21 Aralık 2025 Pazar

06:27   SANAT VE HAFıZA BULUŞTU: “KONUŞAN MEKTUPLAR” MERSIN’DE İZLEYICIYLE   17:10   MERSIN’DE KADıNLARıN HIKÂYELERI PERDEDE: 28. UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI BAŞLADı   15:58   “SILIVRI’DEN EDIRNE’YE: İMAMOĞLU’NUN MEKTUBU MILLET İRADESINI AYAĞA KALDıRDı”   15:45   CHP’DEN İSTANBUL ÇıKıŞı: “İMAMOĞLU’NA ENGEL, DEMOKRASIYE DARBE”   15:15   “39 BIN LIRANıN ALTı SEFALET: İŞÇISIZ MASA MEŞRU DEĞIL”   13:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜNIVERSITELILERE GELECEK VIZYONU: ‘KAMPÜS MERSIN’ VE ‘GARAJ MERSIN’ TANıTıLDı   10:10   “İSTANBUL’UN SEÇILMIŞ LIDERI ÖZGÜR OLMALı”   22:55   “MERSIN’DE KARDEŞLIK DERSI: SEÇER’DEN BIRLIK VE BERABERLIK VURGUSU”   17:37   KKTC CUMHURBAŞKANı ERSIN TATAR’DAN TOROSLAR’A TARIHI ZIYARET: “KARDEŞLIK BAĞıMıZ SARSıLMAZ”   16:55   ALI BOZAN’DAN SERT ÇıKıŞ: “HASTA MAHPUSLARA ZULMÜ DURDURUN!”   16:38   “TAT GıDA’DAN GELECEĞE GÜÇLÜ VIZYON: VEYSEL MEMIŞ’TEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE LIDERLIK MESAJı”   14:35   “MERSIN’DE EMEKÇILERIN SıCAK DURAĞı: BÜYÜKŞEHIR’DEN GÜNE ÇORBAYLA BAŞLANGıÇ”   14:21   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’E BAĞLı SENDIKALAR, BUGÜN IŞ BıRAKTı; MECLIS ÖNÜNDEKI AÇıKLAMAYA POLIS IZIN VERMEDI...    10:09   MERSIN’DE FASL-ı KONSER: TÜRK SANAT MÜZIĞI’NIN İHTIŞAMı BÜYÜKŞEHIR’DE YANKıLANDı   17:50   ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN TÜRKIYE’YE 10 YıL KAYBETTIRMIŞTIR. HAVA SAVUNMASıNDA BÜYÜK BIR ZAFIYET YARATMıŞTıR”   15:44   RTÜK, “JASMINE” DIZISI NEDENIYLE HBO MAX’E EN ÜST SıNıRDAN PARA CEZASı VE KATALOGDAN ÇıKARMA YAPTıRıMı UYGULADı   14:40   ÖZGÜR ÖZEL BRÜKSEL’DE… “OTORITERLERI DESTEKLERSENIZ BIZIM GIBI BÜTÜN SOL IÇIN YENI BIR RÜZGÂR YARATACAK BIR PARTIYI BIR BAŞıNA BıRAKMıŞ OLURSUNUZ”   12:39   KATAR BAŞBAKANı AL SANI: İSRAIL’IN ATEŞKES IHLALLERI TÜM GAZZE SÜRECINI TEHLIKEYE ATıYOR   12:37   KARA HARP OKULU MEZUNIYETINDE KıLıÇLı YEMIN EDEN TEĞMENE “EMRE ITAATSIZLIK”TEN VERILEN DISIPLIN CEZASı HUKUKA UYGUN BULUNDU   12:35   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, İSRAIL TARIHININ EN BÜYÜK DOĞAL GAZ ANLAŞMASıNı MıSıR ILE IMZALADı  
 
     
   

Gülcan Kış: “Hükümet Seyrediyor, Ev Kiraları Uçuyor”


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kiracılar ve ev sahipleri arasında kira fiyatları sebebiyle yaşanan sorunların toplumsal huzuru ortadan kaldırdığını, ölümle sonuçlanan olaylar sebebiyle acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi. Sorunun çözümü için TBMM’yi adres gösteren Kış, “İktidar seyrediyor, ev kiraları uçuyor. Ev sahibi-kiracı davaları ağır ceza mahkemelerine taşınmaya başladı” dedi.

 

Tarih : 21 Ağustos 2024 Çarşamba 15:06   Okunma : 661

Geçen yıl, kira fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki gerginliklerin ölümcül sonuçlar doğurduğunu belirten Kış, hükümetin bu konuda yeterli önlem almadığını dile getirdi. Son bir yılda, kira anlaşmazlıkları nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetti ve 46 kişi yaralandı. Bu durum, kira krizinin toplumsal boyutta ne kadar ciddi bir sorun haline geldiğini gözler önüne sermektedir.

Konya’da Yaşanan Son Olay

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış: “Maalesef bir acı haberde Konya ilimizden geldi. Konya’nın Akşehir ilçesinde bir uzman çavuş, aralarında kira anlaşmazlığı bulunan ev sahibi baba ile oğlunu silahla öldürdü. Bu trajik olay, kira sorunlarının ne kadar derinleştiğini ve ölümcül boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.” dedi.

Yeni Dönemde Kira Artışları ve Ekonomik Yükler

Kış, “Kira zamlarına getirilen %25 tavan artışı sınırının kaldırılması ve yeni kira zam oranının %65 tavan olarak belirlenmesi, kiracıları daha da zor durumda bırakacak. Türkiye’de 17.002 TL olan asgari ücret ile 20 bin TL olan kiraların %65’lik artış ile ciddi rakamlara ulaşması, özellikle asgari ücretle geçinen evli çiftlerin dahi bu kiraları ödeyemeyeceği anlamına geliyor” dedi. Bu durumu eleştirerek, kira artışlarının toplumsal huzuru daha da bozacağını ifade etti.

Mersin Örneği ve Göçün Etkisi

CHP’li Kış, özellikle Mersin’de, 6 Şubat depremi sonrası yoğun göç ve yabancı uyruklu vatandaşların düzensiz göçü sebebiyle konut sorununun ve kira fiyatlarındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek;“Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve memurların bu fahiş fiyatlarla kiralarını ödeyemiyorlar ve geçim sıkıntısı yaşıyorlar, bir an evvel çözüm yollarının geliştirilmesi için harekete geçilmesi gerekiyor aksi halde ev sahibi kiracı tartışmalarını daha çok göreceğiz” dedi.

Çözüm Önerileri ve TBMM’nin Rolü

CHP’li Kış, çözümün adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirterek, Ekim ayında TBMM’nin çalışmalarına başlar başlamaz bu konunun çözülmesi için geçtiğimiz yıl verdiği Meclis Araştırma önergesini güncelleyerek Genel Kurul gündemine taşıyacağını söyledi. Kış, ev kiralarında önlenemeyen yükselişin, ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdiğini ve mahkemelerde kira davalarında ciddi artışlar yaşandığını ifade etti.

Ekonomik ve Toplumsal Gerçekler

Kış, Antalya’dan sonra en fazla göçün Mersin’de yaşandığını ve bu yoğun nüfus artışının başta ev kiraları olmak üzere her alanda sıkıntılar yarattığını vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, en fazla kira artışı %1109 ile Antalya’da gerçekleşirken, onu %963 ile Mersin izlemektedir. Türkiye nüfusunun %75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde, ortalama kira bedellerinin asgari ücretin %79’unu aştığını ifade eden Kış, toplumsal huzurun bir an evvel sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Paylaş :
Etiketler :  CHP, Gülcan Kış, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA