23 Ağustos 2026 Pazar

19:57   ÖZGÜR ÖZEL, TRABZON’DA... ÖZEL: “FıNDıK VE ÇAYDA DÜNYA DEVLERI YERINE KARADENIZLI ÜRETICIYE ALAN AÇıLMASı EN SAMIMI TAAHHÜDÜMÜZ"   19:55   CHP YDK BAŞKANı POLAT: PARTIMIZI ÜÇÜNCÜ KEZ AYAĞA KALDıRACAĞıZ   19:52   NARIN GÜRAN CINAYETININ 2’NCI YıLı… BABA ARIF GÜRAN: BUGÜN BIZIM IÇIN KıYAMETTIR... BENIM KıZıMıN KANı YERDEDIR.   14:55   MEZITLI’DE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARA ÜCRETSIZ GÖZ TARAMASı   14:51   TGC: GAZETECILIK ’DÜRBÜNLE’ YAPıLMAZ, AKREDITASYON AYRıMCıLıĞıNA SON VERILMELI   14:50   GAZILER KURTULUŞ PARKı’NDA EYLEMLERINE DEVAM EDIYOR... ÇERÇIOĞLU: BIZ PARK PARK DOLAŞıRSAK ANKARA’NıN HER TARAFıNı BARIKATLARLA Mı KAPATACAKSıNıZ?   13:34   BAHÇELI’DEN İSRAIL’E KARŞı ‘ANKARA DEKLARASYONU’ VE ‘İSLAM BARıŞ GÜCÜ’ ÇAĞRıSı   13:28   MENTEŞE BELEDIYE BAŞKANı ARAS, CHP’DEN ISTIFA EDEREK YENİ PARTI’YE KATıLDı   13:27   ÖZGÜR ÖZEL TRABZON’DA: "YENİ PARTI’YI BIR PARTIMIZ OLSUN DIYE DEĞIL, IKTIDAR OLSUN DIYE KURDUK"   15:42   GALATASARAY, ALEKSEI BATRAKOV IÇIN RESMI GÖRÜŞMELERE BAŞLADı   15:41   DEM PARTI’DEN “DIYARBAKıR’DA DÖRT BELEDIYE EŞ BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı” HABERLERINE YALANLAMA   15:37   İBB DAVASı’NDA 68’INCI GÜN... ERDAL CELAL AKSOY: “O TARIHTE İSTANBUL’DA DEĞILDIM”   13:26   MELIH MERIÇ SAĞLıK DURUMU HAKKıNDA AÇıKLAMA: ZIYARETÇI KABUL EDILMIYOR   13:23   GENELKURMAY BAŞKANı BAYRAKTAROĞLU, NATO GENELKURMAY BAŞKANLARı TOPLANTıSıNA KATıLDı   13:22   BAKAN ŞIMŞEK: MAZOTTA EŞEL MOBIL ILE KÜRESEL ŞOKUN VATANDAŞLARA YANSıMASıNı SıNıRLıYORUZ   10:20   AKDENIZ SAHILINDE REKOR PEDAL: GENÇLERIN YENI GÖZDESI MERBİS 50 BIN ÜYEYE ULAŞTı   10:15   ÇERÇEVE YASA’DA TARIHI DÖNEMEÇ: 4 BIN KIŞIYE TAHLIYE YOLU AÇıLıYOR, SIYASETTE YENI DÖNEM BAŞLıYOR   09:52   MERSIN ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERINE MÜJDE: İŞKUR KAMPÜS NOKTASı KURULDU!   09:30   AYDıNCıK’TA SıNAVLARA HAZıRLANAN GENÇLERE DEV DESTEK: EVDE ÇALıŞAMAYAN ÖĞRENCILERIN YENI ROTASı BELLI OLDU!   03:31   YENİ PARTI’DEN ÇEKMEKÖY’DE ’SIYASI ÇÖKME’ VE ’KUMPAS’ TEPKISI: ’MILLET İRADESINE DÜRBÜNLE BILE ADALET GÖRÜNMÜYOR!’  
 
     
   

Üniversite Diz Çökmüyor: Boğaziçi Direnişi 6. Yılında


Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör atamasına karşı 5 Ocak 2021’de başlayan direniş altıncı yılına girerken, akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar Güney Kampüs’te tek ses oldu: “Üniversite biat etmez, kayyumlar gidecek!”

 

Tarih : 5 Ocak 2026 Pazartesi 19:25   Okunma : 596

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör atamalarına karşı 5 Ocak 2021’de başlayan ve Türkiye’nin en uzun soluklu üniversite temelli direnişleri arasında yer alan Boğaziçi Direnişi, altıncı yılına girerken Güney Kampüs’te yapılan kitlesel buluşmayla bir kez daha kamuoyuna hatırlatıldı.

Akademisyenlerin her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek sürdürdüğü nöbetle simgeleşen direnişe; öğrenciler, mezunlar, akademisyenler, demokratik kitle örgütleri ile CHP, DEM Parti ve EMEP temsilcileri katıldı. Kampüste yapılan basın açıklamasının ardından Etiler Kapısı’na yürüyüş gerçekleştirildi.

Boğaziçi mezunu Sinan Suner, üniversitelerin siyasal baskı ve müdahalelerden arındırılması gerektiğini vurgulayarak, “Üniversite ancak özerk, demokratik, katılımcı ve özgürlükçü olduğu sürece üniversitedir. Boğaziçi’ne sahip çıkmak, Türkiye’ye sahip çıkmaktır” dedi.

Özgür Üniversite Hareketi adına konuşan Necati Siyahhan, Boğaziçi’ndeki kayyum uygulamalarının münferit olmadığını belirterek, “Bugün her üniversite bir direniş alanıdır. Biz böyle yaşamayacağız” sözleriyle mücadele çağrısı yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu adına açıklama yapan Umut Çetin ise, beş yıl boyunca akademik özerkliğin, kamusal alanların ve öğrenci haklarının sistematik biçimde hedef alındığını belirterek, “Bu direniş yalnızca bir rektör atamasına değil, üniversitenin şirketleşmesine karşıdır” dedi.

Buluşmada, Kadıköy’de asgari ücret protestosu sonrası tutuklanan CHP Kadıköy Gençlik Kolları yöneticisi ve Boğaziçi mezunu Bilge Kağan Şarbat’ın cezaevinden gönderdiği mektup da okundu. Şarbat mektubunda, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız. Özgür ve özerk üniversiteyi geri alacağız” ifadelerine yer verdi.

Siyasi parti temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda Boğaziçi Direnişi’nin dünya üniversite mücadeleleri açısından simgesel bir yere sahip olduğunu vurguladı. CHP Gölge Milli Eğitim Bakanı Suat Özçağdaş, “Boğaziçi’ni teslim alacağını sananlar yanıldıklarını görüyor. Bu direniş durdurulamaz” derken; DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, kesintisiz altı yıllık direnişin tarihsel önemine dikkat çekti.

Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Evrim Gülez ise, “Üniversiteler biat etmez. Özerk, özgür üniversite mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Direnişi’nin altıncı yılına girerken verilen ortak mesaj ise netti:
“Kayyumlar gidecek, üniversiteler kalacak.”

Paylaş :
Etiketler :  #BoğaziçiDirenişi #KayyumlarGidecek #ÖzgürÜniversite #ÜniversitelerBiatEtmez #AkademikÖzerklik #BoğaziçineDokunma #DemokratikÜniversite #GençlikDireniyor

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA