16 Nisan 2024 Salı

15:37   İSTANBUL`DA 29 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YANGINLA İLGİLİ İTFAİYE RAPORU AÇIKLANDI   14:59   YENİŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYA PARATRİATLON KUPASI YARIŞLARINA HAZIR   14:28   CHP HEYETİ ANTALYA ADLİYESİ ÖNÜNDE   13:01   AKP`DE ISTAKOZ KRİZİ   12:20   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN KEŞAN BELEDİYESİ`NİN ÖNCEKİ DÖNEM BORÇLARI AÇIKLANDI: TOPLAM BORÇ 483 MİLYON, 3 AYDA 13 MİLYON TL KURUYEMİŞ VE BENZERİ GİDERLERE HARCANMIŞ   11:29   YARGITAY BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YİNE SONUÇ ÇIKMADI   10:39   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BULUT: “İKTİDAR VEKİLLERİ ISTAKOZ, VATANDAŞ BORÇLARINI ÖDEME DERDİNDE”   10:18   TELEFERİK KAZASI SORUŞTURMASI KAPSAMINDA TUTUKLANAN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI KOCAGÖZ: "TEK SORUMLU BENMİŞİM GİBİ GÖSTERİLDİ"   09:55   VAHAP SEÇER`DEN SMA HASTASI MEHMET ALİ BEBEĞİN KAMPANYASINA DESTEK   09:45   MUĞLA DATÇA`DA DEPREM   09:20   MERSİN`DE DÜZENLENEN EUROLEAGUE FINAL FOUR SONA ERDİ   09:19   İZMİR`DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GEÇİM SIKINTISINDAN DERT YANDI: “ÇALIŞMAKTAN ÖĞRENCİLİK HAYATIMIN TADINI ÇIKARAMADIM”   23:51   ÖZEL`DEN KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI`NIN TUTUKLANMASINA TEPKİ: SIRF PARTİLİMİZ DİYE BAŞKANIMIZI GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDEMEZSİNİZ   22:57   ERDOĞAN`DAN ÜST ÜSTE İKİNCİ KEZ AVRUPA ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINA TEBRİK   22:35   ÖZGÜR ÖZEL, EUROLEAGUE ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINI KUTLADI   22:35   ÖZGÜR ÖZEL, EUROLEAGUE ŞAMPİYONU OLAN FENERBAHÇE KADIN BASKETBOL TAKIMINI KUTLADI   17:04   YSK`DAN GÜMÜŞHANE İLE 10 İLÇE VE BELDEDE YEREL SEÇİMLERLE İLGİLİ RET KARARI   16:40   ARDAHAN GÖLE`DE VATANDAŞLARDAN MADEN OCAĞI PROJESİNE PROTESTO   16:18   METEOROLOJİ: "MEVSİM NORMALLERİ ÜZERİNDE SEYREDEN HAVA SICAKLIKLARI HAFTA BAŞINDA YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK"   16:03   ÖZGÜR ÖZEL`DEN EVREN BARIŞ YAVUZ`UN TUTUKLANMASINA TEPKİ: "BU KASITLI TUTUKLAMADAN GERİ DÖNÜLMELİDİR"  
 
     
   

Mersinli Kadınlar Bağlamaya Hayat Veriyor


Mersin’in Silifke ilçesinde, Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan çalgı ustalığı kursuna kadınlar büyük ilgi gösteriyor.

 

Tarih : 24 Temmuz 2019 Çarşamba 15:29   Okunma : 908

"Luthiye" adıyla da bilinen çalgı yapım ustalığı kursuna katılan 10 kadın sabahtan akşama kadar Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğünde bağlama yapım işleri ile uğraşıyor. Her yaştan kadının katıldığı kursta yapımı tamamlanan bağlamalar, belli bir ücret karşılığında satılarak okula katkı sunuluyor.

 

Kadınlar ürettikleri bağlamaları satıp okula katkı sunduklarını ve unutulmaya yüz tutmuş sazları yaşatmaya çalışacaklarını belirttiler.

Çalgı ustası Cihangir Akdemir 30 yıldır müzik aleti üretip hem de çaldığını belirterek, "Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açmış olduğumuz çalgı yapım kursuna ilgi büyük. Şu anda ikinci grubumuz kurs görmektedir. Bundan önce 4 ay süren erkek öğrencilerden oluşan bir grubumuz vardı. 10 kişiye sertifikaları verildi. Yaptıkları enstrümanları sergiledik. Bunları döner sermaye aracılığı ile okulumuza katkı amaçlı satıyoruz. İkinci grubumuz Türkiye'de ilk oldu. Türkiye'de 6 tane el Sanatları Merkezimiz bulunmaktadır. Bu Okullarımızda bayanlara yönelik bir çalgı yapım kursu açıldı. Çalgı yapım kursuna bayan kursiyerlerimiz çok yoğun ilgi gösterdi. 10 kişilik bayan gurubumuz var. erkeklerden dana titiz çalışıyorlar. Erkeklerden daha özenli çalışıyorlar. Erkek kursiyerlerimiz üzerine alınmasınlar. Kursiyerlerimizden memnunuz. Bayandan anne olur, öğretmen, doktor olur. Aynı zamanda çalgı yapımcısı da olur. Bunu da ispat etmiş olduk" dedi.

Kadın olarak önce üretimi gerçekleştirip sonra da bağlama çalmayı öğrenmek istediğini belirten Aliye Çetinar, "54 yaşındayım bu kursun açılacağını duyduğumda bende denemek istedim. Bir sazın oluşumu tahtayla uğraşmanın onu saz haline getirmenin heyecanını yaşıyorum. Ben bağlama çalmasını bilmiyorum. Ama korodaydım, Şu an yapma aşamasına geldim. Elbette çalmayı da öğrenirim" diye konuştu.

Sanata ve sanatçıya önem vermenin önemine değinen Görsev Ateş, "Bağlama kursunu ağabeyim aracılığıyla katıldım. Bayanlarında geleceğini duydum. Sanata ve sanatçıya önem verecek insanların ve bunun üzerine sohbet edileceğini düşünmüştüm. Başımızdaki insanı sanatçı olarak gördüm ve geldim. Bayanların kendini geliştirmesi gerektiğini düşündüm. Bunun için geldim. Bence sanatla ilgilenen insanlar daha sakin daha özverili insanlardır. Böyle açık net fikirleri olan insanlar olduğunu düşünüyorum. Toprak ve tahta ile uğraşanlar enerjilerini atarlar. Memnunum. Arkadaş çevresi edindim. Sanata ve sanatçıyla önem verilmelidir" ifadelerini kullandı.

Müziğe ilgisinden dolayı çalgı ustalığını tercih ettiğini belirten Yeliz Ünal, "Bağlama kursuna müziğe karşı bir ilgimden dolayı geldim. Gayet memnunum. Devamlı yapacağım. Bağlama yapmayı öğrendim" şeklinde konuştu.

Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Doğan ise, "Amacımız kırsal kesimde yaşayan bay bayan kursiyerlerimizi meslek sahibi edindirmektir. Halı, kilim, bez dokuma, ahşap, oyma, mermer, takı tasarım, saz yapımı kurslarımız üç ve altı aylık olarak devam etmektir. Yatılı ve gündüz olmak üzere öğlen yemekleri İş-kur koordineli 30 lirada ücret veriyoruz. Amacımız Silifkemizi tanıtmak, Bakanlığımız kaymakamlığımız bu konuda hassasiyetle çalışıyor meslek sahibi yapıyoruz" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA