15 Haziran 2026 Pazartesi

19:22   ÖZGÜR ÖZEL YARıN GRUP TOPLANTıSı YAPMAYACAK... “GRUBUMUZUN ORTAK KARARı”   19:19   CHP ANKARA GÖNÜLLÜLER PLATFORMU’NDAN ÇAĞRı: ACIL KURULTAY ISTIYORUZ   19:16   ABDURRAHMAN TUTDERE, AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA SAVUNMA YAPTı: UYDURMA BEYANLAR ÜZERINDEN RÜŞVETLE ITHAM ETMEK BU KADAR UCUZ OLMAMALı   19:13   ARZU ÇERKEZOĞLU: “DEMOKRASI IŞÇI SıNıFıNıN EKMEĞIDIR, KıRMıZı ÇIZGISIDIR”   19:12   CHP’DE ANLAŞMA: ÖZEL DE KıLıÇDAROĞLU DA GRUP TOPLANTıSı YAPMAYACAK   19:10   DEM PARTI’DEN "SEYFO" ANMASı   11:32   MEZITLI BELEDIYESI RITIM GRUBU’NDAN HATAY’DA DAYANıŞMA KONSERI   11:31   MUTABAKAT, KÜRESEL PIYASALARA NEFES ALDıRDı,: ALTıN VE ASYA BORSALARı YÜKSELDI, PETROL GERILEDI   10:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN KALKıNMADA SÜRDÜRÜLEBILIR MODEL: “HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM”   10:28   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE PSIKOLOJIK VE AKADEMIK DESTEK   09:10   YKS’YE GÜNLER KALA HAYAT KURTARAN TAKTIKLER! UZMANLAR UYARDı: SıNAV ANıNDA BUNU YAPıN, STRATEJINIZI ASLA DEĞIŞTIRMEYIN!   23:58   78’LILER HAREKETI MERSIN’DE TOPLANDı! TARIHI GENEL KURULDAN ’YÜZYıLLıK YÜZLEŞME’ VE ’ADALET’ ÇıKıŞı   23:58   MHP’LI LEVENT UYSAL PALERMO’DAN DÜNYAYA SESLENDI...   15:35   SÜHEYL BATUM’DAN CHP KURULTAY KARARıNA SERT TEPKI: ’ÇOCUKLARıN BILE GÜLECEĞI BIR DURUM!’   01:05   CHP’DE DEPREM! REKOR OYLA SEÇILEN BELEDIYE BAŞKANı İÇIN İHRAÇ İSTEMI: "KARARı KABUL ETMIYORUM!"   23:23   CHP’DE ŞOK İSTIFA! TANJU ÖZCAN "SIYASI CUNTA" DIYEREK GEMILERI YAKTı: ’SAVUNMA VERMEM...’   19:09   CHP SÖZCÜSÜ SARı: MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı SERKAN TUNCER ILE BOLU BELEDIYE BAŞKANı TANJU ÖZCAN TEDBIRLI OLARAK KESIN ÇıKARMA CEZASı ISTEMIYLE YÜKSEK DISIPLIN KURULU’NA SEVK EDILDI   16:50   CHP MYK, GENEL BAŞKAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   16:50   MEZITLI’DE DEZAVANTAJLı BIREYLER SU SPORLARı ILE BULUŞUYOR   16:49   BENJAMIN NETANYAHU: BAŞBAKAN OLDUĞUM SÜRECE İRAN NÜKLEER SILAHA SAHIP OLMAYACAK  
 
     
   

Gülcan Kış: “Bu Mali Disiplin Değil, Belediyelere Yönelik Siyasi Cezalandırmadır”


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, belediyelerin vergi ve SGK borçları ile kamu bankaları aracılığıyla kullandırılan kredilere ilişkin Meclis Araştırma önergesi görüşmelerinde iktidara sert eleştiriler yöneltti. Uygulanan politikaların mali disiplin değil, muhalefet belediyelerine yönelik açık bir siyasi baskı olduğunu vurgulayan Kış, “Aynı kanun, aynı borç; ama belediyelere göre değişen iki ayrı uygulama var. Bu açık bir adaletsizliktir” dedi.

 

Tarih : 7 Ocak 2026 Çarşamba 15:46   Okunma : 615

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına söz alan Kış, yılın ilk Meclis çalışmasında iktidarın sandıkta kaybettiği iradeyi masa başında telafi etmeye çalıştığını belirterek, bunun bedelinin doğrudan vatandaşa ödetildiğini söyledi.

Yerel seçimlerin ardından halkçı belediyecilik anlayışının güçlenmesinin iktidarı paniğe sürüklediğini ifade eden Kış, bu paniğin bürokrasi, kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararları ve idari baskılarla somutlaştığını dile getirdi. Yaşananların tesadüf olmadığını vurgulayan Kış, “Bu, yerel yönetimleri bilinçli ve sistematik biçimde kuşatma planıdır” dedi.

“Kuşatma üç ayaklıdır”

Kış, belediyelere yönelik baskının üç başlık altında yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Kanunlarla yerel yönetimlerin yetkileri Ankara’ya taşındı. İller Bankası ve kredi mekanizmaları birer baskı aracına dönüştürüldü. İdari ve yargısal denetimler ise siyasi sopa hâline getirildi.”

Belediyelerin yurt dışı finans kuruluşları tarafından onaylanan proje ve kredilerinin aylarca bekletildiğine dikkat çeken Kış, kredilerin siyasi sadakat esasına göre kullandırıldığının artık açıkça görüldüğünü ifade etti. “Cumhur İttifakı belediyelerine kolaylık sağlanırken, muhalefet belediyelerine ‘vurun abalıya’ deniliyor” sözleriyle uygulanan çifte standarda tepki gösterdi.

“Tefeci faizi uygulanıyor”

Aydınlatma giderlerinin belediyelerin sırtına yüklendiğini, asgari ücret işveren desteğinin belediyelerden çekildiğini ve İller Bankası paylarının kesildiğini hatırlatan Kış, SGK borçlarının yapılandırılmasında da açık bir ayrımcılık uygulandığını belirtti.

İktidar belediyelerinin borçlarının ötelenirken, muhalefet belediyelerine ağır faiz yükleri bindirildiğini vurgulayan Kış, “Deyim yerindeyse tefeci faizi işletiliyor. İktidar belediyelerinin çöplerini bile teminat kabul ederken, bizim belediyelerimizin en değerli taşınmazlarını istiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Borcu yapanlara ses yok, kapatmak isteyene baskı var”

2019 ve 2024 yerel seçimlerinden sonra birçok belediyenin AKP ve MHP yönetimlerinden yüksek SGK ve vergi borçlarıyla devralındığını hatırlatan Kış, bu tabloların kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşıldığını söyledi. Ancak borcu yapanlara sessiz kalan iktidarın, borcu kapatmak isteyen belediyeleri hedef aldığını belirtti.

“Bu tablo mali disiplin değildir, siyasi cezalandırmadır” diyen Kış, yaşananların hizmeti ve halkı cezalandırmak anlamına geldiğini vurguladı.

“Hukuk devletiyle bağdaşmıyor”

Vergi ve SGK borçlarında çifte standart uygulandığını, kamu bankası kredilerinin eşit ve adil biçimde kullandırılmadığını, yurt dışı kredilerin ise siyasi süzgeçten geçirilerek engellendiğini söyleyen Kış, “Sandıkta kazanılan yerel iradeyi merkezi güçle bastırmak hukuk devletine yakışmıyor” dedi.

Tüm baskılara rağmen CHP’li belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışını sürdürdüğünü belirten Kış, belediyelere yönelik tüm mali uygulamaların şeffaf, nesnel ve ayrım gözetmeksizin araştırılması gerektiğini ifade etti.

Kış, Meclis Araştırma önergesini bu nedenle desteklediklerini belirterek, “Mesele belediyeler değil, milletin iradesi ve devlete duyulan güvendir” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA