`un günler sonra yaptığı “Mülk bizim değil Allah`ın, hepsi Allah`ın, biz emanetçisiyiz" açıklaması tartışmaları büyütürken, Altınok mal varlığının miras olduğunu bildirdi. Altınok, Antalya`daki 600 dairesi olduğuna tapu bilgilerinin basında yer alması gazetecilerin istifa edip etmeyeceği sorusuna, “Ben değil Mansur Yavaş istifa etmeli” karşılığını verdi.

Turgut Altınok`un mal varlığına ilişkin sosyal medyadaki “Can sıkıntısına aday olmuş. İstese kendi topraklarında bile yerel seçim yapabilir”, “Ev Altınok`un değil ki Allah`ın. Altınok sadece kiracı”, “Mülk Allah`ın, tapu Altınok`un” şeklindeki yorumlar başka söze gerek bırakmadı.

CHP`den Etimesgut Belediye Başkanı seçilen sanatçı Erdal Beşikçioğlu da o dönemde mal varlığını sosyal medya hesabından "Tüm mal varlığım, devlet memuriyetim (Devlet Tiyatroları), Tatbikat Sahnesi ile uzun yıllar emek verdiğim sinema ve dizi filmlerden sağladığım birikimle edinilmiştir” notuyla paylaştı. 

ERDOĞAN`IN “BİZ YOKSAK HİZMET YOK” AÇIKLAMALARI 

Seçim meydanlarında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın “Biz yoksak hizmet yok” yönündeki açıklamaları tepki çekerken, Erdoğan diğer bazı mitinglerde de benzer açıklamaları sürdürdü. Bazı AKP`li adaylar da seçim konuşmalarında benzer ifadeler kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay`da partisinin adaylarını açıklamak için 3 Şubat`ta düzenlenen toplantıda, “Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay`a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı.”, Ordu mitinginde  “Bizim olmadığımız bir büyükşehir belediyesi, açık konuşuyorum, doğal gazı nasıl getirecek? Biz varsak doğal gaz var. Biz yoksak doğal gaz yok." şeklinde konuştu. 

MURAT KURUM GAFLARIYLA GÜNDEM OLDU 

Yerel seçim kampanyaları sırasında AKP`nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum`un konuşmaları da zaman zaman gündemin ana konusu oldu.

Murat Kurum`un bir konuşmasında İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`nu eleştirirken, ‘8 kilometre metro yaptın” diyerek 8 kilometreyi 8 adımda yürüyerek göstermesi sosyal medyada ti`ye alındı. TOKİ mağdurlarının sloganlarını da destek sloganı zannedip elini  göğsüne vurarak karşılık vermesi de gündem oluştururken, Ekrem İmamoğlu, Murat Kurum için “Acemi aday” tanımlamasını yaptı. 

Murat Kurum`un bir TV programında Beykoz`u Avrupa yakasında bulunan ilçelerden biri olarak sayarken Küçükçekmece mitinginde "Büyükçekmece bizden hizmet bekliyor." diye konuştu. Bir başka konuşmasında, zaten projesi biten ve 16 Mart Cumartesi günü açılacak metroyu vadederek, “Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattımızı hızlıca yapacağız.” diyen Kurum, bir televizyon programında “Onlar ne yaparsa yapsın. Biz aynı oyunları, aynı tiyatroları oynamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kurum`un "... ayranı yok içmeye" sözlerini ifade ettiği görüntü de çokça izlendi.

Murat Kurum`un seçim konuşmaları sırasında promter kullanmaya başlaması üzerine, “Kurum, gaflarına çareyi prompter kullanmakta buldu”, “Gafları birbirini izleyince Murat Kurum çareyi promter`a sığınmakta buldu” yorumlarına yol açtı.

İSRAİL İLE TİCARETE PROTESTO

Murat Kurum`un, “31 Mart`ta Gazze`deki mazlumlar sevinecek, Gazze`de elini bize uzatan kardeşlerimiz sevinecek” sözleri tepki çekti. Hükümetin, İsrail`in Gazze`ye saldırısı ve Filistinlilere yönelik katliamları nedeniyle bir yandan İsrail`i kınarken diğer yandan ticarete devam etmesine tepkiler miting meydanlarına da yansıdı. Erdoğan`ın Konya mitingindeki "İsrail`le ticaret Filistin`e ihanet" yazılı pankart polisler tarafından kapatıldı.

İsrail ile ticaret seçim meydanlarında gerek sloganlarla gerekse açılan dövizlerle zaman zaman protesto edildi.

BAKANLARDAN ADAYLARA DESTEK AÇIKLAMALARI

Seçim meydanlarında dikkat çeken bir başka konu da yerel seçim yapılacak olmasına karşın bakanların, belediye başkan adaylarının veya Erdoğan`ın mitinglerine katılarak adaylara destek vermeleri ve oy istemeleri oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya`dan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`e kadar tüm bakanlar seçim kampanyalarında adaylara oy istedi. 

Muhalefet partilerinden tepki sesleri yükselirken, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tepkisini, “Toplanmışlar, Ankara`dan İstanbul`a gelmişler. Bütün bakanlar burada. Sanki Türkiye`nin dış ilişkilerle ilgili hiçbir sorunu yok, Dışişleri Bakanı burada. İçişleri Bakanı burada. Yetmez; Sağlık Bakanı burada. Daha da yetmez; Adalet Bakanı burada. Yahu hepiniz toplandınız, geldiniz. Hepiniz gelin, önemli değil. Ama adayınıza yazık, adayınıza. Bu kadar küçük düşürmeyin” şeklinde dile getirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bakanların oy istemeleriyle ilgili eleştirilere "Bakanlar sürekli sahada" karşılığını verdi.

AKP ADAYI HAMZA DAĞ  PARTİ AMBLEMİ KULLANMADI

İzmir`de AKP`in Büyükşehir Belediye Bakan Adayı Hamza Dağ`ın seçim çalışmalarında parti amblemi kullanmaması da dikkati çeken konulardan biri oldu. CHP Lideri Özgür Özel, İzmir`de düzenlediği bir mitingde, “İzmir`de Erdoğan`ı, ampulü gizleyerek oy istiyorlar. Atatürk`e ve İnönü`ye iki ayyaş diyen adamın resmini niye asmıyorsun?” sözleriyle Dağ`a tepki gösterdi. 

“PARA SAYMA” TARTIŞMALARI

Sosyal medyada ortaya çıkan ve CHP`nin İstanbul İl Başkanlığı`nda çekildiği öne sürülen `para sayma` görüntüleri de seçim konuşmalarının konularından birini oluşturdu. Erdoğan`ın sık sık mitinglerde gündeme getirdiği konuya ilişkin, CHP görüntülerin İstanbul İl Başkanlığı Binasının satın alınması sürecinde gerçekleştiğini açıkladı.

OY PUSULALARINDA İLK PARTİ TARTIŞMASI

Öte yandan, YSK`nın siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için yapılan  kura çekiminde AKP`nin yine birinci sırada yer alması, bunun planlı ve maksatlı yapıldığı  tartışmalarına yol açtı. YSK açıklama yaparak, kura çekiminin basının huzurunda ve görüntü alınan bir ortamda gerçekleştirildiğini bildirdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA