(3).JPG)
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen “İlmek İlmek Kadın” konseri izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Mersin Kent Konseyi Otantika Ritim Grubu tarafından sahnelenen performans, kadınların yaşam mücadelesini ritim, müzik ve halk danslarıyla güçlü bir anlatıya dönüştürdü.
Sanat yönetmenliğini Ece Öngeç’in üstlendiği gösteride Anadolu’nun farklı yörelerinden ezgiler, halk dansları ve ritim performansları bir araya geldi. Kadın emeğini, sabrını ve yaşamın görünmeyen yüklerini anlatan sahne performansı, salondaki izleyicilere hem duygusal hem de düşündürücü anlar yaşattı. Yoğun katılımın olduğu gecede salonu saran atmosfer, uzun süre alkışlarla karşılık buldu.
(2).JPG)
“Kadınlar Mersin’le birlikte yükseliyor”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Otantika Ritim Grubu’nun performansından büyük gurur duyduklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Çalışmalarını biliyorduk ancak sahnedeki performansları gerçekten muhteşemdi. Mersin’in yükselişine çok yakışan bir performans sergilediler. Kadınların da Mersin’le birlikte yükseldiğini bir kez daha hissettik.”
Dokucu, 8 Mart’ın aynı zamanda hüzünlü bir anlam taşıdığını belirterek kadın cinayetlerine ve şiddete dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi olarak düzenledikleri etkinliklerle kadınların yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.
(2).JPG)
“Bu bir gösteri değil, kadınların ortak sesi”
Mersin Kent Konseyi Şube Müdürü Rakibe Er ise sahnelenen performansın yalnızca bir sanat etkinliği olmadığını belirterek, kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çeken güçlü bir anlatı olduğunu söyledi.
Er, Otantika Ritim Grubu’nun Ekim ayından bu yana yoğun provalarla 8 Mart için hazırlandığını ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu çalışma Anadolu’daki kadınların hikâyelerini anlatmak için hazırlandı. Tarlada çalışan, erken yaşta evlendirilen, şiddet gören ya da namus bahanesiyle hayatını kaybeden kadınların sesini ezgiler ve danslarla sahneye taşımak istedik.”
8 Mart’ın sadece bir kutlama günü olmadığını vurgulayan Er, performansın aslında bir çağrı olduğunu belirterek kadınların şiddetten ve haksızlıktan uzak, eşit bir dünyada yaşayabilmesi için farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.
(2).JPG)
“Köklerden sahneye uzanan bir yolculuk”
Gösterinin sanat yönetmeni Ece Öngeç, Otantika Ritim Grubu’nu 2025 yılında kurduklarını belirterek çalışmalarını “köklerden sahneye uzanan bir yolculuk” olarak tanımladı.
Gösteriyi izleyen vatandaşlardan Zeynep Gaye Gez ise performanstan çok etkilendiğini belirterek, “Muhteşemdi. Çok büyük bir emek var. Kadın olmanın gururunu bu kadınlarla birlikte yaşamak benim için çok anlamlıydı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.