25 Şubat 2026 Çarşamba

22:05   MERSIN’DE ENGEL TANıMAYAN UÇUŞ: ÖZEL ÇOCUKLAR BULUTLARA DOKUNDU!   22:02   MILLI EĞITIM BAKANı YUSUF TEKIN’E SERT TEPKI: "ANAYASA’Yı İHLAL EDIYOR, İSTIFA ETMELI!"   16:27   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NDA USULSÜZLÜK IDDIASıYLA AÇıLAN DAVA, İBB DAVASı ILE BIRLEŞTIRILMEYECEK   16:26   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “MILLI PARKLARı GIDERAYAK 49 VE 99 YıLLıĞıNA KIRALAMAK IÇIN KANUN TEKLIFI GETIRMIŞLER”   16:25   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ TÜRKIYE: "RUSYA’NıN SALDıRıLARıNıN SIVILLER ÜZERINDEKI YıKıCı ETKISININ SÜRÜYOR; ULUSLARARASı TOPLUM, ADALET VE HESAP VEREBILIRLIK KONUSUNDA KARARLı OLMALı"   16:25   MAHKEME KARARı ISTINAFTAN DÖNDÜ, GAZETECI ORHAN BURSALı BERAAT ETTI   15:01   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL, SAADET PARTISI IFTARıNA YÖNELIK ELEŞTIRILERI YANıTLADı: "O MASADAN DÜŞMANLıK ÇıKARANLAR TARIHE GÖMÜLECEK"   14:59   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: SAYıN BAHÇELI’NIN İMRALı VE SAYıN ÖCALAN IÇIN ÖZEL STATÜ VURGUSU SON DERECE ÖNEMLI BIR VURGUDUR   14:57   “AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı” 17’INCI GÜNÜNDE TUTUKLU SANıKLARıN AVUKATLARıNıN BEYANLARıYLA DEVAM EDIYOR   14:51   İYİ PARTI’LI AYYÜCE TÜRKEŞ TAŞ: "ÖCALAN’ıN STATÜSÜ GAYET NET VE BELLIDIR. KENDISI 55 BIN KIŞININ KATILI, HAIN BIR TERÖRIST BAŞıDıR"   14:50   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI: "TERÖRSÜZ TÜRKIYE HEDEFININ ICRASıNDA PKK’NıN KURUCU ÖNDERININ BÜYÜK BIR DAHLI VE PAYı VARDıR. BU ÇAĞRı AYNı ŞEKILDE KCK’Yı DA BAĞLAMAKTADıR"   09:30   MERSIN’DE KADıNLARıN    09:25   "SIYASETIN KALBI 2 MART’TA CHP’DE ATACAK: ÖZGÜR ÖZEL 18 MADDELIK ’KURTULUŞ REÇETESINI’ AÇıKLıYOR!"   01:01    AYDıNCıK’TA GÖNÜL SOFRALARı KURULDU! BAŞKAN SEÇER: “BIZIM GECEMIZ GÜNDÜZÜMÜZ SIZSINIZ”   22:15   KADIKÖY’DE 90+ DRAMI: FENERBAHÇE’YE KASıMPAŞA ŞOKU! ASENSIO ATTı, ALLEVINAH YıKTı...   17:59   MERSIN VE DIYARBAKıR ARASıNDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ: DİTAV’DAN DEV ÇıKARTMA!   17:54   TARSUS TEK YÜREK! BAŞKAN BOLTAÇ SEL BÖLGESINDEN SESLENDI: "AFETIN SIYASETI OLMAZ, YARALARı BIRLIKTE SARACAĞıZ"   17:01   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NDA USULSÜZLÜK IDDIASıYLA AÇıLAN DAVANıN, 9 MART’TA GÖRÜLECEK İBB DAVASı ILE BIRLEŞTIRILMESI ISTENDI   17:01   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAY DAVASı… LÜTFÜ SAVAŞ’ıN AVUKATı ÜREGEN: "GERÇEKLER ELBETTE AÇıĞA ÇıKACAKTıR"   17:01   GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TUTUKLULUĞUNA ITIRAZ EDILDI  
 
     
   

YÖK, "sahte üniversite" ile BTK`yı suçladı


CHP Ankara Milletvekili Demir’in, geçen ay, "sahte üniversite", "hayali üniversite" haberleriyle gündeme gelen "Yeni Pazar Üniversitesi" ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin`in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt geldi.

 

Tarih : 27 Ağustos 2024 Salı 13:16   Okunma : 634

(ANKARA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sırbistan`da uzaktan eğitim yöntemiyle internetten faaliyet gösteren ancak şikayetler üzerine sahte olduğu ortaya çıkan "Yeni Pazar Üniversitesi"ne eğitim alanında kullanılan "edu.tr" uzantısını Bilgi Teknolojileri Kurumu`nun (BTK) verdiğini bildirerek, bu uzantıyı hangi şartlarda verdiğinin BTK`ya sorulmasını istedi. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir`in, soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK`ün bu açıklamasını Demir`e iletti. Deniz Demir, “Her fırsatta internete, sosyal medyaya erişim engeli getiren BTK`nin sahte diploma çetesine bu uzantıyı nasıl verdiği netleştiğinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı`nca Deniz Demir`e gönderilen yanıtta, konuya ilişkin Bakanlığa iletilen YÖK`ün yazılarına yer verildi.

YÖK`ün, yurtdışından alınan diploma denklik işlemlerini yürüten Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu yazıda, bir sitenin eğitimle ilgili olduğunu belirtir alan adı olan "edu.tr" uzantısının BTK tarafından verildiği, bu uzantının hangi şartlarda verildiğinin BTK`ya sorulması gerektiği, BTK`dan siteye erişimi engellemesinin istendiği ifade edildi.

"Üniversiteyi tanımıyoruz, rektör olduğu iddia olunan Ali İlseven`in ülkemizde geçerli akademik unvanı yok"

YÖK`ün yazısında, şunlar kaydedildi:

"Sırbistan`da Novi Pazar (Yeni Pazar) Üniversitesi adında bir yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Burada verilen diplomaların sahteliğiyle ilgili genel bir kanaat belirtilmesi mümkün olmayıp, bir diplomanın geçerliliği konusunda (her diploma özelinde) ayrı ayrı teyit yazışmaları yapılmaktadır. Üniversitenin hangi şehrimizde olduğu ve adresi sorulmaktadır. Bu üniversite ülkemizde olmayıp Kurulumuz yalnızca fiziken ülkemizde bulunan üniversitelerden adreslerinin bildirilmesini istemektedir. 

Edu.tr uzantısını veren kurum, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumudur. Kurulumuz, BTK`ya durumu bildirerek uzantıya erişimin engellenmesini talep etmiştir. Edu.tr uzantısının hangi şartlarda verildiğinin BTK`dan sorulması gerekmektedir. Rektör olduğu iddia olunan Ali İlseven`in ülkemizde geçerli herhangi bir akademik unvanı bulunmamaktadır. 

Sahte üniversite dolandırıcılıkları için dairemiz bünyesinde bir okul tanıma ofisi bulunmaktadır. Sistematik şekilde sahte belge ibraz olunan ya da spesifik bir şikayete konu olan üniversiteler ile ilgili olarak bu ofisimizde çeşitli inceleme ve araştırmalar yapılmakta, gerek görülürse söz konusu üniversitenin tanınmamasına karar verilmektedir. Yürütme Kurulu`nun 7 Aralık 2022 tarihli kararıyla söz konusu üniversitenin tanınmamasına karar verilmiştir." 

"Suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı, ilgili kişilerin vatandaşları aldatma kastıyla hareket ettiği anlaşılmaktadır" 

Öte yandan, YÖK`ün, geçen ay konuyla ilgili gündeme gelen haberler üzerine, söz konusu internet sitesiyle ilgili hazırladığı yazı da soru önergesine verilen yanıtın ekinde yer aldı.

Bu yazıda da YÖK`ün geçen yıl "bu sözde üniversite" ile ilgili yapılan suç duyurularının takipsizlikle sonuçlandığı ve buna itirazda bulunulduğu bilgisi de aktarıldı.

Basında çıkan haberlerde "YÖK tarafından tanınmayan bu sözde üniversitenin yetkililerinin yükseköğretim diplomasına dahi sahip olmadığının iddia edildiği, binlerce vatandaşın maddi menfaat amacıyla aldatıldığı ve dolandırıldığının ifade edildiği" aktarılan yazıda, şunlar kaydedildi:

Üniversitenin resmi internet sitesi olduğu iddia olunan https://yenipazar.edu.tr adresinde uzantı olarak edu.tr kodunun kullanıldığı, hatta YÖK ambleminin de yer aldığı görülmektedir. Ancak ülkemizde 2809 sayılı Kanun kapsamına giren yükseköğretim kurumlarının edu.tr uzantısını kullanableceği, edu.tr`nin ancak YÖK onaylı yükseköğretim kurumlarının (T.C. üniversiteleri ve yükseköğretim kurumları) tesil ettirilebileceği .tr uzantılı alan adı olduğu, yurt dışında kurulmuş kurumların bu uzantıyı kullanamayacağı düşünüldüğünde ilgili kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını aldatma kastıyla hareket ettiği anlaşılmaktadır."

YÖK`ün yazısında, söz konusu internet sitesi mevcut olduğu müddetce insanların aldatılma olasılığı bulunduğundan, durumun BTK`ya bildirilerek bu siteye yayın yasağı talep edilmesi edilmesi istendi. 

CHP Milletvekili Demir: Bakan Uraloğlu`na yeni bir soru önergesi vereceğiz 

CHP Ankara Milletvekili Demir, verdiği soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla YÖK`ten gelen bu açıklamalar üzerine, “Her fırsatta internete, sosyal medyaya erişim engeli getiren BTK`nin sahte diploma çetesine bu uzantıyı nasıl verdiği netleştiğinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

CHP`li Deniz Demir ayrıca, BTK`nın bağlı olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`nun cevaplaması istemiyle yeni bir soru önergesi vereceğini belirtti. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA