27 Haziran 2026 Cumartesi

16:02   NATO, ANKARA ZIRVESI’NDE MILYARLARCA DOLARLıK YENI SAVUNMA SÖZLEŞMELERI AÇıKLAYACAK   15:46   ADANA’DA SUÇ ÖRGÜTLERINE YÖNELIK OPERASYONLARDA 79 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   15:46   BAKAN MUSTAFA ÇIFTÇI: GEÇICI KORUMA KAPSAMıNDAKI YABANCıLARA ÇALıŞMA IZNI MUAFIYETI GETIRILDI   15:21   YıLDıRıM KAYA: "YUSUF TEKIN, HAYATLARı YARıM BıRAKıLAN ÖĞRENCILERDEN VE ÖĞRETMENLERDEN SıFıR ALMıŞTıR"   15:20   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, EĞITIM ÖĞRETIM YıLıNıN SONA ERMESI DOLAYıSıYLA MESAJ YAYıMLADı   14:50   ÖZGÜR ÖZEL DIYARBAKıR’DA… CHP GRUP BAŞKANı ÖZEL: “GÜNE BIZE SELAM YOLLAYAN SELAHATTIN DEMIRTAŞ’ıN SELAMıYLA BAŞLADıK”   14:44   GÜRSEL TEKIN: GARIP DEDE CEMEVI’NDE YAŞANAN GÖRÜNTÜLERLE ILGILI 63 CHP ÜYESININ PARTI ÜYELIKLERI TEDBIREN ASKıYA ALıNMıŞTıR   13:49   NATO ZIRVESI ÖNCESI GÖZALTıNA ALıNAN 49 KIŞI DAHA ADLIYEYE SEVK EDILDI   13:47   MANSUR YAVAŞ’TAN AK PARTI’YE GEÇEN BAŞKANLARA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BIZIM BIR KAYBıMıZ YOK"   10:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, TOPLU TAŞıMADA KLIMA DENETIMLERINI ARTTıRDı   10:30   MERSIN’DE 30 AĞUSTOS ZAFER KUPASı FıNDıKPıNARı-AYVAGEDIĞI FUTBOL TURNUVASı BAŞLADı   10:29   HATIMOĞULLARı’NDAN MERSIN MITINGINE DAVET: HERKESI BU BÜYÜK BULUŞMAYA BEKLIYORUM   16:50   MURAT EMIR’DEN NATO ZIRVESI’NDE AKREDITASYON UYGULAMASıNA ELEŞTIRI: "BU OHAL, BU SıKıYÖNETIM NEREYE KADAR SÜRECEK?"   16:48   CHP, SOSYAL MEDYA YASASı’NıN IPTALI ISTEMIYLE AYM’YE BAŞVURDU   16:44   DILEK İMAMOĞLU: ADALET IÇIN ARTıK KAYBEDILECEK BIR SAATIMIZ BILE YOK   16:42   NATO’DAN "AKREDITASYON" AÇıKLAMASı: "EV SAHIBI ÜLKENIN GÖRÜŞLERINE BAŞVURULUR"   16:40   İZMIR’DE SON 3 AYDA 5 BELEDIYE BAŞKANıNA OPERASYON YAPıLDı   15:25   MSB: ASTSUBAY KENAN ŞAHIN ŞEHIT OLDU   15:19   GAZETECI TEVFIK YENER YAŞAMıNı YITIRDI   15:16   CHP’LI VEKILLERDEN GÖZALTı TEPKISI: "FETULLAHÇıLARıN YAPMADıKLARıNı YAPıYORLAR"  
 
     
   

Kirasını ödeyemeyen emekli huzurevlerine başvuruyor... "Eskişehir`de bakım ve huzur evleri başvurulara yetişemiyor"


Kirasını ödeyemeyen emekliler, huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine başvuruyor. Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, "Emeklilerimiz barınma yerlerinden talepte bulunuyorlar. O kadar fazla artış var ki belediyelerimiz yetişmekte zorlanıyor. Huzurevleri ve bakım evleri öylesine taşmış durumdalar ki ne yapacaklarını belediyelerimiz de şaşırmış durumda" dedi.

 

Tarih : 27 Ağustos 2024 Salı 17:09   Okunma : 541

MELTEM KARAKAŞ

(ESKİŞEHİR) - Düşük maaşları nedeniyle artan kiralarını ödeyemez duruma gelen emekliler, huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine başvuruyor. Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, "Emeklilerimiz barınma yerlerinden talepte bulunuyorlar. O kadar fazla artış var ki belediyelerimiz yetişmekte zorlanıyor. Huzurevleri ve bakım evleri öylesine taşmış durumdalar ki ne yapacaklarını belediyelerimiz de şaşırmış durumda" dedi.

Türkiye`de barınma sorunu giderek artıyor. Artan kiralar ve düşük maaşları nedeniyle kirasını ödeyemez duruma gelen emekliler huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine başvuruyor. Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin aldıkları maaşlarla geçinemediğini ve ciddi anlamda barınma sorunu yaşadıklarını belirtti.

Emeklilerin geçinemediğini ifade eden Dilbaz, açıklamasında şunları söyledi:

"Emeklinin problemleri büyük. Emekli dertli, emekli üzüntülü. Emekli kızgın ama her geçen gün de dertleri biraz daha artmaktadır. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci geçenlerde şöyle bir açıklamaları bizi üzdü. 22 yıldır başkaları varmış gibi. Bugün buğdayı bile ithal eder durumdayız. Sanayicimiz şikayetçi. Girdi maliyetleri o kadar yüksek ki karşılayamıyoruz diyor. Emekliye 25 bin lira vermekle sorun çözülmez diyorlar. 50 bin lira bile versen sorunlar çözülmez. Çünkü 50 bin lira vermiş olsanız enflasyonu öyle bir körükleyeceksiniz ki 50 bin lira yarın en düşük emekli aylığı olacak. Onlar bile yeterli değil. Bugün bu sorunları körükleyen hükümetin kendisidir. Çünkü devletin bütün kaynaklarını yok etmişlerdir. Artık devlet garantör olmaktan çıkmış, özel sektör tamamen tekelci durumdadır ama onu bile artık özel sektör karşılayamıyor. Çünkü maliyetler öyle artı ki bunun çaresini de emekliden kısarak yapmaya çalışıyorlar. Dolaysıyla emekli gerçekten zor durumdadır. Emeklilerin talepleri maaşların uygun düzeylere çekilmesi. Emekliler ödedikleri primin karşılığını istemektedir. Emekli geçmişte 25-45 yıl arası çalışmış, primlerini, vergileri düzenli ödemiş. En düşük emekli maaşını 12 bin 500 lira yapmakla emekliye `yaşama öl` diyorsunuz. Emekli yaşamakta zorluk çekiyor. Hatta yaşamını çocuklarının destekleriyle sürdürülebiliyorlar. Görüyoruz ki hükümetin emekliye çare bulacak hiçbir önerisi yoktur. Bizi karşımızda dinleyecek bir hükümet bulamıyoruz."

"Huzurevleri taşmış durumda"

Kirasını ödeyemeyen emeklilerin bakım ve huzurevlerine yöneldiğini söyleyen Dilbaz, "Maaşları yeterli olsa sıkıntıları da azalacak. Maaşlar yetmediği için kiraları ödeyemiyorlar, ardından yiyecek içecekler. `Üstüme artık yıllardır bir şey almadım` diyor emekliler. Bir marul bile 25 lira olursa, bir maydanoz 15 lira olursa, otla beslenmeye kalksanız maaşınız yine yetmiyor. İnsanlar nasıl geçinecekler? Nasıl gıdalarını alacaklar? Emeklilerimiz barınma yerlerinden talepte bulunuyorlar. Biz de belediyelere yarımcı olmalarını istiyoruz. Yardımcı oluyorlar ama o kadar fazla artış var ki belediyelerimiz yetişmekte zorlanıyorlar. Huzur evleri ve bakım evleri öylesine taşmış durumdalar ki ne yapacaklarını belediyelerimiz de şaşırmış durumda. Emeklilerin şu anda sıraları var orada barınmak için ama inanın çok fazla oldukları için cevap veremiyorlar. Kirasını ödeyemeyen, bakımlarını yaptıramayan emekliler buralara yöneliyor" şeklinde konuştu.

Dilbaz, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Aylık bağlama oranı eskisi gibi 75 ile 85 oranında olmalı. Sağlıkta katkı payını emekli çalışırken ödemiştir. Sağlıkta katkı payı acilen kaldırılmalıdır. İkramiyeler mutlaka bir maaş düzeyinde olmalıdır. Emeklinin de aile yardımı olmalı. Emekliye promosyon keyfi değil yasayla belirlenir. En az 3 maaş düzeyinde olmalıdır. Konut edinmek artık hayal oldu. Emeklinin konut edinebilmesi için acil yardım yapılmalıdır. Emekli evsiz ise kira yardımı yapılmalıdır. Emekliye doğal gaz ve elektrik yardımı yapılmalıdır. Yerel yönetimlerde temsilen emeklilerden bir temsilci alınmalıdır. Emeklilere sendika hakkı tanınmalı, masada mutlaka emekli temsilcileri bulunulmalıdır. Bakım evlerine ihtiyacı var. Bakım evleri çoğaltılmalı hatta belediyelere bakım evleri kurmakta zorunluluk getirilmelidir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA