1 Kasım 2026 Pazar

11:28   TARSUS’TA 9 BIN YıLLıK TARIH SAHNEYE ÇıKıYOR: 5. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI İÇIN GERI SAYıM BAŞLADı!   01:05   ’CUMHURIYET BU MILLETIN BAŞıNDAKI YÜCE ÇATıDıR’: ÖZGÜR ÖZEL’DEN KADıKÖY’DE TARIHI ÇıKıŞ   14:11   MERSIN’DE CUMHURIYET’IN 103. YıLı COŞKUSU! BAŞKAN VEKILI GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN ANLAMLı MESAJ   11:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ERDEMLI VE SILIFKE ÜRETICISINE TAM DESTEK: FIDANDAN HAYVANA, GÜNEŞ PANELINDEN TOHUMA   10:25    CHP’DE DERIN ÇATLAK VE FLAŞ KURULTAY HAMLESI! KURMAYLARDAN ZIRVEDE ŞOK ’HANÇER’ SÖZLERI!   23:25   DOĞAN TANıŞ: ’CUMHURIYET RUHUNU BÜYÜTMEK VE YARıNLARA TAŞıMAK BORCUMUZDUR’   23:10   İZZET EYÜBOĞLU’NDAN 29 EKIM MESAJı: ’CUMHURIYET, ÜRETEN VE DEĞER YARATAN GÜCÜMÜZÜN EN BÜYÜK TEMINATıDıR’   23:02   CHP’LI MAHMUT DÖNMEZ’DEN CUMHURIYETIN 103. YıLıNA VEFA DOLU MESAJ!   22:05   BÜLENT YORULMAZ: ’CUMHURIYET DEĞERLERI DEMOKRASIMIZIN VE HUKUKUN TEMINATıDıR’   21:45   CABBAR ANıLAN: ’CUMHURIYETIMIZIN BIRLEŞTIRICI GÜCÜ EN BÜYÜK ZENGINLIĞIMIZDIR’   20:50   GÖKHAN BÜBER: ’CUMHURIYETIN IŞıĞı AKDENIZ’DEN TÜM TÜRKIYE’YE YAYıLACAK’   20:38   KEMAL TUNCER: ’CUMHURIYET KAZANıMLARıNA SAHIP ÇıKMAK TARIHI GÖREVIMIZDIR’   20:25   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı ERDAL NUR: ’CUMHURIYET, ÖZGÜRLÜĞÜN VE ADALETIN SARSıLMAZ KALESIDIR’   20:17   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKAN YARDıMCıSı HASAN ÖNAL ÖZALP: ’CUMHURIYET IŞıĞıNDA HALKıMıZA HIZMET EDIYORUZ’   19:55   GÖKHAN ÇIÇEKÇILIK’TEN 29 EKIM MESAJı: ’CUMHURIYETIN AÇTıĞı BAĞıMSıZLıK ÇIÇEKLERI ASLA SOLMAYACAK’   19:45   İSMAIL ÖZGÜN: ’CUMHURIYETIN SUNDUĞU VIZYONLA DAHA GÜÇLÜ BIR EKONOMIYE İLERLIYORUZ’   19:36   HÜSEYIN SAVAŞ: ’CUMHURIYET RUHUNU VE KÜLTÜREL MIRASıMıZı GELECEĞE TAŞıYACAĞıZ’   19:27   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’CUMHURIYET DEVRIMLERI İLELEBET PAYIDAR KALACAKTıR’   19:20   İSMAIL YURTSEVEN: ’CUMHURIYETIMIZIN BIRIKIMI, YARıNLARıMıZı AYDıNLATAN EN BÜYÜK GÜÇTÜR’   19:10   MÜSLÜM ÖZEL: ’CUMHURIYET, TAM BAĞıMSıZ VE DEMOKRATIK TÜRKIYE’NIN PUSULASıDıR’  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer: "Tarıma desteği yüzde 80 artışla 215 milyon TL`ye çıkardık"


3. Uluslararası Tarsus Festivali kapsamında Tarsus Müzesi`nde düzenlenen "Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş" konulu söyleşiye katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Benim için tarım önemli. Bölgem tarım bölgesi ve tarıma destek yaparken de son derece bonkör davranıyorum. Türkiye`de 2025 bütçesi hazırlanıyor. Tarıma ayrılan bütçe yaklaşık 90 milyardan, 135 milyara çıkarıldı. Bizim de direkt desteğimiz geçen yıl 119 milyon liraydı, yüzde 80 artışla 215 milyon TL`ye çıkardık" dedi.

 

Tarih : 3 Kasım 2024 Pazar 10:38   Okunma : 448

(MERSİN) - 3. Uluslararası Tarsus Festivali kapsamında Tarsus Müzesi`nde düzenlenen "Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş" konulu söyleşiye katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Benim için tarım önemli. Bölgem tarım bölgesi ve tarıma destek yaparken de son derece bonkör davranıyorum. Türkiye`de 2025 bütçesi hazırlanıyor. Tarıma ayrılan bütçe yaklaşık 90 milyardan, 135 milyara çıkarıldı. Bizim de direkt desteğimiz geçen yıl 119 milyon liraydı, yüzde 80 artışla 215 milyon TL`ye çıkardık" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 3. Uluslararası Tarsus Festivali kapsamında Tarsus Müzesi`nde düzenlenen "Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş" konulu söyleşiye katıldı. Yekta Kopan ve Cem Seymen`in söyleşisinin sonunda söz alan Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 2019`dan bu yana tarıma verdikleri önem ve desteklerden bahsetti.

Yekta Kopan`ın moderatörlüğünde gerçekleşen Küresel İklim Krizi, Tarım ve Onarıcı Tarıma Geçiş söyleşisinde organik ve sürdürülebilir üretim, Türkiye tarımında üretim bileşenlerine gidiş yolu, onarıcı tarım yöntemleri neler olabilir, bütünleyici ve onarıcı tarımla doğaya zarar vermeden üretim anlayışı, karbon ayak izi, sera gazı emisyonu gibi konu başlıklarında önemli bilgiler paylaşıldı.

“Tarıma yapılan desteği bu yıl yüzde 80 oranında artırdık”

Büyükşehir`in tarım konusunda 2019 yılından itibaren büyük destekleri olduğunu ve kendisinin de ziraat mühendisi olduğunu kaydeden Başkan Seçer, “Benim için tarım önemli. Bölgem tarım bölgesi ve tarıma destek yaparken de son derece bonkör davranıyorum. Türkiye`de 2025 bütçesi hazırlanıyor. Tarıma ayrılan bütçe yaklaşık 90 milyardan, 135 milyara çıkarıldı. Bizim de direkt desteğimiz geçen yıl 119 milyon liraydı, yüzde 80 artışla 215 milyon TL`ye çıkardık. Direkt destek bu; fide, fidan, hayvancılık, sulama borusu desteği” diye konuştu. Bu yıl güneş enerji santrali (GES) desteğini de eklediklerini belirten Seçer, yüzde 50 hibe ile sulama kooperatiflerine destek olduklarını ve sulama için gereken elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından alınmasını sağladıklarını kaydetti.

“Hükümetin açık bıraktığı alanlara belediyeler dokunuyor”

Tarıma desteğin belediyelerin asli görevi olmamasına ragmen hükümetin boş bıraktığı yerleri belediyelerin doldurması gerektiğini vurgulayan Seçer, “Benim asli görevim değil diye hükümetin boş bıraktığı alanlara dokunmayacağım diye bir şey yok. İnsanlar evine ekmek götüremiyor. ‘Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler bir politika ortaya koyuyor` diyoruz” diye konuştu. Belediyelerin siyaset kurumları içerisinde halka en yakın kurumlar olduğunu söyleyen Seçer, “Halkın hassasiyetlerini, ihtiyaç durumlarını bilen en yakın kurumlar, belediyelerdir. Doğal olarak da bölgesinde tarımsal üretim kapasitesi olan her belediye başkanı tarıma destek vermek zorunda. Yoksa üretim mümkün değil” dedi.

Dünya piyasasında gıda fiyatlarının düştüğünü ama Türkiye`de giderek arttığını belirten Seçer, “Dünyada tarımına destek vermeyen ülke yoktur. Onu sübvanse eder ve gıdayı rahat ulaşılsın diye üretir. Ama Türkiye`de yeterli değil” ifadelerine yer verdi. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla`da (GSYH) tarımın payının direkt üreticiye yansıması gerektiğini belirten Seçer, desteğin yetersizliğine dikkat çekerek, “Hiç değişmedi, 22 yıldır da aynı irade yönetiyor” ifadelerini kullandı.

“Verdiğimiz GES destekleri onarıcı tarımdır”

Başkan Seçer, Avrupa ülkelerinin tarımın kıymetini çok daha iyi bildiğini vurguladı. Seymen`in onarıcı tarım için neler yapılabileceği yönündeki sorusu üzerine Başkan Seçer, “Bizim GES`e verdiğimiz destekler ciddi mali bütçeler gerektiriyor. Aslında bir onarıcı tarımdır. Ben o GES desteğini yapmasam üretici o güneş enerji santralini kurmayacak, elektrik kullanacak. Çoğunlukla Türkiye`de elektrik üretimi termoelektrik santralleridir. Buyurun size sera gazı emisyonunda artışa neden olan bir üretim şekli. Organik tarımı önceliyoruz. Örneğin; Balandız`ın sarı buğdayı, Gülnar`ın nohutu var, Ata tohumları. ‘Bunlara yönelin, organik tarım yapın, kimyasal gübre kullanmayın. Bunların desteğini verelim` diyoruz” diye konuştu.

“Bilinçli tarım destekleri yapmaya gayret ediyoruz”

“Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kendi ölçeğimizde bilinçli tarım desteklerini yapmaya gayret ediyoruz” diyen Başkan Seçer, Türkiye tarımında en önemli sorunlarından birinin kaynakların son derece bilinçsiz kullanılması olduğunun altını çizdi. Seçer, “Korkunç bir kaynak israfı yapılıyor. Umarım iktidara geldiğimiz zaman hangi konumda olursak olalım tarım bakanımıza Mersin`de yaptığımız hayvancılık projesini uygulamasını önereceğim” diye konuştu ve 2020 yılında başladıkları ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim` projesinin detaylarını paylaştı. Başkan Seçer, “300 yeni çiftlik kurduk. Bu çiftliğin yüzde 50`si kadın. Bu insanların gücü, bilgi birikimi var; sermayesi yok. Biz şu anda Mersin coğrafyasına 5 yılda 20-25 bin küçükbaş hayvan kazandırdık. Proje böyle olur. Proje ve kaynak kullanımı bu şekilde olursa Türkiye her işi başarır” dedi.

Seymen, kurulan çiftliklerin sadece gıda değil ekolojik bir yaşam biçimi de ürettiğini söyleyerek Başkan Seçer`i projelerinden dolayı tebrik etti.

Vahap Seçer, söyleşinin ardından Meral Seçer ile beraber üretici kadın stantları, Yeryüzü Pazarı ve tarihi Kırkkaşık Bedesteni`ni gezerek vatandaşlar ile sohbet etti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA