İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kapsamlı bir soruşturma, yerel yönetimlerde büyük yankı uyandıran bir operasyona dönüştü. Ataşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, belediye başkan yardımcıları ve birim amirlerinin de bulunduğu toplam 18 kişi gözaltına alındı.
Rüşvetin Tarifesi Dudak Uçuklattı: Milyon Dolarlar Havada Uçuştu
Savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, soruşturma kapsamında elde edilen MASAK raporları ve HTS kayıtları, belediyedeki "rüşvet çarkını" tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Yapılan incelemelerde; ilçe sınırlarındaki inşaat projeleri için verilen yapı ruhsatı ve iskan işlemleri karşılığında milyon dolarları bulan rüşvetler alındığı tespit edildi.
Rüşvet miktarının projenin niteliğine göre belirlendiği ve toplanan paraların belediye içindeki yetkiye göre paylaştırıldığı iddia ediliyor.
45 Adrese Eş Zamanlı Baskın
17 Nisan 2026 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 45 farklı adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Operasyon neticesinde:
-
Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel,
-
Belediye Başkan Yardımcıları Birkan Birol Yıldız, Orhan Aydoğdu ve Oğuz Kaya,
-
İlgili birim amirleri ve personel gözaltına alındı.
Emniyet güçleri çok sayıda dijital materyale el koyarken, firari durumda olan 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaların titizlikle sürdüğü bildirildi.
"Suç Örgütü Kurma" Suçlaması
Soruşturma sadece rüşvetle sınırlı değil. Şüpheliler hakkında “Rüşvet, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Yönetme ve Üye Olma ile İhaleye Fesat Karıştırma” suçlarından işlem yapılıyor. Başsavcılık, kamu idaresinin güvenilirliğine karşı işlenen suçlarla mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.