13 Nisan 2026 Pazartesi

09:30   ÖZEL DERSHANELERIN KAPıSıNı KAPATTıĞı ADILE NISA’YA VAHAP SEÇER SAHIP ÇıKTı!   02:02   İMAMOĞLU’NDAN İSRAIL’E SERT YANıT: ’HADI BAŞKA KAPıYA!’   01:40   TTB, SES, TİHV, ÇHD, İHD VE ÖHD’DEN ORTAK AÇıKLAMA: HAPISHANELERDE TECRIT UYGULAMALARıNDAN DERHAL VAZGEÇILMELI   01:02   TOROSLAR’DA NEFES KESEN MÜCADELE: 8. TOUR OF MERSIN’DE DEV ZIRVE YARıŞı!   01:01   BARO BAŞKANı GAZI ÖZDEMIR’DEN SERT VE NET MESAJ: "GÖRMEZDEN GELEMEYIZ"   12:05   AKDENIZ’DE CAN GÜVENLIĞI İÇIN RISK OLUŞTURAN ESKI YAPıLAR YıKıLıYOR   11:42   MERSIN’DE ‘UZUN İNCE BIR YOL’ RÜZGARı: ÂŞıK VEYSEL’IN TORUNU SAHNEYE ÇıKıNCA GÖZYAŞLARı SEL OLDU!   11:30   ARAÇ SAHIPLERI DIKKAT ! TÜVTÜRK İÇIN MILYARLıK SORU: ’767 MILYON TL NEREDE ?’   11:08   ÇIFTÇI TARLADA İMDAT DEDI! ’SADECE MAZOTUM KADAR EKEBILIYORUM’   16:48   ABD BAŞKAN YARDıMCıSı JD VANCE, ABD-İRAN GÖRÜŞMELERI IÇIN İSLAMABAD’A GIDIYOR: "OLUMLU BIR SONUÇ BEKLIYORUZ"   16:47   UKRAYNA DEVLET BAŞKANı ZELENSKI: AB’NIN AVRUPA’NıN GÜVENLIĞI IÇIN BIRLEŞIK KRALLıK, UKRAYNA, TÜRKIYE VE NORVEÇ’E IHTIYACı VAR   14:37   İSPANYA’DAN NATO’NUN HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MÜDAHALE IHTIMALINE ITIRAZ   14:34   CHP-DP GÖRÜŞMESI… ÖZGÜR ÖZEL: “ARA SEÇIMDEN KAÇMAK, ANAYASA’Yı IHLAL SUÇUYLA BIRLIKTE SIYASI BIR TÜKENMIŞLIĞIN DE ITIRAFıDıR”   14:33   AYHAN BORA KAPLAN SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASı… KEREM GÖKAY ÖNER: "MURAT ÇELIK’LE ARAMDA UYUŞMAZLıK ÇıKTı. AMIRIM KANUNSUZ EMIRLER VERIYORDU”   14:32   İNGILTERE BAŞBAKANı STARMER: ENERJI FATURALARıNDAKI DALGALANMANıN SORUMLUSU TRUMP VE PUTIN   13:48   SEMIH PALAMUT: MERSIN LOJISTIK MERKEZI AÇıLıŞıYLA ŞEHRIMIZE ÖNEMLI BIR DEĞER KAZANDıRıLDı   13:03   CHP’LI MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYESI’NE YAPıLAN OPERASYON SONRASı BAŞKAN ÖZYIĞIT’DEN ILK AÇıKLAMA!   10:07   MERSIN’DE DEV YATıRıM: TÜRKIYE’NIN LOJISTIK ÜSSÜ AÇıLDı! BAŞKAN SEÇER’DEN 1.5 MILYAR TL’LIK VIZYON HAMLESI   09:50   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARı EKRAN BAĞıMLıLıĞıNDAN KURTARAN HAMLE: BAY TABLET SAHNE ALDı!   20:50   TBMM GENEL KURULU YETERLI SAYı OLMADıĞı IÇIN KAPANDı.... DOĞUM IZNINDEKI KADıNLARıN DA YARARLANMASı IÇIN BU HAFTA ÇıKARıLMASı PLANLANAN KANUN TEKLIFI HAFTAYA KALDı  
 
     
   

AHBİB Başkanı Veysel Memiş: İhracat Hacminde En Güçlü İvmelenmeyi Cezayir, Belçika Ve Filistin’de Yakaladık


Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, mayıs ayında 142,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. İhracat performansının dalgalı, dönüşüme açık ama aynı zamanda potansiyel barındıran bir tablo yansıttığını vurgulayan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, küresel ticaretin sarsıntılı döneminde pazarlama ve lojistik altyapılarının dijitalleşmesi ile tüketici trendlerine göre yapılanmanın ihracatı sürdürülebilir kılacak anahtar adımlar olduğunu söyledi.

 

Tarih : 23 Haziran 2025 Pazartesi 11:59   Okunma : 1189

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, mayıs ayında 142,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. İhracat performansının dalgalı, dönüşüme açık ama aynı zamanda potansiyel barındıran bir tablo yansıttığını vurgulayan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, küresel ticaretin sarsıntılı döneminde pazarlama ve lojistik altyapılarının dijitalleşmesi ile tüketici trendlerine göre yapılanmanın ihracatı sürdürülebilir kılacak anahtar adımlar olduğunu söyledi.

Marka, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik, yeni nesil tarımın şifreleri
Stratejik planlama, inovasyon odaklı üretim ve dış pazarlarda güçlü bir marka konumlandırması ile sektörün nitelikli bir sıçrama yaratmasının mümkün olduğunu belirten Başkan Veysel Memiş, “Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe büyümenin temel kaldıraçlarının markalaşma ve katma değerli ürün geliştirme olduğuna inanıyoruz. Bunun yanında pazar çeşitlendirilmesi faaliyetlerinin de kırılgan pazarlara bağımlılığı azaltarak risk yönetimini güçlendireceğini düşünüyoruz. Pastacılık ürünleri başta olmak üzere niş ürünlerde yeni nesil tüketicilere ulaşmak açısından dijital ihracat altyapıları ve e-ticaret kanallarının hayati önem taşıdığı bilinciyle bu alanlarda yatırımların hızlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Sürdürülebilir tarım ve izlenebilir tedarik zinciri uygulamalarının da özellikle Avrupa pazarlarına erişimde bizlere rekabet avantajı sağlayacağı, bu konularda da sektör paydaşlarının iş birliği içinde çalışmalar yürütmesinin büyük önem taşıdığı kanaatindeyiz. AHBİB olarak bu alanlarda kamu başta olmak üzere tüm paydaşlarımız ile birlikte gerekli adımları atmanın gayretini gösteriyoruz.” dedi.

“Mayısta en çok pastacılık ürünleri, bakliyat ve bitkisel yağlar ihraç ettik”
Mayıs ayında sektörün, AHBİB sorumluluk bölgesinde 172 bin 446 ton ürünü değere dönüştürdüğünü dile getiren Başkan Veysel Memiş, “Yılın beşinci ayında en çok ihracat yaptığımız ürün grupları listesinde pastacılık ürünleri, bakliyat ve bitkisel yağlar ilk üç sırada yer aldı. Pastacılık ürünlerinde 29,9 milyon dolar, bakliyatta 28,1 milyon dolar ve bitkisel yağlarda 19,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde bölge ihracatımızda en önemli ürün kırmızı mercimek oldu. 17,4 milyon dolar değere ulaştığımız kırmızı mercimek, bölge sektör ihracatımızın yüzde 12’sini oluşturdu.” diye konuştu.

“Cezayir, Belçika ve Filistin’de ihracat hacminde rekor artışlar sağladık”
AHBİB’in mayıs ayı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, en önemli pazarların Orta Doğu, Afrika, Avrupa Birliği ve Amerika ülkeleri olduğunu, toplam 122 ülkenin 67’sinde ihracat hacminde artış kaydettiklerini belirtti. Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Irak, İran ve Suriye, ilk üçte yer aldı. Irak’a 17,2 milyon dolar, İran’a 13,8 milyon dolar ve Suriye’ye 10,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde anlamlı artışlar yakaladığımız pazarlar arasında Cezayir, Belçika ve Filistin dikkat çekti. Cezayir pazarında yüzde 1.298 artışla 6,4 milyon dolar, Belçika pazarında yüzde 961 artışla 2,9 milyon dolar ve Filistin pazarında yüzde 580 artışla 3,2 milyon dolar değere ulaştık. Mayıs ayında anlamlı artışlar kaydettiğimiz diğer pazarlar; Senegal, Seyşel Adaları, Cibuti, Singapur, Özbekistan, Slovenya ve Bahreyn oldu.”
Başkan Veysel Memiş, 2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde AHBİB’in ihracat performansının 738,4 milyon dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA