30 Ekim 2026 Cuma

01:05   ’CUMHURIYET BU MILLETIN BAŞıNDAKI YÜCE ÇATıDıR’: ÖZGÜR ÖZEL’DEN KADıKÖY’DE TARIHI ÇıKıŞ   14:11   MERSIN’DE CUMHURIYET’IN 103. YıLı COŞKUSU! BAŞKAN VEKILI GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN ANLAMLı MESAJ   11:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ERDEMLI VE SILIFKE ÜRETICISINE TAM DESTEK: FIDANDAN HAYVANA, GÜNEŞ PANELINDEN TOHUMA   10:25    CHP’DE DERIN ÇATLAK VE FLAŞ KURULTAY HAMLESI! KURMAYLARDAN ZIRVEDE ŞOK ’HANÇER’ SÖZLERI!   23:25   DOĞAN TANıŞ: ’CUMHURIYET RUHUNU BÜYÜTMEK VE YARıNLARA TAŞıMAK BORCUMUZDUR’   23:10   İZZET EYÜBOĞLU’NDAN 29 EKIM MESAJı: ’CUMHURIYET, ÜRETEN VE DEĞER YARATAN GÜCÜMÜZÜN EN BÜYÜK TEMINATıDıR’   23:02   CHP’LI MAHMUT DÖNMEZ’DEN CUMHURIYETIN 103. YıLıNA VEFA DOLU MESAJ!   22:05   BÜLENT YORULMAZ: ’CUMHURIYET DEĞERLERI DEMOKRASIMIZIN VE HUKUKUN TEMINATıDıR’   21:45   CABBAR ANıLAN: ’CUMHURIYETIMIZIN BIRLEŞTIRICI GÜCÜ EN BÜYÜK ZENGINLIĞIMIZDIR’   20:50   GÖKHAN BÜBER: ’CUMHURIYETIN IŞıĞı AKDENIZ’DEN TÜM TÜRKIYE’YE YAYıLACAK’   20:38   KEMAL TUNCER: ’CUMHURIYET KAZANıMLARıNA SAHIP ÇıKMAK TARIHI GÖREVIMIZDIR’   20:25   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı ERDAL NUR: ’CUMHURIYET, ÖZGÜRLÜĞÜN VE ADALETIN SARSıLMAZ KALESIDIR’   20:17   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKAN YARDıMCıSı HASAN ÖNAL ÖZALP: ’CUMHURIYET IŞıĞıNDA HALKıMıZA HIZMET EDIYORUZ’   19:55   GÖKHAN ÇIÇEKÇILIK’TEN 29 EKIM MESAJı: ’CUMHURIYETIN AÇTıĞı BAĞıMSıZLıK ÇIÇEKLERI ASLA SOLMAYACAK’   19:45   İSMAIL ÖZGÜN: ’CUMHURIYETIN SUNDUĞU VIZYONLA DAHA GÜÇLÜ BIR EKONOMIYE İLERLIYORUZ’   19:36   HÜSEYIN SAVAŞ: ’CUMHURIYET RUHUNU VE KÜLTÜREL MIRASıMıZı GELECEĞE TAŞıYACAĞıZ’   19:27   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’CUMHURIYET DEVRIMLERI İLELEBET PAYIDAR KALACAKTıR’   19:20   İSMAIL YURTSEVEN: ’CUMHURIYETIMIZIN BIRIKIMI, YARıNLARıMıZı AYDıNLATAN EN BÜYÜK GÜÇTÜR’   19:10   MÜSLÜM ÖZEL: ’CUMHURIYET, TAM BAĞıMSıZ VE DEMOKRATIK TÜRKIYE’NIN PUSULASıDıR’   19:04   YENIMAHALLE MUHTARı SERVET DOĞAN: ’CUMHURIYET COŞKUSU MAHALLELERIMIZDEN SOKAKLARıMıZA YAYıLıYOR’  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, `Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı`nı hazırladı


Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı`nın, Haziran 2022`de TÜBİTAK-MAM ile yürütmeye başladığı `Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı` (SECAP) hazırlandı. Belediye Başkanları Sözleşmesi girişimi çerçevesinde oluşturulan bir planlama ve uygulama mekanizması olan SECAP, yerel yönetimlerin sürdürülebilir enerji kullanımı ve iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atılmasını amaçlıyor.

 

Tarih : 27 Aralık 2024 Cuma 09:58   Okunma : 7722

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi tarafından `Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı` (SECAP) hazırlandı. Yerel yönetimlerin sürdürülebilir enerji kullanımı ve iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atılmasını amaçlayan SECAP çalışması sonucunda, 2019-2021 sera gazı emisyonlarının yüzde 45 konut ve hizmet binaları, yüzde 24 ulaşım ve yüzde 22`sinin endüstriyel süreçler ile ürünlerden kaynaklandığı tespit edildi. Kişi başı düşen emisyonlar açısından değerlendirildiğinde, Mersin özelindeki toplam sera gazı emisyonlarının, Türkiye toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 3,1`ini oluşturduğu görüldü. Büyükşehir Belediyesi, eylem planı çalışma sonrası eylem planında belirtilen uyum ve azaltım faaliyetlerinin uygulanma ve izlenme çalışmalarına başladı.

"Diğer kurumların da katıldığı paydaş toplantıları gerçekleştirildi"

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı`na bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü`nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Nursel Cansu Kaya, küresel ölçekte en büyük sorunlardan birinin iklim değişikliği konusu olduğunu ve yerelden küresele çok büyük tehditler oluşturduğunu belirterek, "İklim değişikliğine etmen olan sera gazı emisyonları envanterinin oluşturması ile ilgili, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Bunlardan biri de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlamaktı. SECAP bünyesinde bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak değil, diğer kurumların da katıldığı paydaş toplantıları gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ise TÜBİTAK-MAM iş birliği ile 2022 yılında başlayan SECAP hazırlanması projemiz, 2024 yılında resmileşerek web sayfamızda yerini aldı" dedi.  

"Mersin`de kişi başına düşen emisyon miktarımız 9,1 kilogram karbondioksit eşdeğeri olduğunu hesapladık"

SECAP hazırlanırken birçok veriye tanık olduklarını vurgulayan Kaya, "Bunlardan biri sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağından biri olan yüzde 45`lik konut ve kamu binaları olduğunu gördük. Yüzde 24`ünün ulaşım sektöründen, yüzde 22`sinin ise endüstriyel faaliyetlerden gerçekleştiğini gördük. Bunun dışında da Mersin`de kişi başına düşen emisyon miktarımız 9,1 kilogram karbondioksit eşdeğeri olduğunu hesapladık. Türkiye`de bu ortalamamız 6,35 kilogram karbondioksit eş değeri. Buradan kıyasladığımızda, kentimizde yüzde 30`luk bir fazlalık görünüyor. 2055 yılına kadar da mevcuttaki karbondioksit emisyonlarının projeksiyon hesabına göre, sera gazı emisyonlarının hesabını da gerçekleştirdik" diye konuştu.

"2019-2023 yılını da kapsayacak şekilde sera gazı emisyon envanteri raporunu hazırladık"

Büyükşehir Belediyesi olarak SECAP hazırlamanın yanı sıra izlenmesi, takibi ve süreçlerle alakalı da diğer kurumların yönlendirilmesi ile ilgili bir dizi toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Kaya, "SECAP referans alınarak, 2019-2023 yılını da kapsayacak şekilde sera gazı emisyon envanteri raporunu hazırladık ve bunu da web sayfamızda yayınladık. Aynı zamanda uluslararası platformlarda da iklim değişikliği ile mücadelemizle alakalı görünürlüğümüzü artırabilmemiz için, ICLE (Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi)-CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Track Raporlama Platformu adında bir platforma üye olduk ve burada da raporlamamızı sürdürmekteyiz. CDP raporlaması çerçevesinde SECAP sunumu yapıldı ve burada da iklim değişikliği ile alakalı en önemli raporlamalardan birisi olan Mersin İklim Değişikliği Risk ve Kırılganlık Analiz Raporumuz web sayfamızda yerini aldı" ifadelerini kullandı.

"Çevre dostu projelerimizi sürdüreceğiz"

Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliği rolünde neler yapılması gerektiğinin bir planlamasının yapıldığını da sözlerine ekleyen Kaya, "Hem kurumlarımızla, hem kendi daire başkanlıklarımızla bu azaltım ve uyum eylemlerinin pekiştirilmesi ile alakalı görevlerimizi yerine getiriyoruz. Bundan sonraki aşamamız ise; örneğin ulaşım sektöründe master planlamamızda, yenilenebilir enerji tercihlerimizde hizmetlerimizi bu yönde geliştirebilmek. İklim değişikliğine uyum ve azaltım süreçlerinin tamamlanması için, çevre dostu projelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA