28 Haziran 2026 Pazar

23:59   TÜLAY HATIMOĞULLARı’NDAN MECLIS KAPANMADAN ÖNCE KRITIK ÇAĞRı!   10:42   HERKES HAVA DURUMUNA BAKıP EVDE KALıRKEN ONLAR ORAYA AKıN ETTI! ARTVIN’DE MERSIN RÜZGARı ESTI   16:02   NATO, ANKARA ZIRVESI’NDE MILYARLARCA DOLARLıK YENI SAVUNMA SÖZLEŞMELERI AÇıKLAYACAK   15:46   ADANA’DA SUÇ ÖRGÜTLERINE YÖNELIK OPERASYONLARDA 79 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   15:46   BAKAN MUSTAFA ÇIFTÇI: GEÇICI KORUMA KAPSAMıNDAKI YABANCıLARA ÇALıŞMA IZNI MUAFIYETI GETIRILDI   15:21   YıLDıRıM KAYA: "YUSUF TEKIN, HAYATLARı YARıM BıRAKıLAN ÖĞRENCILERDEN VE ÖĞRETMENLERDEN SıFıR ALMıŞTıR"   15:20   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, EĞITIM ÖĞRETIM YıLıNıN SONA ERMESI DOLAYıSıYLA MESAJ YAYıMLADı   14:50   ÖZGÜR ÖZEL DIYARBAKıR’DA… CHP GRUP BAŞKANı ÖZEL: “GÜNE BIZE SELAM YOLLAYAN SELAHATTIN DEMIRTAŞ’ıN SELAMıYLA BAŞLADıK”   14:44   GÜRSEL TEKIN: GARIP DEDE CEMEVI’NDE YAŞANAN GÖRÜNTÜLERLE ILGILI 63 CHP ÜYESININ PARTI ÜYELIKLERI TEDBIREN ASKıYA ALıNMıŞTıR   13:49   NATO ZIRVESI ÖNCESI GÖZALTıNA ALıNAN 49 KIŞI DAHA ADLIYEYE SEVK EDILDI   13:47   MANSUR YAVAŞ’TAN AK PARTI’YE GEÇEN BAŞKANLARA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BIZIM BIR KAYBıMıZ YOK"   10:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, TOPLU TAŞıMADA KLIMA DENETIMLERINI ARTTıRDı   10:30   MERSIN’DE 30 AĞUSTOS ZAFER KUPASı FıNDıKPıNARı-AYVAGEDIĞI FUTBOL TURNUVASı BAŞLADı   10:29   HATIMOĞULLARı’NDAN MERSIN MITINGINE DAVET: HERKESI BU BÜYÜK BULUŞMAYA BEKLIYORUM   16:50   MURAT EMIR’DEN NATO ZIRVESI’NDE AKREDITASYON UYGULAMASıNA ELEŞTIRI: "BU OHAL, BU SıKıYÖNETIM NEREYE KADAR SÜRECEK?"   16:48   CHP, SOSYAL MEDYA YASASı’NıN IPTALI ISTEMIYLE AYM’YE BAŞVURDU   16:44   DILEK İMAMOĞLU: ADALET IÇIN ARTıK KAYBEDILECEK BIR SAATIMIZ BILE YOK   16:42   NATO’DAN "AKREDITASYON" AÇıKLAMASı: "EV SAHIBI ÜLKENIN GÖRÜŞLERINE BAŞVURULUR"   16:40   İZMIR’DE SON 3 AYDA 5 BELEDIYE BAŞKANıNA OPERASYON YAPıLDı   15:25   MSB: ASTSUBAY KENAN ŞAHIN ŞEHIT OLDU  
 
     
   

Gülcan Kış, Bakan Ali Yerlikaya`ya seslendi


CHP`li Kış, kadın cinayetlerini ve bireysel silahlanmayı Meclis gündemine taşıdı. Kış, Bakan Yerlikaya`nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Gülcan Kış, özellikle son yıllarda kadın cinayetlerindeki artışın toplumda büyük bir endişe yarattığını ve bu sorunun köklü bir çözüm gerektirdiğini vurguladı.

 

Tarih : 26 Eylül 2024 Perşembe 09:21   Okunma : 664

(ANKARA) - CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye`de artan kadın cinayetleri ve bireysel silahlanma konusunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya`nın yanıtlaması istemiyle TBMM`ye soru önergesi verdi. Kış, Bakan Yerlikaya`ya; "Kadına yönelik şiddeti besleyen unsurlardan biri de bireysel silahlanmadır. Bakanlık, bireysel silahlanmayı kontrol altına almak ve denetimlerini sıkılaştırmak için ne yapmayı planlıyor" diye sordu.

Kış, "Bir kadının daha yaşamdan koparılmasına sessiz kalamayız. 2024 yılına kadar işlenen kadın cinayetlerinin sayısına dair açık ve net bir bilgiye ihtiyacımız var. Bu kadınlardan kaçının uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürüldüğünü bilmek ve bu kararların ne kadar etkin olduğunu sorgulamak zorundayız" dedi.

"Bireysel silahlanma tehdidi büyüyor"

Kış, bireysel silahlanmanın kadın cinayetlerinde önemli bir faktör olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı`na bu konuda acil önlemler alınması çağrısında bulundu. Kış, "Kadına yönelik şiddeti besleyen unsurlardan biri de bireysel silahlanmadır. Ne yazık ki ruhsatsız silahların yaygınlaşması cinayetlerin önünü açmaktadır. Bakanlık, bireysel silahlanmayı kontrol altına almak ve denetimlerini sıkılaştırmak için ne yapmayı planlıyor? Ruhsatsız silah kullanımını nasıl engelleyecekler" diye sordu.

Önergesinde uzaklaştırma kararlarının ne kadar etkili olduğunu da sorgulayan Kış, birçok kadının uzaklaştırma kararı almasına rağmen şiddet görmekten ya da cinayete kurban gitmekten kurtulamadığını hatırlattı ve "Uzaklaştırma kararı alınmış kadınların güvende olması için hangi tedbirler uygulanıyor? Bu kararların etkili uygulanması için ek önlemler alınacak mı" diye sordu.

"Kadınların yaşam hakkını koruyun"

Kış, İçişleri Bakanlığı`nın kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önlemek için yürüttüğü kampanyalar ve farkındalık projelerini de gündeme taşıdı. Bakanlık tarafından şiddetin önlenmesine yönelik toplumsal farkındalık ve eğitim kampanyalarının sonuçlarına dair bilgi talep eden Kış, "Kadın cinayetlerini önlemenin yolu sadece yasal düzenlemelerden geçmez, aynı zamanda zihniyet değişimine de ihtiyaç vardır. Eğitim programları ve toplumsal farkındalık kampanyaları bu mücadelenin önemli bir parçası olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kış, kadınların yaşam hakkının devletin koruması altında olduğunu hatırlatarak, hükümete, Kadınların yaşam hakkını korumak devletin asli görevidir. 2024 yılında kaç kadın cinayete kurban gittiğini öğrenmek ve bunun nedenlerini derinlemesine analiz etmek zorundayız. Devlet tüm gücüyle kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri önlemek için harekete geçmelidir" çağrıda bulundu.

Gülcan Kış, Bakan Yerlikaya`ya şu soruları yöneltti:

- 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde işlenen kadın cinayetlerinin sayısı kaçtır? Cinayetlerin illere göre dağılımı nedir?

- Kadın cinayetlerine kurban giden kadınlardan kaçı daha önce uzaklaştırma kararı almıştı? Uzaklaştırma kararı almış olmasına rağmen öldürülen kadınların sayısı nedir?

- Bakanlığınız, uzaklaştırma kararlarının etkin uygulanması ve bu kararların ihlal edilmesinin önlenmesi için ne gibi ek tedbirler almayı planlamaktadır? Uzaklaştırma kararı almış kadınların güvenliğinin sağlanması adına herhangi bir özel uygulama düşünülmekte midir?

- Bireysel silahlanmanın önlenmesi ve denetlenmesi konusunda hangi adımları atmayı düşünüyorsunuz? Ruhsatsız silah kullanımına yönelik denetimler ve cezai yaptırımların artırılması adına bir çalışma yürütülmekte midir?

- Kadın cinayetleri ve şiddet olaylarına karşı İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen toplumsal farkındalık ve eğitim kampanyaları nelerdir? Bu kampanyaların kapsamı, ulaşılan kişi sayısı ve sonuçlarına dair veriler mevcut mudur?

- Şiddete maruz kalan kadınların sığınma evlerine ulaşımı ve bu evlerin güvenliği ile ilgili mevcut durumda yeterli tedbirler alınmış mıdır? Türkiye genelinde kadın sığınma evlerinin kapasitesi nedir ve bu kapasitenin yeterliliği ile ilgili bir değerlendirme yapılmış mıdır?

- 2024 yılında kadın cinayetlerinin ve şiddet olaylarının azaltılmasına yönelik planlanan başka hukuki düzenlemeler veya politikalar var mıdır? Bu düzenlemelerden herhangi biri, şiddeti önleyici olarak bireysel silahlanmayı doğrudan kısıtlayacak önlemleri içeriyor mu?" 

Paylaş :
Etiketler :  CHP, Gülcan Kış

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA