7 Ağustos 2026 Cuma

08:05   SILIVRI’DEN DUYGULANDıRAN MESAJ: TAYFUN KAHRAMAN’DAN KıZı VERA’YA YÜREK BURKAN DOĞUM GÜNÜ MEKTUBU!   23:59   SILIVRI’DEN ÖZGÜRLÜĞE: AVCıLAR BELEDIYE BAŞKANı ÇAYKARA TAHLIYE OLDU! İŞTE DAVA DOSYASıNDAKI SON DURUM   16:06   TÜRKIYE VE 7 ÜLKE, İSRAIL’IN GAZZE’DEKI SALDıRıLARıNı KıNADı   16:05   ÇAĞLAYAN’DA IFADE VEREN GAZETECI ERTUĞRUL ÖZKÖK: CUMHURBAŞKANıNA HAKARET, ASLA AKLıMıN UCUNDAN DAHI GEÇMEYECEK BIR ŞEY   16:04   DERVIŞOĞLU, 16 AĞUSTOS’TA BALıKESIR KUVAYı MILLIYE MEYDANı’NDA YAPıLACAK "BAYRAK KALDıRıYORUM" MITINGE ÇAĞRıDA BULUNDU   16:02   ERDOĞAN, BAHÇELI’YI KABUL ETTI   16:01   DEM PARTI SÖZCÜSÜ DOĞAN’DAN "ÇERÇEVE YASA" TEKLIFI DEĞERLENDIRMESI: "BÜTÜN SORUNLARı ÇÖZEN NIHAI BIR DÜZENLEME DEĞIL, BIR BAŞLANGıÇ"   16:01   AHMET ÖZER’DEN "ÇERÇEVE YASA" YORUMU: "BU DÜZENLEME BIR SON DEĞIL, YENI BIR BAŞLANGıÇTıR”   13:57   DEM PARTI MERSIN MILLETVEKILI AV. ALI BOZAN, BAKAN YUMAKLı’YA SORDU: "MERSIN’IN YANGıNLARA KARŞı HAZıRLıK KAPASITESI NE DÜZEYDE"   13:53   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN "ÇERÇEVE YASA" TEPKISI: "ŞU ANDA CEZAEVLERINDE BULUNAN ADLI MAHKUMLARıN SUÇU NE, YETERINCE ADAM ÖLDÜRMEMELERI MI?"   13:52   ADALET BAKANı GÜRLEK, UĞUR MUMCU’NUN AILESIYLE GÖRÜŞTÜ   13:50   ÖZGÜR ÖZEL’DEN, ER ŞEHIT YAKıNLARı VE ER GAZILERIN EYLEMINE DESTEK ZIYARETI   13:49   MALATYALı KAYıSı ÜRETICISI MALIYET VE DÜŞÜK FIYAT KıSKACıNDA: “KAYıSıNıN SAHIBI YOK”   13:48   ADALET BAKANı AKıN GÜRLEK’TEN "ÇERÇEVE YASA" AÇıKLAMASı: "HEDEFIMIZ; GÜVENLIĞIN, HUZURUN VE KARDEŞLIĞIN KALıCı OLDUĞU GÜÇLÜ BIR TÜRKIYE’DIR"   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN AILELERI RAHATLATAN MODEL: GÜLÜMSE ALZHEIMER YAŞAM MERKEZI’NE NASıL BAŞVURULUR?   10:15   ÜSKÜDAR’DA KOLTUK SAHIBINI BULDU! GÖREVDEN UZAKLAŞTıRıLAN SINEM DEDETAŞ’TAN İLK AÇıKLAMA: ’EN GÜZEL CEVAP...’   10:10   MEZITLI BELEDIYESI ARAÇ FILOSUNU GÜÇLENDIRDI: HIZMET HıZı İKI KATıNA ÇıKACAK   06:28   TUZLA’DA TRANSFER DEPREMI! ÖZGÜR ÇELIK’TEN ŞOK İDDIA: ’40 MILYARLıK VURGUNA KıLıF Mı ARANıYOR?’   21:39   AKDENIZ BELEDIYE MECLISI’NDEKI GERGINLIĞE CHP’DEN İLK TEPKI! SEMIH PALAMUT ŞEFFAFLıK VURGUSU YAPTı   14:21   DEM PARTI’NIN "ÇERÇEVE YASA" TOPLANTıSı SÜRÜYOR.... BAKıRHAN: "DEĞERLENDIRIYORUZ, IÇERIDE BAKACAĞıZ"  
 
     
   

“Talat Dinçer’den Çarpıcı Çıkış: Maden Keşifleri Gerçekten Yeni mi, Yoksa Yasayla mı Gündeme Geldi?”


CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, son aylarda açıklanan dev maden rezervlerinin ‘tesadüf mü, yoksa yeni Maden Yasası’nın sonucu mu’ olduğunu sorguladı.

 

Tarih : 18 Ocak 2026 Pazar 18:50   Okunma : 469

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye’nin farklı bölgelerinde art arda duyurulan dev maden rezervleriyle ilgili dikkat çeken sorular yöneltti. TBMM’ye sunduğu Meclis Araştırma önergesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesiyle konuyu gündeme taşıyan Dinçer, keşiflerin 1 Aralık 2025’te yürürlüğe giren yeni Maden Yasası sonrasında açıklanmasına dikkat çekti.

Dinçer, Eskişehir Beylikova’da dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementleri rezervi, Sivas’ta milyarlarca dolarlık altın sahaları ve Yozgat Sarıkaya’da tespit edilen yaklaşık 40 ton altın rezervini örnek göstererek, “Bu kaynaklar gerçekten yeni mi bulundu, yoksa yıllardır bilinen sahalar yeni yasal düzenlemelerle mi gündeme getirildi?” sorusunu yöneltti.

Milletvekili Dinçer, yeni Maden Yasası ile ruhsat ve işletme süreçlerinin şirketler lehine hızlandırıldığını, ÇED süreçlerinin etkisizleştirildiğini ve yerel halkın itiraz haklarının sınırlandığını belirterek, “Sorun maden bulunması değil, bu madenlerin kime, hangi koşullarla ve hangi bedelle verildiğidir” dedi.

ABD İddiaları ve Stratejik Madenler

Dinçer’in önergelerinde, özellikle Beylikova’daki nadir toprak elementlerinin savunma sanayii, yenilenebilir enerji ve uzay teknolojileri açısından stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekildi. ABD ile görüşmeler yapıldığına dair iddiaların kamuoyunda kaygı yarattığını vurgulayan Dinçer, bu görüşmelerin içeriğinin şeffaf biçimde açıklanmasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yöneltilen sorular arasında; devlet bütçesine aktarılacak net pay, şirketlere tanınacak teşvikler, çevresel zararlar için oluşturulan denetim mekanizmaları ve yabancı şirketlere ortaklık hakkı tanınıp tanınmayacağı gibi kritik başlıklar yer aldı.

Dinçer, yeraltı kaynaklarının birkaç şirketin kâr hanesine yazılamayacağını vurgulayarak, “Bu kaynaklar 85 milyon yurttaşın ortak varlığıdır. Zeytinlikler feda edilerek, doğa yok edilerek elde edilen kazanç milli servet olarak tanımlanamaz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  #MadenGerçeği #MilliServetKimin #TalatDinçer #MadenYasası #DoğaVeGelecek #HalkınKaynağı #Şeffaflıkİstiyoruz #85MilyonunOrtakVarlığı #MadenRezervleri #ÇevreVeAdalet

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA