18 Aralık 2025 Perşembe

14:35   TBMM’DE CINSEL ISTISMAR IDDIASı... DEM PARTI KADıN MECLISI SÖZCÜSÜ HALIDE TÜRKOĞLU: "BU ÇOCUKLAR ŞIKÂYET EDENE KADAR MECLIS NEREDEYDI?"   14:34   DEM PARTI, DIYARBAKıR’DA "ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK" MITINGI DÜZENLEYECEK   14:32   VENEZUELA’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN ‘DENIZ ABLUKASı’ AÇıKLAMASıNA TEPKI   14:30   CHP’LI ÖZTÜRKMEN, "VERGIDEN MUAF CEMAAT VAKıFLARıNı" SıRALADı: TOPLADıKLARı BAĞıŞLARıN YANı SıRA BAĞLANTıLı ŞIRKETLERI ÜZERINDEN DEVASA BIR EKONOMI YARATMıŞ DURUMDALAR   09:03   “TEDAVININ ÖTESINDE: MERSIN ŞEHIR HASTANESI’NDEN DUYGU YÜKLÜ SINEMA BULUŞMASı”   19:23   MERSIN’DEN AVRUPA’YA GÜÇLÜ SES: “DEMOKRASI BELEDIYELERDE HAYAT BULUYOR”   16:51   “72 GÜNLÜK TUTUKLULUĞUN ARDıNDAN TAHLIYE: HÜSEYIN KOCABıYıK İLK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA”   16:40   PFDK, 224 FUTBOLCUYA VE 24 HAKEME BAHIS CEZASı VERDI   16:30   “YENIMAHALLE’DE YENI NESIL PARK: ŞEHIT EMRE ÖZTÜRK’ÜN ADı YAŞATıLıYOR”   16:20   ÇOCUK MECLISI SERTIFIKALARıNı BAŞKAN SEÇER’DEN ALDı   15:42   BIRLEŞIK KAMU-İŞ GENEL BAŞKANı YıLDıRıM: "BIZ BU KRIZIN SEBEBI DEĞILIZ, BEDELINI DE BIZ ÖDEMEYECEĞIZ. 19 ARALıK CUMA GÜNÜ IŞ BıRAKıYORUZ"   15:40   ÖZGÜR ÖZEL VE DURBAY AILESI, MANISA’DA TAZIYELERI KABUL EDIYOR   15:37   TBMM’DE BÜTÇE GÖRÜŞMELERI TAMAMLANDıKTAN SONRA GELECEK HAFTA 11. YARGı PAKETI GÖRÜŞÜLECEK   15:35   TBB BAŞKANVEKILI SEÇER: “DEMOKRASI BIR MIRAS DEĞIL EMEK ISTEYEN CANLı BIR YAPıDıR”   11:50   ÇYDD’DEN TÜRKAN SAYLAN’ıN DOĞUM GÜNÜNDE ZEYTIN İÇIN GÜÇLÜ ÇAĞRı: “BARıŞıN AĞACıNı GELECEĞE TAŞıYALıM”   10:53   MEZITLI’DE DAYANıŞMANıN SOFRASı BÜYÜYOR: AŞEVI 2025’TE 110 BINI AŞKıN SıCAK YEMEĞI KAPıLARA TAŞıDı   09:30   MERSIN’DE ÜCRETSIZ KAYNAK EĞITIMI İSTIHDAMA AÇıLAN KAPı OLDU   17:10   BAŞKAN SEÇER, GÜLŞAH DURBAY’ıN CENAZESINDE: “ACıNıZı PAYLAŞıYORUM”   15:20   “CHP AKDENIZ’DEN MANISA’YA VEFA: SEMIH PALAMUT’TAN BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY İÇIN BAŞSAĞLıĞı”   13:52   TOROSLAR’ıN YAYLALARıNDA HIZMET SEFERBERLIĞI: ULAŞıMDA YENI DÖNEM  
 
     
   

Kadıköy`de altın maden protestosu: Kaz Dağları`nda kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir


 Kaz Dağları`nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı birçok sivil toplum kuruluşu ve yurttaşın katılımıyla Kadıköy`de eylem yapıldı. Yeşil Sol Parti Bakırköy İlçe Eş Sözcüsü Oya Uçar, "Bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kaz Dağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı`nın suları maden projesine tahsis edilecek" denildi.

 

Tarih : 9 Kasım 2024 Cumartesi 19:05   Okunma : 3756

Haber: Edda SÖNMEZ - Kamera: Umut Emre GÖKBULUT 

(İSTANBUL) - Kaz Dağları`nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı birçok sivil toplum kuruluşu ve yurttaşın katılımıyla Kadıköy`de eylem yapıldı. Yeşil Sol Parti Bakırköy İlçe Eş Sözcüsü Oya Uçar, "Bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kaz Dağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı`nın suları maden projesine tahsis edilecek" denildi.

Dünyanın Alpler`den sonra ikinci büyük oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağları`ndaki altın ve bakır madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Cengiz Holding`in Halil Ağa Bakır Madeni İşletmesi için ağaç kesimine tepki göstermek amacıyla Kadıköy`de eylem düzenlendi. Eyleme birçok çevre örgütü ve yurttaş katıldı. Çevreci örgütler adına yapılan konuşmalarda tepkiler dile getiridi.

Yeşil Sol Parti Bakırköy İlçe Eş Sözcüsü Oya Uçar, çevreci örgütler adına yapılan ortak açıklamayı okudu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Cengiz Holding, Çanakkale Bayramiç ilçesi Hacıbekirler köyünde kurmak istediği 60 bin dönüm ruhsat alanına sahip Halilağa Bakır Madeni projesi için 6 bin dönümlük ÇED alanda, halkın tüm itirazlarına ve hukuki süreç devam etmesine rağmen orman katliamına başladı. 5 bin 200 dönümlük ormanlık alanda yüzbinlerce ağaç ve içindeki tüm canlıları ile birlikte çok büyük bir orman ekosistemi tehdit altında.
Kaz Dağları`nda geri dönülmez bir yıkıma sebep olacak, geleceğimizi yok edecek bu projenin derhal iptal edilmesi gerekmektedir.
Eğer bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki kesilen tüm Türkiye`nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kaz Dağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı`nın suları maden projesine tahsis edilecek. Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek."

"Danıştay`a sesleniyoruz, acilen yürütmeyi durdurun ve ÇED olumlu kararını iptal edin"

Köylülerin tarlaları ile ilgili kamulaştırma davaları açıldığını belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"600 dönümlük tarım alanı gasbedilerek şirkete peşkeş çekildi ve proje kapsamında yok edilecek. ÇED Olumlu Kararı`nın iptali için 94 davacı ile açılan dava, davacılardan yana olan bilirkişi raporuna rağmen, 3 kişilik mahkeme heyeti tarafından 1 karşı oy ile kaybettirildi. Karar Danıştay`da temyiz edildi. Süreç devam ediyor. Hukuki süreç devam ederken başlanan ağaç kesimleri hukuksuzdur. Danıştay`a sesleniyoruz, acilen yürütmeyi durdurun ve ÇED olumlu kararını iptal edin. Buradan bu katliama izin veren yetkililere soruyoruz: Cengiz Holding midir bu ülkenin tek sahibi, Kaz Dağları coğrafyasında yaşayan halkın, kurdun kuşun, karacanın yaşam hakkı yok mu?

Bakanlıklara çağrı

Buradan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na ve Tarım ve Orman Bakanlığı`na sesleniyoruz; acilen bu katliamı durdurun. Halilağa Bakır Madeni Projesinin ÇED raporu hatalar ve usulsüzlüklerle doludur, bilirkişilerin `kamu yararı yoktur ve projenin gerçekleşmesi halinde yöreye geri dönüşsüz zararları olacaktır` dediği proje derhal iptal edilmelidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na soruyoruz; şirkete verilen işletme izni davaya konu olan ÇED sınırları dışına taşmıştır. Bu durumda verilen ÇED raporu geçersizdir. Bu hukuksuzluğa neden göz yumuyorsunuz?

Maden projesiyle yok edilmek istenen alan 1. derece arkeolojik sit alanlarının da olduğu bir bölgedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı`na sesleniyoruz, 1. derece arkeolojik sit alanının maden alanı içinde bırakılmasına nasıl göz yumuyorsunuz? Cengizin kazancı binlerce yıllık değerlerimizden daha mı önemli? Tarım ve Orman Bakanlığı`na soruyoruz; iklim krizinin giderek şiddetini arttırdığı günümüzde bir şirketin karı için, Kaz Dağları`nın yok edilmesine nasıl göz yumuyorsunuz. Geçtiğimiz aylarda Erzincan İliç`te yaşadığımız felaketi henüz unutmadık. Aynı felaketi yeniden yaşamak istemiyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA