17 Mart 2026 Salı

10:45   MERSIN’DE GÖNÜLLERI ISıTAN İKRAM: 13 İLÇEDE 10 BIN LOKMA DAĞıTıLDı!   10:42   TÜRKIYE’DEN GEÇECEK SILAHLAR İÇIN YENI DÖNEM: ERDOĞAN İMZALADı, ARTıK O ŞART OLACAK!   07:20   AKKUYU’DA 478 MILYAR DOLARLıK "RUSYA" İDDIASı: VATANDAŞıN CEBINDEN HER YıL 7 MILYAR DOLAR Mı ÇıKACAK?   22:52   MERSIN’DE 18 MART RUHU SANATLA DEVLEŞIYOR:    22:50   MERSIN’DE KIMSESIZLERIN KIMSESI: BIR TELEFONLA HAYAT DEĞIŞIYOR!   21:55   MERSINLI KUYUMCULAR DÜNYA DEVLERIYLE YARıŞACAK: İSTANBUL’DA DEV BULUŞMA BAŞLıYOR!   21:50   AKDENIZ’DE BINLERCE YÜREK AYNı SOFRADA: BAŞKAN VAHAP SEÇER ILE GÖNÜL BIRLIĞI!   17:22   MUHITTIN BÖCEK, HAKIM KARŞıSıNDA: "HIÇBIR AKRABAMı ZENGIN ETMEDIM. BÜTÜN SUÇLAMALARı REDDEDIYORUM. KIMSENIN BIR KURUŞUNDA GÖZÜM YOK"   16:29   BAYRAMDA YAĞıŞLı VE SOĞUK HAVA ETKILI OLACAK   16:28   CHP’LI BAŞARıR’DAN IKTIDARA TEPKI: "SIZ ÖMER GÜNEL’E DÜŞMANLıK YAPMıYORSUNUZ; AYDıN’A, KUŞADASı HALKıNA DÜŞMANLıK YAPıYORSUNUZ"   15:27   PROF. DR. İLBER ORTAYLı IÇIN GALATASARAY ÜNIVERSITESI’NDE ANMA TÖRENI... TÖRENE, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL’IN DE ARALARıNDA OLDUĞU BIRÇOK SIYASI, SANATÇı VE AKADEMISYEN KATıLDı   14:26   CHP’LI NAZLıAKA: HIÇ DEĞILSE BAYRAMDAN ÖNCE TUTSAK ETMEYE ÇALıŞTıĞıNıZ ARKADAŞLARıMıZı SERBEST BıRAKıN   14:25   İSTANBUL 40. AĞıR CEZA MAHKEMESI, “TURAN TAŞKıN ÖZER” KRIZI SONRASı “İBB DAVASı” IÇIN YENI MÜZEKKERE YAZDı   13:54   CHP KUŞADASı ÖRGÜTÜNDEN ÇAĞLAYAN ADLIYESI ÖNÜNDE "ÖMER GÜNEL" NÖBETI: HEPIMIZ ÖMER BAŞKAN’ıMıZA DESTEK IÇIN BURADAYıZ   13:53   MURAT EMIR: İBB KUMPAS DAVASıNDA GAZETECILERIN GÖREVINI YAPMALARı ENGELLENIYOR, SUÇ IŞLENIYOR; ALENIYET ILKESI AYAKLAR ALTıNDA ÇIĞNENIYOR   13:52   ATLAS ÇAĞLAYAN’ıN AILESINE YÖNELIK TEHDITLERLE ILGILI 9 KIŞI HAKKıNDA IDDIANAME DÜZENLENDI   12:49   ÖZGÜR ÖZEL: “BIN AYDAN DAHA HAYıRLı OLDUĞU MÜJDELENEN KADIR GECESI MÜBAREK OLSUN”   09:20   MERSIN’IN MINIK ŞEFLERI İŞ BAŞıNDA! TOROSLAR ÇOCUK KAMPÜSÜ’NDE LEZZET RÜZGARLARı ESIYOR   01:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DOĞUKAN UYAN TUTUKLANDı   01:03   MERSIN’DE DEVLERIN SAVAŞı TEK TARAFLı BITTI: CARETTALAR GALATASARAY’ı PARKEYE GÖMEREK TARIH YAZDı!  
 
     
   

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin`den sahte bal üreticilerine tepki: "Ekmeğimizi çaldırmayacağız. Tarım Bakanlığı`nın NMR makinalarını kullanmasını dört gözle bekliyoruz"


Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, marketlerde 70 liraya satılan balların "zehir" olduğunu belirterek,"Bu balların acilen imha edilmesi gerekir. Ekmek aslanın ağzında. Ekmeğimizi çaldırmayacağız" dedi. Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın laboratuvarlarında bal analizi için NMR makinalarının olduğunu belirterek, bunların kullanılmasını beklediklerini ifade etti. 

 

Tarih : 29 Eylül 2024 Pazar 13:10   Okunma : 473

(ANKARA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, marketlerde 70 liraya satılan balların "zehir" olduğunu belirterek,"Bu balların acilen imha edilmesi gerekir. Ekmek aslanın ağzında. Ekmeğimizi çaldırmayacağız" dedi. Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın laboratuvarlarında bal analizi için NMR makinalarının olduğunu belirterek, bunların kullanılmasını beklediklerini ifade etti. 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin, Ankara`da gerçekleştirilen sahte bal operasyonu ve sahte bal üreticileri ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Şahin, market raflarında 70 liraya satılan balların "zehir" olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"9 milyon 200 bin kovan ve 114 bin ton bal ile dünyada ikinci arı ülkesiyiz. Bal çeşitliliği konusunda da dünyada zirvedeyiz. Türkiye, bu nedenle bir bal ülkesidir. Balı bal yapan bal arısıdır. Bal arısını da yöneten arıcılarımızdır. Balı her il kendi ilinde üretmiyor. İnsanın yaşamsal şartlarının olmadığı koşullarda bal üretiyoruz. Bu insanların emeklerini korumak hepimizin görevidir. Dolayısıyla piyasada bala dışardan bir madde eklemek, balın yapısını bozmak, bileşenlere dokunmak sahtecilik olarak kabul edilir. Bizim özünde söylemeye çalıştığımız şey, balın taklit edilerek değil, arıcının dağda ürettiği balın piyasada hakim olması temel amacımızdır. 

"Eğer bunun üstü örtülürse bize `biz yolunu bulduk, siz arıcılığı bırakın` desinler"

İki ay önce 1 kilogram balın arıcıya maliyeti 261 lira demiştik. Ama maalesef marketlerde 70 liraya, 50 liraya bal satıyorlar. Bu balı benim tüketicim yiyecek. Dolayısıyla taklit ürünlerden arındırılmak istiyoruz. Ancak bal, sanayiye entegre edildiği zaman, kavanozlara entegre edildiği zaman bunun denetim sorumluluğu Tarım ve Orman Bakanlığı`ndadır.

Geldiğimiz noktada, iç denetim konusunda değişik argümanlar var. Biz balın hmf`sine bakarak, proline bakarak bunun sahte olup olmadığını bilemeyiz. O zaman bizim bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Sayın Tarım ve Orman Bakanı bana bu sene söz verdi, 2025 yılında NMR`ı uygulatacağız dedi. Sayın Tarım Bakanı`nın sözüne güveniyorum. Ama 2025 yılı  çok geç olmadan artık bizim elimizdeki analiz metotlarını da çok iyi uygulamamız lazım. Bal sahteciliği adı altında bir tane firma yakalandı ama hepimiz biliyoruz ki Türkiye`de böyle dört tane firma var. Eğer bunun üstü örtülürse bize `Biz yolunu bulduk, siz arıcılığı bırakın. Biz sanayide üreteceğiz...` desinler. O zaman zehir üretilsin, zehiri bizim çocuklarımız içsin.

Bu balların acilen imha edilmesi gerekir. Marketlerde hiç gözümüzden kaçmıyor, dün 110, 120 liraya satılan balları bugün 70 liraya indirdiler. Ekmek aslanın ağzında. Ekmeğimizi çaldırmayacağız. Bu böyle bilinsin.

"Avrupa`da nasıl bal yiyorlarsa benim ülkemdeki insanlar da güvenli bal yiyebilmeli"

Bakanlığımızın labaratuvarlarında  yeni analiz metodları, NMR makinaları 2-3 yıldır var. Bunların, Bakan`ın söz verdiği gibi 2025 yılı birinci ayından itibaren kullanılmasını dört gözle bekliyoruz. Avrupa`da nasıl bal yiyorlarsa benim ülkemdeki insanlar da güvenli bal yiyebilmeli."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA