11 Ağustos 2026 Salı

17:16   BAHÇELI ILE ÖZEL ARASıNDA YENİ PARTI DIYALOĞU: “BIR GECEDE 91 MILLETVEKILINE NASıL ULAŞTıNıZ”   17:15   “ÇERÇEVE YASA” TEKLIFI TBMM GENEL KURULU’NDA... ÖZGÜR ÖZEL, “‘HAYıR’ DEME HAKKıNA EN ÇOK SAHIP OLAN YENİ PARTI’NIN, KENDI HAKKıNı MILLETIN BARıŞ HAKKıNıN ÖNÜNE KOYMAYACAĞıNı” SÖYLEDI   16:14   ZAFER PARTISI GENEL BAŞKANı ÖZDAĞ’DAN "ÇERÇEVE YASA"YA TEPKI: "BU, YENI BIR SEVR TASARıMıDıR"   16:13   “ÇERÇEVE YASA” TEKLIFI TBMM GENEL KURULU’NDA… TUNCER BAKıRHAN: "BU KÖK YASA KÜRTLERI HUKUKA DAHIL ETMENIN ILK ADıMıDıR"   15:11   “ÇERÇEVE YASA” TEKLIFI TBMM GENEL KURULU’NDA… FETI YıLDıZ: "TEKLIF, AF DÜZENLEMESI NITELIĞINDE DEĞIL"   15:09   YENİ PARTI MANISA MILLETVEKILI BAKıRLıOĞLU: BELGE YOK, DELIL YOK, İLKSEN ÖZALPER OLMAMıŞ IŞLEMLER YÜZÜNDEN TUTUKLANDı   13:33   İYİ PARTI’DEN TRT-3’TEN CANLı YAYıN TALEBI:    13:30   İYİ PARTI’NIN "ÇERÇEVE YASA" TEKLIFININ TBMM GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLMESINE BAŞLANMAMASı IÇIN VERDIĞI GRUP ÖNERISI REDDEDILDI   13:29   “ÇERÇEVE YASA” TEKLIFI TBMM GENEL KURULU’NDA… DEM PARTILI KOÇYIĞIT: “BARıŞ YALNıZ YASAYLA GELMEZ, DEMOKRATIK ADıMLARLA KALıCı HALE GELIR”   10:55   BENZINE ZAM GELIYOR! POMPAYA YANSıYACAK TUTAR BELLI OLDU    10:05   MERSIN’DE TARıMDA DEVRIM GIBI ADıM: YıLLARDıR SÜREN O BÜYÜK KRIZ ÇÖZÜLDÜ!   09:50   DERVIŞOĞLU’NDAN MECLIS’E ’YEMIN’ ÇAĞRıSı: ’BU BIR TESLIMIYET BELGESIDIR, AFFEDILMEZ!’   09:18   AYM SON NOKTAYı KOYDU: EVLENEN KADıNıN NÜFUS KAYDı KOCASıNıN HANESINE MI TAŞıNACAK?   07:12   TBMM’DEN OY BIRLIĞIYLE GEÇTI: ŞEHIT AILELERI VE GAZILER İÇIN TÜM DENGELERI DEĞIŞTIREN TARIHI KARAR!   02:03   KULA’DAKI YANGıN KONTROL ALTıNA ALıNDı   13:49   GELECEĞIN SÜRÜCÜLERI MERSIN’DE YETIŞIYOR: TRAFIK PARK’TA RENKLI GÖRÜNTÜLER   13:15   2026 ÜNIVERSITE ÖĞRENCI AFFı RESMI GAZETE’DE YAYıNLANDı! BAŞVURULAR BAŞLADı   11:38   ÇUKUROVA’DA HASAT BAŞLADı, TMO SESSIZ! ÇIFTÇI TÜCCARıN İNSAFıNA Mı TERK EDILDI?   11:01   AKDENIZ KıYıLARıNDAN KORKUTAN GÖRÜNTÜ! AVRUPA’NıN ÇÖPÜ TÜRKIYE’YI ZEHIRLIYOR MU?   10:47   TARSUS KıRSALıNDA RENKLI GÖRÜNTÜLER! ÇOCUKLAR EĞLENDI, BÜYÜKLER ÇOCUKLUĞUNA DÖNDÜ  
 
     
   

Asu Kaya: Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür


CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "5 Aralık, yalnızca bir yıldönümü değildir. Bugün, bir uyanış günüdür. Bugün, ’daha fazla eşitlik’ talebini yükseltme günüdür. Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür. Bu kararlılığı ortaya koyan parti: kadınları siyasetin vitrininde değil, karar mekanizmalarının tam merkezinde konumlandıran Cumhuriyet Halk Partisi’dir" dedi.

 

Tarih : 5 Aralık 2025 Cuma 13:48   Okunma : 785

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 91'inci yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Kaya, şunları kaydetti:

"Bugün, kadınların siyasi ve toplumsal yaşamda eşit yurttaşlar olarak yer almasının dönüm noktası olan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 91. yılını kutluyoruz. Kadınlar; 1930'da belediyelerde, 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde seçme ve seçilme hakkına kavuşarak birçok ülkeden çok daha önce demokratik hayata adım attı.İşte bu; bir zihniyet devriminin, çağın ötesine geçen bir vizyonun adıdır. Bu vizyonun sahibi, kadını toplumun öznesi yapan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimcileri bugün bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

Bugün ise bu vizyonun ne kadar hayati olduğunu çok daha derin biçimde görüyoruz; çünkü biliyoruz ki gerçek demokrasi, ancak kadın-erkek eşitliği sağlandığında hayat bulabilir. Ancak Türkiye'de tablo eşitlikten çok uzaktır. Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2025 raporuna göre Türkiye, kadınların siyasal güçlenme verilerinde 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemiş ve aynı zamanda Avrupa’nın sonuncu ülkesidir. TBMM’de kadın temsili yalnızca yüzde 20, yerel siyasette ise yüzde 5 düzeyindedir. Bu veriler, Türkiye'nin demokrasi açığının en somut göstergesidir. Bu nedenle 5 Aralık, yalnızca bir yıldönümü değildir. Bugün, bir uyanış günüdür. Bugün, 'daha fazla eşitlik' talebini yükseltme günüdür. Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür. Bu kararlılığı ortaya koyan parti: kadınları siyasetin vitrininde değil, karar mekanizmalarının tam merkezinde konumlandıran Cumhuriyet Halk Partisi'dir.

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in öncülüğünde, Eylül 2024 Tüzük Kurultayı ile Partimiz, kademeli artışla yüzde 50 eşit temsili güvence altına alan tarihi bir düzenleme yapmış; siyasette eşitlik için güçlü bir irade ortaya koymuştur. Yerel seçimlerde de bu irade sandığa yansımış; 1 Nisan 2024 sabahı itibariyle 35 kadın belediye başkanı Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden seçilmiştir. Kadın belediye meclis üyeleri ve kadın il genel meclisi üyelerinin sayısı da ciddi biçimde artmış, yerel siyasette kadın temsili katlanarak büyümüştür.

Bu doğrultuda bir kez daha görülmektedir ki: Eşit temsil ancak siyasi irade varsa mümkündür. Kadın varsa demokrasi vardır. Daha fazla kadın muhtar, kadın belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi, kadın belediye başkanı ve kadın milletvekili için çare eşitliktedir, çare eşit temsildedir. Unutmayalım: Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksiktir ve eşit siyaset ancak bizimle mümkündür. Biz kadınlar, her alanda var olmak için, eşitlik mücadelemizi büyütmek için omuz omuza yürümeye devam edelim! Çare eşitlikte, çare eşit temsilde."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA