İstanbul, art arda gelen okul baskınları ve silahlı saldırı haberleriyle çalkalanıyor. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki eğitim yuvalarında yaşanan korkunç olayların ardından, bugün İstanbul Sultanahmet’te bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto sesleri yükseldi. Öğrenci grupları ve sendikalar, can güvenliklerinin kalmadığını belirterek yetkililere sert tepki gösterdi.
"Okula Giderken Akşam Eve Dönebilecek miyim Diye Düşünüyoruz"
Ellerinde "Ölmeye değil, okumaya geldik" yazılı pankartlarla toplanan kitle, okulların şiddet sarmalına terk edilmesini protesto etti. Eylemde söz alan lise öğrencisi Ada, sistemdeki ihmallere dikkat çekerek sordu: "Bir sekizinci sınıf öğrencisi nasıl silah edinebiliyor ve bu silahla okula nasıl girebiliyor?"
Ada, okullardaki güvenlik açığının yayın yasaklarıyla örtülemeyeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Bugün okullarımızda can güvenliğimizin olmamasının sorumlusu, eğitim yuvalarını çetelerin ve mafyaların eline bırakan anlayıştır. Yarınları göremiyoruz, bugünü kabullenemiyoruz. Gençlik bu karanlık düzenin hesabını soracak."
"Eğitim Yuvaları Şiddetin Adresi Oldu"
Öğrenci Sendikası adına konuşan Vehbi ise okulların içinin sistematik olarak boşaltıldığını iddia etti. MESEM (Mesleki Eğitim Merkezleri) sistemi ve tarikatların eğitimdeki rolünü eleştiren öğrenciler, bilimsel ve laik eğitim vurgusu yaptı. Yapılan açıklamada, "Yusuf Tekin istifa etmek için daha kaç çocuğun, kaç öğretmenin yaşamını yitirmesini bekliyor?" denilerek Milli Eğitim Bakanı’na doğrudan istifa çağrısında bulunuldu.
Yayın Yasaklarına Tepki
Öğrenciler, okullardaki saldırı haberlerine getirilen yayın yasaklarının çözüm olmadığını, aksine gerçeklerin üstünü kapattığını savundu. Eylem, "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları eşliğinde, davanın takipçisi olunacağı sözüyle sona erdi.