11 Nisan 2026 Cumartesi

12:05   AKDENIZ’DE CAN GÜVENLIĞI İÇIN RISK OLUŞTURAN ESKI YAPıLAR YıKıLıYOR   11:42   MERSIN’DE ‘UZUN İNCE BIR YOL’ RÜZGARı: ÂŞıK VEYSEL’IN TORUNU SAHNEYE ÇıKıNCA GÖZYAŞLARı SEL OLDU!   11:30   ARAÇ SAHIPLERI DIKKAT ! TÜVTÜRK İÇIN MILYARLıK SORU: ’767 MILYON TL NEREDE ?’   11:08   ÇIFTÇI TARLADA İMDAT DEDI! ’SADECE MAZOTUM KADAR EKEBILIYORUM’   16:48   ABD BAŞKAN YARDıMCıSı JD VANCE, ABD-İRAN GÖRÜŞMELERI IÇIN İSLAMABAD’A GIDIYOR: "OLUMLU BIR SONUÇ BEKLIYORUZ"   16:47   UKRAYNA DEVLET BAŞKANı ZELENSKI: AB’NIN AVRUPA’NıN GÜVENLIĞI IÇIN BIRLEŞIK KRALLıK, UKRAYNA, TÜRKIYE VE NORVEÇ’E IHTIYACı VAR   14:37   İSPANYA’DAN NATO’NUN HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MÜDAHALE IHTIMALINE ITIRAZ   14:34   CHP-DP GÖRÜŞMESI… ÖZGÜR ÖZEL: “ARA SEÇIMDEN KAÇMAK, ANAYASA’Yı IHLAL SUÇUYLA BIRLIKTE SIYASI BIR TÜKENMIŞLIĞIN DE ITIRAFıDıR”   14:33   AYHAN BORA KAPLAN SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASı… KEREM GÖKAY ÖNER: "MURAT ÇELIK’LE ARAMDA UYUŞMAZLıK ÇıKTı. AMIRIM KANUNSUZ EMIRLER VERIYORDU”   14:32   İNGILTERE BAŞBAKANı STARMER: ENERJI FATURALARıNDAKI DALGALANMANıN SORUMLUSU TRUMP VE PUTIN   13:48   SEMIH PALAMUT: MERSIN LOJISTIK MERKEZI AÇıLıŞıYLA ŞEHRIMIZE ÖNEMLI BIR DEĞER KAZANDıRıLDı   13:03   CHP’LI MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYESI’NE YAPıLAN OPERASYON SONRASı BAŞKAN ÖZYIĞIT’DEN ILK AÇıKLAMA!   10:07   MERSIN’DE DEV YATıRıM: TÜRKIYE’NIN LOJISTIK ÜSSÜ AÇıLDı! BAŞKAN SEÇER’DEN 1.5 MILYAR TL’LIK VIZYON HAMLESI   09:50   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARı EKRAN BAĞıMLıLıĞıNDAN KURTARAN HAMLE: BAY TABLET SAHNE ALDı!   20:50   TBMM GENEL KURULU YETERLI SAYı OLMADıĞı IÇIN KAPANDı.... DOĞUM IZNINDEKI KADıNLARıN DA YARARLANMASı IÇIN BU HAFTA ÇıKARıLMASı PLANLANAN KANUN TEKLIFI HAFTAYA KALDı   20:49   AYŞE ÇELIK CINAYETI DAVASı ERTELENDI... CHP’LI HATICE SELLI DURSUN: BU KADıN CINAYETLERINI ÖNLEMEYENLERIN KADıNLARA VERECEK HIÇBIR ŞEYI KALMAMıŞTıR   15:47   AKARYAKıT ZAMLARı, CEZALAR, OTOYOL ÜCRETLERI NAKLIYATÇıLARı BEZDIRDI: ALDıĞıMıZ PARAYı MALIYEYE MI VERECEĞIZ, VERGIYE MI VERECEĞIZ, OTOBANDA Mı VERECEĞIZ, CEZALARA Mı YATıRACAĞıZ, ARABANıN BAKıMıNA Mı VERECEĞIZ?   15:44   CHP’LI BAŞARıR’DAN AK PARTILI MILLETVEKILLERINE "YETER SAYı" TEPKISI: "CIDDIYETSIZLIK, YASANıZA SAHIP ÇıKMAYACAKSANıZ BU KABUL EDILEBILIR BIR DURUM DEĞIL"   14:11   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN, ELEKTRIK VE DOĞAL GAZ ZAMLARıNA TEPKI: "MÜJDESINI VERDIĞINIZ KARADENIZ VE AKDENIZ GAZı NE OLDU"   14:10   İBB DAVASı”NDA 19. GÜN... İMAMOĞLU’NDAN "HÜSEYIN GÜN" ÇıKıŞı: "HIÇBIRIMIZIN TANıMADıĞı BIR KIŞI ÜZERINDEN ÖRGÜT KURGULAMAK, BU IFTIRANAMENIN ÇÖPÜN IÇINDE ÇÜRÜMÜŞ BIR ÇÖP OLDUĞUNUN ALT YAZıSıDıR”  
 
     
   

Kara Harp Okulu mezuniyetinde kılıçlı yemin eden teğmene “emre itaatsizlik”ten verilen disiplin cezası hukuka uygun bulundu


Ankara 4. İdare Mahkemesi, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde, mevzuattan kaldırılan andın okunmasına katılan teğmen M.T. hakkında, "emre itaatsizlik"ten verilen disiplin cezasını hukuka uygun buldu. Mahkeme, andın okunmaması yönündeki emrin önceden ve açık biçimde tebliğ edildiğini, buna rağmen eylemin planlı şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

 

Tarih : 18 Aralık 2025 Perşembe 12:37   Okunma : 705

Milli Savunma Bakanlığı, 30 Ağustos 2024'te Kara Harp Okulu'nun mezuniyet töreninde, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyerek kılıçlı yemin törenine katılan 5 teğmene, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma" cezası verirken pek çok teğmen hakkında da "emre itaatsizlik"ten disiplin cezası vermişti.

Disiplin cezası alan teğmen M.T, “hukuka aykırı olduğu, emre itaatsizlik disiplinsizliğinin maddi ve manevi unsurlarının mevcut olmadığı, provalar esnasında sözlü, yazılı veya sair surette bahsi geçen andın okunmaması yönünde herhangi bir emir verilmediği, ‘emre itaatsizlik’ fiilinin yasal unsurlarının oluşmadığı” gerekçeleriyle verilen "bir gün hizmet yerini terk etmeme" cezasının iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde mevzuattan kaldırılan andın okunmasına katılan teğmene, “emre itaatsizlik”ten verilen disiplin cezasını hukuka uygun buldu.

"Astlar kendilerine verilen emirleri yerine getirmek zorunda"

Mahkemenin kararında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temelinin disiplin olduğu, disiplinin muhafazası için idari tedbirlerin alınması gerektiği belirtilerek, "Astların kendilerine verilen emirleri yerine getirmek zorunda oldukları, aksi bir durumun disiplinsizlik olduğu ve disiplinsizliğin işlenen eylemin karşılığı olan disiplin cezası gerektirdiği, verilen emirlerinin gereğinin yerine getirilmemesinin de hizmet yerini terk etmeme cezası kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır” denildi.

Ayrıca teğmenlerin tören provalarının başladığı 13 Ağustos 2024 tarihinden itibaren çeşitli zamanlarda MSÜ KHO Öğrenci Alay Komutanlığı ile MSÜ KHO Dekanlığına başvuruda bulunarak, programda bulunmayan ve mevzuattan kaldırılan andı tören esnasında okumak ve vefat eden devre arkadaşlarını anmak için tören konuşmasında değişiklik yapılmasını talep ettikleri, Bölük komutanları ve farklı makamlara birden fazla başvuruda bulundukları, sonuç olarak bu başvuruların reddedildiği kaydedildi.

Kararda, 20 Ağustos 2024 tarihindeki tören provaları nedeniyle yapılan tabur içtimasında, tüm personelin yönergeye uyması gerektiği, yönergede belirtilen metnin dışına çıkılmasının mümkün olmadığı ve farklı bir yemin metninin okunamayacağı hususunun topluca ses yayın sisteminden teğmenlere tebliğ edildiği belirtilerek, "Buna rağmen daha önceden planlanması suretiyle 30 Ağustos 2024 günü icra edilen teğmenlerin geleneksel kılıç çatma faaliyetinde programda bulunmayan ve mevzuattan kaldırılan andın okunmasının, yukarıda ayrıntısına yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca disiplinsizlik eylemini oluşturduğu şüphesizdir” değerlendirmesi yapıldı.

Disiplin cezasının iptali istemi kabul edilmeyen teğmen, Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin bu kararını istinafa taşıyabilecek. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA