20 Şubat 2026 Cuma

17:45   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: ÇEVREYI KORUMANıN PARTISI OLMAZ   17:44   ÇEŞME BELEDIYE BAŞKANı LÂL DENIZLI IFADESININ ARDıNDAN SERBEST BıRAKıLDı   16:30   ERKAN BAŞ’TAN GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TUTUKLANMASıNA TEPKI: "ALICAN ULUDAĞ DERHAL SERBEST BıRAKıLMALıDıR"   15:29   ÖZGÜR ÖZEL, ATATÜRK BÜSTÜNÜ KORUYAN ADANALı GENÇLERLE GÖRÜŞTÜ... ÖZEL: "İZLERKEN GÖZYAŞLARıMı TUTAMADıM"   14:28   ARZU ÇERKEZOĞLU: "EMEKLI BAYRAM IKRAMIYESI EN AZ 17 BIN 519 TL OLMALı"   14:26   BASıN MESLEK ÖRGÜTLERI ÇAĞLAYAN’DA AÇıKLAMA YAPTı: GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN DAHA FAZLA VAKIT GEÇIRILMEDEN DERHAL SERBEST BıRAKıLMASıNı TALEP EDIYORUZ   13:25   ALI MAHIR BAŞARıR: "EMEKLIMIZI DE MEMLEKETIMIZI DE BU SEFALETTEN HEP BERABER KURTARACAĞıZ, AZ KALDı"   13:23   CHP’LI DINÇER: KADıNLARıN YAŞAM HAKKı KORUNAMıYORSA, HUKUK DEVLETI AĞıR YARA ALMıŞ DEMEKTIR   12:32   PTT’DE “SÜRGÜN” KRIZI: HABER-SEN’DEN SERT TEPKI   10:02   SAMSUNSPOR’DAN AVRUPA’DA ALTıN DEĞERINDE ZAFER! DEPLASMANDA SHKENDIJA’Yı TEK GOLLE DEVIRDI   09:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SILIFKE’DE ALARMı ERKEN VERDI: 85 BIN LEPISTESLE SIVRISINEĞE DOĞAL FREN!   01:32   MÜZENIN SESSIZLIĞINDE EVRENSEL EZGILER: MERSIN DOB’DAN KÜLTÜREL MIRASLA BÜTÜNLEŞEN PRESTIJ KONSERLERI   01:24   FENERBAHÇE’YE AVRUPA’DA AĞıR DARBE! KADıKÖY’DE 3 GOLLÜ ŞOK   23:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI EMITT’TE GÜCÜNÜ GÖSTERDI: TURIZMDE “EKIP RUHU”NA ULUSLARARASı ÖDÜL   20:04   EMEKLI RAMAZAN’A HÜZÜNLE GIRIYOR: “ZEYTINI AVUÇLA ALDıM, 200 LIRA VERDıM”   20:03   EĞITIM SEN MERSIN’DEN “RAMAZAN ETKINLIĞI” TEPKISI: “OKULLAR DINI UYGULAMA ALANı DEĞILDIR   19:57    MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI 125 BIN HANEYE YETECEK ENERJIYI ÇÖPTEN ÜRETTI   14:49   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN KOMISYON RAPORUNA TEPKI...   14:46   DEM PARTI SÖZCÜSÜ DOĞAN: "ORTAK RAPORDAKI BAŞLıKLARıN SOMUT BIR KARŞıLıK BULMASı SÜRECIN GERÇEK SıNAVı OLACAK"   14:42   SUNGURLU’DA PLANLANAN MADEN OCAĞıNA ILIŞKIN BILIRKIŞI RAPORUNA ITIRAZ: "SU KAYNAKLARı YETERSIZ VE IÇINDE YÜKSEK ORANDA ARSENIK BULUNUYOR; ORMANLAR ZARAR GÖRECEK"  
 
     
   

Depremde 56 kişiye mezar olan Nilüfer Apartmanı davasında Hatay Valiliği`nin kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararına itiraz edildi


Hatay`da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin yaşamını yitirdiği Nilüfer Apartmanı`yla ilgili 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Hatay Valiliği`nin kararına, aileler itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, "Soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin işlediği suçların olası kastla işlenmiş olması ihtimali, dosyada 56 maktul ve yakınlarının bulunması ve söz konusu apartman hakkında bir yargılamanın devam ediyor olması dikkate alındığında; kamu görevlileri hakkında davalı idarenin bu şekilde karar verme yetkisi bulunmamaktadır" denildi.

 

Tarih : 20 Eylül 2024 Cuma 10:02   Okunma : 496

HABER: MEHMET OFLAZ

(HATAY) - Hatay`da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 56 kişinin yaşamını yitirdiği Nilüfer Apartmanı`yla ilgili 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Hatay Valiliği`nin kararına, aileler itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, "Soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin işlediği suçların olası kastla işlenmiş olması ihtimali, dosyada 56 maktul ve yakınlarının bulunması ve söz konusu apartman hakkında bir yargılamanın devam ediyor olması dikkate alındığında; kamu görevlileri hakkında davalı idarenin bu şekilde karar verme yetkisi bulunmamaktadır" denildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Hatay`ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi`nde yıkılan Nilüfer Apartmanı`nda 56 kişi yaşamını yitirdi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Nilüfer Apartmanı`nın yıkılmasıyla ilgili eski belediye başkanı ve 8 kamu görevlisi için İçişleri Bakanlığı`ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık, 15 Nisan 2024 tarihinde ihmali ve sorumluluğu bulunan kişiler hakkında işlem yapılmasına karar verdi.

ANKA Haber Ajansı; Hatay Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ imzalı kararda, 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmediğini gündeme getirdi. Soruşturma izni verilmemesi kararına karşı Nilüfer Apartmanı`nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları, Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı`na itiraz etti.

İtiraz dilekçesinde; Hatay Valiliği tarafından hazırlanan ön inceleme raporu ve diğer raporların taraflarına tebliğ edilmediği belirtilerek, "Yapılan bu eksik ve hatalı tebligat işlemi; müvekkilin ve tarafımızın iş bu itiraz dilekçesini hazırlarken savunma hakkının kısıtlanmasına ve sınırlanmasına neden olmuştur. Bu kapsamda savunma hakkı ihlali içeren söz konusu kararın iptali gerekmektedir" denildi. 

KTÜ`nün hazırladığı bilirkişi raporundaki eksikliklere vurgu yapıldı

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı`nın talebi üzerine Nilüfer Apartmanı soruşturması kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda belediye görevlileri ve diğer kamu görevlileri hakkında bilimsel bir değerlendirme yapılmadığı vurgulanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Bu nedenle söz konusu bilirkişi raporunun esas alınması ile hazırlanan Hatay Valiliği kararı açık bir şekilde hukuka aykırı niteliktedir. Ayrıca söz konusu raporda `Belediye Kontrol Birimi` hakkında bilirkişi raporunun son kısmında malzeme yetersizliği nedeniyle kusur tespiti yapılmıştır. Bu kapsamda davalı idarenin eksik ve bilimsel olmayan yöntemlerle hazırlanan bilirkişi raporuna dayanması açık bir şekilde söz konusu kararın kaldırılması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca eksik ve hatalı bir şekilde hazırlanan söz konusu bilirkişi raporunda dahi soruşturma izni istenen kamu görevlileri hakkında malzeme yetersizliği nedeniyle kusur tespit edilmiş ancak Hatay Valiliği; bu tespitleri görmezden gelerek soruşturma izni vermemeye karar vermiştir.

Yukarıda bahsedilen KTÜ tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda bulunan en büyük eksiklik yeterince zemin analizi yapılmamış olunmasıdır. Şüpheli kamu görevlilerinin izni ve onayı ile imara açılan ve sonra Nilüfer Apartmanı`nın inşa edildiği söz konusu arazi; eski bir tarım arazisidir.
Bu kapsamda söz konusu arazinin imara açılmaması gerektiği ve imara açılsa bile kat izninin en fazla iki olması gerektiği ilgili mevzuat uyarınca zorunluluk durumundadır. Buna rağmen Hatay Valiliği söz konusu dosya kapsamında yüzeysel bir değerlendirme yapmış ve söz konusu arazinin
imara açılması konusunda kusurları bulunan kamu görevlileri hakkında bir değerlendirme dahi yapmamıştır. Dolayısıyla zeminde sıvılaşma olma ihtimalinin yüksek olduğu bir binanın zeminin yeterince araştırılmadan söz konusu kararın verilmesi açık bir şekilde davalı idarenin kararının iptal edilmesi gerektiğini göstermektedir."

"Kamu görevlilerin yargılanması ve ifadelerine başvurulması büyük önem arz etmektedir"

Dilekçede, Nilüfer Apartmanı müteahhidi olan ve tutuklu olarak yargılanan Murat Fuatoğlu`nun binanın inşaatına başlandığı yıl olan 2012 yılında belediye meclis üyesi olarak çalıştığına ve imar komisyonu üyeliği yaptığına dikkat çekilerek, "Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması bakımından soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin yargılanması ve ifadelerine başvurulması büyük önem arz etmektedir. Bu bakımdan davalı idarenin soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı hali hazırda süren yargılamada maddi gerçeklerin ortaya çıkarılmasını engelleyecek nitelikte olmuştur. Bu kapsamda söz konusu kararın iptali ile kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesi gerekmektedir" denildi. 

Dilekçenin devamında, özetle şunlar kaydedildi:

"Soruşturma izni verilmeyen kamu görevlilerin işlediği suçların olası kastla işlenmiş olması ihtimali, dosyada 56 maktul ve yakınlarının bulunması ve söz konusu apartman hakkında bir yargılamanın devam ediyor olması dikkate alındığında; kamu görevlileri hakkında davalı idarenin bu şekilde karar verme yetkisi bulunmamaktadır.

Şöyle ki; kamu görevlilerin işlediği iddia edilen suçlar Ceza Muhakemesi Kanununda ve Devlet Memurları Kanununda yer alan ve soruşturma izni gerektirmeyen nitelik ve ağırlıkta suçlardır. Bu kapsamda davalı idare tarafından verilen bu karar açık bir şekilde kanuna aykırı niteliktedir. Davalı idarenin vermiş olduğu söz konusu karar usul bakımından da hukuka aykırı olup; bu yönlerden de davalı idarenin soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararının bozulması gerekmektedir."

AİHM`in 13`üncü maddesi hatırlatıldı

Hatay Valiliği`nin söz konusu kararıyla yaşam hakkının ihlal edildiğine dikkat çekilen dilekçede, "Avrupa İnsan Haklar Mahkemesinin 13. maddesinde Yaşam Hakkı nedeniyle yaşanan hak ihlallerinin etkin bir şekilde soruşturulmasının sözleşme imzacısı devletlere tanımıştır. Bu
kapsamda 56 kişinin hayatını kaybettiği Nilüfer Apartmanı soruşturmasında kamu görevlilerinin yargılanmaması açık bir şekilde Yaşam Hakkı ihlalinin etkin bir şekilde soruşturulmaması ve bu kapsamda yaşam hakkının imzacı devlet tarafından ihlal edileceği anlamına gelecektir" denildi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA