27 Nisan 2026 Pazartesi

09:59   DÖRT MEVSIM GEÇTI, HASRET BITMEDI! TUTUKLU İBB ÜST DÜZEY YÖNETICISININ EŞINDEN YÜREK BURKAN PAYLAŞıM   09:40   MERSIN’DE NOTALAR ENGEL TANıMıYOR! ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN KALPLERE DOKUNAN RITIMLER   07:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU ÇıKıŞı: ’HUKUKU BANA EMANETTIR!’   21:53   YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ KRIZI KAPıDA! 78 BARODAN ADALET BAKANLıĞı’NA ORTAK İSYAN: ’SAVUNMA ROBOTLARA DEVREDILEMEZ!’   21:40   VAHAP SEÇER’DEN TBB SEÇIMI ÖNCESI NET MESAJ: ’GÖREVE DEVAM EDECEĞIZ!’   09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI  
 
     
   

CHP’li Akay ve Tanal’dan üst düzey bürokratların özel sektöre geçişlerinin sınırlandırılması için kanun teklifi


CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, kamu görevinden ayrılan üst düzey bürokratların aynı alanlarda özel sektörde 3 yıl görev üstlenememesi, buna aykırı hareket edenlere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası, adli para cezası, 5 yıldan 10 yıla kadar kamu görevinden yasaklama hükümlerinin uygulanmasını için kanun teklifi verdi.

 

Tarih : 22 Ocak 2026 Perşembe 16:38   Okunma : 622

CHP'li Akay ve Tanal, 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'da üst düzey kamu bürokratlarının görevden ayrıldıktan sonra aynı alanlarda özel sektörde çalışamaması yönünde değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklifin gerekçesinde, 2531 sayılı Kanun’un kamu görevlilerinin görevden ayrıldıktan sonra görevleri sırasında edindikleri yetki, bilgi ve nüfuzu özel çıkarları doğrultusunda kullanmalarını engellemek amacıyla kabul edildiği hatırlatılarak, düzenlemenin temel hedefinin çıkar çatışmasını, nüfuz ticaretini ve kamu gücünün kişisel menfaate dönüştürülmesini önlemek olduğu vurgulandı.

“Mevcut Kanun, fiilleri açık biçimde somutlaştırmıyor”

Kanun teklifinin genel gerekçesinde, mevcut düzenlemenin yasakları “genel ve soyut ifadelerle” tanımlamakla yetindiği, yasak kapsamına giren fiilleri açık ve net biçimde somutlaştırmadığı ve yaptırımların caydırıcılıktan uzak kaldığı belirtildi. Gerekçede ayrıca, mevcut kanunda öngörülen cezaların hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve erteleme hükümlerine konu olabilmesinin uygulamada “fiili cezasızlık algısı” doğurduğu kaydedildi.

“Üst düzey kamu görevlileri görevden ayrıldıktan hemen sonra aynı alanda faaliyet gösterebiliyor”

Gerekçede, özellikle üst düzey kamu görevlilerinin görevden ayrıldıktan kısa süre sonra görev alanlarıyla doğrudan ilişkili sektörlerde faaliyet göstermesinin kamu yönetimi açısından çeşitli riskler yarattığı ifade edildi. Bu durumun; kamu ihalelerinde haksız rekabet, idari süreçlerde örtülü etki ve avantaj, kamu yönetimine duyulan güvenin zedelenmesi, yolsuzluk riskinin kurumsallaşması sonuçlarını doğurduğu değerlendirmesine yer verildi.

3 yıl süreyle özel faaliyetlere yasak öngörülüyor

Kanun teklifinde, kamu görevinden ayrılanların, ayrıldıkları tarihten itibaren 3 yıl süreyle görev yaptıkları kurumun görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda; özel veya tüzel kişiler nezdinde yönetici, danışman, ortak, temsilci olarak görev üstlenememesi, kamu kurum ve kuruluşlarının taraf olduğu ya da etkilendiği mal ve hizmet alımları, yapım işleri, ihaleler, ruhsat, lisans, teşvik ve benzeri idari süreçlerde doğrudan veya dolaylı yer almaması, bu alanlarda sözleşme yapmaması ve taahhüt altına girmemesi önerildi. Teklifte, bu yasaklara aykırı davrananlar hakkında kanunun ceza hükümlerinin uygulanması öngörüldü.

"Aykırı sözleşme ve işlemler geçersiz sayılsın"

Teklifte, kanun hükümlerine aykırı şekilde yapılan sözleşmeler, taahhütler ve her türlü hukuki işlemin geçersiz sayılması, bu işlemler nedeniyle kamu zararı doğması halinde zararın, kusuru bulunan ilgililerden rücu yoluyla tahsil edilmesi düzenlemesi yer aldı.

"Nitelikli hallerde ceza artırılsın"

Kanun teklifinde, düzenlemeye aykırı fiillerin bazı durumlarda daha ağır şekilde cezalandırılması da öngörüldü. Buna göre fiilin; bilerek ve isteyerek işlenmesi, kamu zararına yol açması, ihale, ruhsat, lisans, teşvik gibi süreçlerde avantaj sağlaması, görev sırasında edinilen bilgi, belge, yetki veya nüfuz kullanılarak gerçekleştirilmesi hallerinde, öngörülen cezaların yarı oranında artırılması önerildi.

3-7 yıl hapis, 10 yıla kadar kamu görevinden yasaklama

Teklifte, kanuna aykırı harekette bulunanlar hakkında; 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası, adli para cezası, 5 yıldan 10 yıla kadar kamu görevinden yasaklama hükümlerinin birlikte uygulanması öngörüldü.

Teklifte  erteleme ve HAGB uygulanmaması istendi

Teklifte ayrıca, bu suçlar bakımından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve cezanın ertelenmesine karar verilemeyeceği düzenlemesi yer aldı. Teklifin gerekçesinde, hukuk devleti ilkesinin yalnızca yasak koymakla sınırlı olmadığı, aynı zamanda ihlal halinde etkili ve uygulanabilir yaptırımların devreye girmesi gerektiği belirtilerek, düzenlemenin bu amaçla hazırlandığı ifade edildi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA