10 Ocak 2026 Cumartesi

17:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI 2025 YıLıNDA İKLIM VE SıFıR ATıK YÖNETIMINDE ÖNE ÇıKTı   17:01   TARSUS GERI DÖNÜŞÜM ATÖLYESI’NDE HER MALZEME DEĞER KAZANıYOR    16:55   CHP MERSIN İL GENÇLIK KOLLARı: KYK BURSU, ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERININ IHTIYAÇLARıNı KARŞıLAMAK ZORUNDADıR!   16:52   KORAL ÖMÜR’DEN 10 OCAK ÇALıŞAN GAZETECILER GÜNÜ MESAJı   16:47   MESİAD BAŞKANı ADNAN GÜNDOĞDU’DAN 10 OCAK ÇALıŞAN GAZETECILER GÜNÜ MESAJı   16:30   MERSINLI EMEKLILERDEN OTURMA EYLEMI   17:05   “MERSIN’DE ORGANIK TARıM SERTIFIKASı ÜRETICININ KAZANCıNı VE DOĞAYı GÜÇLENDIRIYOR”   16:45   “RAMAZAN ÖKSÜZ: BASıN VE STK’LARLA İSTIŞARE ÖNCELIĞIMIZ”   16:39   “GAZETECILER GERÇEĞIN VE DEMOKRASININ SAVUNUCUSU”   16:32   BAŞKAN NECMI AĞAOĞLU’NDAN 10 OCAK GAZETECILER GÜNÜ MESAJı   16:28   DEVRIMCI EMEKLILER SENDIKASı’NDAN CHP’NIN "MECLIS’I TERKETMEME" EYLEMINE DESTEK   16:11   MARDIN’DE 16 YAŞıNDAKI MELEK AYHAN’DAN GÜNLERDIR HABER ALıNAMıYOR. NAZMIYE AYHAN: "HER YERDE SENI ARıYORUM KıZıM"   16:10   ÖZGÜR ÖZEL: YOLLARA GEÇIŞ GARANTISI VAR, EMEKLIYE GEÇIM GARANTISI YOK   16:09   ABD BAŞKANı TRUMP: "VENEZUELA’NıN BÜYÜK PETROL REZERVLERINDEN UZUN SÜRE YARARLANMAYı HEDEFLIYORUZ"   16:07   AK PARTI, EN DÜŞÜK EMEKLI AYLıĞıNıN 20 BIN LIRAYA ÇıKARıLMASıNA ILIŞKIN TEKLIFI TBMM’YE SUNDU   16:06   DONALD TRUMP: “VENEZUELA DESTEĞI KESILIRSE KÜBA REJIMI HAYATTA KALAMAZ”   21:30   TOROSLAR’DA BIN FIDANLA YEŞIL GELECEK: AĞAÇLANDıRMA SEFERBERLIĞI BAŞLADı   21:10   CHP 2026’YA VITES YÜKSELTTI: ÖZGÜR ÖZEL’DEN “EN UZUN SEÇIM KAMPANYASı” MESAJı   20:55   SINAN ATEŞ DAVASıNDA KRITIK DURUŞMA: “BU BIR TESADÜF DEĞIL, PLANLı BIR CINAYET”   20:42   MERSIN BAROSU’NDAN ÇARPıCı ÇAĞRı: “BU BIR MESLEK MESELESI DEĞIL, HUKUKUN YAŞAMA MESELESIDIR”  
 
     
   

Depremde 12 kişiye mezar olan Mete Apartmanı`na ilişkin yeni bilirkişi raporu: "Yönetmeliğe aykırı imalat yapıldı"


Adana`da 6 Şubat 2023`teki depremler sırasında yıkılan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Mete Apartmanı davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Raporda, binanın yapımında yönetmeliğe aykırı imalat yapıldığı vurgulandı. Raporda, müteahhit, teknik uygulama sorumlusu, fenni mesul ve şantiye şefinin "asli", diğer sorumluların ise "tali" kusurlu olduğu ifade edildi.

 

Tarih : 17 Mart 2025 Pazartesi 16:08   Okunma : 747

HABER: Mehmet OFLAZ
 
 Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana`nın Çukurova ilçesindeki Mete Apartmanı`nın yıkılması sonucu 12 kişi yaşamını yitirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, apartmanın müteahhidi Muzaffer Mete ile inşaat mühendisi Atilla Tuğran hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan dava açtı. Soruşturma aşamasında Tuğran 16 Şubat, müteahhit Mete ise 17 Şubat 2023`te tutuklandı. Tuğran ve Mete, 26 Temmuz 2023`teki ilk duruşmada "konutu terk etmeme" adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesinden 7 akademisyenin hazırladığı 56 sayfalık yeni bilirkişi raporu, Mete Apartmanı dava dosyasına eklendi. Raporda, apartmandaki yıkımın zeminden kaynaklanmadığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"İlgili yönetmeliğe göre çerçeve kiriş yüksekliği en az 30 santimetre olması gerekirken, statik projede 28 santimetre olarak dikkate alındığı tespit edilmiştir. Taşıyıcı elemanlarda etriye (kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanlarda direnci sağlayan demir sargı) kancası açısından görüldüğü kadarıyla ilgili yönetmeliğe aykırı imalat yapılmış olduğu, karot numunelerinden bazılarının bir bütün halinde çıkarılamadığı, hatta bazılarının ikiye yarıldığı veya parçalanıp dağılmış olduğu görülmektedir."

Raporda, zemin kattaki iş yerinin kolonunun kesildiği iddialarına ilişkin "Mevcut bilgi ve belgelerden bir neticeye ulaşılamayacağı değerlendirmesi yapılmıştır" denildi.

Bilirkişi raporunda, 24 Ekim 1997 tarihli zemin ve temel etüt raporunun, yapı ruhsatı tarihindeki 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1972 Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası ve 1993 Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslar`da belirtilen kurallara uygun şekilde hazırlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, "binayla ilgili çelik çekme deneylerinde elde edilen değerlerin belirtilen kriterleri sağlamadığı ve donatı numunelerinin çelik standardındaki eşik değerlerini karşılamadığı görülmüştür" tespiti yapıldı.

Raporda, müteahhit, teknik uygulama sorumlusu, fenni mesul ve şantiye şefinin "asli kusurlu" olduğu, statik proje müellifi, zemin ve temel etüdü raporunu hazırlayan firma yetkilileri ile belediyenin yapı kontrol birimi ve proje kontrolünden sorumlu kişilerin ise "tali kusurlu" olduğu belirtildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA