14 Ağustos 2025 Perşembe

23:42   SILIFKE’DE CIĞERLERIMIZ YANıYOR   15:39   CHP’LI BAŞARıR’DAN ANTALYA HALKıNA ÇAĞRı   15:37   KARALAR’ıN AVUKATıNDAN HUKUK SKANDALı IDDIASı   15:35   10 6’LıK TEKLIF MEMUR VE MEMUR EMEKLISINI MEMNUN ETMEDI   13:46   EVRENSEL GAZETESINE KURŞUNLU SALDıRı   13:42   İMAMOĞLU’NDAN ULUSLARARASı ÇAĞRı   13:18   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı KAYA’DAN AILE ARABULUCULUĞU TEPKISI   13:16   GÖKHAN GÜNAYDıN: ERKEN SEÇIMIN DAHA FAZLA GECIKTIRILEBILME IHTIMALI KALMAMıŞTıR   13:14   GAZZE’DE ATEŞKES ÇıKMAZı   13:07   KıŞ ÖNCESI BOZTEPE’YE KAPSAMLı BAKıM   11:35   YENIŞEHIR BELEDIYESI KALDıRıM VE YOL IŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   11:14   MERSIN’DE KıRSAL KALKıNMAYA BÜYÜK DESTEK: ‘HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM’ PROJESIYLE 300 AILE AYAĞA KALKTı   10:51   ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI BARıNMA SORUNUYLA KARŞı KARŞıYA... BAŞKENTTE EV KIRALARı 17 BIN LIRADAN, YURT ÜCRETLERI 12 BIN LIRADAN BAŞLıYOR   10:47   TBMM’DE KURULAN MILLI DAYANıŞMA KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NA ÖZEL INTERNET SITESI HAZıRLANDı   10:42   ÖSYM, MILLI EĞITIM BAKANLıĞı AKADEMI GIRIŞ SıNAVı’NıN SONUÇLARıNı AÇıKLADı   10:03   MERSIN’DE ÜCRETSIZ ALMANCA KURSLARıNA REKOR İLGI: HEM DIL HEM ÖZGÜVEN KAZANDıRıYOR   01:30   LÜTFI PARıLTı: “BAŞARı, TOPLUMA KATKıYLA TAÇLANıR”   18:19   FABRIKALARıN GIZLI ENERJI KAYBı: KAPıLARDAN KAÇAN ISı! YÜZDE 30’UN ÜZERINDE TASARRUF MÜMKÜN   18:03   AHKİB’DEN İHRACAT REKORU: YÜZDE 53’LÜK BÜYÜMEYLE 48,5 MILYON DOLARLıK İHRACAT!   17:40   "HAYALLER ENGEL TANıMAZ!": MERSIN’DE "BIR ŞEFKAT HARESI" RÜZGARı  
 
     
   

Ömer Fethi Gürer: " İadeleri sağlanan sorunlu ürünlerle aynı zamanda toplanarak Türkiye pazarına sunulan ürünlerin analiz raporları ne çıkmıştır?"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışından pestisit ve bakteri ile iade edilen ürünlerin Türkiye`den ihraç edilmeden önce laboratuvarlarda incelendiğine dikkati çekerek, "Bakanlık bu konuda açıklama yapmalı. Türkiye`de olumlu rapor verilip iade edilen ürün olduğuna göre demek ki farklı ülkelerden gelen ürünlerle ilgili sıkı denetim yapılsa bu ürünleri iade etmesi gerekir. İadeleri sağlanan sorunlu ürünlerle aynı zamanda toplanarak Türkiye pazarına sunulan ürünlerin analiz raporları ne çıkmıştır? Aynı üretim olduğu halde temiz raporu verilip tükettiriliyor mu" dedi.

 

Tarih : 14 Ocak 2025 Salı 12:32   Okunma : 1088

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM`de düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gürer, tespit edilen bir bakteri nedeniyle iade edilen 2 bin 500 ton patatesin 400 tonu Mersin`in Tarsus ilçesinde Katı Atık Tesisi`nde imha edilmesine ilişkin şunları söyledi:

"Patatesi 6 liraya üreten çiftçi 3 liradan satamıyor. Bu patateslerin bir iki ay içinde satışı gerçekleşmezse çöp olacak. Böcekler, otlar, kemirgenler, mantarlar için tarım zehirleri kullanılıyor. Bu zehirlerin insan sağlığına, suya ve hava kirliliğine olumsuz etkileri var. Ülkemizden gönderilen ürünlerde son aylarda iadeler sıkça konuşuluyor. Türkiye`den giden ürünler laboratuvarlarda inceleniyor bunlara bizim tarafımızdan olur veriliyor, sonra gittiği ülkeden iade ediliyor. Peki Türkiye`nin ithal ürünlerle ilgili hiç iadesi var mı? Bakanlık bu konuda açıklama yapmalı. Türkiye`de olumlu rapor verilip iade edilen ürün olduğuna göre demek ki farklı ülkelerden gelen ürünlerle ilgili sıkı bir denetim yapılsa bu ürünleri iade etmesi gerekir. Bu laboratuvarların yetersizliği nedendir, buralarla ilgili inceleme yapılıyor mu? İadeleri sağlanan sorunlu ürünlerle aynı zamanda toplanarak Türkiye pazarına sunulan ürünlerin analiz raporları ne çıkmıştır? Aynı üretim olduğu halde temiz raporu verilip tükettiriliyor mu?

Dünya`da dekara 18 kilo tarım zehri atılırken ülkemizde 27 kilo kilo tarım zehri atılması hem ülkemiz hem de ortaya çıkabilecek olumsuz sorunlara neden olmaktadır."

"Bir zarar varsa ihracat öncesi tespit edilebilirdi"

Gürer, son iki yılda konuya ilişkin onlarca soru önergesi verdiğini ancak dikkate alınmadığını ifade etti. Gürer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye`ye bu kadar iade ürün geldiği halde neden hiçbir ürünle ilgili bakanlık imha görüntülerini yayınlamadı da yalnızca patatesle ilgili bu görüntüler yayınlandı? Bu bitki hastalığının Türkiye`de saptanmaması olası değil. Bu ürünlerin yurtdışına çıkışına nasıl göz yumuldu? Depoda bulunan patatesin canına okuyacak bu uygulamaya neden gidildi? Bir zarar varsa ihracat öncesi tespit edilebilirdi. Oysa şu an depolarda 600 bine yakın patates bekliyor."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA