13 Ağustos 2026 Perşembe

10:18   MERSIN TAŞ BINA KENT MÜZESI OLUYOR: AKKAHVE DETAYı VE AÇıLıŞ TARIHI BELLI OLDU   02:02   AVRUPA’NıN KRALLıĞı DEĞIŞMEDI: PSG, UEFA SÜPER KUPA’Yı ÜST ÜSTE 2. KEZ MÜZESINE GÖTÜRDÜ!   22:30   SIYASETTE YENI DÖNEM BAŞLADı! ÖZGÜR ÖZEL’DEN ’SÖZ VE KARAR SIZIN’ ÇAĞRıSı: ’KAPıLAR AÇıLDı’   18:53   TOROSLAR BELEDIYESI EMEKLI SOHBET EVI AÇıLDı! KORUKENT MAHALLESI’NDE EMEKLILERE ÖZEL YENI MERKEZ   15:04   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   15:03   ÖZGÜR ÖZEL, VELI AĞBABA VE SERA KADıGIL HAKKıNDAKI 3 DOKUNULMAZLıK FEZLEKESI TBMM BAŞKANLıĞıNA SUNULDU   15:02   ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ ÇALıŞMA BAKANLıĞı’NDAKI IKINCI TOPLANTıSı TAMAMLANDı: BAKANLıK SORUNUN ÇÖZÜLMESINI ISTIYOR   14:58   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELIK: “HATIMOĞULLARı IFADELERINI DÜZELTMELIDIR”   14:57   RUS LIMAN KENTINE SALDıRı: BIR ÖLÜ, SEKIZ YARALı   14:01   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   13:56   BINGÖL KARLıOVA’DA JEOTERMAL KAYNAK ARAMA ÇALıŞMALARı PROTESTO EDILDI   13:55   ELAZıĞ ETI GÜMÜŞ IŞÇILERI ANKARA’DAKI EYLEMLERINI SÜRDÜRÜYOR   10:25   AVRUPA’NıN EN BÜYÜĞÜ BU GECE BELLI OLUYOR! PSG - ASTON VILLA SÜPER KUPA MAÇıNDA TARIHI HAKEM DETAYı   09:26   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU 25. SEZONUNDA REKORA İMZA ATTı! 45 BIN SEYIRCI VE 13 İLÇEDE SANAT RÜZGARı   23:55   TÜRKIYE GıDA ENFLASYONUNDA DÜNYADA 3. SıRADA! CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı PALAMUT SOFRADAKI TEHLIKEYI BÜYÜTEÇ ALTıNA ALDı   21:55   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN DEV YÖRÜK ETKINLIĞI: 22-23 AĞUSTOS’TA TıRTAR’DA BULUŞUYORLAR   16:33   ÖMER ÇELIK’TEN "ÇERÇEVE YASA" DEĞERLENDIRMESI: "BU, TERÖRSÜZ BÖLGEYI ARZULAYAN BÜTÜN KARDEŞ HALKLAR IÇIN YANKı OLUŞTURACAKTıR"   16:31   CEVDET YıLMAZ: 2028’DE KADıNLARıN IŞGÜCÜNE KATıLıMıNı YÜZDE 40’ıN ÜZERINE YÜKSELTMEYI HEDEFLIYORUZ   16:30   KATAR: MEKKE ORTAK SAVUNMA ANLAŞMASı’Nı MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   15:53   CHP MYK YARıN TOPLANACAK  
 
     
   

Kadıköy`de altın maden protestosu: Kaz Dağları`nda kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir


 Kaz Dağları`nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı birçok sivil toplum kuruluşu ve yurttaşın katılımıyla Kadıköy`de eylem yapıldı. Yeşil Sol Parti Bakırköy İlçe Eş Sözcüsü Oya Uçar, "Bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kaz Dağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı`nın suları maden projesine tahsis edilecek" denildi.

 

Tarih : 9 Kasım 2024 Cumartesi 19:05   Okunma : 4010

Haber: Edda SÖNMEZ - Kamera: Umut Emre GÖKBULUT 

(İSTANBUL) - Kaz Dağları`nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı birçok sivil toplum kuruluşu ve yurttaşın katılımıyla Kadıköy`de eylem yapıldı. Yeşil Sol Parti Bakırköy İlçe Eş Sözcüsü Oya Uçar, "Bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kaz Dağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı`nın suları maden projesine tahsis edilecek" denildi.

Dünyanın Alpler`den sonra ikinci büyük oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağları`ndaki altın ve bakır madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Cengiz Holding`in Halil Ağa Bakır Madeni İşletmesi için ağaç kesimine tepki göstermek amacıyla Kadıköy`de eylem düzenlendi. Eyleme birçok çevre örgütü ve yurttaş katıldı. Çevreci örgütler adına yapılan konuşmalarda tepkiler dile getiridi.

Yeşil Sol Parti Bakırköy İlçe Eş Sözcüsü Oya Uçar, çevreci örgütler adına yapılan ortak açıklamayı okudu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Cengiz Holding, Çanakkale Bayramiç ilçesi Hacıbekirler köyünde kurmak istediği 60 bin dönüm ruhsat alanına sahip Halilağa Bakır Madeni projesi için 6 bin dönümlük ÇED alanda, halkın tüm itirazlarına ve hukuki süreç devam etmesine rağmen orman katliamına başladı. 5 bin 200 dönümlük ormanlık alanda yüzbinlerce ağaç ve içindeki tüm canlıları ile birlikte çok büyük bir orman ekosistemi tehdit altında.
Kaz Dağları`nda geri dönülmez bir yıkıma sebep olacak, geleceğimizi yok edecek bu projenin derhal iptal edilmesi gerekmektedir.
Eğer bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kaz Dağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı`nın suları maden projesine tahsis edilecek. Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek."

"Danıştay`a sesleniyoruz, acilen yürütmeyi durdurun ve ÇED olumlu kararını iptal edin"

Köylülerin tarlaları ile ilgili kamulaştırma davaları açıldığını belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"600 dönümlük tarım alanı gasbedilerek şirkete peşkeş çekildi ve proje kapsamında yok edilecek. ÇED Olumlu Kararı`nın iptali için 94 davacı ile açılan dava, davacılardan yana olan bilirkişi raporuna rağmen, 3 kişilik mahkeme heyeti tarafından 1 karşı oy ile kaybettirildi. Karar Danıştay`da temyiz edildi. Süreç devam ediyor. Hukuki süreç devam ederken başlanan ağaç kesimleri hukuksuzdur. Danıştay`a sesleniyoruz, acilen yürütmeyi durdurun ve ÇED olumlu kararını iptal edin. Buradan bu katliama izin veren yetkililere soruyoruz: Cengiz Holding midir bu ülkenin tek sahibi, Kaz Dağları coğrafyasında yaşayan halkın, kurdun kuşun, karacanın yaşam hakkı yok mu?

Bakanlıklara çağrı

Buradan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na ve Tarım ve Orman Bakanlığı`na sesleniyoruz; acilen bu katliamı durdurun. Halilağa Bakır Madeni Projesinin ÇED raporu hatalar ve usulsüzlüklerle doludur, bilirkişilerin `kamu yararı yoktur ve projenin gerçekleşmesi halinde yöreye geri dönüşsüz zararları olacaktır` dediği proje derhal iptal edilmelidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na soruyoruz; şirkete verilen işletme izni davaya konu olan ÇED sınırları dışına taşmıştır. Bu durumda verilen ÇED raporu geçersizdir. Bu hukuksuzluğa neden göz yumuyorsunuz?

Maden projesiyle yok edilmek istenen alan 1. derece arkeolojik sit alanlarının da olduğu bir bölgedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı`na sesleniyoruz, 1. derece arkeolojik sit alanının maden alanı içinde bırakılmasına nasıl göz yumuyorsunuz? Cengizin kazancı binlerce yıllık değerlerimizden daha mı önemli? Tarım ve Orman Bakanlığı`na soruyoruz; iklim krizinin giderek şiddetini arttırdığı günümüzde bir şirketin karı için, Kaz Dağları`nın yok edilmesine nasıl göz yumuyorsunuz. Geçtiğimiz aylarda Erzincan İliç`te yaşadığımız felaketi henüz unutmadık. Aynı felaketi yeniden yaşamak istemiyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA