24 Ağustos 2026 Pazartesi

10:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SANAYIYE DEV ASFALT HAMLESI: 3 BIN 200 TON SıCAK ASFALT SERILDI   10:48   AİHM’DEN OSMAN KAVALA HAKKıNDA KRITIK KARAR: GÖZLER YARıN STRAZBURG’A ÇEVRILDI!   10:45   EKREM İMAMOĞLU’NDAN CEZAEVINDEN DIKKAT ÇEKEN YAZı: ’TÜRKIYE HANGI ŞAFAĞA BAKACAK?’   09:57   SÜRÜCÜLER DIKKAT! BU GECE YARıSı DEV ZAM GELIYOR: BENZIN VE MOTORINDE İKINCI DALGA ALARMı!   09:45   UZUNCABURÇ’TA 2 BIN 300 YıLLıK TARIH TURIZMLE CANLANıYOR: ARKEOKÖY PROJESI’NDE İLK ETAP TAMAMLANDı   01:18   FILENIN SULTANLARı DURDURULAMıYOR!   23:29   1550 RAKıMDA YÖRÜK BULUŞMASı   19:57   ÖZGÜR ÖZEL, TRABZON’DA... ÖZEL: “FıNDıK VE ÇAYDA DÜNYA DEVLERI YERINE KARADENIZLI ÜRETICIYE ALAN AÇıLMASı EN SAMIMI TAAHHÜDÜMÜZ"   19:55   CHP YDK BAŞKANı POLAT: PARTIMIZI ÜÇÜNCÜ KEZ AYAĞA KALDıRACAĞıZ   19:52   NARIN GÜRAN CINAYETININ 2’NCI YıLı… BABA ARIF GÜRAN: BUGÜN BIZIM IÇIN KıYAMETTIR... BENIM KıZıMıN KANı YERDEDIR.   14:55   MEZITLI’DE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARA ÜCRETSIZ GÖZ TARAMASı   14:51   TGC: GAZETECILIK ’DÜRBÜNLE’ YAPıLMAZ, AKREDITASYON AYRıMCıLıĞıNA SON VERILMELI   14:50   GAZILER KURTULUŞ PARKı’NDA EYLEMLERINE DEVAM EDIYOR... ÇERÇIOĞLU: BIZ PARK PARK DOLAŞıRSAK ANKARA’NıN HER TARAFıNı BARIKATLARLA Mı KAPATACAKSıNıZ?   13:34   BAHÇELI’DEN İSRAIL’E KARŞı ‘ANKARA DEKLARASYONU’ VE ‘İSLAM BARıŞ GÜCÜ’ ÇAĞRıSı   13:28   MENTEŞE BELEDIYE BAŞKANı ARAS, CHP’DEN ISTIFA EDEREK YENİ PARTI’YE KATıLDı   13:27   ÖZGÜR ÖZEL TRABZON’DA: "YENİ PARTI’YI BIR PARTIMIZ OLSUN DIYE DEĞIL, IKTIDAR OLSUN DIYE KURDUK"   15:42   GALATASARAY, ALEKSEI BATRAKOV IÇIN RESMI GÖRÜŞMELERE BAŞLADı   15:41   DEM PARTI’DEN “DIYARBAKıR’DA DÖRT BELEDIYE EŞ BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı” HABERLERINE YALANLAMA   15:37   İBB DAVASı’NDA 68’INCI GÜN... ERDAL CELAL AKSOY: “O TARIHTE İSTANBUL’DA DEĞILDIM”   13:26   MELIH MERIÇ SAĞLıK DURUMU HAKKıNDA AÇıKLAMA: ZIYARETÇI KABUL EDILMIYOR  
 
     
   

AKP, Çiftçinin Tabutuna Son Çiviyi Çaktı


Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2025 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Ün, son iki yıldır TMO’nun çiftçiyi koruyacak bir fiyat politikası izlemediğini belirterek, açıklanan rakamların üretim maliyetlerinin çok gerisinde kaldığını vurguladı.

 

Tarih : 3 Haziran 2025 Salı 18:21   Okunma : 1434

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2025 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Ün, son iki yıldır TMO'nun çiftçiyi koruyacak bir fiyat politikası izlemediğini belirterek, açıklanan rakamların üretim maliyetlerinin çok gerisinde kaldığını vurguladı.

“Geçtiğimiz yıl makarnalık buğday için alım fiyatı sadece %11, ekmeklik buğday için %12, arpa içinse %4 oranında artırılmıştı. Bu yıl ise fark primi desteği hesaplamaya dahil edildiğinde açıklanan artış oranları, makarnalık buğdayda %15, ekmeklik buğdayda %23, arpada ise %38 oldu. Arpada görünürde yüksek bir artış var gibi dursa da geçen yıl fiyatlar zaten çok düşük seviyedeydi. Son iki yıl toplamına baktığımızda, makarnalık buğdayda %35, ekmeklik buğdayda %46, arpada ise %47’lik bir artış söz konusu. Bu oranlar, çiftçinin yaşadığı maliyet artışlarının yanında yok hükmündedir,” dedi.

Ün, aynı dönemde tarım girdilerinde yaşanan fahiş artışlara dikkat çekerek, “Son iki yılda mazot fiyatı %138, gübre fiyatları %85, zirai ilaç %91, sulamada kullanılan elektrik ise %76 oranında arttı. AKP eliyle çiftçi bilinçli bir şekilde batırılıyor. Rakamlar ortada: girdi maliyetleri üretim fiyatlarının çok üzerinde. Çiftçi nasıl ayakta kalsın?” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu yıl kuraklık ve zirai don gibi doğal afetlerin üreticiyi zaten zorladığını hatırlatan Ün, “Çiftçinin tabutuna son çiviyi de AKP çaktı” dedi.

“106 milyon ton buğday ithal ettik, 29 milyar dolar ödedik”

Türkiye’de buğday üretiminin son 36 yıldır ortalama 20 milyon ton civarında seyrettiğini belirten Ediz Ün, “Anavatanı Anadolu olan buğdayı artık üretemez hale geldik. AKP iktidarında ithalat öncelikli bir politika benimsendi. Bugüne kadar 106 milyon ton buğday ithalatı yapıldı, karşılığında 29 milyar dolardan fazla para ödendi. Oysa bu para yurt içi üretimi desteklemek ve tarımsal altyapıyı güçlendirmek için kullanılsaydı, Türkiye buğday ithal eden değil, ihraç eden bir ülke haline gelirdi. Ama dert bu değil; dert üretimi değil, ithalatı teşvik etmek,” şeklinde konuştu.

“Fark prim desteği kaldırıldı, çiftçiye bir darbe daha vuruldu”

Hububat üreticilerine verilen fark prim desteğinin bu yıl kaldırıldığını hatırlatan Ün, bu kararı da sert bir dille eleştirdi: “Fark primi, üreticiye teşvik ve ödül niteliğinde verilen bir destektir. Bu desteği kaldırmak, çiftçiye bir darbe daha vurmak anlamına gelir. Nasıl ki çay üreticisine prim vermedilerse, şimdi de hububat üreticisini yalnız bırakıyorlar.”

“Çözüm üretim odaklı bir Türkiye”

Ün, Türkiye’nin yeniden üretime dayalı bir ekonomi inşa etmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu tabloyu değiştirmek, ancak AKP iktidarından kurtulmakla mümkündür. Çünkü AKP demek yoksulluk, bağımlılık ve ithalat demektir. AKP iktidarda kaldığı sürece çiftçi de memur da işçi de sanayici de zarar görmeye devam edecek. Ancak halkımız, ilk seçimde sandıkta gereken cevabı verecek ve bu düzeni değiştirecek. Ardından üretimin teşvik edildiği, çiftçinin yüzünün güldüğü, mutlu ve güçlü bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA