24 Ekim 2026 Cumartesi

20:23   LÖSEV’DEN 28. YıLDA DEV ETKINLIK: GÜNDOĞDU’DAN KÜLTÜRPARK’A TURUNCU KORTEJ!   20:20   TARSUS’UN YEŞIL ALTıNı COŞKUYLA KUTLANıYOR: 3. ULUSLARARASı SARıULAK ZEYTIN FESTIVALI KAPıLARıNı AÇTı   19:23   ULAŞıMDA DEVRIM GIBI TEKLIF: TAKSI, MINIBÜS VE KAMYONLARA ÖTV’SIZ AKARYAKıT YOLDA Mı?   19:08   AKDENIZ BELEDIYE BAŞKAN VEKILI MURAT BEŞIKCI MGC’YI ZIYARET ETTI: ’ÖZGÜR BASıN EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ’   18:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÖZEL GEREKSINIMLI ÇOCUKLARıN AILELERINE GÜVENLI İNTERNET VE MAHREMIYET EĞITIMI   18:39   MERSIN’DE BÜYÜLEYICI BIR MITOLOJIK DENEYIM: ’PAN’ıN SON DANSı’ SAHNE ALıYOR!   18:30   GELECEĞIN KAPTANLARı MERSIN’DE YETIŞIYOR! VALI TOROS SIMÜLATÖR KOLTUĞUNA GEÇTI, ÇALıŞMALARı İNCELEDI   17:23   KKTC 5. CUMHURBAŞKANı ERSIN TATAR VE İL MILLÎ EĞITIM MÜDÜRÜ ÖZDEMIRCI’DEN OKUL ZIYARETI   09:41   UZAKTAKI KÖYLERE MOBIL KUAFÖR DESTEĞI! BINLERCE VATANDAŞıN AYAĞıNA KADAR GITTI   09:34   MERSIN İŞ DÜNYASıNDA DEV BULUŞMA! VEYSEL SARı’DAN SANAYI SITESI MESAJı: ’ESNAF KALKıNMANıN FIDANLıĞıDıR’   09:30   İSTANBUL SIYASETINDE DEPREM: 23 YıLLıK PARTISIYLE YOLLARıNı AYıRDı, KADıKÖY’ÜN RENGINI DEĞIŞTIRDI!   10:59   ÇOCUKLARıN YETENEKLERI BU KAMPÜSLERDE KEŞFEDILIYOR: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN EĞITIMDE TAM FıRSAT EŞITLIĞI!   10:42   ’UCU NEREYE DOKUNURSA DOKUNSUN AÇıKLAYıN!’ CHP’LI ŞEVKIN’DEN FON SKANDALıNA SERT TEPKI   09:55   MESKİ’DEN DONDURUCU SOĞUKLAR ÖNCESI KRITIK UYARı! SAKıN SıCAK SU DÖKMEDEN OKUYUN   09:50   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI VE SÜRPRIZ ZIYARET! KULISLER HAREKETLENDI: İBB DENGELERI VE MECLIS HESABı SıFıRLANDı   09:35   SIYARETTE BIR İLK: YENİ PARTI’DEN TABANA YAYıLAN ’İKTIDAR’ HAMLESI!   19:25   YENİ PARTI İSIM KRIZINDE AYM KARARıNı VERDI! YENILIK PARTISI’NIN İTIRAZıNA YÜKSEK MAHKEME’DEN RED   19:15   SÜRÜCÜLERE ÜST ÜSTE İKINCI İNDIRIM MÜJDESI: BENZINDE PEŞ PEŞE FIYAT DÜŞÜŞÜ!   19:05   SPK DUYURDU: ALNUS, BULLS VE PUSULA YATıRıM’ıN FAALIYETLERI GEÇICI OLARAK DURDURULDU   18:58   YÜZLERCE KIŞIYE İŞ KAPıSı AÇıLDı: MERSIN ESNAFıNıN DEV EĞITIM HAMLESI TÜRKIYE ZIRVESINDE!  
 
     
   

Yargıda ’Yapay Zeka’ Krizi Kapıda! 78 Barodan Adalet Bakanlığı’na Ortak İsyan: ’Savunma Robotlara Devredilemez!’


Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yargıda yapay zeka kullanımı açıklamaları hukuk dünyasını ayağa kaldırdı. Aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu 78 baro, ortak bir bildiri yayımlayarak sert uyardı: "Adalet matematiksel bir sonuç değil, vicdani bir muhakemedir!"

 

Tarih : 25 Nisan 2026 Cumartesi 21:53   Okunma : 1114

Hukuk sisteminde dijitalleşme adımları, Türkiye’deki baroların büyük çoğunluğunun sert tepkisiyle karşılaştı. Adalet Bakanı Akın Gürlek’in geçtiğimiz günlerde dile getirdiği "yargıda yapay zeka desteği" projeleri üzerine bir araya gelen 78 baro, savunma makamının devre dışı bırakılma tehlikesine dikkat çekti.

Yayımlanan ortak metinde, vatandaşların avukat yardımı olmadan yapay zeka üzerinden hukuki destek almasının, anayasal bir hak olan savunma dokunulmazlığına doğrudan müdahale olduğu vurgulandı.

"Yapay Zeka Hakim Ne Kadar Yanlışsa, Yapay Zeka Avukat da O Kadar Sakıncalı"

Barolar, Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesini hatırlatarak, hukuki mütalaa verme ve savunma yetkisinin sadece avukatlara ait olduğunun altını çizdi. Bildiride dikkat çeken en çarpıcı ifadeler ise şöyle oldu:

"Avukatların 'yapay zeka hakim' talebi ne kadar hukuk mantığına aykırı ise, idarenin 'yapay zeka avukat' yaklaşımı da eşit ölçüde sakıncalıdır. Adalet, yalnızca veri işlemesiyle elde edilen matematiksel bir sonuç değil, vicdani bir süzgeçten geçen insani muhakemenin ürünüdür."

Bakanlığa Reform Çağrısı: "Öncelik Liyakat ve Bağımsızlık Olmalı"

Barolar, Adalet Bakanlığı’nın önceliğinin dijital araçlarla avukatlık mesleğini ikame etmek değil, aşağıdaki alanlarda iyileştirme yapmak olması gerektiğini belirtti:

  • Bağımsız Savunma: Savunma makamının yetki alanlarını korumak ve güçlendirmek.

  • Liyakat Esaslı Reform: Hakim ve savcı niteliğini artıracak adımlar atmak.

  • Teknik Altyapı: Yargılamayı hızlandıracak fiziksel ve hukuki imkanları iyileştirmek.

Açıklamanın sonunda, savunma makamının teknolojik araçlar bahane edilerek zayıflatılmasına karşı hukuki mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği kamuoyuna ilan edildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA