29 Haziran 2025 Pazar

21:18   MILLETVEKILI ALI BOZAN: KAHTA’NıN SUSAM (ORTANCA) KÖYÜNDE HAFTANıN 5 GÜNÜ SU YOK. ACILEN BU SORUNU ÇÖZÜN!   16:15   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: “NE BUTLAN OLACAK NE KAYYUM OLACAK, OLSA DAHI PARTIYI SEÇILMEYEN KIMSEYE TESLIM ETMEYECEĞIZ”   13:55   MERSIN’DE EMEKLILER BÜYÜKŞEHIR’LE ‘YAZA MERHABA’ DEDI   13:06   MHP MYK ÜYESI UYSAL: SAVAŞıN KAZANANı, BARıŞıN KAYBEDENI YOKTUR   12:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN İSPANYA’YA TEKNIK ZIYARET   21:16   VAHAP SEÇER, ‘MESİAD VE MEP 2. İSTIŞARE KURULU TOPLANTıSı’NA KATıLDı    21:12   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÜRETICIYE DESTEK: MEYVE VE SEBZE KURUTMA TESISIYLE KATMA DEĞERLI ÜRETIM   21:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN MAKINE DESTEKLERI ILE ÜRETICI KAZANıYOR, KıRSAL KALKıNıYOR   20:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN YÜZME KURSLARı BAŞLADı   09:35   SEÇER: “MERSIN’DE 2020 YıLıNDAN BU YANA VAHŞI DEPOLAMA OLMADı”   08:30   TARSUS BELEDIYESI’NDEN HANE HANE HIZMET ATAĞı   20:02   MEZITLI’DE BAŞARıR VE TUNCER’DEN SAHA ÇıKARMASı   11:55   “ACIL SERVIS HAYAT KURTARMAK İÇINDIR.”   10:50   TOROSLAR’DA ASFALT BAKıM ÇALıŞMALARı ARALıKSıZ SÜRÜYOR   10:42   BÜYÜKŞEHIR, KENTIN ÇÖPÜNÜ EKONOMIK VE ÇEVRECI BIR ANLAYıŞLA TAŞıYOR   09:29   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP’YI, KURULTAYDA SEÇILMEMIŞ KIMSE YÖNETEMEZ. AKP’NIN OYUNUNA GELMEMEK GEREKIR"   09:09   TBMM GENEL KURULUNDAKI YOKLAMADA “SAHTE OY” KRIZI   09:04   MERSIN’DE KONFORLU VE KESINTISIZ ULAŞıMıN ADRESI; BÜYÜKŞEHIR   16:49   TÜRKIYE IHRACATıNA DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜNDEN ÖNEMLI KATKı    16:41   TARSUS BELEDIYESI’NDEN GELECEĞE GÜÇLÜ BIR KULAÇ  
 
     
   

Rusya ve Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali`nde çıkan yangında birbirini suçladı...


Zaporjiya Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çıkan yangın, Ukrayna birliklerinin Rusya`nın 30 km içine kadar ilerlemesinin ardından çıktı. Moskova ve Kiev hükümetleri, Rusya yönetimindeki Zaporijya Nükleer Güç Santrali`nde çıkan yangınla ilgili birbirini suçladı. Rusya, Ukrayna bombardımanı sonucunda yangının çıktığını ileri sürerken, Ukrayna, Rus güçlerinin "soğutma kulelerindeki çok sayıda otomobil lastiğini" ateşe verdiğini iddia etti. Her iki taraf da yüksek radyasyon belirtisi olmadığını bildirdi.

 

Tarih : 12 Ağustos 2024 Pazartesi 11:32   Okunma : 618

(ANKARA) - Ukrayna ordusunun Rusya`nın yönetimindeki Kursk bölgesine düzenlediği sınır ötesi karşı saldırısında, Moskova ve Kiev hükümetleri, Zaporijya Nükleer Güç Santrali`nde (NGS) çıkan yangınla ilgili birbirini suçladı. Kursk bölgesi, enerji üretimi konusunda açısından neden önemli? 

UAEA: "Nükleer güvenlik açısından hiçbir etki yok"

BM`nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) nükleer gözlemcisi, altı reaktörü bulunan tesis uzmanlarının birden fazla olan patlamalardan sonra, Ukrayna`nın kuzey bölgesinden gelen ``güçlü ve koyu`` dumanlar gördüğünü, ancak nükleer güvenlik açısından ``hiçbir etki bildirilmediğini`` açıkladı.  

Rus devlet haber ajansları, ülkenin nükleer enerji şirketi Rosatom`un, ana yangının pazar günü gece yarısından kısa bir süre önce söndürüldüğünü söylediğini aktardı.  

Santralde çıkan yangında, soğutma kulelerinden biri zarar gördü 

Ukrayna`nın nükleer enerji şirketi Energoatom ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, soğutma kulelerinden birinin ve diğer ekipmanların hasar gördüğünü söyledi. Rus haber ajansları da bir soğutma kulesinin zarar gördüğünü fakat bunun "çalışmayan" bir kule olduğunu bildirdi.  

Öte yandan, santralin altı nükleer reaktörünün, şu anda soğuk kapatma durumunda olduğu kaydedildi. 

Yangına ilişkin Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, herhangi bir radyasyon artışı veya nükleer sızıntı tehlikesi tespit edilmediğini söylerken, Rusya`nın yangını, Kiev`e "şantaj yapmak" amacıyla kasıtlı olarak çıkardığını ileri sürdü. Aynı zamanda, Rus güçlerinin "soğutma kulelerinde otomobil lastiklerini yakarak" yangını çıkardığı da söylendi.

Kremlin tarafından Zaporizhia valisi olarak atanan Yevgeny Balitsky, pazar günü yaptığı açıklamada, santralin soğutma kulelerinde yangın çıktığını söyledi. 

Ukrayna`nın silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) bombardımanı soncunda yangının çıktığını iddia Balitsky, santral çevresinde radyasyon artışı olmadığını da sözlerine ekleyerek "sükunet" çağrısı yaptı. 

Ukrayna, neyi hedefliyor? 

Rusya yönetimindeki Kursk bölgesi, Ukrayna`nın 6 Ağustos Salı günü, sınır ötesi karşı saldırısı başlatması ve bölgede 30 km ilerlemesi, mevcut stratejilerin, olası müzakerelerin ve bunların sonuçlarının yeniden değerlendirilmesine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bir Azeri internet haber sitesinde yer alan değerlendirme yazısında, Ukrayna`nın bu hamlesiyle, gelecekteki müzakereler için daha avantajlı konumda olmayı ve daha elverişli koşullar yaratmayı amaçladığı belirtildi. Rusya`nın Donetsk bölgesindeki ilerleyişini sürdürmesi, Ukrayna`nın kendisini dezavantajlı bir konumda bulduğu kaydedilen yazıda, Ukrayna`nın müzakere sürecine daha güçlü bir pozisyonda girebilmesi için önemli bir kaldıraca ihtiyacı olduğu ve Kursk bölgesindeki ilerleyişi, avantajlı konuma geçmesi için Ukrayna`ya fırsat yaratabileceği ifade edildi.  

Değerlendirme yazısında, Ukrayna, bu saldırıyı, kısa süreli baskınların ardından geri çekilmeyle sınırlamak yerine bu bölgelerde bir dayanak noktası oluşturmaya, mühendislik ekipmanı getirmeye ve varlığını güçlendirmeye çalışacağı kaydedilirken, Ukrayna`nın bu bölgeleri, özellikle gelecekteki olası müzakereler için Rusya üzerinde baskı kurmak amacıyla stratejik öneme sahip bölgeler olarak gördüğüne yönelik ifadeler kullanıldı. 

Kursk bölgesi, enerji üretimi konusunda stratejik olarak önemli 

Ukrayna`nın kilit hedeflerinden birinin, Avrupa`ya giden büyük bir doğalgaz boru hattının geçtiği Kursk bölgesindeki Sudzha Gaz Ölçüm İstasyonu (GMS) olduğu belirtilen yazıda, bu boru hattının güney güzergâhının Rusya kontrolündeki Sakharovka bölgesinde, bir kısmının Doğu Avrupa`daki de facto devleti olan Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR) topraklarından geçtiği için şu anda kapalı durumda olduğu belirtildi.  

Ukrayna, daha önce "bu bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirene kadar" boru hattının kullanılmayacağını açıklamıştı.  

Öte yandan, Gazprom`un üç yıldır Sakharovka üzerinden gaz geçişi için başvuruda bulunduğu ancak Ukrayna`nın bu talepleri reddettiği bildirilmişti. 

Ancak yazıda, Sudzha`nın ele geçirilmesinin sadece gaz transitini durdurma amacı taşımadığı, Ukrayna`nın, Sakharovka`da yaptığı gibi vanayı kapatarak geçişi her an durdurabileceği iddia edildi.  

Ancak bu senaryoda Rusya`nın Sudzha`daki ekipmanı hızlı bir şekilde onarabileceği ve bu durum uzun vadede gaz transitini ciddi bir şekilde etkilemeyeceği kaydedildi. Buna göre, Ukrayna`nın amacının, Kursk bölgesindeki hem Nükleer Güç Santralleri hem de Gaz Ölçüm İstasyonlarını ele geçirerek Rusya ile olası müzakerelerde elini güçlendirmek olduğu iddia edildi. 

Ukrayna`nın Kursk`ta ilerlemesi, Rusya için ne ifade ediyor?  

Öte yandan, yazıda, Rusya için ise, Ukrayna üzerinden transit geçişin durması, diğer pazarlara yönlendirilemeyen önemli miktarda gazın (15 milyar metreküp) kaybedilmesi anlamına geleceği ve bunun da üretimin azaltılmasına neden olacağı öne sürüldü. Bunun sonucunda, Rusya`nın vergi ve ihracat vergilerinden elde ettiği bütçe gelirlerinin azalacağı belirtildi.  

Yazıda, "stratejik varlıkları ele geçirmeyi ve kontrol etmeyi amaçlayan her türlü eylemin, bölgedeki uzun vadeli ekonomik ve siyasi stratejileri etkileyebileceği ve çatışmanın, tüm taraflar için daha da önemli hale geleceği" kaydedildi. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA