16 Mart 2026 Pazartesi

14:46   MERSIN’DE SOSYAL BELEDIYECILIK DEVRIMI: HER ÇOCUĞA EŞIT GELECEK, HER MAHALLEYE FıRSAT!   13:55   MERSIN’DEN DÜNYAYA 1,7 MILYAR DOLARLıK İMZA: İŞTE İHRACATıN 50 DEV FIRMASı!   10:40   OTOYOLDA %650 ZAM KAPıDA! CHP’LI YAVUZYıLMAZ İSIM VEREREK UYARDı: "BU BIR SOYGUN PLANıDıR"   10:31   İRAN’DAN ABD ÜSSÜNE AĞıR DARBE! NETANYAHU İÇIN DEHŞET VEREN ’ÖLÜM’ YEMINI: ’PEŞINI BıRAKMAYACAĞıZ!’   10:29   LIMON İTHALATıNDA VERGI ŞOKU! ÖMER FETHI GÜRER RAKAMLARLA KONUŞTU: "ÜRETICI SOĞUYOR, TÜKETICI KAYBEDIYOR"   23:46   ANAMUR’DA TARIHI GECE: VAHAP SEÇER’DEN 4 DEV MÜJDE BIRDEN! 2028’E KADAR HER ŞEY DEĞIŞECEK   23:40   TOROSLAR’DA "MUTFAK" DEĞIL SANKI ÇÖP EV! MERDIVEN ALTı PASTA İMALATHANESINE ŞOK BASKıN   23:35   TARSUS’TA BAYRAM ERKEN GELIYOR: ST. PAUL MEYDANı’NDA BAYRAM İÇIN GERI SAYıM BAŞLADı!   11:40   BAŞKAN SEÇER TALIMATı VERDI: MERSIN’DE 115 BIN NOKTADA 7/24 İLAÇLAMA MESAISI!   01:01   MERSIN’DE "ALGı OPERASYONU"NA BAŞKAN SEÇER’DEN SERT YANıT: "AILEMLE AYNı KAZANDAN YEMEK YIYORUM!"   01:01   MERSIN’DE ‘GÖNÜL SOFRASı’ MEZITLI’DE KURULDU: BAŞKAN SEÇER KADıN EMEĞINE VURGU YAPTı!   19:01   "35 YıL SONRA GELEN ACı İTIRAF: ’O MANŞET SAVAŞ YÜZÜNDEN ÇÖPE GITTI!’"   16:40   MERSIN’DE RAMAZAN BEREKETI: ÇAĞDAŞKENT İFTARıNDA BINLER AYNı SOFRADA BULUŞTU!   16:37   CHP’LI TRAKYA BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı...ÇANAKKALE BELEDIYE BAŞKANı MUHARREM ERKEK: "ASLA VE ASLA BIR MILIM DAHI GERI ADıM ATMAYACAĞıZ"   16:34   GÜVENPARK KATLIAMı’NıN 10. YıLı... MANSUR YAVAŞ: "ŞEHIT OLAN VATANDAŞLARıMıZı RAHMETLE ANıYORUM"   16:33   ÜNLÜ TARIHÇI İLBER ORTAYLı HAYATıNı KAYBETTI   15:39   ÖMER GÜNEL GÖZALTıNA ALıNDı... ALI MAHIR BAŞARıR: "ÖMER GÜNEL’IN SIYASI BIR OPERASYONUN HEDEFI OLDUĞU APAÇıK ORTADADıR"   15:37   CHP’DEN DOĞU AKDENIZ YEREL MEDYA BULUŞMASı… CHP’LI BULUT: “TRT SAVCıLıĞA SOYUNDU”   15:36   GÖZALTıNA ALıNAN KUŞADASı BELEDIYE BAŞKANı GÜNEL’DEN AÇıKLAMA... "MÜCADELEM SADECE HAKSıZLıĞA KARŞı DEĞIL, KÖTÜLÜĞE VE KÖTÜYE KARŞı DA OLACAK"   15:36   MSB: İRAN’DAN ATEŞLENIP TÜRK HAVA SAHASıNA GIREN BIR BALISTIK MÜHIMMAT NATO HAVA VE FÜZE SAVUNMA UNSURLARı TARAFıNDAN ETKISIZ HALE GETIRILDI  
 
     
   

7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu geliyor: “Kredi kartı alamayanlar, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir”


Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak olduğunu belirterek “Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” diye konuştu.

 

Tarih : 11 Eylül 2024 Çarşamba 16:01   Okunma : 521

NİSANUR YILDIRIM

(ANKARA) - Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak olduğunu belirterek, ``Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 459 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği`nde değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Buna göre, işletmelerin yanı sıra tüketicilere de 7 bin liranın üzerindeki ödemelerini banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapma zorunluluğu getirilecek. Böylece nihai tüketiciler de tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak.

Örneğin; kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin lira tutarında bir buzdolabı satın aldığında, tutar 7 bin lirayı aştığı için bu işleme ait tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.

Tüketiciye en az 5 bin lira ceza kesilecek

Ödemeleri banka veya kredi kartı ile yapmayan, bir başka ifadeyle elden yapan tüketicilere ödeme tutarının yüzde 10`u oranında ceza kesilecek. Tüketiciye kesilecek ceza 5 bin liradan az olamayacak.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.

``Bu kadar keskin ve aniden geçiş yerine kademeli geçiş yapılmalı``

Ekonomist Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak ve bu konuda haklı olduğunu belirterek, “Vatandaş, bundan sonra 7 bin liranın üzerinde tüm alışverişlerde kredi veya banka kartı kullanmak zorunda kalacak. Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” diye konuştu.

Babuşcu, hazırlanan taslak için “Bu kadar keskin ve aniden geçiş yerine kademeli geçiş yapılmasında fayda var. Belki rakam daha yüksek belirlenip, yıllar itibarıyla azaltılıp kademeli bir geçiş yapılırsa vergi gelirleri artacak, kayıt dışılık azalacaktır. Vatandaş da uyum sağlamaya çalışacaktır” önerisinde bulundu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA