23 Mart 2026 Pazartesi

20:11   ÖZGÜR ÖZEL’DEN GAZETECI İSMAIL ARı’NıN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: GAZETECILIK FAALIYETI, BIRILERININ HOŞUNA GITMEDI DIYE SUÇ OLMAZ   20:10   GAZETECI İSMAIL ARı’NıN GÖZALTıNA ALıNMASı ANKARA’DA PROTESTO EDILDI... BIRGÜN YAYıN KOORDINATÖRÜ YAŞAR AYDıN: "İSMAIL ARı’YA HER ŞEYIYLE KEFILIZ"   20:09   İSTANBUL’DA NEVRUZ KUTLANDı... TÜLAY HATIMOĞULLARı: "ANKARA BARıŞıN SESINE KULAK VERMELI, YASAL ADıMLAR ATMALıDıR"   15:08   MSB, KATAR’DAKI HELIKOPTER KAZASıNDA ŞEHIT OLANLARıN KIMLIKLERINI AÇıKLADı   14:07   FATIH’TE IKI BINA ÇÖKTÜ... İSTANBUL VALISI DAVUT GÜL: "7 KIŞI GÖÇÜKTEN ÇıKARıLARAK HASTANEYE KALDıRıLDı"   14:04   MSB: KATAR’DA KAZA KıRıMA UĞRAYAN HELIKOPTERDE DÖRT KATAR SILAHLı KUVVETLERI PERSONELI, BIR TSK PERSONELI ILE ASELSAN’A BAĞLı IKI TEKNISYEN ŞEHIT OLDU   19:59   DIYARBAKıR’DA NEVRUZ KUTLAMALARı BAŞLADı... DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı BAKıRHAN: “KÜRTLER ARTıK DEVLETLE MÜNAZARA DEĞIL, MÜZAKERE YAPMAK ISTIYOR”   19:57   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA… CHP’LI ÖZCAN: "MEMLEKETI DAHA BEREKETLI, HUZURLU, YAŞANABILIR BIR YERE GETIRMEK IÇIN KARDEŞLIK RUHUNA IHTIYAÇ VAR"   19:55   RUSYA DEVLET BAŞKANı PUTIN: "RUSYA, İRAN’ıN YANıNDA SADıK BIR DOST VE GÜVENILIR ORTAKTıR"   20:24   TİP, "BIR DILIM BAKLAVANıN 80 TL" OLDUĞU GÖRSELLE BAYRAM MESAJı PAYLAŞTı: "YOKLUKTA DEĞIL VARLıKTA EŞITLENECEĞIMIZ GÜZEL GÜNLERE OLAN INANCıMıZLA HALKıMıZıN BAYRAMıNı KUTLUYORUZ"   20:23   BURHANETTIN DURAN: ÜLKEMIZ NATO’NUN KOLEKTIF SAVUNMA MIMARISINDE VAZGEÇILMEZ BIR MERKEZ ÜLKE   20:22   ÖZGÜR ÖZEL, MANISA’DA BAYRAM NAMAZıNıN ARDıNDAN KABRISTANLARı ZIYARET ETTI   20:20   TAYFUN KAHRAMAN’ıN EŞI MERIÇ DEMIR KAHRAMAN: “YOK YERE ÇOCUKLUKLARıNDAN NEŞELI BAYRAMLARı BILE ÇALıNAN HERKESE BU ÜLKENIN ADALET BORCU VAR”   21:35   MERSIN’DE SEÇER FıRTıNASı: "ANKETLER ORTADA, OYUMUZU %45’TEN %60’A ÇıKARDıK!"   20:54   BAŞKAN YARDıMCıSı TANıŞ’TAN RAMAZAN BAYRAMı MESAJı   09:01   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMı’Nı KUTLADı   22:43   MERSIN ESOB’DA KARTLAR YENIDEN KARıLıYOR: AHMET ÖZDEMIR "DEĞIŞIM ATEŞINI" YAKTı!   22:41   BAŞKAN SEÇER’DEN RAMAZAN BAYRAMı MESAJı   22:40   CHP’DE BAYRAMLAŞMA KARARıNDA BÜYÜK DEĞIŞIM: O PARTI LISTEDE YOK!   22:39   BAŞKAN YıLDıZ’DAN RAMAZAN BAYRAMı MESAJı  
 
     
   

Tasarruf tedbirleri nedeniyle Diyarbakır`da yüzlerce kız öğrenci okula gidemiyor...


Diyarbakır`ın Silvan ilçesindeki kırsal mahallelerde yaşayan yüzlerce kız öğrenci, tasarruf tedbirleri kapsamında, taşımalı eğitimin mesafesinin 50 kilometreden 30 kilometreye indirilmesi nedeniyle okula gidemiyor. Duruma tepki gösteren CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Bugün okul günü maalesef okulda değiller. Buradan Mehmet Şimşek`e sesleniyorum, kendisi bu bölgenin çocuğu aynı zamanda, burada ve bu koşullarda yetişti. Şimdi bu öğrencilerin taşımalı servisle okullarına gitmelerini hangi tasarrufla açıklayabilirsin? Türkiye`nin ekonomik imkanı var. Kala kala bütün bu israf, öğrencilerin taşıma işine mi kaldı” dedi.

 

Tarih : 17 Eylül 2024 Salı 11:45   Okunma : 675

AHMET ÜN

Milli Eğitim Bakanlığı`nca kamuda tedbir tasarrufu kapsamında Taşımalı Eğitim Yönetmeliği`nde yapılan değişiklik 1 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taşımalı eğitimin kapsamı 50 kilometreyle sınırlıyken yapılan değişiklikle 30 kilometreye düşürüldü. Yeni düzenleme, kırsal mahallerde ve köylerde yaşayan öğrencilerin okula ulaşımını engelledi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır`ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Gökçetevek ve Kutlualan mahallelerinde yaşayan ve değişen yönetmenlik nedeniyle okula gidemeyen kız öğrencilerinin sorunlarını diledi. Tanrıkulu, eğitimde tasarrufun yapılmaması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanlığı`nın, bölgenin şartlarını göz önüne alarak yönetmeliği değiştirmesi gerektiği belirterek, “Gökçetevek Mahallesi`nde 500`e aşkın öğrenci var. Burada ortaokul da var. Ancak ortaokul eğitimin ardından taşımalı eğitim kapsamında Silvan ilçesine gitmeleri gerekiyor. 1 Ağustos`ta değiştirilen yönetmelikle taşımalı eğitim mesafesi 50 kilometreden 30 kilometreye düşürüldü. Bu mahallenin Silvan`a olan uzaklığı ise 34 kilometre. Dolayısıyla taşımalı eğitimden çıkarıldı” dedi.

Kız çocuklarının taşımalı eğitim yerine pansiyonlarda kalmaya zorlandığını vurgulayan Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Kız çocuklarımızı Silvan`da pansiyonda kalmaya zorluyorlar. Aileler de çok haklı olarak, çocuklarını sosyal nedenlerle pansiyona göndermek istemiyorlar. Çocuklarının taşımalı eğitim kapsamına alınmalarını istiyorlar. Bugün öğrencilerimizin okullarında olmaları gerekiyordu. Ama öğrenciler bugün okullarına gidemiyor, pansiyonda kalmak istemiyorlar. Kendi imkanlarıyla her gün Silvan`a gidecek imkanları yok. Milli Eğitim Bakanı`na çağrıda bulunmak istiyorum, yönetmenliği değiştirdiniz ama bu bölgenin şartlarını dikkate almadınız. Sosyal nedenlerle ve haklı olarak aileler çocuklarını pansiyonda bırakmak istemiyorlar. Bunun geçtiğimiz yıllarda kötü örneklerini görmüşler. O örneklerden dolayı göndermiyorlar. Milli Eğitim Bakanı ve Diyarbakır Valisi bu tür özel hassasiyetleri dikkate alarak, öğrencilere yardımcı olmaları gerekiyor. İtibardan tasarruf edebilirsiniz ama eğitimden tasarruf edemezsiniz. Türkiye`nin en ücra köşesinde yaşayan bir öğrenci eğer okula gitmek istiyorsa, ekonomik kaynaklar buna seferber edilmelidir. İsraf, masraf, tasarruf tedbirleri denilmemelidir.”

‘Kala kala bütün bu israf, öğrencilerin taşıma işine mi kaldı?`

Taşımalı eğitim sorununun sadece Silvan ilçesinde yaşanmadığını ifade eden Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`e de çağrıda bulunarak, şöyle konuştu:

“Bulunduğumuz bölgede 130 lise öğrencisi var. Bunların 70`i kızlardan oluşuyor. Bu 130 öğrenci şu an okullarına gidemiyor. Bu durum sadece Silvan`a özgü bir sorun değil. Aynı sorun Diyarbakır`ın diğer ilçeleri ve bölgenin birçok kentinde yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı`nın çıkardığı bir genelgeyle bütün Türkiye`yi aynı kapsama alması kabul edilemez. Türkiye`de her bölgenin ayrı ayrı hassasiyetleri var, ayrı ayrı sosyal şartları var, ayrı ayrı beklentileri var ve ayrı ayrı ekonomik durumları var. Dolayısıyla bunun özelleştirilmesi ve valiliklere yetki verilmesi lazım. Taşımalı eğitimin sakıncalarını da giderecek, servis araçlarının yenilenmesi, şoförlerin eğitilmesi gibi sorunların giderilmesi gerekiyor. Öğrencilerimizin okullarında olmaları gerekiyor. Bugün okul günü maalesef okulda değiller, köydeler. Buradan Mehmet Şimşek`e sesleniyorum, kendisi bu bölgenin çocuğu aynı zamanda, burada ve bu koşullarda yetişti. Şimdi bu öğrencilerin taşımalı servisle okullarına gitmelerini hangi tasarrufla açıklayabilirsin? Türkiye`nin ekonomik imkanı var. Kala kala bütün bu israf, öğrencilerin taşıma işine mi kaldı? Bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli. Öğrencilerimizin kendi iradeleriyle, ailelerinin talepleriyle okullarına gideceği bir ortam mutlaka yaratılmalıdır.”

‘Pansiyonda kalmak istemiyoruz ve koşulları bizim için uyumlu değil`

Yeşil Silvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi`nde okuduğunu aktaran İlknur Paylacı, 2 yıldır taşımalı eğitimden yararlandığını, bu yıl 3`üncü sınıfa geçtiğini ancak henüz okula gidemediğini belirterek, “Sağlık derslerini bir kez gördüğümüzde ikinci kez görme imkanımız olmuyor. Hocalarımız bizi beklemek zorunda değiller. Okullarda bu yıl ders göremedik. Pansiyonda kalmak zorunda değiliz. Pansiyonda kalmak istemiyoruz ve koşulları bizim için uyumlu değil. Benim okulun pansiyonu okulumuzdan kilometrelerce ötede. Oraya her sabah gidip gelmek zorunda değilim” dedi.

‘Öğrencilerimizin okumaların istiyoruz`

Gökçetevek Mahallesi Muhtarı Mehmet Latif Kada ise, ailelerin maddi imkansızlıkları nedeniyle kızlarını ilçeye gönderemedikleri ifade ederek, “Köyümüzdeki okula bin 200 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında geliyor. Liseye giden öğrencilerimizin servisleri iptal edildi. Ailelerin maddi imkanları yetersiz olduğu için çocuklarını ilçedeki okula gönderemiyor. Milli Eğitim Bakanı`nın bu konuda bize yardımcı olmasını talep ediyoruz. Silvan`a gidecek öğrencilerimiz birçok zorluğu aşması gerekiyor. Öğrencilerimizin okumaların istiyoruz. Kız öğrencilerimiz pansiyonda kalmak istemiyor. Aynı zamanda erkek öğrenciler de istemiyor” şeklinde konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA