24 Ekim 2026 Cumartesi

20:23   LÖSEV’DEN 28. YıLDA DEV ETKINLIK: GÜNDOĞDU’DAN KÜLTÜRPARK’A TURUNCU KORTEJ!   20:20   TARSUS’UN YEŞIL ALTıNı COŞKUYLA KUTLANıYOR: 3. ULUSLARARASı SARıULAK ZEYTIN FESTIVALI KAPıLARıNı AÇTı   19:23   ULAŞıMDA DEVRIM GIBI TEKLIF: TAKSI, MINIBÜS VE KAMYONLARA ÖTV’SIZ AKARYAKıT YOLDA Mı?   19:08   AKDENIZ BELEDIYE BAŞKAN VEKILI MURAT BEŞIKCI MGC’YI ZIYARET ETTI: ’ÖZGÜR BASıN EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ’   18:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÖZEL GEREKSINIMLI ÇOCUKLARıN AILELERINE GÜVENLI İNTERNET VE MAHREMIYET EĞITIMI   18:39   MERSIN’DE BÜYÜLEYICI BIR MITOLOJIK DENEYIM: ’PAN’ıN SON DANSı’ SAHNE ALıYOR!   18:30   GELECEĞIN KAPTANLARı MERSIN’DE YETIŞIYOR! VALI TOROS SIMÜLATÖR KOLTUĞUNA GEÇTI, ÇALıŞMALARı İNCELEDI   17:23   KKTC 5. CUMHURBAŞKANı ERSIN TATAR VE İL MILLÎ EĞITIM MÜDÜRÜ ÖZDEMIRCI’DEN OKUL ZIYARETI   09:41   UZAKTAKI KÖYLERE MOBIL KUAFÖR DESTEĞI! BINLERCE VATANDAŞıN AYAĞıNA KADAR GITTI   09:34   MERSIN İŞ DÜNYASıNDA DEV BULUŞMA! VEYSEL SARı’DAN SANAYI SITESI MESAJı: ’ESNAF KALKıNMANıN FIDANLıĞıDıR’   09:30   İSTANBUL SIYASETINDE DEPREM: 23 YıLLıK PARTISIYLE YOLLARıNı AYıRDı, KADıKÖY’ÜN RENGINI DEĞIŞTIRDI!   10:59   ÇOCUKLARıN YETENEKLERI BU KAMPÜSLERDE KEŞFEDILIYOR: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN EĞITIMDE TAM FıRSAT EŞITLIĞI!   10:42   ’UCU NEREYE DOKUNURSA DOKUNSUN AÇıKLAYıN!’ CHP’LI ŞEVKIN’DEN FON SKANDALıNA SERT TEPKI   09:55   MESKİ’DEN DONDURUCU SOĞUKLAR ÖNCESI KRITIK UYARı! SAKıN SıCAK SU DÖKMEDEN OKUYUN   09:50   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI VE SÜRPRIZ ZIYARET! KULISLER HAREKETLENDI: İBB DENGELERI VE MECLIS HESABı SıFıRLANDı   09:35   SIYARETTE BIR İLK: YENİ PARTI’DEN TABANA YAYıLAN ’İKTIDAR’ HAMLESI!   19:25   YENİ PARTI İSIM KRIZINDE AYM KARARıNı VERDI! YENILIK PARTISI’NIN İTIRAZıNA YÜKSEK MAHKEME’DEN RED   19:15   SÜRÜCÜLERE ÜST ÜSTE İKINCI İNDIRIM MÜJDESI: BENZINDE PEŞ PEŞE FIYAT DÜŞÜŞÜ!   19:05   SPK DUYURDU: ALNUS, BULLS VE PUSULA YATıRıM’ıN FAALIYETLERI GEÇICI OLARAK DURDURULDU   18:58   YÜZLERCE KIŞIYE İŞ KAPıSı AÇıLDı: MERSIN ESNAFıNıN DEV EĞITIM HAMLESI TÜRKIYE ZIRVESINDE!  
 
     
   

Çiftçi Tarlada İmdat Dedi! ’Sadece Mazotum Kadar Ekebiliyorum’


CHP’li Ömer Fethi Gürer domates üreticisiyle tarlada buluştu: Mazot 90 liraya koşuyor, gübre fiyatları uçuyor! Çiftçi üretimden çekilirse sofrada domatesin fiyatı ne olur? İşte tarımdaki krizin çarpıcı detayları...

 

Tarih : 11 Nisan 2026 Cumartesi 11:08   Okunma : 1087

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domates ekiminin başladığı tarlalarda üreticinin nabzını tuttu. Artan girdi maliyetleri karşısında ezilen çiftçinin artık "ne kadar mazot, o kadar ekim" noktasına geldiğini belirten Gürer, acil önlem alınmazsa Türkiye’de ciddi bir gıda arz açığı oluşabileceği konusunda uyardı. Ziraat Mühendisi Doğukan Eker ise acı tabloyu şu sözlerle özetledi: "Toprağa dökülen emek, cebe para olarak geri dönmüyor."

Maliyetler Katlandı: Traktörün Bir Günlük Sürüm Bedeli 9 Bin TL!

Görüşme sırasında mazot maliyetlerindeki korkunç artış rakamlarla ortaya konuldu. Geçen yıl 45-55 TL bandında olan mazotun 76 lirayı geçtiğini ve 90 liraya doğru ilerlediğini ifade eden üreticiler, bir traktörün günlük 100 litre mazot yaktığını belirtti. Sadece 35-40 dönümlük bir tarlanın sürüm maliyeti bile 9 bin liraya ulaşmış durumda.

"Tarlada 2 Lira, Rafta 60 Lira" Paradoksu

Gürer, Türkiye'nin yıllık 14 milyon ton domates üretmesine rağmen vatandaşın neden pahalı sebze yediğine dikkat çekti:

"Tarlada domates 1,5 ila 3 lira arasında kalırken, vatandaş rafta 50-60 liradan ürün almak zorunda kalıyor. Aradaki bu uçurumun sebebi plansız tarım ve yanlış politikalardır. Üretim planlanmazsa israf kaçınılmaz olur."

Kurtuluş Reçetesi: ÖTV ve KDV Kaldırılmalı

Üreticinin üretimden kopmaması için somut çözüm önerilerini sıralayan Ömer Fethi Gürer, şu çağrıda bulundu:

  • Mazotta ÖTV ve KDV derhal kaldırılmalı.

  • Tohum ve gübrede devlet sübvansiyonu artırılmalı.

  • Hasat sonrası planlama yapılarak ürünün tarlada kalması engellenmeli.

  • İthalat odaklı değil, üretim odaklı politikalar benimsenmeli.

Ziraat Mühendisi Doğukan Eker de girdi fiyatlarındaki artışın üretimi imkansız kıldığını belirterek; DAP gübresinin tonunun 40 bin, üre gübresinin ise 33 bin liraya çıktığını vurguladı. Çiftçinin tek isteği: Emeğinin karşılığını alabilmek ve üretimden kopmamak.

Paylaş :
Etiketler :  #TarımKrizi #ÇiftçiZorda #MazotZammı #ÖmerFethiGürer #DomatesÜretimi #GıdaEnflasyonu #EkonomiHaberleri #NiğdeTarım

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA