1 Haziran 2026 Pazartesi

23:03   DEVLER LIGI’NDE TARIHI GECE: ŞAMPIYONLAR LIGI KUPASı SAHIBINI BULDU!   22:17   İSTANBUL BAROSU’NDAN ’GEZI’ AÇıKLAMASı: "SEÇME VE SEÇILME HAKKıNı ORTADAN KALDıRMAYA KADAR VARDı!"   21:57   GEZI’NIN YıL DÖNÜMÜNDE TKP BEŞIKTAŞ’TA AÇıKLAMA YAPTı: "SAHTE HESAPLAŞMALARDAN KURTULMALıYıZ"   21:55   GEZI’NIN 13. YıLıNDA TAKSIM’DE AÇıKLAMA: GEZI, SADECE BIR PARK DEĞIL ADALET TALEBIDIR   21:49   TBMM’DE ÖZGÜR ÖZEL’IN BAŞKANLıĞıNDA MYK TOPLANTıSı... ZEYNEL EMRE: YARıNDAN ITIBAREN OLAĞANÜSTÜ KURULTAY IÇIN IMZA TOPLAMAYA BAŞLAYACAĞıZ   10:30   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN ANKARA MESAJı: ’ASLA YALNıZ DEĞILDIR!’   21:02   ANKARA’DA TARIHI GÜN! GÜVENPARK’TAN ANıTKABIR’E ON BINLERIN YÜRÜYÜŞÜNDE BARIKATLAR YıKıLDı: ÇELENK KRIZINE ÖZGÜR ÖZEL’DEN FLAŞ HAMLE!   20:46   AVRUPA’DAN ANKARA ÇıKıŞı! ÖZGÜR ÖZEL’E DESTEK VERDILER: ’SINDIRILMEYI REDDEDEN BIR ÜLKENIN SESI...’   18:35   SIYASET KULISLERINI SALLAYAN İDDIA: CHP SEÇIMLERE GIREMEME RISKIYLE KARŞı KARŞıYA! O TARIHE DIKKAT...   17:38   SIYASET ÇALKALANıYOR! ÖZGÜR ÖZEL’DEN MEYDANDA ŞOK SÖZLER: ’BU ERDOĞAN ILE MILLETIN MESELESIDIR!’   16:48   CHP GENEL MERKEZI’NDE DEPREM ETKISI: KEMAL KıLıÇDAROĞLU ’HELALLEŞME VE HESAPLAŞMA’ DIYEREK FITILI ATEŞLEDI! "KOYNUMDA BESLEDIĞIM..."   10:30   ESKI GENEL BAŞKANDAN ÖZGÜR ÖZEL İÇIN FLAŞ AÇıKLAMA: ’İNANCıM SONSUZ...’   10:13   MERSIN’DE BAYRAM SONRASı BÜYÜK SEFERBERLIK! 13 İLÇEDE AYNı ANDA DÜĞMEYE BASıLDı: KOKUDAN VE SINEKLERDEN ESER KALMAYACAK!   10:11   CHP’DE KAZAN KAYNıYOR! ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NA SERT ’BUTLANCı’ SALVOSU: ’NE DESEM BILMIYORUM DIYOR!’   10:05   CHP’DE BOMBA ETKISI! ÖRSAN ÖYMEN’DEN KıLıÇDAROĞLU VE ’MUTLAK BUTLAN’ KARARıNA ÇOK SERT TEPKI: ’BU BIR DARBEDIR!’   09:55   TUNCER BAKıRHAN’DAN CHP’YE NET MESAJ: ’19 ARALıK’TAN BERI DAYANıŞMA İÇINDEYIZ’   09:15   MERSIN’DE HERKES BUNU KONUŞUYOR: SAHNEYE ÇıKTıLAR, SALON GÖZYAŞLARıNı TUTAMADı!   23:05   CHP GENEL MERKEZI’NDE KıLıÇDAROĞLU DÖNEMI YENIDEN BAŞLıYOR: ’ŞIMDI ARıNMA ZAMANı’   22:39   CHP’DE GÜVENPARK KRIZI İDDIALARıNA YANıT: VALILIKLE YAPıLAN GÖRÜŞMENIN DETAYLARı ORTAYA ÇıKTı!   21:55   ANKARA SOKAKLARıNDA BAYRAM HAREKETLILIĞI! CHP’LI ADNAN BEKER’DEN BAŞKENTLILERE SÜRPRIZ DAVET  
 
     
   

New York’ta Tarih Yazıldı: Zohran Mamdani Belediye Başkanı Oldu


Yüzde 1’le başladı, yüzde 99’un sesi oldu. Zohran Mamdani’nin zaferi, Demokrat Parti’nin sol kanadında beklenen değişimin sembolü haline geldi.

 

Tarih : 5 Kasım 2025 Çarşamba 09:15   Okunma : 601

Zohran Mamdani New York Belediye Başkanı Seçildi: Müslüman, Afrikalı, Sosyalist ve Genç

Demokrat Parti adayı Zohran Mamdani, New York Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanarak Amerikan siyasetinde ezber bozan bir başarıya imza attı. 34 yaşındaki Mamdani, 1892’den bu yana seçilen en genç belediye başkanı olmasının yanı sıra, şehrin ilk Müslüman, sosyalist ve Afrika doğumlu lideri olarak tarihe geçti.

Brooklyn’de gençlerle dolu bir barda toplanan destekçileri, “Zohran, Zohran, Zohran!” sloganlarıyla zaferi kutladı. Kampanya merkezinde coşku doruktaydı.

“Bir siyasi hanedanı yıktık”

Zafer konuşmasında Mamdani, “Arkadaşlarım, bir siyasi hanedanı yıktık” diyerek rakibi eski Vali Andrew Cuomo’ya göndermede bulundu: “Özel hayatında kendisine en iyisini diliyorum. Ama bu gece, adını son kez anmış olayım.”

Kampanyasını destekleyen topluluklara teşekkür eden Mamdani, “Yemenli bodega sahiplerinden Senegalli taksi şoförlerine, Özbek hemşirelerden Etiyopyalı teyzelerimize kadar bu şehri var eden herkesle birlikte kazandık” dedi.

Trump’a sert mesaj: “Sesi aç biraz…”

ABD Başkanı Donald Trump’ın muhalefetine rağmen seçimi kazanan Mamdani, “Donald Trump, izlediğini biliyorum. Sana dört kelimem var: Sesi aç biraz… Birimizi almak istiyorsan, hepimizin üzerinden geçmek zorundasın” diyerek meydan okudu.

Trump ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Hükümetin kapanması ve benim aday olmamam, bu gecenin sonuçlarını belirledi” ifadelerini kullandı.

Sanders: “Modern Amerikan siyasetinin en büyük sürprizi”

ABD Senatörü Bernie Sanders, Mamdani’yi tebrik ederek, “Anketlerde yüzde 1’den başlayan Zohran Mamdani, modern Amerikan siyasetinin en büyük sürprizlerinden birine imza attı” dedi. Sanders, Mamdani ile birlikte “herkese hizmet eden bir şehir” inşa etmeyi sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Kampala’dan New York’a: Bir göçmen hikayesi

Uganda’nın Kampala kentinde doğan Mamdani, yedi yaşında ailesiyle birlikte New York’a taşındı. Bronx Science Lisesi’nden mezun olduktan sonra Bowdoin College’da Afrika Çalışmaları okudu. Kendini “demokratik sosyalist” olarak tanımlayan Mamdani, sosyal medyayı etkin kullanarak Urduca ve İspanyolca kampanya videolarıyla farklı topluluklara ulaştı.

Seçim vaatleri arasında ücretsiz toplu ulaşım, kiralara üst sınır, uygun fiyatlı konut ve 5 yaş altı çocuklara ücretsiz bakım hizmeti yer alıyor.

Demokrat Parti’de yeni nesil dalgası

Mamdani’nin zaferi, Demokrat Parti’nin sol kanadında uzun süredir beklenen değişim rüzgarının sembolü oldu. Sosyal adalet, kamu yatırımı ve piyasa düzenlemesi gibi konularda açıkça sol politikaları savunan Mamdani, genç ve karizmatik profiliyle dikkat çekiyor.

Eleştirmenler, “bu kadar solda” bir adayın ülke genelinde seçilemeyeceğini savunsa da Mamdani, bu algıyı yerle bir etti.

Paylaş :
Etiketler :  #ZohranMamdani #NYCMayor #SiyasiDevrim #AmerikanSiyaseti #DemokratikSosyalizm #GöçmenBaşkan #GençLiderlik #NewYork2025 #SandersDestekliyor #TrumpTepkili

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA