11 Nisan 2026 Cumartesi

11:30   ARAÇ SAHIPLERI DIKKAT ! TÜVTÜRK İÇIN MILYARLıK SORU: ’767 MILYON TL NEREDE ?’   11:08   ÇIFTÇI TARLADA İMDAT DEDI! ’SADECE MAZOTUM KADAR EKEBILIYORUM’   16:48   ABD BAŞKAN YARDıMCıSı JD VANCE, ABD-İRAN GÖRÜŞMELERI IÇIN İSLAMABAD’A GIDIYOR: "OLUMLU BIR SONUÇ BEKLIYORUZ"   16:47   UKRAYNA DEVLET BAŞKANı ZELENSKI: AB’NIN AVRUPA’NıN GÜVENLIĞI IÇIN BIRLEŞIK KRALLıK, UKRAYNA, TÜRKIYE VE NORVEÇ’E IHTIYACı VAR   14:37   İSPANYA’DAN NATO’NUN HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MÜDAHALE IHTIMALINE ITIRAZ   14:34   CHP-DP GÖRÜŞMESI… ÖZGÜR ÖZEL: “ARA SEÇIMDEN KAÇMAK, ANAYASA’Yı IHLAL SUÇUYLA BIRLIKTE SIYASI BIR TÜKENMIŞLIĞIN DE ITIRAFıDıR”   14:33   AYHAN BORA KAPLAN SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASı… KEREM GÖKAY ÖNER: "MURAT ÇELIK’LE ARAMDA UYUŞMAZLıK ÇıKTı. AMIRIM KANUNSUZ EMIRLER VERIYORDU”   14:32   İNGILTERE BAŞBAKANı STARMER: ENERJI FATURALARıNDAKI DALGALANMANıN SORUMLUSU TRUMP VE PUTIN   13:48   SEMIH PALAMUT: MERSIN LOJISTIK MERKEZI AÇıLıŞıYLA ŞEHRIMIZE ÖNEMLI BIR DEĞER KAZANDıRıLDı   13:03   CHP’LI MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYESI’NE YAPıLAN OPERASYON SONRASı BAŞKAN ÖZYIĞIT’DEN ILK AÇıKLAMA!   10:07   MERSIN’DE DEV YATıRıM: TÜRKIYE’NIN LOJISTIK ÜSSÜ AÇıLDı! BAŞKAN SEÇER’DEN 1.5 MILYAR TL’LIK VIZYON HAMLESI   09:50   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARı EKRAN BAĞıMLıLıĞıNDAN KURTARAN HAMLE: BAY TABLET SAHNE ALDı!   20:50   TBMM GENEL KURULU YETERLI SAYı OLMADıĞı IÇIN KAPANDı.... DOĞUM IZNINDEKI KADıNLARıN DA YARARLANMASı IÇIN BU HAFTA ÇıKARıLMASı PLANLANAN KANUN TEKLIFI HAFTAYA KALDı   20:49   AYŞE ÇELIK CINAYETI DAVASı ERTELENDI... CHP’LI HATICE SELLI DURSUN: BU KADıN CINAYETLERINI ÖNLEMEYENLERIN KADıNLARA VERECEK HIÇBIR ŞEYI KALMAMıŞTıR   15:47   AKARYAKıT ZAMLARı, CEZALAR, OTOYOL ÜCRETLERI NAKLIYATÇıLARı BEZDIRDI: ALDıĞıMıZ PARAYı MALIYEYE MI VERECEĞIZ, VERGIYE MI VERECEĞIZ, OTOBANDA Mı VERECEĞIZ, CEZALARA Mı YATıRACAĞıZ, ARABANıN BAKıMıNA Mı VERECEĞIZ?   15:44   CHP’LI BAŞARıR’DAN AK PARTILI MILLETVEKILLERINE "YETER SAYı" TEPKISI: "CIDDIYETSIZLIK, YASANıZA SAHIP ÇıKMAYACAKSANıZ BU KABUL EDILEBILIR BIR DURUM DEĞIL"   14:11   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN, ELEKTRIK VE DOĞAL GAZ ZAMLARıNA TEPKI: "MÜJDESINI VERDIĞINIZ KARADENIZ VE AKDENIZ GAZı NE OLDU"   14:10   İBB DAVASı”NDA 19. GÜN... İMAMOĞLU’NDAN "HÜSEYIN GÜN" ÇıKıŞı: "HIÇBIRIMIZIN TANıMADıĞı BIR KIŞI ÜZERINDEN ÖRGÜT KURGULAMAK, BU IFTIRANAMENIN ÇÖPÜN IÇINDE ÇÜRÜMÜŞ BIR ÇÖP OLDUĞUNUN ALT YAZıSıDıR”   14:08   AYHAN BORA KAPLAN SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASı… SANıK SERTÇELIK, “DEVLET BAHÇELI’YE, İZZET ULVI YÖNTER ARACıLıĞıYLA METIN OKUTTURULDU” MESAJLAŞMALARıNı REDDETTI   14:08   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI BAŞKAN VEKILI SEÇIMI ÖNCESI GERGINLIK... İL BAŞKANı NIHAT YEŞILTAŞ: "BU SEÇIM MEŞRU DEĞILDIR. ADAY ÇıKARMAYACAĞıZ. BURAYı TERK EDIYORUZ"  
 
     
   

Diyarbakır’da Skandal İddia: 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı GES Projesi İçin mi Kaydırıldı?


Diyarbakır’ın Sur ilçesinde köylülerin mera mücadelesi sürerken ortalık karıştı! Diyarbakır Barosu, ZENKAR-1 GES projesinin yapılacağı alanda tarihi mozaiklerin bulunduğunu ve SİT alanı sınırlarının projeyi kurtarmak için "adrese teslim" değiştirildiğini iddia ederek suç duyurusunda bulundu.

 

Tarih : 25 Şubat 2026 Çarşamba 11:41   Okunma : 393

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Kervanpınar köyünde sular durulmuyor. Köylülerin mera alanlarını korumak için başlattığı direniş, hukuk skandalı iddialarıyla yeni bir boyut kazandı. Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, bölgede yeni tescillenen 1. derece arkeolojik SİT alanı olan Ğırap (Gırap Bajar) Yerleşim Ören Yeri’nin sınırlarıyla oynandığını öne sürdü.

"SİT Sınırı Projeye Göre Ayarlandı"

Baro tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki tarihi mozaik kalıntılarının bilirkişi raporlarıyla sabit olduğu vurgulandı. Ancak iddiaya göre; ZENKAR-1 Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin önünü açmak için SİT alanı sınırları, projenin tam bittiği yerden başlatıldı. Komisyon, "Tarihi yerleşimi korumak yerine projeyi korumayı seçtiler" diyerek yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Köyde "Olağanüstü Hal" Manzaraları: Giriş-Çıkışlar Kapatıldı

Direnişin sürdüğü Kervanpınar ve Sati köylerinde jandarma ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı bildirildi. Baro heyeti, köye gittiklerinde karşılaştıkları manzarayı şu sözlerle özetledi:

"Yüzlerce askerle köyün giriş çıkışları, meralar ve hatta bazı evlerin yolu kapatılmış durumda. Ortada bir sokağa çıkma yasağı kararı yokken halkın hürriyeti kısıtlanıyor. Bu bir keyfi müdahaledir."

Bilirkişi Raporu "Mozaik Var" Diyor

Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ndeki yargılama sürecinde arkeoloji bilirkişisinin sahada mozaik kalıntıları tespit ettiği belirtiliyor. Baro, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun hiçbir kazı yapmadan yüzeysel incelemeyle sınır belirlemesine tepki göstererek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı acil göreve çağırdı.

Paylaş :
Etiketler :  #Diyarbakır #Sur #Kervanpınar #GESprojesi #Arkeoloji #SİTalanı #DoğaMücadelesi #DiyarbakırBarosu #KültürMirası #SonDakika

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA